Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
|
Wysłany: 19 Sty 2005, 15:54 Temat postu: |
|
|
DziÄki einar... minÄ
wieki zanim uda mi siÄ dotrzeÄ do ktĂłregoĹ z tych filmĂłw ale prĂłbowaÄ z pewnoĹciÄ
warto |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: 28 Mar 2005, 19:05 Temat postu: kino |
|
|
witam!!! Wlasnie uzupelniam swoje braki jesli chodzi o kino islandzkie,jesli mozecie podajcie mi tytuly wszystkich filmow islandzkich jakie znacie,oczywiscie widzalem juz killka tzn.101 Reikiavik,Noi Albanoi(moj ulubiony) wlasnie sciagam Cold light i Niceland ,prosilbym o jakies inne tytuly..A moze znacie jakies islandzkie zespoly reggae bo z takimi sie nie spotkalem.Z goey dziekuje PS..Ostatnio czytalem sagi islandzkie , uwazam ze sa naprawde dobre!!!
Czekam na odpowiedz.DZIEKI!!! |
|
Powrót do góry |
|
|
| johanna
| Dołączył: 08 Lut 2004 | Posty: 515 | Skąd: Kielce |
|
Wysłany: 28 Mar 2005, 19:27 Temat postu: |
|
|
Znam tylko jeden islandzki zespóŠreggae - hjalmar. Sama nie wyraĹźam opinii, bo nie za bardzo siÄ znam na gatunku, ale pewien islaniec bardzo go polecaĹ, wiÄc sprĂłbuj, byÄ moĹźe dobry :wink:
Pozdrawiam _________________ Now follow me always
Into the sky
Where we reach the stars |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: 28 Mar 2005, 19:56 Temat postu: |
|
|
ok!!!DZIEKI! |
|
Powrót do góry |
|
|
| Jean Valjean
| Dołączył: 11 Mar 2004 | Posty: 456 | Skąd: Warszawa |
|
Wysłany: 29 Mar 2005, 1:20 Temat postu: |
|
|
islandzkie rege..
szaaa
musze sie tym zainteresowac _________________ UchodziÄ za idiotÄ w oczach kretyna - to rozkosz dla smakosza |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: 29 Mar 2005, 12:16 Temat postu: kino |
|
|
Niedawno przyjechali do nas Turcy na wymiane ,mieszkaja z nami w akademiku.Wczorj przyszedl do mnie jeden z nich (moj kolega 'Orkun"}.Puscilem mu film 'REIKIAVIK 101", ogladna go i stwierdzil ze jest naprawde dobry,i to jest dowod na to ze jednak jest cos w tym islandzkim kino ,cos magicznego ,cos co potrafi zainteresowac nawet Turka(zaprosilem go na kolejne islandzkie seanse).
PS.A co do 'hjalmara', czy to nie jest przypadkiem norweski zespol? |
|
Powrót do góry |
|
|
| johanna
| Dołączył: 08 Lut 2004 | Posty: 515 | Skąd: Kielce |
|
Wysłany: 29 Mar 2005, 12:42 Temat postu: |
|
|
PuĹciĹam kiedyĹ 101 Reykjavik koledze, tylko bez napisĂłw, angielskie momenty chyba rozumiaĹ, ale po islandzku oczywiĹcie nic, ale wcale nie narzekaĹ i film mu sie bardzo podobaĹ _________________ Now follow me always
Into the sky
Where we reach the stars |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: 29 Mar 2005, 13:02 Temat postu: |
|
|
My ogladalismy angielska wersje filmu ,takze problemow ze zrozumieniem nie mial |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: 15 Cze 2005, 11:51 Temat postu: |
|
|
To ja siÄ mogÄ pochwaliÄ, Ĺźe widziaĹam JEDEN film islandzki, dokĹadnie "101 Reykjavik" puszczany w jedynce. TrochÄ szkoda, Ĺźe nie byĹo napisĂłw, bo chciaĹam sobie posĹuchaÄ islandzkiego, a tak to lektor zagĹuszaĹ. Natomiast co mnie zafascynowaĹo to wanna OprĂłcz tego, Ĺźe w kuchni, to jeszcze przykrywana malowanÄ
deskÄ
, tak, Ĺźe z powodzeniem udawaĹa szafkÄ. Czy w islandzkich mieszkaniach czÄsto moĹźna spotkaÄ coĹ takiego?
