reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna

ICELAND.PL :: Islandia - strona główna portalu

ZANIM COŚ NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JEŚLI KTOŚ CIĘ OBRAŻA LUB ŁAMIE REGULAMIN, NIE DAJ SIĘ SPROWOKOWAĆ, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   

Matki matkom i dzieciom - porady, wątpliwości, pomoc
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 33, 34, 35 ... 80, 81, 82  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna -> Ĺťycie na Islandii
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
anioł239

PostWysłany: 18 Sie 2011, 16:53    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bardzo Prosiła bym o przetłumaczenie,chodzi o wyprawkę do szkoły, google tłumacz nie tłumaczy tego za dobrze Very Happy

Innkaupalisti fyrir 1. bekk
Innkaupalisti fyrir 1. bekk 2011 – 2012
1 stk A4 StĂłra sĂśgubĂłkin mĂ­n
3 stk A4 verkefna- og Ăşrklippubækur (auðar sĂ­ður)
2 stk teygjumĂśppur (rauð og blĂĄ)
3 stk tveggja gata lausblaðamĂśppur með glærri forsĂ­ðu
lĂ­mstifti
blĂ˝antar (breiðir þrĂ­strendir)
lokaður yddari
skæri (ath. til eru skæri fyrir Ăśrvhenta)
strokleður
Vinsamlegast merkið alla hluti vel ĂĄður en komið er með þĂĄ Ă­ skĂłlann. Munið einnig eftir að merkja fatnað t.d. yfirhafnir og skĂłfatnað (stĂ­gvĂŠl).

Gott er að hafa tĂśsku/poka fyrir Ă­þrĂłttafĂśt/sundfĂśt.

Mikilvægt er að foreldrar athugi reglulega hvort eitthvað vanti Ă­ pennaveskið svo nemandinn hafi alltaf nauðsynleg nĂĄmsgĂśgn Ă­ skĂłlanum.

Birt með fyrirvara um breytingar

Kennarar
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
@ni@

PostWysłany: 22 Sie 2011, 23:25    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cześć dziewczynki
Wpadam tylko się przywitać,bo wczoraj wróciłam z Polski i jeszcze nie ogarnęłam tego całego rabanu z torbami,szkołą małej,pustą lodówką,masakra Sad Może już jutro uda mi się nadrobić stracony czas,co tam popisałyście

anioł239 ja z listą do wyprawki to robię tak,że wchodzę z nią do office one ,podaję sprzedawcy i już wszystko mam Very Happy Zresztą u mnie są pewne wymagania,że ołówek np to ma być taki a nie inny,gumka do gumowania też,a w tym temacie to już tylko sprzedawcy się orientują z tymi całymi nazwami i przetłumaczenie czasem na niewiele się zdaje

Pozdrawiam Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
mati7916

PostWysłany: 23 Sie 2011, 0:08    Temat postu: Hej dziewczyny Odpowiedz z cytatem

Czy mozecie mi naswietlic sprawe z dagmamami, gdzie mam szukac i moze orientujecie sie jak przedstawia sie sytuacja finansowo? Dziekuje
Powrót do góry
kasiajablonska

PostWysłany: 23 Sie 2011, 11:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tez sie balam ze nie dam rady kupic wszystkiego ale zeszyty sa opisane a do tego sprzedawca bez problemu pomoze Smile
SnakDak
Gość
PostWysłany: 23 Sie 2011, 16:44    Temat postu: Re: Hej dziewczyny Odpowiedz z cytatem

mati7916 napisał:
Czy mozecie mi naswietlic sprawe z dagmamami, gdzie mam szukac i moze orientujecie sie jak przedstawia sie sytuacja finansowo? Dziekuje

dagmamme możesz znaleźć na stronie dagmamma.is pózniej wchodzisz w dagmeadur ,oraz na bland.is wchodzisz w Dagforeldrar/Barnapia i tam masz niane oraz ogłoszenia o dostępnych miejscach.Co do cen to zalezy czy jesteś samotna matka czy w zwiazku.My placimy 54 tys. resztę doplaca miasto SmileW całosci wychodzi 85tys.
Powrót do góry
DOTI24

PostWysłany: 26 Sie 2011, 8:40    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hej dziewczyny znacie moze nazwe jakiegos dobrego syropu na kaszel dla 2-wu latka?
Z gory dziekuje za odp Very Happy
Powrót do góry
joanna11
Gość
PostWysłany: 26 Sie 2011, 13:20    Temat postu: WITAM Odpowiedz z cytatem

syropek na kaszel to krakka mixstrua jest czekoladowy i pomarańczowy a na mocny kaszel wykrztusny jest tussol oba sa na kaszel mokry pozdrawiam Smile
Powrót do góry
kobieta77

PostWysłany: 27 Sie 2011, 11:43    Temat postu: Re Odpowiedz z cytatem

krakka mixtura to suropek na ból gardła a na kaszel polecam pektolin Very Happy
Powrót do góry
kobieta77

PostWysłany: 27 Sie 2011, 11:44    Temat postu: Re: Re Odpowiedz z cytatem

kobieta77 napisał:
krakka mixtura to syropek na ból gardła a na kaszel polecam pektolin Very Happy
Powrót do góry
pyza27

PostWysłany: 27 Sie 2011, 11:47    Temat postu: / Odpowiedz z cytatem

witam
wieci ja dodam cos od siebie
pektolin jest syropem bardzo niedobrym w smaku ja polecam Benylan jest smaczny moja corcia go pije z checia i naprawde widac rezultaty kaszel szybciej ustaje
a dzieki za wiadosmosc ze jest tu cos na bol gardla i to w dodatku o smaku czekoladowym tego nie widzialam
pozdrawiam
Powrót do góry
kobieta77

PostWysłany: 27 Sie 2011, 22:16    Temat postu: re Odpowiedz z cytatem

to prawda pektolin i jest nie dobry w smaku ale na pewno jak dla mnie bardziej skuteczny, a krakkar mixtura (na ból gardła) jest czekoladowa i pomarańczowa
Powrót do góry
norbi261107

PostWysłany: 27 Sie 2011, 22:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hej dziewczyny! długo mnie nie było i zatęskniłam:) dodam swoje kilka groszy odnośnie syropów. Ja zawsze dawałam pektolin bo tak mi doradzali lekarze ale on moim zdaniem jest aż za mocno wykrztuśny, mojej córce po nim kaszel się nasilał aż wymiotowała. Nie można go podawać przed snem, najlepiej ostatnia dawka o 17 - 18. Teraz przywiozłam sobie spory zapas leków z Polski ale mam nadzieję, że nie będą potrzebne
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Tlen
Jolka nr1

PostWysłany: 29 Sie 2011, 22:38    Temat postu: Chrzest Odpowiedz z cytatem

Witam dziewczyny!
Proszę o pomoc w sprawie chrztu na Islandii
Na pewno wiele z Was już to przechodziło
Czy możecie mi napisać, czy trzeba jakieś dokumenty z Pl dostarczyć dla rodziców i rodziców chrzestnych
I jak wygląda sprawa jeśli rodzice nie mają ślubu
Jestem na razie w Pl i gdyby coś było trzeba to bym od razu załatwiła gdyż po powrocie planuję chrzest dlatego dziękuję za jakąkolwiek wiarygodną pomoc i gorąco pozdrawiam...
Powrót do góry
norbi261107

PostWysłany: 29 Sie 2011, 23:49    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jolu na 100% w azdym Kosciele potrzebny jest akt ur. dziecka. Nie wiem co jeszcze trzeba na Islandii ale na Twoim miejscu wzielabym jakies dokumenty od ksiedza poswiadczajace ze rodzice chrzestni przyjeli sakrament bierzmowania
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Tlen
juzia21

PostWysłany: 30 Sie 2011, 8:13    Temat postu: jolu Odpowiedz z cytatem

Nie musisz brać żadnych zaświadczeń. Wiem bo chrzciłam tu dziecko i moi znajomi także.. więc nie zawracaj sobie głowy tylko ciesz sie PL Smile
Powrót do góry
mstefa
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1
PostWysłany: 30 Sie 2011, 11:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

i w kazdym kosciele do chrztu potrzebne jest zaswiadczenie rodzicow chrzestnych o braku przeciwskazan do bycia chrzestnym,czy jak to sie nazywa...oraz karteczka ze spowiedzi podpisana przez ksiedza.
akt urodzenia dziecka.
wiesz co,mozesz zadzwonic do ksiedza i sie zapytac.prawo w kosciele zmienia sie co chwile.
Powrót do góry
@ni@

PostWysłany: 30 Sie 2011, 19:14    Temat postu: Re: Chrzest Odpowiedz z cytatem

Jolka nr1 napisał:
Witam dziewczyny!
Proszę o pomoc w sprawie chrztu na Islandii
Na pewno wiele z Was już to przechodziło
Czy możecie mi napisać, czy trzeba jakieś dokumenty z Pl dostarczyć dla rodziców i rodziców chrzestnych
I jak wygląda sprawa jeśli rodzice nie mają ślubu
Jestem na razie w Pl i gdyby coś było trzeba to bym od razu załatwiła gdyż po powrocie planuję chrzest dlatego dziękuję za jakąkolwiek wiarygodną pomoc i gorąco pozdrawiam...

Zadzwoniłam w tej sprawie do koleżanki,która za 3 tyg będzie chrzciła tutaj dziecko i ona jest już po rozmowie z księdzem to ten tylko ich zapraszał na nauki przedślubne,nie mówiąc nic o potrzebnych papierach,czyli ona zrozumiała,że nic takiego nie potrzebuje,ale podpowiedziała mi abyś dla pewności sobie w google wpisała: duszpasterstwo polskie na Islandii,wyskoczy Ci stronka na której między innymi są zawarte informacje na interesujący Cię temat,pozdrawiam

Mstefa ,Norbi hejka Smile Coś ostatnio rzadko tu zaglądacie,co tam u Was? Mstefa jak tam w pracy?
Powrót do góry
@ni@

PostWysłany: 30 Sie 2011, 19:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jolka nr 1 koleżanka zadzwoniła ze sprostowaniem,bo myślała ,że pytam o akt urodzenia dziecka i zapomniała powiedzieć ,że potrzebne jest zaświadczenie od chrzestnych ,że mogą być chrzestnymi. Jeśli mieszkają tutaj to tu się mają starać,a jeśli w Polsce to tam,ale to właśnie chyba na tej stronce znajdziesz

A apropo tego chrztu to my robiliśmy małemu w Polsce i wyobraźcie sobie ,że chrzestny małego tego papierka nie dostał,bo nie wpuścił kolędy do domu,ponieważ był w pracy,ale obeszliśmy to i poszedł jeszcze raz prosząc o zaświadczenie o bierzmowaniu i na szczęście przeszło,ale nie wiedzieliśmy do ostatniej chwili czy będzie dobrze,bo to zaświadczenie przedstawiał księdzu przed samym już chrztem,ale ksiądz tylko spojrzał ,że jest papier i nawet go nie przeczytał,więc problemy zostały ominiete,uff
Ogólnie to same niespodzianki na nas czekały,także jeszcze raz Wam dziękuję za pomocne informacje co do becikowego,które załatwiałam przez cały pobyt w Poslce-czyli 7 tyg,a pieniązki dostałam dopiero po przylocie tutaj. Nie obyło się bez dzwonienia do konsulatu w Reykjaviku,ale na szczęście przemiła Pani Konsul interweniowała w naszej sprawie i dzieki niej otrzymaliśmy polski akt urodzenia ,za który zapłaciliśmy prawie 200 zł
Powrót do góry
open84

PostWysłany: 30 Sie 2011, 22:08    Temat postu: chrzest Odpowiedz z cytatem

czy ktos sie orientuje gdzie moge kupic biala szate do chrztu?a moze ktos chcialby odsprzedac?
Powrót do góry
Ewcia

PostWysłany: 30 Sie 2011, 22:21    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

@ni@, mstefa, norbi - witam was serdecznie - mnie tez juz dawno tu nie bylo. Po 2 miesiacach w polsce wrocilam i teraz juz w pracy od 2 dni, masakra malemu trudno bez cyca i mamy. Ale tatus jakos sobie radzi. Dziewczyny jak tam postepy waszych maluszkow? Co z jedzeniem, jak tam postepy w siedzeniu. Jak rozmawialam z kolezankami to po krotkim czasie zorientowalam sie, ze kazdy maluszek rozwija sie inaczej.
@ni@ mozesz napisac mi na priv jak to z twoim becikowym, wyobraz sobie, ze u mnie w mescie robia straszne problemy (np. pobyt w polsce rok przed zlozeniem wniosku). Moze jakis sposob na nich?
pozdrawiam was kochane... moze jakies spotkanok w przyszlym tygodniu?
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna -> Ĺťycie na Islandii Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 33, 34, 35 ... 80, 81, 82  Następny
Strona 34 z 82

Skocz do: