Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| JaĹka
| Dołączył: 28 Lut 2007 | Posty: 25 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 9 Lip 2007, 21:04 Temat postu: |
|
|
PoszperaĹam trochÄ w prasie i okazaĹo siÄ, Ĺźe jeĹli ktoĹ zacznie pracÄ niedĹugo po przyjeĹşdzie na wyspÄ, to lepiej jednak wykupic ubezpieczenie na póŠroku u lokalnego ubezpieczyciela. Pewnie coĹ w tym jest. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Eliszeba
| Dołączył: 29 Mar 2005 | Posty: 128 | Skąd: BiaĹystok/Akranes |
|
Wysłany: 10 Lip 2007, 22:31 Temat postu: |
|
|
Jestem w podobnej sytuacji jak JaĹka...mÄ
Ĺź teĹź jest tu 1.5 roku, ja pacujÄ 2-gi miesiÄ
c a w sierpniu zamierzam przywieĹşÄ dzieci. Ale jeĹli ubezpieczenie u lokalnego ubezpieczyciela kosztuje 16 000 koron jak gdzieĹ wczeĹniej pisze Soley x3 to hm..........Chyba sprawdzÄ ile to kosztuje w Polsce u jakiegoĹ ubezpieczyciela. Druk E 104 raczej nie wchodzi w grÄ...przed wyjazdem wyrejestrowaĹam siÄ z urzÄdu pracy...
I jeszcze jedno...teraz na pozwolenie czeka siÄ ok.6 miesiÄcy....takÄ
infomacjÄ uzyskaĹam od kilku osĂłb, ktĂłre ostanio przerabiaĹy ten temat. I pytanie...czy dla dzieci skĹada siÄ osobny druk o pozwolenie na pobyt? Czy wystarczy jak siÄ zakeĹli taki kwadracik na swoim,Ĺźe dla dzieci teĹź chcÄ pozwolenie? MoĹźe ktoĹ wie... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| karuta Alpha Team
| Dołączył: 01 Kwi 2004 | Posty: 1245 | |
|
Wysłany: 11 Lip 2007, 0:04 Temat postu: |
|
|
na pozwolenie czeka sie 2 mies.jesli wszystkie papiery sa prawidlowo zlozone.Dzis moj kolega odebral -dokladnie czekal 2 mies i 10 dni.Co do ubezpieczenia to:
CzĹonkowie Europejskiego Obszaru Gospodarczego (EEA): Ubezpieczeniu podlegajÄ
osoby, ktĂłre sÄ
legalnie zarejestrowane w Islandii albo byĹy ubezpieczone w EEA przez ostatnie szeĹÄ miesiÄcy. Przed przylotem do Islandii osoby te powinny pobraÄ druk E-104, ktĂłry upowaĹźnia do tych samych ĹwiadczeĹ, z ktĂłrych korzystajÄ
Islandzczycy. Udaj siÄ do ZakĹadu UbezpieczeĹ SpoĹecznych (Tryggingastofnum RĂkisins) z drukiem E-104, a otrzymasz islandzkÄ
kartÄ zdrowia.Dzieci i mĹodzieĹź do 16 roku Ĺźycia sÄ
ubezpieczone na podstawie ubezpieczenia rodzicĂłw.
pobrane z ze strony
http://www.ahus.is/index.php?option=com_content&task=view&id=85&Itemid=65 |
|
Powrót do góry |
|
 |
| karuta Alpha Team
| Dołączył: 01 Kwi 2004 | Posty: 1245 | |
|
Wysłany: 11 Lip 2007, 0:09 Temat postu: |
|
|
Ef barn/bĂśrn yngri en 18 ĂĄra fylgja umsækjanda skal fylla Ăşt sĂŠrstakt umsĂłknareyðublað fyrir hvert barn, það er E-leyfi. Foreldri/forsjĂĄaðili verður að skrifa undir umsĂłknina fyrir hĂśnd barnsins.
