Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat |
Autor |
Wiadomo舵 |
| norbi261107
| Do潮czy: 16 Lut 2009 | Posty: 298 | Sk眃: reykjavik |
|
Wys砤ny: 9 Mar 2011, 19:02 Temat postu: Re: :) |
|
|
evelin1984 napisa: | Tak,krem DECUBAL mozna kupic bez recepty
Moj synus tez ma problem z sucha skorka,zwlaszcza na nozkach i raczkach.
Po konsultacji z lekarzem stosowalam krem MILDISON,jest troche poprawy,ale tego kremu nie mozna stosowac czesto.Kupilam krem DECUBAL,ale synus ma uczulenie na ten krem,dostal wysypki na calym ciele.
I teraz aby nawilzyc skorke,to uzywam BARNAKREM. |
Krem MILDISON jest tak na prwd臋 ma艣ci膮 na sterydach, nie wiedzia艂am i za rad膮 po艂o偶nej u偶ywa艂am go na bu藕k臋 mojej pierwszej c贸rci. W Polsce pokaza艂am go lekarce to si臋 zdziwi艂a 偶e w Islandii polecaj膮 sterydy na bu藕k臋, w Polsce s膮 jakie艣 zamienniki steryd贸w, s膮 podobno dro偶sze ale bezbieczniejsze. Po takich sterydach dziecko mo偶e mie膰 problemy z cer膮 w przysz艂o艣ci, np p臋kaj膮ce naczynka. Na cia艂ko mo偶na u偶ywa膰 tego mildisonu ale nie bu藕k臋. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| evelin1984
| Do潮czy: 14 Gru 2007 | Posty: 40 | |
|
Wys砤ny: 9 Mar 2011, 20:42 Temat postu: . |
|
|
Masc MILDISON stosowalam tylko na nozki i raczki,bo wlasnie w tych miejscach synus ma bardzo sucha skorke,nigdy buzki nie smarowalam.Buzke ma czysciutka i gladka
Wiem,ze masc zawiera niewielkie ilosci sterydow dlatego codziennie jej nie stosujemy.A teraz to juz w ogole przestalam jej uzywac. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| norbi261107
|
Wys砤ny: 9 Mar 2011, 21:07 Temat postu: |
|
|
na suche n贸偶ki jeden z lekarzy poleci艂 mi ma艣膰 dactakort, pomog艂a ale te偶 zawiera sterydy |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| norbi261107
|
Wys砤ny: 9 Mar 2011, 21:13 Temat postu: |
|
|
napisa艂am post i poczyta艂am w necie o wspomnianej przeze mnie ma艣ci i jej sk艂adnikach, to nie s膮 chyba jednak sterydy ale nie u偶ywajcie jej bez konsultacji z lekarzem i zanim po ni膮 si臋gniecie poczytajcie w necie, w Polsce te偶 jest ta ma艣膰 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| @ni@
| Do潮czy: 16 Sie 2008 | Posty: 326 | |
|
Wys砤ny: 9 Mar 2011, 21:45 Temat postu: |
|
|
dziewczyny na informacje.is pisze o masa偶ach dla niemowlat,cos takiego"W Gr贸farh煤s, na ulicy Tryggvagata 15, w Reykjaviku, odb臋dzie si臋 jutro darmowy kurs w zakresie masa偶u niemowl膮t, dla wszystkich rodzic贸w......" |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lampeczka
 | Do潮czy: 25 Sty 2009 | Posty: 517 | |
|
Wys砤ny: 9 Mar 2011, 22:15 Temat postu: |
|
|
norbi261107 napisa: | na suche n贸偶ki jeden z lekarzy poleci艂 mi ma艣膰 dactakort, pomog艂a ale te偶 zawiera sterydy |
co??a ja tej ma艣ci u偶ywa艂am jak moja ma艂a mia艂a grzybice po antybiotyku na siusi......lekarz mi kaza艂.to nie mo偶liwe 偶e ta ma艣膰 jest na suche n贸偶ki.... |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| gar艂oc
 | Do潮czy: 26 Wrz 2010 | Posty: 100 | Sk眃: Innri Njardvik |
|
Wys砤ny: 9 Mar 2011, 23:36 Temat postu: |
|
|
lampeczka napisa: | norbi261107 napisa: | na suche n贸偶ki jeden z lekarzy poleci艂 mi ma艣膰 dactakort, pomog艂a ale te偶 zawiera sterydy |
co??a ja tej ma艣ci u偶ywa艂am jak moja ma艂a mia艂a grzybice po antybiotyku na siusi......lekarz mi kaza艂.to nie mo偶liwe 偶e ta ma艣膰 jest na suche n贸偶ki.... |
ja te偶 u偶ywa艂am daktacort na grzybice bo dzidzia mia艂a,tylko ja mam j膮 w postaci kremu.Dzidzia przez tydzie艅 mia艂a up艂awy i przez nie zrobi艂a si臋 grzybica na siusi,lekarz przepisa艂 daktacort i po3 dniach stosowania znik艂a,bo nie mia艂a du偶ej.By艂am zdziwiona,ze dzidzia maj膮c miesi膮c mo偶e mie膰 up艂awy,ale lekarz powiedzia艂 ze to przez hormony pojawi艂y si臋 up艂awy i cho膰 zmienia艂am pampersa co3 godz i my艂am dzidzie i smarowa艂am kremem to i tak wysz艂a grzybica,ale lekarz powiedzia艂 ze to normalne u dziewczynek po urodzeniu i ze higiena nie ma znaczenia.Bo w艂asnie przez te hormony ma te偶 wypryski na buzi,ale widze ze ju偶 powoli buzia robi si臋 艂adna,w ci膮gu2 ostatnich dni nast膮pi艂a du偶a poprawa,nie wiem czemu,bo nic innego wi臋cej nie stosuje niz wczesniej.Jednak po艂o偶na mia艂a racje 偶e to przez hormony i 偶e te wypryski znikn膮 i 偶e to nie alergia na mleko.Wi臋c ta masc to jest na grzybice a nie na suche n贸偶ki
 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mikolaj
| Do潮czy: 12 Kwi 2008 | Posty: 462 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 10 Mar 2011, 11:45 Temat postu: |
|
|
Dziewczyny na grzybice PEVARYL 1% do kupienia w aptece bez recepty dla dzieci krem ale widzialam tez maja globulki. Zadne sterydy i dodatkowo probiotyki caly czas a szczegulnie przy antybiotyku. Probiotyk przy antybiotyku podaje sie ok 1goodz po podaniu antybiotyku. Pozdrawiam |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lampeczka
|
Wys砤ny: 10 Mar 2011, 13:13 Temat postu: |
|
|
mikolaj napisa: | Dziewczyny na grzybice PEVARYL 1% do kupienia w aptece bez recepty dla dzieci krem ale widzialam tez maja globulki. Zadne sterydy i dodatkowo probiotyki caly czas a szczegulnie przy antybiotyku. Probiotyk przy antybiotyku podaje sie ok 1goodz po podaniu antybiotyku. Pozdrawiam |
to i to jest na grzybice ale dla doros艂ych.lekarz mi powiedzia艂 偶e jak dla niespe艂na 2latki to mam poda膰 dactakort.i ma艂a dostaje probiotyki i dostawa艂a a i tak nie uchroni艂y jej od tego.tak mnie to przybi艂o ze sie pobecza艂am u lekarza....masakra taka ma艂a a ju偶 jaki艣 problem |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lampeczka
|
Wys砤ny: 10 Mar 2011, 13:20 Temat postu: |
|
|
lampeczka napisa: | mikolaj napisa: | Dziewczyny na grzybice PEVARYL 1% do kupienia w aptece bez recepty dla dzieci krem ale widzialam tez maja globulki. Zadne sterydy i dodatkowo probiotyki caly czas a szczegulnie przy antybiotyku. Probiotyk przy antybiotyku podaje sie ok 1goodz po podaniu antybiotyku. Pozdrawiam |
to i to jest na grzybice ale dla doros艂ych.lekarz mi powiedzia艂 偶e jak dla niespe艂na 2latki to mam poda膰 dactakort.i ma艂a dostaje probiotyki i dostawa艂a a i tak nie uchroni艂y jej od tego.tak mnie to przybi艂o ze sie pobecza艂am u lekarza....masakra taka ma艂a a ju偶 jaki艣 problem |
i dactakort te偶 jest bez recepty |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| aga3381
| Do潮czy: 23 Pa 2010 | Posty: 10 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 10 Mar 2011, 14:18 Temat postu: |
|
|
Hej
Czytam was od jakiego艣 czasu i nie doczyta艂am si臋 a'propos po艂o偶nej.. lekarz kaza艂 mi w przysz艂ym miesi膮cu zg艂osi膰 si臋 do po艂o偶nej, a jestem na Islandii tak kr贸tko 偶e nie wiem jak tu s艂u偶ba zdrowia dzia艂a,, mieszkam 109 Reykjavik i nie wiem gdzie mam si臋 zg艂osi膰?? mog艂y by艣cie mi doradzi膰.. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mstefa ILO艢膯 OSTRZE呕E艃: 1
| Do潮czy: 22 Maj 2008 | Posty: 413 | Sk眃: reykjavik- |
|
Wys砤ny: 10 Mar 2011, 14:46 Temat postu: |
|
|
aga3381 napisa: | Hej
Czytam was od jakiego艣 czasu i nie doczyta艂am si臋 a'propos po艂o偶nej.. lekarz kaza艂 mi w przysz艂ym miesi膮cu zg艂osi膰 si臋 do po艂o偶nej, a jestem na Islandii tak kr贸tko 偶e nie wiem jak tu s艂u偶ba zdrowia dzia艂a,, mieszkam 109 Reykjavik i nie wiem gdzie mam si臋 zg艂osi膰?? mog艂y by艣cie mi doradzi膰.. |
Witamy kolejna mamsie:)
http://www.heilsugaeslan.is/?PageID=38
idziesz do przychodni lub dzwonisz i mowisz ze jestes w ciazy i chcialabys umowic sie na wizyte do poloznej.podajesz dane,kenitala i nr telefonu. polozna oddzwania--tak bylo w moim przypadku--przeprowadza wywiad przez telefon,zaleca witaminki i umawia na wizyte! |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| gar艂oc
|
Wys砤ny: 10 Mar 2011, 15:17 Temat postu: |
|
|
pevaryl jest na grzybice dla doros艂ych,wi臋c ba艂a bym si臋 go stosowa膰 u dziecka,mo偶na go kupi膰 bez recepty.W Polsce te偶 mo偶na go kupi膰 ale jest na recepte,dziwne...przeczyta艂am na internecie.,kosztuje ok.37z艂(ale drogi) to wychodzi prawie tyle samo co w Islandii,bo z czego pami臋tam to p艂aci艂am za niego ok.1700kr to wychodzi ok.39z艂.A zreszt膮 nie tylko to,za nied艂ugo to ceny w Polsce b臋d膮 takie jak w Islandii,szok np,cukier tu koszt.200kr to jest ok 4.70z艂 a w Polsce ju偶 koszt. co艣 ponad 4z艂 a za nied艂ugo ma by膰 po5z艂,albo np.mleko ok.130kr a w Polsce za to w kartonie trzeba zap艂aci膰 ko艂o3z艂 to wychodzi tyle samo co tu,i tak mog艂abym podawa膰 jeszcze wiele przyk艂ad贸w...nie m贸wiac o pepsi na kt贸ra szkoda mi pieniedzy jak jestem w Polsce koszt ok.7z艂 to tu wychodzi taniej.Na Polskiej stronie pisze o tym kremie pevaryl tak-nie stosowa膰 u dzieci w wieku do 2 lat.Nie zaleca si臋 stosowania u dzieci w wieku poni偶ej 16 lat, ze wzgl臋du na niewystarczaj膮cze dane dotycz膮ce bezpiecze艅stwa stosowania i skuteczno艣ci.Wi臋c tu b臋dzie tak samo bo sk艂ad leku taki sam.Nie wiem czy dobrze zrozumia艂am ale tu pisze na ulotce 偶e nie stosowa膰 u dzieci poni偶ej 10roku zycia,chyba 偶e lekarz tak zaleci.Mo偶na go stosowac w czasie ci膮偶y,lecz w czasie karmienia piersi膮 trzeba poradzi膰 si臋 lekarza
 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| aga3381
| Do潮czy: 23 Pa 2010 | Posty: 10 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 10 Mar 2011, 15:17 Temat postu: |
|
|
Wielkie dzi臋ki
Z tego co czytam to por贸d tutaj jest ca艂kiem niez艂y.. mam kilka miesi臋cy 偶eby si臋 przygotowa膰.. ale ju偶 si臋 boje karmienia i tych kolek .. to moje pierwsze dziecko wi臋c jestem zielona:) |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| gar艂oc
|
Wys砤ny: 10 Mar 2011, 16:17 Temat postu: |
|
|
aga3381 napisa: | Hej
ja w 11tygodniu ci膮偶y zapisa艂am si臋 do po艂o偶nej i za tydzie艅 mia艂am pierwsz膮 wizyte,tylko o drazu nie zna艂am daty tylko oddzwoni艂a do mnie kiedy mam przyjsc.Mo偶esz te偶 zam贸wi膰 sobie t艂umacza(nic nie p艂acisz za nie go i za wizyte te偶),bo na pierwszej wizycie po艂o偶na b臋dzie si臋 o wszystko pyta膰.Puzniej na kolejnych to b臋dzie sprawdza艂a Twoj膮 wag臋,mocz,ci艣nienie,t臋tno dziecka,a na kolejn膮 wizyte to ju偶 zapisuje po艂o偶na i m贸wi kiedy przyj艣膰.A i z czego pami臋tam,to na pierwszej wizycie tez sprawdza艂a mocz,musisz nasika膰 troch臋 do takiego ma艂ego kubeczka,kt贸re s膮 w ubikacji,a zreszt膮 ona wszystko powie(to troch臋 wa偶ne bo jak zrobisz wczesniej siku to nie b臋dziesz mia艂a moczu zeby nasika膰-a nast臋pna wizyta b臋dzie za ok.miesi膮c).Na pierwszej wizycie zapisuje te偶 na pierwsze usg,ja mia艂am chyba w 13tyg,ci膮偶y.,puzniej to mia艂am usg w 21tygodniu ci膮偶y a puzniej to pod koniec ci膮偶y,ale z czego wiem to ostatnie usg.jak wszystko dobrze to robi膮 w ok20tyg,ci膮偶y ale jak powiesz,偶e chcesz sprawdzi膰 czy wszystko dobrze to te偶 Ci zrobi膮 pod koniec ci膮偶y,ja poprosi艂am o nie i mia艂am jeszcze w 36tyg.Troche to by艂o dla mnie dziwne,偶臋 rutynowo nie robi膮 usg pod koniec ci膮偶y,bo sk膮d wiadomo np.jaka ilo艣膰 w贸d,wed艂ug nich to wystarczy ze zbada t臋tno,mocz,krew.Czym cz臋sciej porodu tym wizyty coraz cz臋stsze.Ja mia艂am na pocz膮tku wizyty co3tyg,a od 24tyg.co2 tygodnie,tylko 偶e ja mia艂am troche problemy,ale moja kole偶anka na pocz膮tku mia艂a co miesi膮c.Tak by艂o w moim przypadku.Tylko 偶e ja mieszkam w Keflaviku,wi臋c nie znam adresu gdzie mo偶esz si臋 uda膰 ale chyba mstefa wys艂a艂a link
 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| gar艂oc
|
Wys砤ny: 10 Mar 2011, 16:31 Temat postu: |
|
|
ja pierwsze dziecko rodzi艂am w Polsce i por贸d to by艂 koszmar,przez kt贸ry nie planowa艂am dziecka 9lat,a tutaj to by艂o super.Jak b臋de miec czas to napisz臋 jak by艂o w moim przypadku przy porodzie.Napisz臋 teraz tylko 偶e nie musisz p艂aci膰 za znieczulenie,tak jak to jest w Polsce,gdzie tylko w niekt贸rych szpitalach nie trzeba p艂aci膰 za nie,a w niekt贸rych to nawet jak ma si臋 pieni膮dze na znieczulenie to i tak nie podadz膮 bo np.nie maj膮 anestezjologa kt贸ry musi przyj艣膰 偶eby poda膰 takie znieczulenie. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| norbi261107
|
Wys砤ny: 10 Mar 2011, 19:08 Temat postu: |
|
|
wr贸ce do tematu masci. Moja ma艂a mia艂a na n贸偶kach suche plamy, to jak liszaj wygl膮da艂o, najpierw drobne krostki kt贸re pote zlewa艂y si臋 w suche plamy |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| czita Zbyt cz臋sta publikacja og艂osze艅!
| Do潮czy: 24 Mar 2009 | Posty: 130 | |
|
Wys砤ny: 10 Mar 2011, 23:34 Temat postu: |
|
|
Witajcie, moja corka ma takie plamki na pupie i lokciach, jak byla malutka to miala tego wiecej,na udach, lydkach, przed ramieniach, wyzej nadgarstkow, plamki byly wielkosci malego paznokcia z czasem robily sie wieksze a pozniej ginely ale za jakis czas nawracaly, nie byly widoczne ale czuc bylo pod palcami, czasami jak nie posmarowalam kremem to robily sie delikatnie rozowe. plamki byly podobne do AZS tyle ze nie swedzialo.Lekarze moiwli ze to moze byc skaza dziecieca i kazal kupic mi "Locobaze" nie wiem jak to sie dokladnie pisze.Nie pomagalo zabardzo wiec mialam kupic meldison i lekarz powiedzial ze to juz sie staosuje jak nic nie pomaga ale krotko go uzywalismy.Zaczelam smarowac jej te plamki kremem bambino i troche pomagalo,jak miala 5 miesiecy kupilam w polsce super krem wlasnie na AZS i po 2 razach juz bylo wiedac znaczna poprawe,krem nazywa sie EMOLIUM-Krem specjalny uzywamy go do dzisiaj(corka ma 3 lata) i zostaly tylko na pupie i lokciach.Duzo czytalam na ten temat i wiele osob pisze ze dzieci wyrastaja z tego ale tyrzeba dbac aby skora w tych miejscach nie zaczela pekac aby czasto nawilzac.Teraz wlasnie tez ma dosyc mocno rozlegle plamy na calych posladkach, nie jest to bardzo suche ale tak jak spojrzy sie pod swiatlo to wyglada jak taka drobna przyklejona pajeczynka i czuc pod palcami. Mam tez super krem ktory uzywam na zmiane "barrier-SKINCARELOTION ABENA SKINCARE , jest naprawde super i ladnie pachnie.Aha wiem ze dobry krem na takie suche plamki mozna kupic w aptece na Artunie w budynki gdzie jest intersport, kronan, napewno wiecie gdzie,maja tam kremy z firmy AA(mam nadzieje ze jeszcze maja)tez kupilam sobie tak krem i byl dobry.Mam nadzieje ze troche pomoiglam.Pozdrawiam _________________ "Nie mo偶emy utrzyma膰 偶adnego dnia, ale mo偶emy go nie straci膰" |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| gar艂oc
|
Wys砤ny: 11 Mar 2011, 0:38 Temat postu: |
|
|
Dziewczyny-wiecie,gdzie w Keflaviku lub w Reykjaviku mo偶na zrobi膰 zdj臋cia dla dzidzi do paszportu,bo b臋de za nied艂ugo wyrabia膰?
 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| nuna3008
| Do潮czy: 13 Gru 2010 | Posty: 9 | |
|
Wys砤ny: 11 Mar 2011, 6:56 Temat postu: |
|
|
zdj臋cia zrobisz na Hlemurze |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
|
Nie mo縠sz pisa nowych temat體 Nie mo縠sz odpowiada w tematach Nie mo縠sz zmienia swoich post體 Nie mo縠sz usuwa swoich post體 Nie mo縠sz g硂sowa w ankietach
|
|