Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat |
Autor |
Wiadomo舵 |
| lampeczka
 | Do潮czy: 25 Sty 2009 | Posty: 517 | |
|
Wys砤ny: 21 Sty 2010, 12:07 Temat postu: |
|
|
Moze kt贸ra艣 z was wie gdzie i czy w og贸le na Islandii mog臋 kupi膰 os艂onk臋 na piekarnik przed dzieckiem??Tak膮 co si臋 przyczepia na t膮 szybk臋 i dziecko jak dotknie r臋k膮 to si臋 nie poparzy.Tak膮 偶eby nie otworzy艂a piekarnika to widzia艂am ale tej szukam i szukam.Przyda艂aby mi si臋 bo ma艂a lubi chodzi膰 za mn膮 a ja cz臋sto piek臋 w piekarniku.pozdrawiam |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| anio艂239
 | Do潮czy: 21 Gru 2009 | Posty: 10 | |
|
Wys砤ny: 22 Sty 2010, 11:18 Temat postu: |
|
|
dziewczyny mo偶e kt贸ra艣 b臋dzie zainteresowana sprzedam 艂贸偶eczko bia艂e drewniane z regulacj膮 wysoko艣ci do tego jest przewijak nak艂adany na 艂贸偶eczko i karozela graj膮ca na bateriew komplecie jest jeszcze komoda bia艂a z trzema szufladami na ciuszki dla dzidzi. Wanienke z korkiem i wk艂adk膮 dla dzidzi koloru kremowego wk艂adke mo偶na wyjmowa膰 jest oddzielnie dokupywana ale taki sam kolor jak wanienka. Przewijak stoj膮cy rozk艂adany.Piszcie na priv zdj臋cia wy艣le na meila pozdrawiam  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| DarkAngelKate
 | Do潮czy: 15 Lut 2009 | Posty: 186 | Sk眃: K贸pavogur |
|
Wys砤ny: 22 Sty 2010, 22:14 Temat postu: Re: imi臋 w akcie urodzenia |
|
|
lilianka napisa: | Witam mamu艣ki.
W tym kraju wszystko musi by膰 na opak,r臋ce opadaj膮
Czy kt贸ra艣 z Was mia艂a problem z imieniem w akcie urodzenia??
M贸j syn nie ma w akcie urodzenia imienia gdy偶 w thjodskra pytaj膮( w mail-u) czy dziecko jest ochrzczone lub czy wype艂nia艂am formularz 偶eby zarejestrowa膰 jego imi臋.
Z nazwiskiem te偶 by艂 problem,ale to ju偶 wiem jak za艂atwi膰, ale nie wiem sk膮d wzi膮膰 formularz i gdzie zarejestrowa膰 imi臋 dziecka.
Oczywi艣cie wszystkie te informacje w akcie urodzenia potrzebne s膮 do wyrobienia paszportu gdy偶 szykujemy sie powoli do odwiedzin i chrzcin w Posce.
Je艣li kt贸ra艣 mia艂a podobny problem lub wie sk膮d wzi膮膰 formularz o rejestracje imienia prosz臋 o namiary.
Pozdrawiamy |
A zebys wiedziala ze opadaja. Moj synek sie urodzil w grudniu, w styczniu na Borgatuni zalatwilam wszystkie niezbedne papiery, od reki wszystko przyznali. Tak przynajmniej myslalam. po 3 miesiacach ide do urzedu wyrobic dziecku paszport, a co sie okazuje ze dziecko nie ma ani imienia ani nazwiska bo onizgubuli wszystkie papiery. i musialam jezdzic i zalatwiac wszystko na nowo. _________________ Nie bierz zycia na serio.
I tak nie wyjdziesz z niego zywy. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lilianka
| Do潮czy: 17 Cze 2009 | Posty: 34 | |
|
Wys砤ny: 22 Sty 2010, 22:39 Temat postu: ja tu widz臋 niezy bajzel siostry <lol> |
|
|
Czasem my艣l臋,偶e w tym kraju ju偶 nic mnie nie zdziwi ale niestety mo偶liwo艣ci Islandczyk贸w mnie zabijaj膮.
Dzi艣 otrzyma艂am formularz do zarejestrowania imienia dziecka...
ale to dopiero pocz膮tek wypisywania papierk贸w.
Jedynie co mnie cieszy w tej "zakr臋conej" sytuacji, to,to 偶e w thjodskra maj膮 jeszcze cierpliwo艣膰 odpisywa膰 mi na mail-e 偶e te偶 mnie jeszcze nie wysiedlili z Islandii za moj膮 upierdliwo艣膰.
