reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna

ICELAND.PL :: Islandia - strona g艂贸wna portalu

ZANIM CO艢 NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JEI KTO CI OBRA疉 LUB MIE REGULAMIN, NIE DAJ SI SPROWOKOWA, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U縴tkownicyU縴tkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj si, by sprawdzi wiadomo禼iZaloguj si, by sprawdzi wiadomo禼i   

Por贸d na Islandii
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 186, 187, 188 ... 314, 315, 316  Nast阷ny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna -> 呕ycie na Islandii
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat  
Autor Wiadomo舵
sylwiapioterko1

Do潮czy: 26 Gru 2008
PostWys砤ny: 1 Lut 2010, 11:27    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mam pytanie moze ktos bedzie umial mi wytlumaczyc gdzie znajduje sie punkt pobierania krwi w Landsspitalu?
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵
mikolaj

Do潮czy: 12 Kwi 2008
Sk眃: Reykjavik
PostWys砤ny: 1 Lut 2010, 12:48    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

sylwiapioterko1 napisa:
Mam pytanie moze ktos bedzie umial mi wytlumaczyc gdzie znajduje sie punkt pobierania krwi w Landsspitalu?

Zycze powodzenia. Najlepiej to by bylo wejsc i zpytac w recepcji ogolnie jak juz dojdziesz to prosto ale dla laika to czrna magia normalnie. Mnie tam siostra zaprowadzila.
Jeszcze raz powodzenia i pozdrawiam.
A ze zwolnieiem to u mnie wystarczylo dac pracodawcy.
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵 Wy秎ij email
Anita29

Do潮czy: 18 Lip 2009
Sk眃: Grindavik
PostWys砤ny: 1 Lut 2010, 12:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziewczyny poratujcie. Moj maly pokasluje a rano ma zapchany nosek. Dostane tu cos od kaszlu dla 4miesiecznego bobasa?
emi65

Do潮czy: 23 Maj 2009
Sk眃: Reykjavik 105
PostWys砤ny: 1 Lut 2010, 16:24    Temat postu: Por贸d na Islandii Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkie obecne i przysz艂e Mamusie:)
Dawno mnie tu nie by艂o ale posty 艣l臋dz臋 z ciekawo艣ci膮Smile
Dziewczyny cofa艂am si臋 o wiele stron wstecz i du偶o przeczyta艂am na temat macierzy艅skiego. Nie znalaz艂am informacji kt贸rej potrzebuj臋. Prosz臋 napiszcie kiedy powinno si臋 z艂o偶y膰 wniosek o macierzy艅ski?
Jestem w 5-tym miesi膮cu ci膮偶y i kto艣 mi powiedzia艂, 偶e ju偶 mog臋 bo do ko艅ca 6-tego te dokumenty powinny by膰 z艂o偶one. Czy to prawda? Prosz臋 Was o odpowied藕. I czy od razu do wype艂nienia tych papierk贸w musz臋 z艂o偶y膰 tam wszystkie launy z tego co wiem ma by膰 to z 12stu miesi臋cy ale odliczaj膮c 6 ostanich przed porodem?
Z g贸ry Wam dzi臋kuj臋 za pomoc!
gor膮co pozdrawiam!
Powr髏 do g髍y
evelin1984

Do潮czy: 14 Gru 2007
PostWys砤ny: 1 Lut 2010, 16:34    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wystarczy z艂o偶y膰 dokumenty 6 tyg.przed porodem.
Potrzebne s膮 2 launy.
Ja rodzi艂am w styczniu,wiec to s膮 aktualne informacje Smile
Pozdrawiam!!!
Powr髏 do g髍y
czita
Zbyt cz臋sta publikacja og艂osze艅!
Do潮czy: 24 Mar 2009
PostWys砤ny: 1 Lut 2010, 16:35    Temat postu: Re: Por贸d na Islandii Odpowiedz z cytatem

Macierzynskie dklada sie najpuznije 6 tyg przed spodziewanym terminem porodu, teraz jest to zdecydowanie za wczesnie. Do macierzynskiego sa potrzebne 3 oststnie launy najlepiej daj kopie a oryginal zostaw sobie, jeden papier ktory wypelniasz sama i jeden co wypelnia twoj pracodawca i musisz miec dolaczone zawswiadczenie od poloznej z data spodziewanego terminu porodu,jesli bedziesz miala problem z wypelnieniem to bez problemu kobieta w biurze gdzie sie sklada ten wniosek o macierzynski pomoze ci wypelnic te papiery. Pozdrawiam
sylwiapioterko1

Do潮czy: 26 Gru 2008
PostWys砤ny: 1 Lut 2010, 21:52    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hej gdzie sie sklada dokumenty na macierzynski? Question
Powr髏 do g髍y
czita
PostWys砤ny: 1 Lut 2010, 23:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sa potrzebne napewno 3 launy skladalam papiery tydzien temu.
Papiery o macierzynskie sklada sie w Vinnumidlun na przeciwko hotelu HILTON.
Anita29

PostWys砤ny: 2 Lut 2010, 13:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hejka.
Wlasnie bede zalatwiala papiery (od poloznej zaswiadczenie, karte ciazy) na becikowe z Polski. Mam problem- jaki adres zamieszkania wpisac Islandzki czy Polski i jeszcze wpisac kennitala czy PESEL??

Z gory dzieki za info.
zuzula666

Do潮czy: 05 Lut 2008
Sk眃: Reykjawik
PostWys砤ny: 2 Lut 2010, 14:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dziecko nie dostanie becikowego jesli nie ma wyrobionego peselu i stalego zameldowania w polsce
Powr髏 do g髍y
Anita29

PostWys砤ny: 2 Lut 2010, 14:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zuzula666 napisa:
dziecko nie dostanie becikowego jesli nie ma wyrobionego peselu i stalego zameldowania w polsce

W czerwcu lecimy do Polski. Tak go zameldujemy, wyrobimy PESEL i chce starac sie o becikowe.
zuzula666

Do潮czy: 05 Lut 2008
Sk眃: Reykjawik
PostWys砤ny: 2 Lut 2010, 15:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

偶ycze powodzenia, ja sie odwo艂ywa艂am 5 razy i sie nie uda艂o Wink
Powr髏 do g髍y
natala

Do潮czy: 19 Wrz 2009
PostWys砤ny: 2 Lut 2010, 16:36    Temat postu: @ Odpowiedz z cytatem

witam wszystkie mamy! zmieni臋 troch臋 temat ale mam problem z moj膮 malutk膮 i nie mog臋 sobie poradzic. Chodzi o to 偶e ma wysypke to znaczy bardziej plamy prawie na ca艂ym ciele pr贸bowa艂am ju偶 wszystkiego i nic nie pomaga mo偶e kto艣 z was mia艂 takom sam膮 sytuacje. lekarze mog膮 zrobic jej jakie kolwiek badania dopiero jak sko艅czy 6miesi臋cy a teraz ma 4. pozdrawiam
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵 Numer GG
czita
PostWys砤ny: 2 Lut 2010, 19:42    Temat postu: Re: @ Odpowiedz z cytatem

Becikowe w Polsce nalezy sie ,wystarczy ze jeden z rodzicow ma zameldowanie w Polsce i dziecko ma PESEL,trzeba jednak miec zaswiadczenie ze sie chodzilo do lekarza najpuzniej od 10 tyg, trzeba skopiowac karte ciazy przetlumaczyc na j. polski i isc z tym do lekarza w polsce aby dal zaswiadzczenie ze kobieta byla pod opieka lekarza za granica. Wiec my musimy miec przetlumaczona karte ciazy na j. polski dlatego ze tu sie chodzi do poloznej a nie do lekarza. Glupie to ale co zrobic. Jade w maju do Polski i tez bede sie starac o becikowe mam nadziejej ze nie bedzie wiekszych problemow.Wiem ze Buszmenka leciala w grudniu do Polski i zalatwiala becikowe moze nam napisze co zalatwila.
kasia11

Do潮czy: 20 Sty 2009
PostWys砤ny: 2 Lut 2010, 19:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a ja mam pytanie dotycz膮ce tej karty ci膮偶y czy wydadz膮 mi po angielsku za艣wiadczenie i t膮 kart臋 ci膮偶y czy z islandzkiego trzeba przet艂umaczy膰 na polski je艣li tak kto mo偶e to przet艂umaczy膰 je艣li znacie dobrego t艂umacza i ile tekie t艂umaczenie kosztuje
Powr髏 do g髍y
Stanley305

Do潮czy: 23 Wrz 2009
PostWys砤ny: 2 Lut 2010, 20:45    Temat postu: becikowe Odpowiedz z cytatem

My niedawno starali艣my si臋 o becikowe w Polsce,za艂atwili艣my to w ten spos贸b poszli艣my do po艂o偶nej kt贸ra prowadzi艂 mnie i poprosi艂am j膮 偶eby wystawi艂a mi za艣wiadczenie w j臋zyku angielskim 偶e by艂am pod opiek膮 lekarza i po艂o偶nej.wypisa艂a mi wizyty i badania kt贸re mia艂am robione.wa偶ne jest 偶eby pierwsza wizyta by艂a od 10 tygodnia ci膮偶y.przet艂umaczyli艣my papiery na j臋zyk polski i by艂o ok.
Powr髏 do g髍y
Buszmenka