A poza tym, moĹźe siÄ ktoĹ orientuje, czy islandzkie filmy sÄ
dostÄpne w jakiejĹ wypoĹźyczalni w Warszawie? Bo koĹo mnie to na pewno nie |
|
Powrót do góry |
|
|
| Qortes
| Dołączył: 17 Lut 2004 | Posty: 677 | Skąd: PoznaĹ |
|
Wysłany: 22 Cze 2005, 22:21 Temat postu: |
|
|
NĂłi AlbinĂłi dostaniesz z pewnoscia w kazdej wypozyczalni :-) _________________ Islandia w radiu Afera
.: http://qortes.imejl.pl/nocpolarna :. |
|
Powrót do góry |
|
|
| Nul
| Dołączył: 02 Gru 2004 | Posty: 329 | Skąd: KrakĂłw |
|
Wysłany: 23 Cze 2005, 9:42 Temat postu: |
|
|
Ronja napisał: | wanna OprĂłcz tego, Ĺźe w kuchni, to jeszcze przykrywana malowanÄ
deskÄ
, tak, Ĺźe z powodzeniem udawaĹa szafkÄ. Czy w islandzkich mieszkaniach czÄsto moĹźna spotkaÄ coĹ takiego?
|
Takiej wanny nie widziaĹam
WidziaĹam za to koĹciotrupa w suterenie tudzieĹź nagÄ
czarownicÄ w kuchni (nie mam na myĹli pani domu!)... _________________ A-Nul |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: 23 Cze 2005, 21:58 Temat postu: |
|
|
Qortes dziÄki! ByĹam ostatnio w jakiejĹ duĹźej i tylko siÄ pogubiĹam, ale chyba po prostu pĂłjdÄ jeszcze raz i siÄ zapytam.
Nul - naga czarownica? Brzmi interesujÄ
co A duĹźa byĹa? Uroki rzucaĹa? :wink: |
|
Powrót do góry |
|
|
| Nul
| Dołączył: 02 Gru 2004 | Posty: 329 | Skąd: KrakĂłw |
|
Wysłany: 24 Cze 2005, 12:09 Temat postu: |
|
|
Naga, maskotkowa
WisiaĹa pod lampÄ
, miÄdzy nóşkami miaĹa miotĹÄ - i tylko po tym poznaĹam, Ĺźe to czarownica...
PomysĹ z wannÄ
jest ciekawy dla wszystkich chcÄ
cych oszczÄdzaÄ miesjce, poza ytm, gdyby napuĹciÄ wody ciepĹej, to moĹźna mieÄ podgrzewane siedzisko _________________ A-Nul |
|
Powrót do góry |
|
|
| archer
| Dołączył: 27 Sty 2006 | Posty: 18 | Skąd: Gdynia |
|
Wysłany: 29 Sty 2006, 14:21 Temat postu: |
|
|
Hej Hej !
Mam straszny niedosyt kina islandzkiego a udalo mi sie tylko zdobyc NoiAlbinoi i Reykjavik 101, Zakochani widza slonie ( ale to islandzko dunskie ). Niestety reszta jest bardzo niekomercyjna i prawie nigdzie niema dostepu do tych filmow
Czy ktos moze ma wie gdzie sa , albo gdzie sa jakies projekcje innych filmow islandzkich ??
Zimnego swiatla nawet nie puszczano w trojmiescie ze wzgledu na klimat i tematyke bardzo chial bym to obejzec
Jak zadziwiajacy jest zupelnie inny odbior np problemu lawin kiedy bylo sie w islandi i dociera wtedy ze to prawdziwa prawda , a nie fikcja filmowa . Czy wy macie tez podobne wrazenie? |
|
Powrót do góry |
|
|
| Sick4Toys
| Dołączył: 09 Kwi 2004 | Posty: 65 | Skąd: Gdynia |
|
Wysłany: 30 Sty 2006, 20:17 Temat postu: |
|
|
archer napisał: | Zimnego swiatla nawet nie puszczano w trojmiescie ze wzgledu na klimat i tematyke bardzo chial bym to obejzec |
w trĂłjmeĹcie nie ale w telewizji tak - jakiĹ czas temu leciaĹo na ale kino! wiÄc zapewne trafiÄ
siÄ jeszcze powtĂłrki _________________ .::hafandi eyra? Ă vasanum::. |
|
Powrót do góry |
|
|
| archer
|
Wysłany: 1 Lut 2006, 20:29 Temat postu: |
|
|
Sick4Toys napisał: |
w trĂłjmeĹcie nie ale w telewizji tak - jakiĹ czas temu leciaĹo na ale kino! wiÄc zapewne trafiÄ
siÄ jeszcze powtĂłrki |
niestety niemam tego kanalu
i teraz widze ze kolo nosa niezle perelki mi ucieklaja ( bo np zupelnym przypadkiem udalo mi sie trafic na znajoma ktora na video nagrala "Wojaczka" rowniez perelka ktorej nigdzie nie mozna trafic )
A niestety wszyscy maja tylko NoiAlbinoi
moze tez przpadkiem lub niechcacy nagralas na video "zimne swiatlo" ?? lub inne dziela kinematografi Islandzkiej
Za cokolwiem bede strasznie mocno i bardzo do tego wdzieczny |
|
Powrót do góry |
|
|
| Sick4Toys
|
Wysłany: 2 Lut 2006, 10:58 Temat postu: |
|
|
archer napisał: | moze tez przpadkiem lub niechcacy nagralas na video "zimne swiatlo" ?? lub inne dziela kinematografi Islandzkiej
Za cokolwiem bede strasznie mocno i bardzo do tego wdzieczny |
jak na razie to chyba jedyny islandzki film jaki udaĹo mi siÄ trafiÄ na ale kino! ale niestety nie nagraĹam [choÄ tak naprawdÄ imho gdyby nie islandia jako miejsce akcji i Ĺadna muzyka to film zupeĹnie nijaki]. jeĹli trafiÄ na powtĂłrki, a sprzÄt nie odmĂłwi posĹuszeĹstwa to moĹźe wyĹwiadczÄ Ci przysĹugÄ
[a Wojaczka nagraĹam Ĺadnych parÄ lat temu z tvp wiÄc proszÄ nie narzekaÄ ] _________________ .::hafandi eyra? Ă vasanum::. |
|
Powrót do góry |
|
|
| archer
|
Wysłany: 2 Lut 2006, 12:20 Temat postu: |
|
|
Sick4Toys napisał: | jeĹli trafiÄ na powtĂłrki, a sprzÄt nie odmĂłwi posĹuszeĹstwa to moĹźe wyĹwiadczÄ Ci przysĹugÄ
[a Wojaczka nagraĹam Ĺadnych parÄ lat temu z tvp wiÄc proszÄ nie narzekaÄ ] |
tak jak pisalem bede Ci niesamowicie wdzieczny ( i odwdziecze sie jesli tylko bede potrafil )
Wiesz byc moze film rzeczywiscie jest lekko nijaki , ale tez bardzo chcialbym zobaczy wlasnie te pejzarze Islandzkie , ktorych doznania sa uspione w glebi duszy ...
no wiesz moje narzekanie jest spodowodowane tym ze polowalem pare lat na Wojaczka a on mi umykal ( to naprawde moze sfrustrowac )
i nie chcial bym by sytuacja z kinematografia islandza byla podobna ( a narazie jest )
A teraz pytanko do ciebie jako skandynawistki , czy moze w bibliotece sa dostepne filmy Islandzkie lub norweskie ( w ramach materialow dydaktycznych lub czyms podobnym ) no albo w ramach zajec lub kol nukowych sa realizowane jakies projekcje ??
Gdyby w Ĺapki wpadly Ci takie informacje byl bym bardzo wdzieczny |
|
Powrót do góry |
|
|
| Sick4Toys
|
Wysłany: 21 Lip 2006, 13:11 Temat postu: |
|
|
kolejene islandzkie produkcje na ale kino!
tym razem Fridriksson!!!
najbliĹźsze seanse Niceland - sobota 20.00, czwartek 18.25 _________________ .::hafandi eyra? Ă vasanum::. |
|
Powrót do góry |
|
|
| ndISL
| Dołączył: 11 Lut 2006 | Posty: 92 | Skąd: Siedlce |
|
Wysłany: 21 Lip 2006, 13:45 Temat postu: |
|
|
Na forum ju z byĹa informacja o tym. BÄdzie rĂłwnieĹź jeszcze "NawaĹnica" na AleKino
25 lipca o 02:30
3 sierpnia o 08:00 _________________ lokar augum blĂĄm
litla stĂşlkan mĂn |
|
Powrót do góry |
|
|
|