A gdyby tak p艂acili mi od mail-a do thjodskra by艂a bym najbogatsz膮 osob膮 w Islandii  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| martusia
| Do潮czy: 27 Lut 2007 | Posty: 78 | |
|
Wys砤ny: 23 Sty 2010, 13:20 Temat postu: |
|
|
do lampeczka : w Ikeii mo偶na kupi膰 akcesoria, kt贸ra maj膮 na celu ochron臋 maluch贸w. W sklepie le偶膮 one ko艂o maskotek i zabawek dla dzieci. Na stronie internetowej mo偶na obejrze膰 je w dziale Barna Ikea - Orygisvorur. Mo偶na tam znajdziesz to co Ci臋 interesuje. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lampeczka
|
Wys砤ny: 23 Sty 2010, 14:20 Temat postu: |
|
|
martusia napisa: | do lampeczka : w Ikeii mo偶na kupi膰 akcesoria, kt贸ra maj膮 na celu ochron臋 maluch贸w. W sklepie le偶膮 one ko艂o maskotek i zabawek dla dzieci. Na stronie internetowej mo偶na obejrze膰 je w dziale Barna Ikea - Orygisvorur. Mo偶na tam znajdziesz to co Ci臋 interesuje. |
dzi臋kuj臋 Ci bardzo:))pozdrawiamy |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lampeczka
|
Wys砤ny: 23 Sty 2010, 14:28 Temat postu: |
|
|
to jeszcze raz ja mam problem.
31maja planuje lecie膰 z c贸rci膮 na wakacje.4czerwca ko艅czy jej si臋 wa偶no艣膰 paszportu.zastanawiam si臋 czy wyrabia膰 jej przed wylotem nowy paszport czy ryzykowa膰 i po powrocie to za艂atwi膰.planujemy wr贸ci膰 20czerwca.moze przymkn膮 oko na lotnisku???czy kto艣 by艂 w takiej sytuacji?i ile trwa wyrobienie 2 paszportu??chyba nie musze czeka膰 a偶 do tej daty a偶 si臋 jej wa偶no艣膰 ko艅czy co??mog臋 jak ju偶 si臋 zdecyduje wyrobi膰 jej go wcze艣niej??ppozdrawiam |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| basia376
| Do潮czy: 02 Lut 2008 | Posty: 17 | |
|
Wys砤ny: 23 Sty 2010, 17:04 Temat postu: |
|
|
lampeczka napisa: | to jeszcze raz ja mam problem.
31maja planuje lecie膰 z c贸rci膮 na wakacje.4czerwca ko艅czy jej si臋 wa偶no艣膰 paszportu.zastanawiam si臋 czy wyrabia膰 jej przed wylotem nowy paszport czy ryzykowa膰 i po powrocie to za艂atwi膰.planujemy wr贸ci膰 20czerwca.moze przymkn膮 oko na lotnisku???czy kto艣 by艂 w takiej sytuacji?i ile trwa wyrobienie 2 paszportu??chyba nie musze czeka膰 a偶 do tej daty a偶 si臋 jej wa偶no艣膰 ko艅czy co??mog臋 jak ju偶 si臋 zdecyduje wyrobi膰 jej go wcze艣niej??ppozdrawiam |
Hej ..mo偶esz wyrobi膰 ma艂ej paszport wcze艣niej ..ja tak zrobi艂am bo okres oczekiwania na taki paszport 5 letni dla dziecka jest do 5 miesi臋cy wi臋c lepiej wczesniej z艂o偶y膰 papiery a po偶niej tylko czekac  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| zuzula666
| Do潮czy: 05 Lut 2008 | Posty: 410 | Sk眃: Reykjawik |
|
Wys砤ny: 23 Sty 2010, 18:01 Temat postu: |
|
|
ja w Polsce wyrobi艂am, tzn zmieni艂am na ten 5 letni, czas oczekaiwania trwa艂 ok 3 tygodni. Zawsze mozesz w swoim miescie sie zapytac ile by to trwa艂o, i wiem ze daja paszport wrecz w trybie natychmiastowym ale trzeba miec konkretne uzasadnienie. Nie bardzo chc膮 to robi膰 bo takich paszport贸w moga zrobic kilka w miesi膮cu, maja na to limity. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| beatka:)
| Do潮czy: 15 Lis 2008 | Posty: 145 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 23 Sty 2010, 19:37 Temat postu: |
|
|
Hej, Witam Wszystkich!!!
NARESCIE, wrescie Nam sie udalo! Po tylu miesiacach oczekiwan wrescie pojawily sie dwie kreseczki! Testu jestem pewna po sprawdzilismy w odstepach!
A teraz mamy do Was Drogie Mamy pytanko: jakie papiery mamy zabrac do lekarza? I wogule co i jak?
Bo to jest Nasza 1-wsza ciaza i to do tego na 'Wyspie'.
Dzieki za wszelkie info! |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lampeczka
|
Wys砤ny: 23 Sty 2010, 20:46 Temat postu: |
|
|
gratulacje!!!!teraz bedziesz oczekiwa膰 narodzi膰 terrorysty bo tak te nasze szkraby mo偶na nazwa膰 hihi.dbaj o siebie tzn.o was i nie wnikaj w kilogramy
a co do tego paszportu jeszcze.to czy w konsulacie mi go zrobi膮 5-letni??i te偶 w kr贸tkim czasie??skierowa艂am to pytanie te偶 do konsulatu ale nikt nie raczy mi odpisa膰.(dodam 偶e wiem ze dzi艣 sobota w mail by艂 wys艂any wczoraj) |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| nikita333
| Do潮czy: 23 Sty 2010 | Posty: 86 | Sk眃: NJARDVIK |
|
Wys砤ny: 23 Sty 2010, 21:07 Temat postu: paszport |
|
|
to za strony konsulatu
...Zaleca si臋 sk艂adanie wniosk贸w o nowy paszport minimum 6 miesi臋cy przed up艂ywem terminu wa偶no艣ci dotychczas posiadanego. W przypadku, gdy okoliczno艣ci nie pozwalaj膮 na ubieganie si臋 o paszport z odpowiednim wyprzedzeniem, istnieje mo偶liwo艣膰 wyst膮pienia z dodatkowym wnioskiem o wydanie paszportu tymczasowego (art. 23, ust. 1, pkt. 3) na czas oczekiwania na paszport biometryczny. Dokument ten mo偶e by膰 wa偶ny do 12 miesi臋cy |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lampeczka
|
Wys砤ny: 23 Sty 2010, 21:42 Temat postu: Re: paszport |
|
|
nikita333 napisa: | to za strony konsulatu
...Zaleca si臋 sk艂adanie wniosk贸w o nowy paszport minimum 6 miesi臋cy przed up艂ywem terminu wa偶no艣ci dotychczas posiadanego. W przypadku, gdy okoliczno艣ci nie pozwalaj膮 na ubieganie si臋 o paszport z odpowiednim wyprzedzeniem, istnieje mo偶liwo艣膰 wyst膮pienia z dodatkowym wnioskiem o wydanie paszportu tymczasowego (art. 23, ust. 1, pkt. 3) na czas oczekiwania na paszport biometryczny. Dokument ten mo偶e by膰 wa偶ny do 12 miesi臋cy |
wiem ale dziecka to chyba nie dotyczy.w poniedzia艂ek zadzwoni臋 i zapytam |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| seasalt
| Do潮czy: 15 Lis 2009 | Posty: 47 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 24 Sty 2010, 0:55 Temat postu: |
|
|
mikolaj napisa: | kula napisa: | Witam.
Czy kt贸ras z was ma do sprzedania p艂yn do higieny intymnej Lactacyt? A moze ktos mi podpowie czy kupie tutaj jakis z zawartoscia kwasu mlekowego? |
Jak sie nie myle to widzialam lactacyt w bonusie do kupienia. Popatrz dokladnie w sklepach. |
Tak,jest w Bonusie |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mikolaj
| Do潮czy: 12 Kwi 2008 | Posty: 462 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 24 Sty 2010, 12:50 Temat postu: |
|
|
lampeczka napisa: | gratulacje!!!!teraz bedziesz oczekiwa膰 narodzi膰 terrorysty bo tak te nasze szkraby mo偶na nazwa膰 hihi.dbaj o siebie tzn.o was i nie wnikaj w kilogramy
a co do tego paszportu jeszcze.to czy w konsulacie mi go zrobi膮 5-letni??i te偶 w kr贸tkim czasie??skierowa艂am to pytanie te偶 do konsulatu ale nikt nie raczy mi odpisa膰.(dodam 偶e wiem ze dzi艣 sobota w mail by艂 wys艂any wczoraj) |
Mojemu malemu termin waznosci paszportu konczy sie 28stycz. Juz wyrobilam nowy czeka do odbioru. Powod wymiany maz leci z malym do Pl w MARCU czekalam tydzien. Z tym ze to jest paszport na rok nie wydaje mi sie zeby dla niespelna rocznego dziecka wyrobili paszport na 5 lat. Przeciez dziecko za rok nie bedzie juz podobne do siebie na zdjeciu a co dopiero mowic za 5 lat. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 24 Sty 2010, 14:17 Temat postu: |
|
|
Czesc MAmuski!
Prosze Was o pomoc!
Czy zeby potwierdzic ciaze mam sie udac do lekarza pierwszego kontaktu u siebie na dzielnicy? Przez 3-lata jak jestesmy tu to nie chodzilam do lekarza. Jak mam przygotowac sie do wizty?
A tak wogule to nie czuje sie na silach zeby o tak waznych sprawach rozmawiac po angielsku; czytalam wczesniej o poloznej z Polski - gdzie mozna je znalesc? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mikolaj
| Do潮czy: 12 Kwi 2008 | Posty: 462 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 24 Sty 2010, 15:10 Temat postu: |
|
|
beatka:) napisa: | Czesc MAmuski!
Prosze Was o pomoc!
Czy zeby potwierdzic ciaze mam sie udac do lekarza pierwszego kontaktu u siebie na dzielnicy? Przez 3-lata jak jestesmy tu to nie chodzilam do lekarza. Jak mam przygotowac sie do wizty?
A tak wogule to nie czuje sie na silach zeby o tak waznych sprawach rozmawiac po angielsku; czytalam wczesniej o poloznej z Polski - gdzie mozna je znalesc? |
Ja nigdzie nie potwierdzalam tylko zadzwonilam do przychodni i powiedzialam ze chcialam sie zapisac na wizyte z polozna. Wczesniej bylam w 5 tc bo w nocy 3razy pod rzad mdlalam jak szlam do ubikacji. Rozmawialam z pielegniarka i powiedziala mi ze pewnie jestem w ciazy i zebym sie umowila w okolicach 9 tyg. na wizyte z polozna wczesniej nie umawiaja jak cos sie dzieje bo do 12 tc nie ingeruja takie maja regulacje. I tyle ani razu nie bylam u ginekologa w trakcie ciazy moja siostra zreszto tez nie. Mam teraz slicznego zdrowego synka. Wg mnie bes sensu jest isc do ginekologa zeby uslyszec tak jest pani w ciazy i wywalic 7tys. zeby uslyszec cos co juz i tak wiem. No dobra zobaczy na usg. W 12 tyg. za te same pieniadze mozesz zrobic sobie badanie prenatalne. Na tym badaniu zobaczysz dodatkowo juz swoje malenstwo glowke raczki nozki bijace serduszko i bedziesz wiedziala czy nic mu nie zagraza.
Pozdrawiam serdecznie i gratuluje piekne dni przed Toba |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| basia376
| Do潮czy: 02 Lut 2008 | Posty: 17 | |
|
Wys砤ny: 24 Sty 2010, 15:23 Temat postu: |
|
|
mikolaj napisa: | lampeczka napisa: | gratulacje!!!!teraz bedziesz oczekiwa膰 narodzi膰 terrorysty bo tak te nasze szkraby mo偶na nazwa膰 hihi.dbaj o siebie tzn.o was i nie wnikaj w kilogramy
Mojemu malemu termin waznosci paszportu konczy sie 28stycz. Juz wyrobilam nowy czeka do odbioru. Powod wymiany maz leci z malym do Pl w MARCU czekalam tydzien. Z tym ze to jest paszport na rok nie wydaje mi sie zeby dla niespelna rocznego dziecka wyrobili paszport na 5 lat. Przeciez dziecko za rok nie bedzie juz podobne do siebie na zdjeciu a co dopiero mowic za 5 lat. |
Ja wyrabia艂am mojej c贸rce pierwszy paszport na rok a drugi juz na 5 lat ...gdy wyrabia艂am jej drugi paszport to mia艂a 1 rok i 2 miesiace wiec wyrabiaja ten dokument takim maluchom.. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 24 Sty 2010, 15:33 Temat postu: |
|
|
Wiecie dla mnie to nie pojete. ze dopiero w 12tc interesuja sie ciaza!?
Przeciez nie kazdy rodzi dzieci co dziennie.
Przeciez taka kobieta jak sie staje Mama to ma wiele pytan, obaw- a dotego jest tu sama!
Jak dla mnie to straszne! |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| kula
| Do潮czy: 23 Pa 2008 | Posty: 42 | Sk眃: Keflavik |
|
Wys砤ny: 24 Sty 2010, 16:11 Temat postu: |
|
|
lampeczka.
s艂ysza艂am ze do 5 lat dla dziecka trzeba wyrabiac paszport tymczasowy , co rok to nowy. t膮 wiadomosc slyszalam rok temu. czyzby cos sie zmienilo? moja corcia tez ma ponad rok czyzbym mogla jej wyrobic nastepny paszport juz na 5 lat? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|