reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna

ICELAND.PL :: Islandia - strona główna portalu

ZANIM COŚ NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JEŚLI KTOŚ CIĘ OBRAŻA LUB ŁAMIE REGULAMIN, NIE DAJ SIĘ SPROWOKOWAĆ, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   

Matki matkom i dzieciom - porady, wątpliwości, pomoc
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 24, 25, 26 ... 80, 81, 82  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna -> Ĺťycie na Islandii
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
norbi261107

PostWysłany: 1 Maj 2011, 23:45    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

polecam organiczne mleko firmy HOLLE, jak dla mnie rewelacja. Po nanie córcia miała problemy z kupką a po tym organicznym super. To melko można kupić w hagkaupie i w MADUR LIFANDI (chyba tak to się pisze), to restauracja i sklep ze zdrową organiczną żywnością.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Tlen
agula

PostWysłany: 4 Maj 2011, 14:38    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

oddam 3/4 buteleczki kropli na kolkę sab simplex córcia ma już pół roku i kolki już minęły a tylko te krople jej pomagały tel 7738478
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kocurek
Zbyt częsta publikacja ogłoszeń!
PostWysłany: 6 Maj 2011, 19:50    Temat postu: Hej Odpowiedz z cytatem

Witam, pewnie się powtórze odnośnie becikowego. Czy Wam bez problemów dawali kopie waszej karty ciąży? ja dla wszystkiego (różnie to bywa w naszym kraju:)) chciałabym wziąść, w mojej przychodni niby jej nie maja, powiedzieli żeby jechać do szpitala i tam dadza. Jestem tam a oni mówią, że wydaja karty raz w miesiącu... dziwne to takie no i musze czekać do 1 czerwca, a jak było u Was? macie swoje karty? Aha, nie chcieli mi też wypisać tego druku do becikowego, powiedzieli że moga mi napisać cos podobnego po angielsku- i moje pytanko, czy brałyście ze sobą coś takiego?Pozdrawiam
Powrót do góry
mstefa
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1
PostWysłany: 6 Maj 2011, 21:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kocurku ja karty ciazy nie biore.a polozna wypisala mi zaswiadczenie po angielsku. jest tak doslownie wszystko zawarte--kiedy pierwsza wizyta,ile wizyt mialam i w jakich miesiacach,kiedy usg bylo,jak znosilam ciaze, kiedy porod.
Powrót do góry
kobieta77

PostWysłany: 9 Maj 2011, 0:26    Temat postu: kolka Odpowiedz z cytatem

kupie krople sab simplex
Powrót do góry
kobieta77

PostWysłany: 9 Maj 2011, 0:27    Temat postu: kolka Odpowiedz z cytatem

kupie krople sab simplex
Powrót do góry
norbi261107

PostWysłany: 9 Maj 2011, 19:43    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hej dziewczyny!!!! Moja córka 5 skończyła 3 msc, nadal ma kolkę Sad w dodatku jest coraz gorzej. Męczy się cały dzień. Byłam u lekarza to przepisał jej syrop o nazwie MERBENTYL. W ulotce napisane jest, że mogą go przyjmować dzieci od 6msc ale lekarz powiedział, że mała ma odpowiednią wagę więc jej nie zaszkodzi. Podaje go już od tyg, 2 dni były super, mała spała ślicznie a teraz jest tak jak było a nawet gorzej bo kupki nie robi, w ulotce napisane jest, że zaparcia mogą być jednym ze skutków ubocznych. Zastanawiam się nad odstawieniem tego syropu bo skoro nie pomaga to po co truć dziecko chemią. Czy któraś z Was podawała ten syrop?? Jakie są Wasze opinie?
Powrót do góry
Ewcia

PostWysłany: 10 Maj 2011, 1:41    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Norbi ja podaje malemu krople sab-simplex i to nie przed kazdym posilkiem i tylko 10 kropli, moze powinnas tych sprobowac?

