Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat |
Autor |
Wiadomo舵 |
| Katrina
| Do潮czy: 26 Maj 2008 | Posty: 114 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 26 Lis 2009, 21:46 Temat postu: :) |
|
|
Aha, i mam te偶 na sprzeda偶 jedno opakowanie body (7 sztuk) w rozm 6-12 w kolorystyce 偶o艂to-bia艂o-r贸偶owej, w zwierz膮tka. Kolorki s膮 delikatne zar贸wno dla ch艂opca jak i dziewczynki. Oczywi艣cie body jest nowe, firmy EARLY DAYS. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Anita29
| Do潮czy: 18 Lip 2009 | Posty: 37 | Sk眃: Grindavik |
|
Wys砤ny: 26 Lis 2009, 22:32 Temat postu: Re: :) |
|
|
Hejka.
Chcialabym zrobic mojemu synkowi paszport poniewaz w lato lecimy do Polski ))) Moglybyscie mi powiedziec co w tym kierunku dokladnie trzeba? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| zuzula666
| Do潮czy: 05 Lut 2008 | Posty: 410 | Sk眃: Reykjawik |
|
Wys砤ny: 26 Lis 2009, 22:33 Temat postu: |
|
|
A ja dzis rozmawia艂am z pewn膮 islandk膮 i ta powiedzia艂a mi 偶e rz膮d rozwa偶a tak偶e ukonczenia p艂acenia opiekunczego na dziecko kt贸re jest zapisane do przedszkola( te 35 tys). Zobaczymy co z tego wyjdzie. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Anita29
|
Wys砤ny: 26 Lis 2009, 22:37 Temat postu: Re: :) |
|
|
Anita29 napisa: | Hejka.
Chcialabym zrobic mojemu synkowi paszport poniewaz w lato lecimy do Polski ))) Moglybyscie mi powiedziec co w tym kierunku dokladnie trzeba? |
.......... i ile sie czeka na paszport? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Katrina
| Do潮czy: 26 Maj 2008 | Posty: 114 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 26 Lis 2009, 23:20 Temat postu: :) |
|
|
Anita29:
po wszelkie informacje dokladne udaj sie do konsulatu RP, tam dokladnie pani w okienku Tobie wytlumaczy co jest potrzebne. Na paszport tymczasowy czeka sie kilka dni  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Anita29
|
Wys砤ny: 26 Lis 2009, 23:26 Temat postu: Re: :) |
|
|
Katrina napisa: | Anita29:
po wszelkie informacje dokladne udaj sie do konsulatu RP, tam dokladnie pani w okienku Tobie wytlumaczy co jest potrzebne. Na paszport tymczasowy czeka sie kilka dni  |
Chcialabym sie dokladnie dowiedziec co trzeba bo nie mieszkam w Reykjaviku mam troche km. i nie chcilabym jechac specjalnie zeby Pani jaka w okienku mi mowila. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| pazura0311
| Do潮czy: 13 Kwi 2008 | Posty: 33 | Sk眃: Bia艂ystok |
|
Wys砤ny: 26 Lis 2009, 23:39 Temat postu: paszport |
|
|
Anita29 tutaj jest stronka konsulatu
http://www.reykjavik.polemb.net
tu napewno znajdziesz inf o dokumentach potrzebnych do wyrobienia paszportu dla swojego malenstwa |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| maggie
| Do潮czy: 19 Sie 2008 | Posty: 88 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 26 Lis 2009, 23:55 Temat postu: |
|
|
Magda77 napisa: | ...niestety nie na korzy艣膰
Nie chcia艂abym sia膰 zam臋tu, bo informacje mam drog膮 pantoflow膮 ale podobno macierzy艅ski ucinaj膮 o 20% a tacierzy艅ski skracaj膮 do 1 m-ca. Wybieram si臋 jutro po dokumenty wi臋c licz臋 na to, 偶e dowiem si臋 czego艣 w biurze- napisz臋 je艣li upewni臋 si臋 co do tych zmian. |
I co, Magda? Udalo Ci sie cos blizej dowiedziec na ten temat? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| luiza
| Do潮czy: 09 Pa 2006 | Posty: 151 | |
|
Wys砤ny: 27 Lis 2009, 0:40 Temat postu: |
|
|
dzis bylam dowiadywac sie odnosnie tego dodatku 35 tys.nie dostaje sie go jak dziecko jest w przedszkolu tylko jak czego na miejsce i rodzice sie nim opiekuja,a w momencie jak dziecko pojdzie do przedszkola automatycznie przestaje przychodzc. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Anita29
|
Wys砤ny: 27 Lis 2009, 7:25 Temat postu: |
|
|
pazura0311 dzieki serdeczne  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| AcidBurn
 | Do潮czy: 09 Pa 2009 | Posty: 426 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 27 Lis 2009, 7:32 Temat postu: |
|
|
i jak tam? jakie艣 newsy odno艣nie macierzy艅skiego albo dodatku wychowawczego? _________________ 10.04.2010 - dla mnie najszcz臋艣liwszy dzie艅 mojego 偶ycia  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mikolaj
| Do潮czy: 12 Kwi 2008 | Posty: 462 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 27 Lis 2009, 9:06 Temat postu: |
|
|
AcidBurn napisa: | i jak tam? jakie艣 newsy odno艣nie macierzy艅skiego albo dodatku wychowawczego? |
Wczoraj byl artykul we frettatabladid. Z tego co zrozumialam i ztego co mi przetlumaczyli w pracy to:
- urlop macierzynski to nadal 9 m-cy
- a zmiany w wyplacaniu macierzynskiego dotycza osob ktore zarabiaja powyzej 200tys m-cznie te osoby dostana nie 80% a 75%
- a osoby zarabiajace np.350tys beda mialy naliczany macierzynski od 300tys.
Niestety nie napisali czy brutto czy netto. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mikolaj
|
Wys砤ny: 27 Lis 2009, 9:08 Temat postu: |
|
|
luiza napisa: | dzis bylam dowiadywac sie odnosnie tego dodatku 35 tys.nie dostaje sie go jak dziecko jest w przedszkolu tylko jak czego na miejsce i rodzice sie nim opiekuja,a w momencie jak dziecko pojdzie do przedszkola automatycznie przestaje przychodzc. |
Te 35tys. przepada rowniez w momencie jak dziecko idzie do niani(z ktora masz podpisana umowe) czy do dagmamy. W sumie to prawie to samo. W tym przypadku tez nie dostaje sie tych pieniazkow. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| AcidBurn
 | Do潮czy: 09 Pa 2009 | Posty: 426 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 27 Lis 2009, 12:13 Temat postu: |
|
|
mikolaj
dzi臋ki wielkie! nie czyta艂am wczorajszych gazet  _________________ 10.04.2010 - dla mnie najszcz臋艣liwszy dzie艅 mojego 偶ycia  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mikolaj
|
Wys砤ny: 27 Lis 2009, 12:32 Temat postu: |
|
|
AcidBurn napisa: | mikolaj
dzi臋ki wielkie! nie czyta艂am wczorajszych gazet  |
Tylko nie powoluj sie na mnie bo nie jestem osoba kompetentna do tlumaczen z j. islandzkiego. Napisalam tylko tyle co zrozumialam. Jesli ktos ma wiecej informacji na ten temat to moglby tutaj wrzucic. W sumie wielu osobom sie przyda.
Moze co niektorzy zaczna prowadzic negocjacje z malenstwami aby raczyly przyjsc na swiat przed 1.1.2010 a nie jak przewiduje termin np. 2.1.2010 pozdr. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mak30
| Do潮czy: 11 Wrz 2009 | Posty: 15 | Sk眃: breythold |
|
Wys砤ny: 27 Lis 2009, 16:40 Temat postu: |
|
|
czy m贸g艂by mi kto艣 napisa膰 jakie szczepionki mieszcz膮 si臋 w tej co dziecko dostaje w 3-cim miesi膮cu bo jest ich kilka Ja postanowi艂am zosta膰 d艂u偶ej z c贸rci膮 w Polsce i pod koniec grudnia mamy drugie szczepienie a musz臋 dok艂adnie wiedzie膰 co w niej si臋 mie艣ci I kiedy jest 3-cie szczepienie bo do roczku to z tego co s艂ysza艂am to jest jedna szczepionka podawana trzykrotnie czy co艣 jeszcze innego
Z g贸ry serdecznie dzi臋kuj臋  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| pazura0311
| Do潮czy: 13 Kwi 2008 | Posty: 33 | Sk眃: Bia艂ystok |
|
Wys砤ny: 27 Lis 2009, 17:06 Temat postu: szczepionka |
|
|
mak30 napisa: | czy m贸g艂by mi kto艣 napisa膰 jakie szczepionki mieszcz膮 si臋 w tej co dziecko dostaje w 3-cim miesi膮cu bo jest ich kilka Ja postanowi艂am zosta膰 d艂u偶ej z c贸rci膮 w Polsce i pod koniec grudnia mamy drugie szczepienie a musz臋 dok艂adnie wiedzie膰 co w niej si臋 mie艣ci I kiedy jest 3-cie szczepienie bo do roczku to z tego co s艂ysza艂am to jest jedna szczepionka podawana trzykrotnie czy co艣 jeszcze innego
w 3 i 5 m-cu sa podawane identyczne szczepionki(tak jak przet艂umaczy艂am sobie tj.krztusiec,b艂onica,t臋偶ec i heine medina)
w 6 i 8m-cu jest jakas szczepionka przeciw meningokokom grupy C
a w 12 m-cu jest taka sama szczepionka jak w 3 i 5m-cu |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mak30
| Do潮czy: 11 Wrz 2009 | Posty: 15 | Sk眃: breythold |
|
Wys砤ny: 27 Lis 2009, 17:26 Temat postu: |
|
|
dzi臋kuj臋  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| maggie
| Do潮czy: 19 Sie 2008 | Posty: 88 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 27 Lis 2009, 20:10 Temat postu: |
|
|
mak30 napisa: | czy m贸g艂by mi kto艣 napisa膰 jakie szczepionki mieszcz膮 si臋 w tej co dziecko dostaje w 3-cim miesi膮cu bo jest ich kilka Ja postanowi艂am zosta膰 d艂u偶ej z c贸rci膮 w Polsce i pod koniec grudnia mamy drugie szczepienie a musz臋 dok艂adnie wiedzie膰 co w niej si臋 mie艣ci I kiedy jest 3-cie szczepienie bo do roczku to z tego co s艂ysza艂am to jest jedna szczepionka podawana trzykrotnie czy co艣 jeszcze innego
Podaje strone ze szczegolowym opisem szczepien w Islandii:
http://www.fsi.is/undirsida.phtml?page=86&y=86&lang=pol&expand=on |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Magda77
| Do潮czy: 10 Lip 2008 | Posty: 67 | |
|
Wys砤ny: 27 Lis 2009, 22:31 Temat postu: |
|
|
maggie napisa: | Magda77 napisa: | ...niestety nie na korzy艣膰
Nie chcia艂abym sia膰 zam臋tu, bo informacje mam drog膮 pantoflow膮 ale podobno macierzy艅ski ucinaj膮 o 20% a tacierzy艅ski skracaj膮 do 1 m-ca. Wybieram si臋 jutro po dokumenty wi臋c licz臋 na to, 偶e dowiem si臋 czego艣 w biurze- napisz臋 je艣li upewni臋 si臋 co do tych zmian. |
I co, Magda? Udalo Ci sie cos blizej dowiedziec na ten temat? |
Niczego si臋 jeszcze nie dowiedzia艂am bo pani zachorowa艂a akurat do ko艅ca tygodnia ale jak kto艣 napisa艂 rzeczywi艣cie r贸偶nica w macierzy艅skim ma by膰 o 5% a nie 20% wi臋c przepraszam, je艣li kt贸r膮艣 mamusi臋 zmartwi艂am b艂臋dnymi informacjami.
Co do tacierzy艅skiego te偶 nic nie wiem- licz臋 na to, 偶e po weekendzie w Fæðingarorlofssj贸ð b臋dzie ju偶 osoba kompetentna
Tymczasem 偶ycz臋 Wam spokojnego weekendu Mamu艣ki |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|