Dla kazdego dziecka oosobny druk E.pobrano ze strony
http://www.island.is/innflytjendur/dvalarleyfi/umsokn-um-dvalarleyfi
pamietaj ze za kazdy druk musisz zaplacici przed wyslaniem do Utlendingastofnun.I kopie zaplaty dolaczyc do papierow.Spis potrzebnych dokumentow jest tez na tej stronie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| monika
| Dołączył: 09 Lip 2007 | Posty: 45 | Skąd: REYKJAVIK |
|
Wysłany: 27 Lip 2007, 16:03 Temat postu: |
|
|
mĂłj chĹopak pracuje od 10.01.2007 przyjechaĹ 05.01. ostatnio odebraĹ karte pobytu. chodzi mi o to czy jest tu jeden ubezpieczyciel tak jak u nas czy jest ich kilku. bo w wÄ
tku o porodach przeczytaĹam ze trzeba iĹÄ do swojego ubezpieczyciela i odebraÄ specjalnÄ
kartÄ ktĂłra daje nam zniĹźki u lekarzy. jeĹli tak to gdzie sprawdziÄ ktĂłry ubezpieczyciel jest nasz? chodzi mi o to poniewaĹź mĂłj chĹopak nie ma ubezpieczenia z polski bo wyjechaĹ z dnia na dzieĹ i nic nie zaĹatwiĹ a pozatym i tak jest tu juĹź póŠroku. a ostatnio przyszĹo nam skoĹźystaÄ z wizyty u dentysty. i chciaĹabym wiedzieÄ co i jak naleĹźy zaĹatwiÄ Ĺźeby przy wizycie u lekarza tyle nie zapĹaciÄ. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| FilipR79 ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 08 Lip 2006 | Posty: 991 | |
|
Wysłany: 27 Lip 2007, 16:33 Temat postu: |
|
|
Za wizyte u dentysty zawsze sie placi slono z jednym wyjatkiem jesli pojdziesz do dentysty z dzieckiem to zwracaja czesc kosztow. karta o ktorej chyba piszesz to jesli rachunki u lekarzy przekrocza 18000 rocznie to automatycznie karte wysla, jednak wizyty u dentysty sie to nie wlicza. Za wizyte u lekarza zaplacisz okolo 1000 koron w dni robocze do 16stej, po 16 i w swieta cos okolo 2000. Jest to sama wizyta jesli bedzie musial wyslac na jakies badanie itp zaplacisz ekstra. temat lekarzy byl juz omawiany na forum niejednokrotnie wystarczy poszukac. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| FilipR79 ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 08 Lip 2006 | Posty: 991 | |
|
Wysłany: 27 Lip 2007, 16:38 Temat postu: |
|
|
Zapomnialem napisac ze jesli nie ma jeszcze EKUZ- europejskiej karty ubezpieczenia zdrowotnego- wniosek o nia moze wyslac za posrednictwe internetu
https://huld.tr.is/ehic/index_english.jsp |
|
Powrót do góry |
|
 |
| ansswis
| Dołączył: 11 Wrz 2007 | Posty: 307 | |
|
Wysłany: 13 Wrz 2007, 18:11 Temat postu: |
|
|
A ja dzis bylem w UTL i nie mam jeszcze oficjalnie prawa do pobytu czy jak to sie nazywa choc czekam grubo ponad 2 miesiace a na wyspie jestem od 7. Dzis bylem u lekarza i zaplacilem 700 koron, i jedynym pytaniem pani z rejestracji bylo czy jestem turystycznie czy mieszkam na islandii. Powiedzialem ze mieszkam i pracuje od 7 miesiecy, powiedziala ok i poprosila o kenitale i na tym temat sie zakonczyl.
Tak wiec szczerze mowiac nie wiem do konca jak to dziala, moze to jest poprostu jakis pusty przepis ze musi byc pozwolenie i od tego czasu 6 miesiecy aby miec prawa islandzkie, albo na moje szczescie niewiedza tej pani. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 13 Wrz 2007, 19:00 Temat postu: |
|
|
jesli niewiedza to w wiekszosci recepcji w sluzbie zdrowia na IS siedza niedoinformowane panie.Ale to moze byc mozliwe.
Ja w tamtym roku po 4 czy 5 miechach na iS idac do lekarza zaplacilem 700 koron.
wredna mimi w tym roku po 2 miesiacach pobytu na IS w jednej z recepcji zaplacila 4100 a w drugiej 700 |
|
Powrót do góry |
|
 |
| ansswis
|
Wysłany: 18 Wrz 2007, 21:38 Temat postu: |
|
|
Ok wlasnie otrzymalem list z urzedu i mam prawo do pobytu do lutego 2008 czyli wystawione zostalo od lutego 2007 (miesiac w ktorym dotarlem na Islandie i rozpoczalem prace). Wysylalem to do urzedu w czerwcu, odpowiedz otrzymalem w wrzesniu.
Troche to zagmatwane i nie do konca wiem co z tego wynika. Ubezpieczenie otrzymuje sie od dnia otrzymania prawa do pobytu. Z tego co napisalem wynika iz otrzymalem to prawo w lutym bo w lutym mi sie konczy, czy jak wczesniej pisaliscie musze na to ubezpieczenie czekac jeszcze pol roku bo pismo z urzedu doszlo dopiero teraz.
A u lekarzy place jak Islandczyk 700 normalna wizyta, 3000 dermatolog, wiec jestem zagubiony
Niestety nie ma nic gorszego niz nie wiedza, jak ktos sie orientuje uprzejmie prosze o wyjasnienie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| lovisa OgĹoszeniodawca zweryfikowany
 | Dołączył: 16 Lip 2007 | Posty: 1047 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 18 Wrz 2007, 22:03 Temat postu: |
|
|
no tu takie ceny sa niestety. ale jak zbierzesz w danym roku 18 000 kr z rachunkow od lekarzy to przysluguje ci znizka 50%
rentgeny, wizyty u lekarza domowego i secjalistow, o takie chodzi.