Do潮czy: 26 Wrz 2008
PostWys砤ny: 2 Lut 2010, 20:58    Temat postu: Porod na Islandii Odpowiedz z cytatem

witam was kochani oczywiscie ze wam napisze.Becikowe sie nalezy kazdemu,jest potrzebne zaswiadczenie ze sie chodzilo do lekarza mi dali to zaswiadczenie i kazali wypelnic na islandii,u mnie ich ta karta nieinteresowala,trzeba miec pesel dziecka.Becikowe sie nalezy kazdej matce tak jak kiedys pisala lampeczka tylko trzeba sie postawic.U mnie jest to troszke skomplikowane dlatego ze moj maz jest Islandczykiem a niunia Islandka bo ma islandzki paszport,moze napisze co bylo u mnie otoz zapytalam pana co mam wpisac bo moj maz jest Islandczykiem i nie ma peselu a on odrazu do mnie to prosze starac sie o becikowe w Islandii a ja odrazu do niego z buzia a ja jestem polka czy islandka,powiedzialam jestem polka i mi sie nalezy a on do mnie prosze zlozyc dokumety i zobaczymy czy sie nalezy a ja odrazu do kierowniczki MOPSU i powiedziala ze sie nalezy.U mnie to niestety jeszcze trwa dlatego ze musialam niuni zrobic polskie obywatelstwo,teraz czekamy na pesel i musze u poloznej wypelnic ta karte.Sluchajcie trzeba sie postawic bo wiele osob bierze to dlaczego my niemozemy wziac,ja mysle ze mi sie uda i piszcie taki wniosek zeby przelali wam na konto.Jezeli ktos ma jakies pytania to prosze pytajcie,co bede wiedziec to napisze.Pozdrawiam Smile
Powr髏 do g髍y
lampeczka

Do潮czy: 25 Sty 2009
PostWys砤ny: 2 Lut 2010, 21:43    Temat postu: Re: Porod na Islandii Odpowiedz z cytatem

Buszmenka napisa:
witam was kochani oczywiscie ze wam napisze.Becikowe sie nalezy kazdemu,jest potrzebne zaswiadczenie ze sie chodzilo do lekarza mi dali to zaswiadczenie i kazali wypelnic na islandii,u mnie ich ta karta nieinteresowala,trzeba miec pesel dziecka.Becikowe sie nalezy kazdej matce tak jak kiedys pisala lampeczka tylko trzeba sie postawic.U mnie jest to troszke skomplikowane dlatego ze moj maz jest Islandczykiem a niunia Islandka bo ma islandzki paszport,moze napisze co bylo u mnie otoz zapytalam pana co mam wpisac bo moj maz jest Islandczykiem i nie ma peselu a on odrazu do mnie to prosze starac sie o becikowe w Islandii a ja odrazu do niego z buzia a ja jestem polka czy islandka,powiedzialam jestem polka i mi sie nalezy a on do mnie prosze zlozyc dokumety i zobaczymy czy sie nalezy a ja odrazu do kierowniczki MOPSU i powiedziala ze sie nalezy.U mnie to niestety jeszcze trwa dlatego ze musialam niuni zrobic polskie obywatelstwo,teraz czekamy na pesel i musze u poloznej wypelnic ta karte.Sluchajcie trzeba sie postawic bo wiele osob bierze to dlaczego my niemozemy wziac,ja mysle ze mi sie uda i piszcie taki wniosek zeby przelali wam na konto.Jezeli ktos ma jakies pytania to prosze pytajcie,co bede wiedziec to napisze.Pozdrawiam Smile

i dobrze Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy gratulejszyn:)))
bo te buce w urz臋dach si臋 zachowuj膮 tak jakby z w艂膮snej kieszeni dawali nam te becikowe
Powr髏 do g髍y
Anna2

Do潮czy: 13 Lut 2009
PostWys砤ny: 2 Lut 2010, 22:11    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

DZiewczyny czy ktoras robila zdjecia do paszportu kolo grand hotelu jak dlugo czeka sie na zrobione zdjecia
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵 WP Kontakt
czita
PostWys砤ny: 2 Lut 2010, 23:27    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

http://e-prawnik.pl/wiadomosci/informacje/ciaza-za-granica-nie-pozbawi-becikowego.html
Wy秝ietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna -> 呕ycie na Islandii Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 186, 187, 188 ... 314, 315, 316  Nast阷ny
Strona 187 z 316

Skocz do:  
Nie mo縠sz pisa nowych temat體
Nie mo縠sz odpowiada w tematach
Nie mo縠sz zmienia swoich post體
Nie mo縠sz usuwa swoich post體
Nie mo縠sz g硂sowa w ankietach

SIGN PETITION FOR TRAVELLING WITH PETS ON ICELAND!
Kuchnia Azjatycka: chi駍ka, tajska, indyjska, japo駍ka, wietnamska itd.