Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastpny temat |
Autor |
Wiadomo |
| Katrina
| Doczy: 26 Maj 2008 | Posty: 114 | Skd: Reykjavik |
|
Wysany: 1 Lut 2010, 0:38 Temat postu: Re: odp |
|
|
wojek12 napisa: | do KATRINA:
sluchaj. na 1000000000 % jest tak ze zasilek rodzinny dostaje sie za rok ubiegly. i powinnas go dostawac jednorazowo w sierpniu, ale to dziela i dlatego dostajesz to jako przedplate podzielone na raty: luty, maj, sierpien i list. na stronie jest zle ujete, albo Ty zle zrozumialas. |
To co jest napisane na stronie RSK to tłumaczyła mi to koleżanka, stąd moje wątpliwości. Też dziewczyny mówiły mi właśnie o tym że tak te zasiłki są płacone, że tak im tłumaczono w RSK. To nie chodzi o naciąganie państwa islandzkiego, to są pieniążki na dzieci i dla dzieci, ale nie chciałabym aby coś nam umknęło, prawda ?? W każdym bądź razie dziękuję ślicznie za odpowiedzi, ale jakem dociekliwa osoba, jeszcze podpytam w Urzędzie no i oczywiście dam znać. Pozdrawiam serdecznie i czytających i piszących  |
|
Powrt do gry |
|
 |
| lampeczka
 | Doczy: 25 Sty 2009 | Posty: 517 | |
|
Wysany: 1 Lut 2010, 15:42 Temat postu: |
|
|
z tym zasiłkiem to jest tak:
w lutym jest 1rata, potem w maju 2 rata, i przy rozliczeniu w sierpniu naliczają kwotę i albo wtedy oddają już resztę albo w listopadzie.i jeżeli oboje małżonków widnieje w systemie to powinien i mąż i żona dostać pieniądze na swoje konta.po tyle samo |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
Wysany: 2 Lut 2010, 10:10 Temat postu: wysokosc zasilku na dziecko |
|
|
czy to mozliwe ze pierwszy zasilek jaki dostane na dziecko urodzone w listopadzie 2009r. wyniesie 7tys. ISK? |
|
Powrt do gry |
|
 |
| saevar UŻYTKOWNIK ZBANOWANY
| Doczy: 15 Sty 2010 | Posty: 39 | |
|
Wysany: 2 Lut 2010, 10:51 Temat postu: Re: wysokosc zasilku na dziecko |
|
|
barthezz_22 napisa: | czy to mozliwe ze pierwszy zasilek jaki dostane na dziecko urodzone w listopadzie 2009r. wyniesie 7tys. ISK? | oczywiscie ze tak to zalezy od zarobkow rodzicow czyli im wjeksze ym miejsze barnabaetur |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
|
Powrt do gry |
|
 |
| esmerka31
| Doczy: 19 Lut 2007 | Posty: 542 | |
|
Wysany: 2 Lut 2010, 11:37 Temat postu: |
|
|
ale dziecko sie urodzilo w listopadzie, wiec tylko za 2 miesiace zeszlego roku a kalkulator liczy caly rok. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| mala32
| Doczy: 13 Sie 2009 | Posty: 3 | Skd: keflavik |
|
Wysany: 2 Lut 2010, 22:46 Temat postu: rodzinne |
|
|
prosze o informacje moje dzieci przyjechaly na Islandie w ubieglym roku w kwietniu bylam sie dowiedziec o rodzinne to powiedziano mi ze dostana w tym roku ale bedzie wyrownanie za tamten rok jak oni placa te wyrownanie za te zalegle miesiace z gory dziekuje za informacje |
|
Powrt do gry |
|
 |
| markoz34
| Doczy: 14 Wrz 2008 | Posty: 14 | |
|
Wysany: 3 Lut 2010, 0:05 Temat postu: re:) |
|
|
właśnie w tym roku płacą zasiłki za rok ubiegły, czyli raczej nie wyrównają Ci niczego, moje dzieci razem ze mną przyjechały tutaj w roku 2008, od razu złożyłam wniosek o rodzinne i pierwsze otrzymałam w lutym 2009 razem z wnioskiem o rodzinne bieżące złożyłam wniosek o rodzinne zaległe, ponieważ mąż przebywał na Islandii od maja 2006r. a właśnie od tego czasu można było ubiegać się o zasiłki na dzieci przebywające w Polsce, okazało się że Islandia podpisała taką umowę od roku 2007 tak więc wyrównano rodzinne za cały 2007 rok mojemu mężowi; wzięto pod uwagę jego dochody z Islandii oraz moje dochody z Polski (musiałam mieć rozliczenie roczne z Polski oraz zaświadczenie do kiedy pobierałam zasiłek rodzinny w Polsce oraz akty urodzenia dzieci i akt małżeństwa) |
|
Powrt do gry |
|
 |
| esmerka31
| Doczy: 19 Lut 2007 | Posty: 542 | |
|
Wysany: 3 Lut 2010, 7:50 Temat postu: |
|
|
w sierpniu przysylaja rozliczenie za rok poprzedni i naliczaja wtedy rodzinne za caly rok (jesli jest nie pelny rok , czasami trzeba sie odwolywac, przedstawiajac bilet, kiedy dziecko przylecialo lub jakis dokument np.kenitala z data).Jesli wyplacili zaliczkowo rodzinne w lutym i w maju to odliczaja to od calej kwoty a reszte placa w sierpniu i listopadzie.Jesli nie wyplacili to wiadomo bedzie to proporcjonalnie wieksze o te dwie raty. Jesli bedzie za malo to trzeba odwolywac, tak jak juz wczesniej wspomnialam. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| betty1974
| Doczy: 29 Wrz 2008 | Posty: 63 | |
|
Wysany: 16 Lut 2010, 22:09 Temat postu: ... |
|
|
Witam,mam pytanie dotyczace barnabaetur.Wiem,ze jesli dziecko mieszka w Polsce a jedno z rodziców pracuje na Islandii to rowniez rodzic ma prawo do pobierania owego swiadczenia ,dotyczy to malzenstwa to wiem na pewno,czy ktos ma informacje dotyczace pobierania barnabaetur na dziecko, pozostajace w Polsce ale w przypadkuj jesli rodzice sa po rozwodzie? |
|
Powrt do gry |
|
 |
| magda87
| Doczy: 12 Cze 2009 | Posty: 33 | |
|
Wysany: 1 Maj 2010, 15:51 Temat postu: RODZINNE |
|
|
MAM PYTANIE CZY WSZYSCY WCZORAJ MIELI PRZELANY ZASILEK NA DZIECI? |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Katrina
|
Wysany: 1 Maj 2010, 17:17 Temat postu: |
|
|
hejka. Wszyscy moi znajomi mieli wczoraj przelewy rodzinnego, ja też. Nic mi nie wiadomo aby ktoś miał z tym problem. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Rox-ana
 | Doczy: 06 Lis 2009 | Posty: 4 | |
|
Wysany: 1 Maj 2010, 17:45 Temat postu: |
|
|
Nie wszyscy ,ja na przykład nie .Mój mąż dostał przelew na konto.A ja dostaję czeki.Na pewno będzie w poniedziałek. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| @ni@
| Doczy: 16 Sie 2008 | Posty: 326 | |
|
Wysany: 2 Maj 2010, 21:41 Temat postu: Re: RODZINNE |
|
|
magda87 napisa: | MAM PYTANIE CZY WSZYSCY WCZORAJ MIELI PRZELANY ZASILEK NA DZIECI? |
Ja dostałam rodzinne na konto,a mój mąż nie i absolutnie nie wiem dlaczego. Do tej pory dostawał zawsze w tym samym dniu co ja. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| monikadob
| Doczy: 19 Lut 2009 | Posty: 40 | |
|
Wysany: 7 Maj 2010, 12:36 Temat postu: hej |
|
|
Może ktoś zna się na tym i mi podpowie jak to jest naprawdę.Otóż chodzi o to że urodziłam w styczniu córeczkę i jak to jest z zasiłkiem rodzinnym czy dostanę wyrównanie za ten cały rok.Jedno wiem napewno że pierwsze rodzinne otrzymam w lutym2011 ale co w takim razie z tym całym rokiem 2010 czy oni mi wyrównają czy nie bo ludzie różnie mówią.Proszę o odpowiedz.Dziękuję i pozdrawiam. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| rafal26
| Doczy: 29 Pa 2008 | Posty: 156 | Skd: Hafnarfjörður |
|
Wysany: 7 Maj 2010, 12:50 Temat postu: |
|
|
w 2011 dostaniesz rodzinne za rok 2010 wiec nie bedzie zadnego wyrownania _________________ gabeer |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Katrina
|
Wysany: 7 Maj 2010, 14:58 Temat postu: Re: hej |
|
|
monikadob napisa: | Może ktoś zna się na tym i mi podpowie jak to jest naprawdę.Otóż chodzi o to że urodziłam w styczniu córeczkę i jak to jest z zasiłkiem rodzinnym czy dostanę wyrównanie za ten cały rok.Jedno wiem napewno że pierwsze rodzinne otrzymam w lutym2011 ale co w takim razie z tym całym rokiem 2010 czy oni mi wyrównają czy nie bo ludzie różnie mówią.Proszę o odpowiedz.Dziękuję i pozdrawiam. |
Właśnie też mnie dziwi ich system wypłat zasiłków rodzinnych, ale cóż.......
Z tym zasiłkiem to jest dokładnie tak jak napisał mój przedmówca, zasiłek wypłacany jest za rok poprzedni, czyli w 2011 roku dostaniesz za 2010. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| monikadob
| Doczy: 19 Lut 2009 | Posty: 40 | |
|
Wysany: 7 Maj 2010, 15:21 Temat postu: hej |
|
|
Niemożliwe że tak jest.Bo pierwszą córkę urodziłam w listopadzie2008 a w lutym 2009 dostałam pierwsze rodzinne a to tylko były przecież dwa miesiące poprzedniego roku zawsze do tej pory dostaje taką samą kwotę.Czyli jeśli urodziłam w styczniu to też dostanę taką samą kwotę w lutym2011 ale to już z poprzedniego roku będzie aż 11 miesięcy.Bo jeśli tak robią że płacą za rok poprzedni to jednym słowem nie wyrównują czyli najlepiej rodzić w grudniu hihi. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Katrina
|
Wysany: 7 Maj 2010, 16:02 Temat postu: Re: hej |
|
|
monikadob napisa: | Niemożliwe że tak jest.Bo pierwszą córkę urodziłam w listopadzie2008 a w lutym 2009 dostałam pierwsze rodzinne a to tylko były przecież dwa miesiące poprzedniego roku zawsze do tej pory dostaje taką samą kwotę.Czyli jeśli urodziłam w styczniu to też dostanę taką samą kwotę w lutym2011 ale to już z poprzedniego roku będzie aż 11 miesięcy.Bo jeśli tak robią że płacą za rok poprzedni to jednym słowem nie wyrównują czyli najlepiej rodzić w grudniu hihi. |
hehehehehehe to niezły pomysł
nie martw się, też miałam straszne niejasności w tej kwestii, dowiadywałam się wnikliwiej więc jestem pewna że oni tak płacą. To, że dziecko urodzone jest w maju czy w listopadzie, oni płacą za cały poprzedni rok. Chyba że dziecko przylatuje na Islandię to wyliczają to w odpowiedniej kwocie. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| kamilalukas UŻYTKOWNIK ZBANOWANY
| Doczy: 09 Sty 2010 | Posty: 41 | |
|
Wysany: 14 Maj 2010, 2:02 Temat postu: Re: hej |
|
|
Katrina napisa: | monikadob napisa: | Niemożliwe że tak jest.Bo pierwszą córkę urodziłam w listopadzie2008 a w lutym 2009 dostałam pierwsze rodzinne a to tylko były przecież dwa miesiące poprzedniego roku zawsze do tej pory dostaje taką samą kwotę.Czyli jeśli urodziłam w styczniu to też dostanę taką samą kwotę w lutym2011 ale to już z poprzedniego roku będzie aż 11 miesięcy.Bo jeśli tak robią że płacą za rok poprzedni to jednym słowem nie wyrównują czyli najlepiej rodzić w grudniu hihi. |
hehehehehehe to niezły pomysł
nie martw się, też miałam straszne niejasności w tej kwestii, dowiadywałam się wnikliwiej więc jestem pewna że oni tak płacą. To, że dziecko urodzone jest w maju czy w listopadzie, oni płacą za cały poprzedni rok. Chyba że dziecko przylatuje na Islandię to wyliczają to w odpowiedniej kwocie. |
nieprawda. placa za poprzedni rok oczywiscie ale jest tez wazne w ktorym miesiacu urodzi sie dziecko. jesli w styczniu to dostaje sie za caly rok, jezeli w sierpniu to adekwatnie do liczby miesiecy. jestem tego pewna. to informacje sprawdzone. |
|
Powrt do gry |
|
 |
|