Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| O.E. Opiekun Forum
 | Dołączył: 03 Lut 2004 | Posty: 2552 | Skąd: Pl. Od SĹoĹca 3/Europa |
|
Wysłany: 30 Maj 2007, 3:33 Temat postu: |
|
|
Napisz jakÄ
gĹÄbokoĹÄ brodzenia ma twoja Ĺada Niva. WĹaĹciwie to wiÄkszoĹÄ trudnoĹci w dojeĹşdzie do Askji to wĹaĹnie brody. Nie sÄ
moĹźe ekstremalnie gĹÄbokie, ale sÄ
...
Wszystko teĹź zalezy od pory roku, bo stan rzek zaleĹźy pewnie mocno od temperatury i opadĂłw. _________________ CHCESZ WSPOMĂC FORUM ORAZ ICELAND.PL? WPĹAÄ DATEK!
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| aguirre
| Dołączył: 08 Mar 2007 | Posty: 24 | Skąd: Tychy |
|
Wysłany: 30 Maj 2007, 7:26 Temat postu: Ĺada - brodzenie |
|
|
Hej
To bÄdzie auto z wypoĹźyczalni, wiÄc nie wiem czy jest jakoĹ przerabiane czy nie (prawdopodobnie standard). Wg danych producenta brodzenie wynosi 65 cm (dane z innej strony, to 60 cm). A tak przy okazji, to jakich brodĂłw sie moĹźna spodziewaÄ?
pozdrawiam
tomek |
|
Powrót do góry |
|
 |
| O.E. Opiekun Forum
 | Dołączył: 03 Lut 2004 | Posty: 2552 | Skąd: Pl. Od SĹoĹca 3/Europa |
|
Wysłany: 30 Maj 2007, 9:40 Temat postu: |
|
|
Z brodami jest tak, Ĺźe trudno jest podaÄ staĹÄ
gĹÄbokoĹÄ. Wystarczy wiÄkszy opad, topienie lodowca i poziom moĹźe mocno wzrosnÄ
Ä.
Najlepiej wiÄc uzbroiÄ siÄ w jakiĹ przyrzÄ
d do badania gĹÄbokoĹci. MoĹźe to byÄ dĹugi kij, na ktĂłrym zawieszono sznurek z zaznaczonymi co 10 cm chorÄ
giewkami i obciÄ
Ĺźony kamieniem. Innym (lepszym) sposobem jest posiadanie specjalnych spodni rybaczkĂłw, ktĂłre umoĹźliwiajÄ
wejĹcie czĹowieka do lodowato zimniej wody. W ten sposĂłb moĹźna na sobie sprawdziÄ jaka jest gĹÄbokoĹÄ oraz czy dno jest rĂłwne. _________________ CHCESZ WSPOMĂC FORUM ORAZ ICELAND.PL? WPĹAÄ DATEK!
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| aguirre
|
Wysłany: 30 Maj 2007, 9:47 Temat postu: brody |
|
|
Tak - wiem, Ĺźe gĹÄbokoĹÄ brodĂłw jest zmienna. Dlatego interesuje mnie, ktĂłrym wariantem trasy (F88 czy 901+F905+F910) mam wieksze szanse dojechac i czy brody, to jedyne powaĹźne przeszkody, jakie moĹźna napotkaÄ na tych trasach?
pzdr
tomek |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 1 Cze 2007, 18:07 Temat postu: |
|
|
hm, na F88 brody sa glebsze, natomiast ta druga trasa jest ladniejsza
jest kawalek glebokiego piasku, oraz jazda po duzych glazach - poza tym spoko. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| aguirre
|
Wysłany: 1 Cze 2007, 21:07 Temat postu: lada do askji |
|
|
Hej - dzieki za info.
A taka niva (w sumie to jak suzuki jimmy), to da rade tym piaskom (ten kawaĹek to ile: 1km, 10km, wiÄcej?) i gĹazom? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| michal-krakow
| Dołączył: 23 Sty 2006 | Posty: 45 | Skąd: KrakĂłw |
|
Wysłany: 4 Cze 2007, 6:58 Temat postu: niwa da radÄ |
|
|
niwa bez problemu da radÄ ale kilka uwag:
wybierajÄ
c siÄ na F 88 zdeponujcie zbÄdny bagaĹź (my zakopcowaliĹmy go w Reykholt)
przez brody trzeba jechaÄ jednostajnie i powoli zwracajÄ
c uwagÄ na znaki
ruchome piaski zauwaĹźyliĹmy dopiero na drodze do Kverkjoll
na odcinkach terfowych moĹźna nieco dodaÄ gazu, czarne wraz z wystajÄ
cÄ
lawÄ
polecam pokonywaÄ nieco wolniej.
ale spoko, niwa moĹźe jest maĹo medialna ale zato b dzielna terenowo, da radÄ! |
|
Powrót do góry |
|
 |
| aguirre
|
Wysłany: 5 Cze 2007, 8:41 Temat postu: niva do askji |
|
|
Dzieki michal za info:) To mam rozumieÄ, Ĺźe piaskĂłw nie ma na trasie 901+F905+F910 do Askji , a sÄ
tylko na drodze do Kverkjoll ?
Dlaczego zalecasz zostawienie zbÄdnego bagaĹźu? I zakopcowaÄ, to znaczy, Ĺźe zostawiliĹcie gdzieĹ w skaĹkach?
No i jeszcze raz proszÄ o info, ktĂłrÄ
trasÄ
mam wiÄksze szanse przejechaÄ nivÄ
(wiem, Ĺźe na jednej sÄ
brody, a na drugiej kamienie i piaski??)
oki - marudzÄ ciÄ
gle w kĂłĹko, ale naprawdÄ to dla mnie waĹźne (nie mam zbytnio doĹwiadczenia w jeĹşdzie w terenie, wiÄc chciaĹbym wiedzieÄ, ktĂłra trasa jest dla mnie Ĺatwiejsza i wiÄksze szanse na przejazd). DziÄki za pomoc i moĹźe do zobaczenia z kimĹ na Islandii (pod koniec lica:)
pzdr
tomek |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Tomek_krk
| Dołączył: 02 Lis 2006 | Posty: 176 | Skąd: KrakĂłw |
|
Wysłany: 22 Sty 2008, 23:24 Temat postu: |
|
|
witam,
czy nadal z poczatkiem czerwca droga bedzie nie przejezdna?
moze zmienily sie warunki i poprawili stan drog, moze powstaĹ jakis most w miejscu gdzie byly brody?
pozdr. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| michal-krakow
| Dołączył: 23 Sty 2006 | Posty: 45 | Skąd: KrakĂłw |
|
Wysłany: 23 Sty 2008, 8:27 Temat postu: |
|
|
z tego co pamiÄtam to objazd F88 otwierali dopiero po 20 czerwca. poszukam archiwalnych map stanu drĂłg i sprawdzÄ. My na wszelki wypadek ruszamy dopiero 14 czerwca z Jutlandii wiÄc przy Askji bÄdziemy dopiero w lipcu (a i tak do Viti droga byĹa przebita poprzednio przez spychacz) |
|
Powrót do góry |
|
 |
| skrzeku
| Dołączył: 18 Sty 2009 | Posty: 2 | |
|
Wysłany: 24 Sty 2009, 23:07 Temat postu: |
|
|
witam
pytanie do aquirre - jak udaĹo siÄ dojechaÄ nivÄ
do askji, w tym roku na przeĹomie czerwca i lipca chcÄ siÄ tam wybraÄ wypoĹźyczonÄ
nivÄ
chciaĹem odbiÄ z f26 do f910, a potem f88 do jedynki
i pytanie do michaĹa z krakowa - kiedy najwczeĹniej otwierajÄ
f88 i f910, czy jest szansa przed 20.06, czy lepiej zaplanowaÄ wyjazd na później
bardzo zaleĹźy mi na askji i herdubreid, zaplanowaĹem wyjazd na islandiÄ na drugÄ
poĹowÄ czerwca, ale jeĹli istnieje duĹźe ryzyko wysokiego poziomu wody w brodach na tych szlakach, wolÄ przeĹoĹźyÄ wyjazd na lipiec lub sierpieĹ
pozdro
skrzeku |
|
Powrót do góry |
|
 |
| aguirre
|
Wysłany: 5 Cze 2009, 8:41 Temat postu: |
|
|
Hej,
Do Askji dojechaliĹmy drogÄ
F910 (z jedynki wjechaliĹmy na niÄ
drogÄ
923). F88 siÄ obawialiĹmy, bo tam ponoÄ wiÄksze brody moĹźna napotkaÄ. Poza tym chyba wg naszej opcji byĹo najkrĂłcej (liczÄ
c od stacji benzynowej - trzeba startowaÄ z peĹnym bakiem). F910 jest trochÄ dziurawa, ale spokojne (miejscami jadÄ
c wolno) moĹźna niva przejechaÄ. Po drodze jest jeden wiÄkszy brĂłd - wody do zderzaka. Nie wiem, jak to wyglÄ
da, gdyby byĹy jakieĹ wiÄksze ulewy.
pzdr |
|
Powrót do góry |
|
 |
| roger9300 ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 07 Sty 2008 | Posty: 463 | |
|
Wysłany: 28 Lip 2009, 22:07 Temat postu: askja |
|
|
(wklajam posta tutaj, bo nie ma chyba miejsca typowego dla tego typu ogloszen w dziale turystyka, a moim skromnym zdaniem powinien byc.)wyjazd planuje na 7go sierpnia, po drodze chcÄ zaczepic o Laugafell, potem starÄ
910, mozliwy nocleg w Kristufell lub na Askji, kÄ
piel w Viti i kurs na Kverkfjoll, tam mysle zostawic autko na kilka dni i dalej ruszyc pieszo na cieply wodospadzik a nastepnie na wschĂłd kierujac sie do Hengifoss, po drodze kolejne cieple zrĂłdĹa, (hot shower), nastepnie powrot po samochĂłd i kierunek rvk, jak czas pozwoli to szczyt Herdubreidarfjoll.
sa wolne miejsca, zapraszam, tel 8416645 czas realizacji jakies 7-8 dni.
wiecej info na pw. _________________ Take nothing but pictures.
Kill nothing but time.
Leave nothing but footprints.
Make nothing but memories.
http://picasaweb.google.pl/charzynskibartlomiej |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mkkmiec
 | Dołączył: 30 Lis 2007 | Posty: 86 | Skąd: polska - wĹocĹawek |
|
Wysłany: 28 Lip 2009, 22:18 Temat postu: :) |
|
|
ja chetnie ale na wypad weekendowy ... kurde nie mam urlopu  _________________ Gabriel GarcĂa MĂĄrquez
Nigdy nie przestawaj siÄ uĹmiechaÄ, nawet jeĹli jesteĹ smutny, poniewaĹź nigdy nie wiesz, kto moĹźe siÄ zakochaÄ w twoim uĹmiechu. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| jmeisner
| Dołączył: 21 Cze 2010 | Posty: 14 | |
|
Wysłany: 25 Cze 2010, 13:37 Temat postu: |
|
|
Witam,
wybieram sie 3-10 lipca na Islandie i chcialbym dotrzec do Askji wypozyczona w Cheap Jeepie Grand Vitara.
Prosilbym o wskazowki ktory wariant jest najlatwiejszy (901+F905+F910?) i czy dam tam rade tym autkiem (nie jezdzilem wczesniej 4x4) i jakie sa trudnosci.
Czy Kverkfjoll o tej porze jest realne i jak trudno tam dojechac?
I ile czasu zajmuje taka petla i powrot do jedynki? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Simba
| Dołączył: 17 Lip 2010 | Posty: 3 | |
|
Wysłany: 17 Lip 2010, 12:49 Temat postu: |
|
|
CzeĹÄ
TrafiĹem na forum poszukujÄ
c informacji o Islandii - pewnie jestem klasycznym przypadkiem .
BÄdziemy zwiedzaÄ IslandiÄ od 12 do 31 sierpnia. Bardzo chcielibyĹmy zobaczyÄ AskjÄ, ale poniewaĹź nie mamy karty kredytowej, nie moĹźemy wynajÄ
Ä 4x4. I tutaj pytanie do Was: czy ktoĹ z Was wybiera siÄ na AskjÄ w drugiej poĹowie sierpnia i ma dwa wolne miejsca w aucie? ChÄtnie dorzucimy siÄ do paliwa i obejrzymy "perĹÄ interioru" (jak nazwali jÄ
w przewodniku Pascala).
Pozdrawiam,
Darek |
|
Powrót do góry |
|
 |
| jmeisner
|
Wysłany: 18 Lip 2010, 19:43 Temat postu: |
|
|
Z Myvatn codziennie rano w sezonie jezdzi autobus do Askji.
A do wypozyczenia auta nie trzeba karty kredytowej (bez znaczenia 2x4 czy 4x4) wystarczy dowolna karta 'wypukla' np. ja uzywam BZWBK Maestro do konta w EUR. Koszt 10 EUR rocznie, wiec niedrogo. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Simba
| Dołączył: 17 Lip 2010 | Posty: 3 | |
|
Wysłany: 18 Lip 2010, 21:26 Temat postu: |
|
|
DziÄki za informacjÄ. We wszystkich regulaminach wypoĹźyczalni jest napisane "credit card required", dlatego myĹlaĹem, Ĺźe karta kredytowa jest konieczna. W takim razie zagadam w moim banku i powinno siÄ udaÄ . |
|
Powrót do góry |
|
 |
| jmeisner
|
Wysłany: 18 Lip 2010, 23:20 Temat postu: |
|
|
Dokladnie jest to BZWBK MasterCard do konta biezacego prowadzonego w EUR. Koszt calosci 10 EUR/rok jak juz pisalem. Dziala to tak ze wplacam kase w EUR na konto i dokladnie tyle ile wplacilem mam limitu (zdaje sie ze firma ktora mnie chce skasowac nie jest w stanie odroznic tego od limitu kredytowego).
Do karty mam PIN na transakcje elektronicznie, a na odwrocie jest CVV do transakcji internetowych.
Placilem nia za wynajem samochodu w USA, Niemczech,Norwegii i Islandii. Oprocz tego za Skypea, w PayPalu etc. Dziala bez zarzutu. A straty w przypadku utraty sa ograniczone do aktualnego bilansu konta (ktory utrzymuje poza wyjazdami na groszowym poziomie...). |
|
Powrót do góry |
|
 |
| petite
| Dołączył: 08 Cze 2009 | Posty: 75 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 19 Lip 2010, 12:06 Temat postu: Kverkfjoll |
|
|
Witam,
za okoĹo dwa tyg. wybieramy siÄ do jaskini lodowej przy Kverkfjoll. W zasadzie od poĹudnia mam dwie moĹźliwoĹci dojazdu: F26 - F910 - F902 lub skrÄciÄ za lodowcem Myrdalsjokull w drogÄ nr F208 nastÄpnie w prawo w nieoznakowanÄ
"dróşuniÄ", ktĂłra prowadzi do jeziora LangisjĂłr i dalej tuĹź przy samym lodowcu Vatnajokull aĹź wyjedziemy na F910. No i mam pytanko czy ktoĹ przemierzyĹ tÄ drugÄ
trasÄ? Niepokoi mnie to, Ĺźe ta droga przy Vatnajokull jest nieoznakowana... _________________ Wiem, Ĺźe nic nie wiem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|