nie wliczaja sie natomiast te od dentysty. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| spinacz User VIP
| Dołączył: 22 Paź 2007 | Posty: 101 | Skąd: Islandia |
|
Wysłany: 28 Gru 2007, 16:56 Temat postu: |
|
|
Chcialbym sie dowiedziec ile mniej wiecej placicie za ubezpieczenie samochodu? Mam autko z 1999 silnik 2.0 i kwota za ubezpieczenie mnie dobija:) |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 28 Gru 2007, 21:55 Temat postu: |
|
|
Ubezpieczenie zdrowotne:
1. Przyjazd z kraju UE z waznym drukiem E104 (jest to potwierdzenie prawa do ubezpieczenia w kraju z ktorego sie przybywa)
- mamy wszystkie prawa od poczatku pobytu
(na IS opieka zdrowotna nie jest calkowicie bezplatna)
2.Przyjazd bez druku E104
Nabywa sie prawa do ubezpieczenia po 6msc pobytu na wyspie(legalnego!!!!, turystycznie mozna do 3msc)
- w praktyce wyglada to tak ze pracodawca(jezeli pracujemy) wykupuje ubezpieczenie w jakiejs prywatnej firmie np VIS, ale w tym przypadku obowiazuje ono od jakiejs kwoty - czyli ubezpieczyciel pokrywa koszty leczenie np. powyzej 50.000 isk.
- jezeli pracodawca nie wykupuje to trzeba postarac sie samemu
3. Karta EKUZ - ubezpieczenie "turystyczne", kiedys druk E111
Nie obowiazuje na terenie kraju w ktorym zostala wydana. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| soley
| Dołączył: 16 Kwi 2005 | Posty: 226 | Skąd: HFJ |
|
Wysłany: 29 Gru 2007, 16:19 Temat postu: |
|
|
czyli ubezpieczyciel pokrywa koszty leczenie np. powyzej 50.000 isk
Najnizsze ubezpieczenie od kosztow leczenia na Islandii w przypadku ubezpieczalni Vis pokrywa koszty do 2.000.000kr |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 29 Gru 2007, 17:56 Temat postu: |
|
|
soley napisał: | czyli ubezpieczyciel pokrywa koszty leczenie np. powyzej 50.000 isk
Najnizsze ubezpieczenie od kosztow leczenia na Islandii w przypadku ubezpieczalni Vis pokrywa koszty do 2.000.000kr |
Ja podalem przyklad jak to jest rozwiazywane, natomiast w konkretnych przypadkach nalezy kontaktowac sie z ubezpieczycielem, lub zapoznac sie ze szczegolowymi warunkami ubezpieczenia. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| sabek05 ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 31 Gru 2007 | Posty: 3 | |
|
Wysłany: 31 Gru 2007, 10:14 Temat postu: |
|
|
w przypadku waszej smierci, nie macie zadnego ubezpieczenia, oni wlasnie poszukujÄ
polakĂłw poniewaĹź oni, potrzebujÄ
narzÄ
dĂłw do przeszczepĂłw |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 31 Gru 2007, 10:52 Temat postu: |
|
|
SĹyszaĹem teĹź, Ĺźe te wszystkie "produkty islandzkie" typu suszona ryba czy teĹź barania gĹowa, robiÄ
wĹaĹnie z PolakĂłw.
ZwĹaszcza z tych co siÄ domagali podwyĹźki albo oczekiwali lepszych warunkĂłw w pracy.
Tak wiÄc, uwaĹźajcie dwukrotnie  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mjkl ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 26 Paź 2006 | Posty: 2605 | |
|
Wysłany: 31 Gru 2007, 15:38 Temat postu: |
|
|
sabek05 napisał: | w przypadku waszej smierci, nie macie zadnego ubezpieczenia, oni wlasnie poszukujÄ
polakĂłw poniewaĹź oni, potrzebujÄ
narzÄ
dĂłw do przeszczepĂłw |
i wlosow. do przeszczepu wlosow. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 31 Gru 2007, 17:11 Temat postu: |
|
|
Mr TIG napisał: | SĹyszaĹem teĹź, Ĺźe te wszystkie "produkty islandzkie" typu suszona ryba czy teĹź barania gĹowa, robiÄ
wĹaĹnie z PolakĂłw.
ZwĹaszcza z tych co siÄ domagali podwyĹźki albo oczekiwali lepszych warunkĂłw w pracy.
Tak wiÄc, uwaĹźajcie dwukrotnie  |
trzykrotnie, trzykrotnie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
baranie jadra tez robia z naszych!!!!!!!! |
|
Powrót do góry |
|
 |
| ansswis
|
Wysłany: 11 Sty 2008, 23:36 Temat postu: |
|
|
spinacz napisał: | Chcialbym sie dowiedziec ile mniej wiecej placicie za ubezpieczenie samochodu? Mam autko z 1999 silnik 2.0 i kwota za ubezpieczenie mnie dobija:) |
1998 rok, 1.4 - 60k lub 80k isk nie pamietam dokladnie |
|
Powrót do góry |
|
 |
|