Dziewczyny wiem, ze pisalyscie o tym na formum ale nie mam za bardzo czasu na przegladanie calego watku wiec zapytam sie was o krem na suche placki w kilku miejscach na ciele maluszka - maly ma takie na czole na udach i na zgieciu dloni - lekarz polecil mi kilka ale powiedzial, ze musze probowac ktory zadziala - moze wy macie jakis sprawdzony?
Powrót do góry
sajtur
PostWysłany: 14 Maj 2011, 0:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

bardzo dobry jest krem A+D mozna go kupic w aptece chyba lepszy niz sudokrem Smile i dziala na wszystkie podraznienia
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG WP Kontakt
monisia1983b

PostWysłany: 16 Maj 2011, 10:38    Temat postu: Becikowe Odpowiedz z cytatem

Witam!
Czy ktos sie orientuje jak jest tutaj w Islandii z becikowym???Jezeli ja niepracuje a maz tak???Czy mi cos sie nalezy????Pozdrawiam
Powrót do góry
beatka:)

PostWysłany: 17 Maj 2011, 10:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tu na IS nie ma becikowego. Dostajesz macierzynski ale to pod warunkiem, ze przepracujesz tu 6miesiecy.

PostWysłany: 17 Maj 2011, 12:42    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wiecie co mamuśki mój synuś ma strasznie suchą i zaczerwienioną skórę za uszkami, uszka nie są odstające, myję je codziennie wacikiem namoczonym w przegotowanej wodzie, smaruję po kąpieli oliwką i rano jeszcze kremem albo oillatum lub oilllan, miałam też lansinoh, widzę, że go to swędzi, czy też miałyście taki problem? Już długo się z tym męczę, właściwie prawie od początku.
Powrót do góry
norbi261107

PostWysłany: 17 Maj 2011, 16:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja jak takie coś małej się pojawi smaruję maścią linomag i pomaga, też nie wiem czemu tak się dzieje bo osuszam dobrze po kąpieli, starszej córci też tak się robi czasem. Może dla tego, że skóra za uszami jest bardzo cienka i delikatna
Powrót do góry
mikolaj

PostWysłany: 17 Maj 2011, 19:41    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

gwiazdeczka napisał:
Wiecie co mamuśki mój synuś ma strasznie suchą i zaczerwienioną skórę za uszkami, uszka nie są odstające, myję je codziennie wacikiem namoczonym w przegotowanej wodzie, smaruję po kąpieli oliwką i rano jeszcze kremem albo oillatum lub oilllan, miałam też lansinoh, widzę, że go to swędzi, czy też miałyście taki problem? Już długo się z tym męczę, właściwie prawie od początku.

Moze byc wrazliwy na produkty mleczne lub zawarta w nich laktoze. Poczytaj w necie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
mstefa
PostWysłany: 18 Maj 2011, 10:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czesc kochane,bylam dzis zalawiac becikowe wiec mam pewnie info. Do beciwokego potrzebne jest : akt urodzenia w jezyku polskim, ksero dowodow osobistych,podanie ( babeczka dala mi nowe do wypelnienia-to z netu podobno zle) i co najwazniejsze zaswiadczenie od lekarza lub poloznej--i tu jest taki numer ze musi to byc od polskiego lekarza lub poloznej. te zaswiadczenia co wypisywaly nam polozne nie przechodza.ja przetlumaczylam papier wydany przez polozna u tlumacza przysieglego,dalam te zaswiadczenie z netu wydrukowane po polsku wypisane przez polozna i nie przeszlo.musi byc od lekarza polskiego i to ginekologa. jeszcze musi byc jakies poswiadczenie z urzedu pomocy spolecznej z miejscowosci tatusia (nawe jesli jest z innej dzielnicy ktora ma swoj MOPS -)mi babeczka powiedziala ze zalatwia to miedzy soba.pewnie chodzi o potwierdzenie ze tatus nie bral becikowego. Ja p;apiery zlozylam,ale bez tego potwierdzenia u lekarza mam miesiac na dostarczenie go,szukam teraz jakiegos ginekologa,co przyjmuje wieczorkami zeby babcia z malym zostala.ciekawe czy ginekolog wystawi mi zaswiadczenie na podstawie tego co polozna wystawila. kurcze dla tysiaka tyle zalatwiania..ehhhh
jak to moja mama powiedziala w kraju to sie na niczym nie znaja.

Moj maly po jedzonku ktore mu podaje czasami ma wzdecia.farmaceutka polecila mi kropelki ---swietny smak--i nawet dzialaja.Zostala nam tylko wizyta u lekarza dzieciecego,niech sprawdzi malego i ta jego plamke sucha ktora raz jej raz jej nie ma!hehe
Powrót do góry
gwiazdeczka

PostWysłany: 18 Maj 2011, 10:08    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mikolaj napisał:
gwiazdeczka napisał:

Moze byc wrazliwy na produkty mleczne lub zawarta w nich laktoze. Poczytaj w necie.

No ja właśnie tak coś podejrzewam, ale nie ma wszystkich objawów, biegunek nie ma, ciałko ładne, zgięcia łokci i kolan ok, ale ostanio nawet zauważyłam, że robi mu się ciemieniucha, chyba faktycznie ma skazę, ale do alergologa pójdziemy w Polsce, bo tu coś nie mam do nich przekonania.
A czy Wam mamusie karmiące tęż tak włosy strasznie wypadają? Moich włosów to zawsze wszędzie było pełno, bo mam je długie, po umyciu też pełno było w wannie, a w czasie ciąży o dziwo przestały mi wypadać, nawet jak czesałam po umyciu to szczotka była czysta, a teraz to chyba gorzej wypadają niż przed ciążą, mama mówi, że może to na wiosnę tak, może witaminki zmienię, może to też przez to, że wcześniej odstawiłam mleko i przetwory tylko teraz znowu spróbowałam, żeby zobaczyć czy mały ma uczulenie, boję się, że jak znowu odstawię to mi wszystkie włosy wypadną... tfu! Hehe, ale narazie ograniczyłam, bo polik, ale tylko jeden ma czerwony, tyle, że spróbowałam pomidora i właśnie na drugi dzień mu się tak polik zaczerwienił. Oj samej to ciężko stwierdzić co dziecku szkodzi. A moze ta ciemieniucha się pojawiła, bo od niedawna stosuje do kąpieli płyn lawendowy Johnson's?
Powrót do góry
kocurek
PostWysłany: 18 Maj 2011, 13:02    Temat postu: becikowe Odpowiedz z cytatem

Cześć dziewczyny, mam pytanko, bedac u lekarza chcialam zeby mi wypelnil ten papier do becikowego ale sie nie zgodziła babka, powiedziała, że moga mi wypisać cos takiego ale po angielsku, czy Wam też wypisywali w jezyku ang? jak pozniej to bylo w Pl? przyjeli po ang czy trzeba tłumaczyc na pl?
Powrót do góry
perwolek

PostWysłany: 18 Maj 2011, 13:57    Temat postu: becikowe Odpowiedz z cytatem

Przed dwoma miesiącmi załatwiałem becikowe w kraju, miałem polski paier, który sam sobie wypisałem na podstawie terminarza wizyt, które wydała mi islandzka położna... wszystko to okazalo się zupełnie niepotrzebne. W polsce w ośrodku pomocy społecznej (tam starasz się o becikowe) potrzebny jest tylko pesel dziecka i polski akt urodzenia dziecka.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
SnakDak
Gość
PostWysłany: 18 Maj 2011, 14:52    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja skladałam papiery miesiac temu pierwsze pytanie jakie uslyszałam to czy posiadam zaświadczenie od lekarza prowadzacego.Zaświadczenie miałam w jezyku polskim (wydrukowałam sobie sama i moja położna mi tylko uzupełniła)
Powrót do góry
mstefa
PostWysłany: 18 Maj 2011, 17:43    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Perwolek a wasz dowod nie byl potrzebny?zaden wniosek rowniez??no chyba ze za ciebie wypelniala babeczka z opieki. Ja mialam i zaswiadczenie ktore wydrukowalam po polsku i polozna mi wypelnila i papier od poloznej w jezyku angielskim przetlumaczony przysiegle na polski i szanowna pani w opiece spolecznej poinformowala mnie ze musi to byc wypelnione przez polskiego lekarza gionekologa.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna -> Ĺťycie na Islandii Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 24, 25, 26 ... 80, 81, 82  Następny
Strona 25 z 82

Skocz do: