Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat |
Autor |
Wiadomo舵 |
| paciu3
| Do潮czy: 22 Lip 2009 | Posty: 3 | |
|
Wys砤ny: 22 Lip 2009, 12:32 Temat postu: |
|
|
Witam i pozdrawiam wszystkich forumowicz贸w serdecznie. Planuj臋 kilka dni na Islandii i w zwi膮zku z tym chcia艂bym przedstawi膰 Wam m贸j plan podr贸偶y i prosi艂bym o opini臋 czy zd膮偶臋 w tym czasie zobaczy膰 co chce i ewentualne sugestie co zmieni膰.
A wi臋c:
Dzie艅 1: Przylot 12 AM odbi贸r auta (Daewoo Musso albo podobny), drobne zakupy na droge wymiana kasy i w drog臋 do Landmannalaugar, tam pokr臋ci膰 si臋 par臋 godzin i jak czas pozwoli to przeskoczy膰 do Porsmork tam nocleg.
Dzie艅 2: Porsmork kilka godzin, Laki i Jokulsarlon. Po drodze moja 偶ona chcia艂aby przejechac si臋 psim zaprz臋giem wi臋c je艣li mo偶ecie co艣 poleci膰 to b臋de wdzi臋czny.
Dzie艅 3: Tu mam problem poniewaz chcia艂bym si臋 uda膰 do Aksja i Kverkfjoll i nie wiem kt贸r膮 droga b臋dzie najszybciej Prosi艂bym o porad臋. W tym dniu chcia艂bym zobaczy膰 wspomniane powy偶ej atrakcje i ewentualnie podjecha膰 kawa艂ek w kierunu Dettifoss.
Dzie艅 4: Dettifoss z rana i szybko do Husavik 偶eby za艂apa膰 sie na statek na whale watching, Godafoss. Potem chcia艂bym podjecha膰 w okolice drogi nr 35
Dzie艅 5: Kjolur road z atrakcjami, Gulfoss.
Dzie艅 6: Pingvellir, Hraunfossar, Reykjavik.
Dzie艅 7: Blue lagoon, fotka na styku p艂yt tektonicznych i 13:00 lotnisko.
Co o tym s膮dzicie? Do zrobienia spokojnie czy z wywalonym j臋zorem? Chcia艂em jeszcze wyskoczy膰 na kilkugodzinny rafting albo kajaczkiem po rzece sp艂yn膮膰 ale chyba czasu nie starczy? Jednak偶e je艣li znacie jakie艣 fajne miejsce sp艂yw贸w po drodze to r贸wnie偶 prosi艂bym o sugestie. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| turboneta
 | Do潮czy: 15 Lip 2008 | Posty: 1195 | Sk眃: Gda艅sk |
|
Wys砤ny: 22 Lip 2009, 17:29 Temat postu: |
|
|
Jak dla mnie to z lekko wywalonym j臋zorem ale je偶eli fotk臋 na styku p艂yt tektonicznych przerzucisz z dnia 7-ego na dzie艅 6-ty to zaoszcz臋dzisz ociupink臋 czasu...bo po co by膰 tam a偶 dwa razy 偶eby fotk臋 zrobi膰 na drugi dzie艅? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| paciu3
|
Wys砤ny: 23 Lip 2009, 10:20 Temat postu: |
|
|
Dzieki za odpowied藕. Pewnie chodzi nam o inne miejsce na fotk臋.  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| paciu3
|
Wys砤ny: 24 Lip 2009, 13:33 Temat postu: |
|
|
Mo偶e kto艣 poleci膰 jaki艣 dobry road planner po Islandii. Stronki takie jak google map itp kt贸re ja znam nie spisuj膮 si臋 najlepiej. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Trialerror
 | Do潮czy: 04 Sty 2009 | Posty: 169 | Sk眃: Reykjavik 111 |
|
Wys砤ny: 1 Sie 2009, 14:10 Temat postu: S膮 jakie艣 fajne miejsca w promieniu 100 km od Reykiaviku??? |
|
|
Jak wyzej,czy sa jakies wodospady itd.w promieniu 100 km od Reykiaviku?? Gulfoss znam Thingvellir tez, moze ktos cos wie ciekawego i by艂 ,niech da cynk  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| turboneta
|
Wys砤ny: 1 Sie 2009, 15:49 Temat postu: |
|
|
Jest takie pi臋kne miejsce nie tak daleko. To wodospad Glymur, najwy偶szy na Islandii. Nie jest mo偶e zbyt okaza艂y ale warto tam dotrze膰 tym bardziej, 偶e droga prowadz膮ca do niego jest niezwykle pi臋kna i malownicza.
http://maps.google.pl/?ie=UTF8&t=h&z=7 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Trialerror
|
Wys砤ny: 1 Sie 2009, 15:52 Temat postu: :) |
|
|
Dzieki Turboneta ,ale jak tam jechac? ten link nic mi nie powie skoro nie wiem w kt贸r膮 ma艅ke mam jechac. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| turboneta
|
Wys砤ny: 1 Sie 2009, 15:53 Temat postu: |
|
|
turboneta napisa: | Jest takie pi臋kne miejsce nie tak daleko. To wodospad Glymur, najwy偶szy na Islandii. Nie jest mo偶e zbyt okaza艂y ale warto tam dotrze膰 tym bardziej, 偶e droga prowadz膮ca do niego jest niezwykle pi臋kna i malownicza.
http://maps.google.pl/?ie=UTF8&t=h&z=7 |
Sama siebie zacytuj臋 bom siem popisa艂am jak...s艂贸w mi nawet brakuje...link da艂am ale pokazuje si臋 tam mapa Polski...trudno.
W ka偶dym razie pomimo wpadki i tak gor膮co polecam wybranie si臋 na wypraw臋  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| turboneta
|
Wys砤ny: 1 Sie 2009, 15:56 Temat postu: Re: :) |
|
|
Trialerror napisa: | Dzieki Turboneta ,ale jak tam jechac? ten link nic mi nie powie skoro nie wiem w kt贸r膮 ma艅ke mam jechac. |
Wpisz Glymur i na mapie wyskoczy Ci droga, jednak i tak polecam uzbroi膰 si臋 w dodatkowe przewodniki, bo nie jest tam 艂atwo trafi膰. Do wodospadu idzie si臋 oko艂o godzinki 偶贸艂tym szlakiem ale nale偶y mocno si臋 rozgl膮da膰, bo oznakowanie nie jest zbyt dobre. Skoro jednak ja trafi艂am pomimo tego, 偶e nawet nie potrafi臋 da膰 poprawnego linka to i Ty trafisz  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Trialerror
|
Wys砤ny: 1 Sie 2009, 15:56 Temat postu: :) |
|
|
Ok nic sie nie sta艂o,jakos dam rade ,dzieki.  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Trialerror
|
Wys砤ny: 1 Sie 2009, 16:07 Temat postu: :) |
|
|
Ok dzieki juz znalaz艂em jest to w strone Hvalfiordur kiedys tam jecha艂em i faktycznie jest malowniczo ale skoro do wodospadu jest godzinka to chyba zrezygnuje i nie ze wzgledu na siebie tylko kobicie mojej zapewnie sie nie bedzie chcia艂o isc tyle czasu ale dziekuje za info ,zawsze to juz wiem gdzie jest o jeden wodospad wiecej  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| ansswis
| Do潮czy: 11 Wrz 2007 | Posty: 307 | |
|
Wys砤ny: 1 Sie 2009, 16:11 Temat postu: |
|
|
z Reykjaviku jedziesz droga nr 1 na p贸艂noc, czyli w kierunku Akureyri, przed tunelem skr臋casz w prawo na droge nr 47, nie pamietam ale chyba nie ma tam po藕niej znaku gdzie trzeba skr臋ci膰 w prawo na szutrow膮 droge prowadz膮ca do parkingu, p贸藕niej pieszo pod g贸rke, a偶 do wodospadu.
Jak chcesz moge poszukac dok艂adnie miejsc gdzie trzeba zjechac z drogi nr 47. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Trialerror
|
Wys砤ny: 1 Sie 2009, 16:14 Temat postu: :) |
|
|
Nie nie ,dzieki serdecznie za pomoc,dam pewnie rade  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| ansswis
|
Wys砤ny: 1 Sie 2009, 17:03 Temat postu: |
|
|
Jak interesuja cie wodspady w promieniu okolo 100 km od Reykjaviku z latwym dojsciem to proponuje udac sie droga nr 1 na poludnie w kierunku Viku.
Jakies 120 km i masz fajny wodospad Seljandfoss za ktorym mozna sobie przejsc, kolejne 20 km i jest Skogarfoss a jak dorzucisz jeszcze 30km to dojedziesz do Dyrholey kolo Viku do ktorego jest 180 km.
I masz caly dzien z glowy i niezapomniane widoki. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| ansswis
|
Wys砤ny: 1 Sie 2009, 17:03 Temat postu: |
|
|
mialo byc na wschod |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Trialerror
|
Wys砤ny: 1 Sie 2009, 19:32 Temat postu: :) |
|
|
Dzi臋ki za info ,pewnie sie wybiore  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| turboneta
|
Wys砤ny: 1 Sie 2009, 19:47 Temat postu: |
|
|
ansswis napisa: | Jak interesuja cie wodspady w promieniu okolo 100 km od Reykjaviku z latwym dojsciem to proponuje udac sie droga nr 1 na poludnie w kierunku Viku.
Jakies 120 km i masz fajny wodospad Seljandfoss za ktorym mozna sobie przejsc, kolejne 20 km i jest Skogarfoss a jak dorzucisz jeszcze 30km to dojedziesz do Dyrholey kolo Viku do ktorego jest 180 km.
I masz caly dzien z glowy i niezapomniane widoki. |
Faktycznie przepi臋kne i malwnicze miejsce  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| anita123
| Do潮czy: 30 Kwi 2008 | Posty: 88 | |
|
Wys砤ny: 1 Sie 2009, 23:29 Temat postu: podroz po ilsndi |
|
|
podajcie mi jak dojechac na te 3 wodospady droga jest ca艂y czas 1 czy trzeba gdzie艣 odbic |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| agatka
| Do潮czy: 18 Gru 2006 | Posty: 328 | |
|
Wys砤ny: 1 Sie 2009, 23:48 Temat postu: |
|
|
jedziesz trasa numer jeden w strone Viku i jadac bedziesz widziala wodospady po lewej stronie |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| blondas
| Do潮czy: 30 Cze 2008 | Posty: 8 | Sk眃: warszawa-koszalin |
|
Wys砤ny: 16 Sie 2009, 0:04 Temat postu: |
|
|
witajcie!
wreszcie mam juz wymarzony bilet na Islandie i 25go sierpnia wsiadam na prom...
mam pytania
jak jest na promie z internetem (wi-fi)
i pozniej juz na l膮dzie....
dlaczego wiekszosc ludzi ktora tak jak ja zabiera swoje autko na wyspe zaczyna zwiedzanie obwodnica od polnocych rejonow?
no i jak jest na miejscu z myjniami samochodowymi...?
wyczytalem ze sa na stacjach benzynowych bezplatne??
z gory dziekuje za odpowiedz  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|