reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna

ICELAND.PL :: Islandia - strona główna portalu

ZANIM COŚ NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JEŚLI KTOŚ CIĘ OBRAŻA LUB ŁAMIE REGULAMIN, NIE DAJ SIĘ SPROWOKOWAĆ, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   

Matki matkom i dzieciom - porady, wątpliwości, pomoc
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 8, 9, 10 ... 80, 81, 82  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna -> Ĺťycie na Islandii
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
MARCINIS1

PostWysłany: 26 Gru 2010, 21:29    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mam pytanie czy na macierzynskim przysluguje caly dodatek grudniowy od pracodawcy i jaka tak mniej wiecej jest jego wysokosc? Z gory dziekuje za informacje.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
patryk23l
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1 (dublowanie ogłoszeń)
PostWysłany: 26 Gru 2010, 22:08    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dodatek grudniowy wyplacany jest za caly rok, czyli analogicznie dostaje sie za tyle miesiecy co sie przepracowalo.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
marzenka 83

PostWysłany: 27 Gru 2010, 17:27    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziewczyny prosze Was o strony www ze sklepami dla dzieci bo chcialabym kupic piankowe puzzle na podloge
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
mstefa
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1
PostWysłany: 27 Gru 2010, 18:19    Temat postu: str www Odpowiedz z cytatem

www.oo.is
www.babysam.is
www.fifa.is
Powrót do góry
lampeczka

PostWysłany: 27 Gru 2010, 19:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

marzenka 83 napisał:
Dziewczyny prosze Was o strony www ze sklepami dla dzieci bo chcialabym kupic piankowe puzzle na podloge

jeżeli chodzi ci o coś takiego http://allegro.pl/puzzle-piankowe-36-elementow-literki-cyfry-mata-i1368182178.html to widziałam to nawet w bonusie i w netto.i są tańsze niż w baby sam czy innym sklepie dziecięcym.
Powrót do góry
mstefa
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1
PostWysłany: 27 Gru 2010, 20:07    Temat postu: usg Odpowiedz z cytatem

Witam mamusie!
Mam pytanie,czy robi sie na wyspie USG bioderek? wiem ze w Polsce dostaje sie skierowanie na nie,nie wiem jak jest tu.
pozdrawiam
Powrót do góry
mythm

PostWysłany: 27 Gru 2010, 21:27    Temat postu: Bioderka` Odpowiedz z cytatem

Witam.
Niestety nie wykonują w Islandii USG bioderek. Robią to dopiero wtedy, gdy istnieje podejrzenie jakiejś nieprawidłowości..... a tak badanie polega na wyginaniu bioderek(nóżek) na różne strony(standartowe badanie przez chirurga) + wizualna ocena ułożenia nóżek( czy są równe względem siebie itp.)
W Polsce odbywa się to regularnie chyba co miesiąc, obligatoryjnie.
My akurat podczas pobytu na urlopie "macierzyńsko-tacierzyńskim" sami od siebie, dla własnego spokoju udaliśmy się prywatnie, do lekarza, który to przeprowadził USG bioderek i po badaniu zalecił (jeśli) już trzymamy naszego bobasa na rękach, przodem do siebie, to nóżki mają być jak na "żabkę" szeroko, mocno na boki i wszystko powinno ok. + parę innych mniejszych porad. Pozdrawiam. Smile
Powrót do góry
malbork

PostWysłany: 27 Gru 2010, 23:39    Temat postu: Re: usg Odpowiedz z cytatem

mstefa napisał:
Witam mamusie!
Mam pytanie,czy robi sie na wyspie USG bioderek? wiem ze w Polsce dostaje sie skierowanie na nie,nie wiem jak jest tu.
pozdrawiam

Na wyspie robi sie USG bioderek.Kiedy bylismy z nasza coreczka na pierwszym po urodzeniu badaniu kontrolnym w Barnaspitali,pediatra zaproponowal czy nie chcielibysmy sprawdzic na usg bioderek naszego malenstwa bo po pierwszym badaniu ulozenie nozek naszego malenstwa mu sie nie spodobalo,chociaz po wtornym po chwili wszystko bylo prawidlowo.Stwierdzil,ze dla pewnosci wysle nasza coreczke na usg.Badanie odbylo sie 2 dni pozniej,rowniez wizyta u ortopedy i na szczescie wszystko okazalo sie w porzadku.Dzis nasza coreczka ma 2,5 roku i zadnych problemow.
Pozdrawiam:)
Powrót do góry
Ewcia

PostWysłany: 28 Gru 2010, 0:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A jakie badania wykonują dziecku po urodzeniu i jakie szczepienia?
Powrót do góry
mythm

PostWysłany: 28 Gru 2010, 1:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ewcia napisał:
A jakie badania wykonują dziecku po urodzeniu i jakie szczepienia?

Szczepienia nie ma żadnego. Jedynym zastrzykiem w dniu urodzenia dziecka, to witamina K. Ma to związek z późniejszym prawidłowym krzepnięciem krwi.

A reszta badań to waga, pomiar długości ciała i jego ciężar, a także obwód głowy.Do tego pomiar żółtaczki. Później jest z tego co pamiętam badanie na 5 dni po urodzeniu dziecka. Sprawdzenie bioderek, zółtaczki itp. Pierwsze szczepienie jest dopiero na 3 miesiąc życia dziecka. Tutaj jest odmienny niż w Polsce schemat szczepień u dzieci.

Oto Islandzki:
Vaccination at 3 months and 5 months.

Pertussis, Diptheria, Tetanus, Hib and Polio (stof Infanrix, polio, Hib)

Greetings, Gudrun

The Icelandic Program:
Aldur:
BĂłlusetning gegn:

3 mĂĄnaða
KikhĂłsta, barnaveiki, stĂ­fkrampa, Haemofilus influenzae sjĂşkdĂłmi gerð b (Hib) og mænusĂłtt Ă­ einni sprautu.
5 mĂĄnaða
KikhĂłsta, barnaveiki, stĂ­fkrampa, Haemofilus influenzae sjĂşkdĂłmi gerð b (Hib) og mænusĂłtt Ă­ einni sprautu.
6 mĂĄnaða
MeningĂłkokkum C.
8 mĂĄnaða
MeningĂłkokkum C.
12 mĂĄnaða
18 ĂĄnaða
Mislingum, hettusĂłtt og rauðum hundum Ă­ einni sprautu.
5 ĂĄra
Barnaveiki, stĂ­fkrampa og kikhĂłsta Ă­ einni sprautu.
12 ĂĄra
Mislingum, hettusĂłtt og rauðum hundum Ă­ einni sprautu.
14 ĂĄra
Barnaveiki, stĂ­fkrampa og kikhĂłsta ĂĄsamt mænusĂłtt einni sprautu.
Powrót do góry
Ewcia

PostWysłany: 30 Gru 2010, 18:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzieki za informacje.
Rzeczywiscie jest roznica miedzy Polska a Islandia, niestety na niekorzysc tej ostatniej:(
Z tego co czytalam to w Polsce robia przesiewowe badanie sluchu oraz badania krwi sa szersze m.in. o niedoczynność tarczycy i fenyloketonuria. Jak bylo w przypadku waszych maluszkow??
Powrót do góry
malbork

PostWysłany: 30 Gru 2010, 22:22    Temat postu: szczepienia Odpowiedz z cytatem

Ewcia napisał:
Dzieki za informacje.
Rzeczywiscie jest roznica miedzy Polska a Islandia, niestety na niekorzysc tej ostatniej:(
Z tego co czytalam to w Polsce robia przesiewowe badanie sluchu oraz badania krwi sa szersze m.in. o niedoczynność tarczycy i fenyloketonuria. Jak bylo w przypadku waszych maluszkow??

Na Islandii badania sluchu sa wykonywane na pierwszym bilansie malucha w Barnaspitalin.Polozna przy okazji wizyty domowej w pierwszym tygodniu zycia pobiera krew z pietki na fenyloketonurie.
Jesli chodzi o szczepienia to jest ich wiecej niz w Polsce;mowie tu o szczepieniach podstawowych,ktore sa bezplatne.Poniewaz w Polsce jest wiecej szczepien zalecanych,za ktore trzeba slono placic.Jedynym szczepieniem,ktore tu jest nie wykonywane to gruzlica,gdyz od 20 lat nie wystepuje w Europie zach.i dlatego w wielu krajach zrezygnowano z tej szczepionki.
Inna kwestia to rodzaj szczepionek w Polsce;w wiekszosci sa to zywe szczepionki,nie uzywane od dluzszego czasu w Europie.
Polecam artykuly na ten temat w e dziecko i na innych stronach poswieconych dzieciom.
Pozdrawiam
Powrót do góry
patryk23l
PostWysłany: 31 Gru 2010, 0:07    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Chyba zapomniales tez o WZW. Uwazam ze jednak warto zaszczepic dziecko takze na gruzlice. Zwlaszcza ze sa juz przypadki na Islandii
http://informacje.is/index.php?option=com_content&view=article&id=1612:grulica-w-islandii&catid=83:z-kraju&Itemid=145&lang=is
Powrót do góry
mexa

PostWysłany: 31 Gru 2010, 8:31    Temat postu: lot Odpowiedz z cytatem

witam
ja moze troszke odbiegne od tematu ale mam pewne pytanko i moze najpier spytam tu zanim zadzwonie do icelad expres
oto mamuski planuje jechac niebawem do polski z moja 2letnia coreczka i pani w biorze poinformowala mnie ze juz kupuje dla malej bilet no to przysluguje jej bagarz20kg ,ale w sumie nie o tym chodzi mi o to czy moge ze soba zabrac wozek spacerowke to jest jedna rzecz a wracajac z polski miec ze soba spacerowke i fotelik samochodowy gdyz z tego mala mi pomalu wyrasta a korzystajac z tego ze bede w polsce kupie fajny i o wiele taniej niz tu i chodzi mi czy juz wracajac nie bedzie problemu ze bagaz wozek i fotelik czy to oby nie zaduzo ale wlasnie rok temu widzialam ludzi przy zdawaniu bagarzu i mieli wozki foteliki i to przechodzilo na polkad
jesli ktoras z was miala podobna sytuacje to napiszcie
dzieki za informacje i pozdrawiam
Powrót do góry
patryk23l
PostWysłany: 31 Gru 2010, 10:42    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Oczywiscie ze mozesz miec wozek i fotelik. Fotelik moga kazac nadac ci na bagaz a wozek zdac przed wejsciem do samolotu.
Powrót do góry
mythm

PostWysłany: 31 Gru 2010, 11:09    Temat postu: wĂłzek itp. Odpowiedz z cytatem

Ale trzeba się z tym liczyć, że podliczą np. fotelik itp. do ciężaru ogólnego bagażu, więc może być, że zapłacisz za "nadbagaż"...
Powrót do góry
patryk23l
PostWysłany: 31 Gru 2010, 11:16    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie maja prawa podliczyc, chociaz wszystko moze sie zdarzyc. Fotelik zalicza sie do dodatkowego bagazu dziecka, podobnie jak wozek.
Powrót do góry
norbi261107

PostWysłany: 31 Gru 2010, 13:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wózek i fotelik przysługują dzieciom do 2 lat. Leciałam z córką to spacerówki typu parasolka nie ważyli ale fotelik już tak. W Polsce kazali mi nawet spacerókę zdać na bagaż a w Islandii pozwolili mi zabrać ją aż do wejścia do samolotu i potem oddałam stiuardesie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Tlen
SnakDak
Gość
PostWysłany: 31 Gru 2010, 16:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witam, mam pytanie odnośnie szczepionki przeciwko gruźlicy( WZW ) czy któraś z mam szczepiła swoje maleństwo w Islandii??jaki jest koszt tego szczepienia??
Powrót do góry
patryk23l
PostWysłany: 31 Gru 2010, 16:45    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Szczepionka przeciwko gruzlicy to nie jest WZW-wirusowe zapalenie watroby.
1 dawke szczepionki przeciwko gruzlicy powinno sie podac 24 godz po urodzeniu dziecka. Natomiast WZW typ B ,szczepionka na IS kosztuje okolo 2.5tys kr zwie sie Infarix. Trzeba podac 3 dawki .
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna -> Ĺťycie na Islandii Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 8, 9, 10 ... 80, 81, 82  Następny
Strona 9 z 82

Skocz do: