Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| soley
| Dołączył: 16 Kwi 2005 | Posty: 226 | Skąd: HFJ |
|
Wysłany: 27 Lis 2006, 17:25 Temat postu: Wymowienie z pracy |
|
|
Moze sie ktos orientuje jak dlugie obowiazuje wypowiedzenie po przepracowaniu roku czasu? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| karuta Alpha Team
| Dołączył: 01 Kwi 2004 | Posty: 1245 | |
|
Wysłany: 27 Lis 2006, 18:09 Temat postu: |
|
|
jesli dobrze pamietam to miesiac |
|
Powrót do góry |
|
 |
| luiza
| Dołączył: 09 Paź 2006 | Posty: 151 | |
|
Wysłany: 28 Lis 2006, 12:07 Temat postu: |
|
|
to zalezy tez od tego jakie stanowisko zajmujesz jesli jestes managerem to okres wypowiedzenia to 3 miesiace.jesle jest sie zwyklym pracownikiem to wystarczy miesiac |
|
Powrót do góry |
|
 |
| luiza
| Dołączył: 09 Paź 2006 | Posty: 151 | |
|
Wysłany: 28 Lis 2006, 12:08 Temat postu: |
|
|
to zalezy tez od tego jakie stanowisko zajmujesz jesli jestes managerem to okres wypowiedzenia to 3 miesiace.jesle jest sie zwyklym pracownikiem to wystarczy miesiac |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Navijka
| Dołączył: 02 Wrz 2005 | Posty: 39 | Skąd: 110 Rvk |
|
Wysłany: 28 Lis 2006, 17:43 Temat postu: |
|
|
Zalezy to rowniez od rodzaju umowy o prace ktora podpisalas.
Jesli umowa jest na czas okreslony to okres wypowiedzenia wynosi 1 miesiac, jesli zas jest to umowa na czas nieokreslony to 3 miesiace.
Przynajmniej tak jest w moim przypadku. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 28 Lis 2006, 17:54 Temat postu: |
|
|
Zasady wypowiedzenia umowy o prace regulowane sÄ
przez porozumienia grupowe oraz RozporzÄ
dzenie Nr 19/1979.
ZASADY WYPOWIEDZENIA UMOWY O PRACÄ
Okres wypowiedzenia:
- Przez pierwsze 2 tygodnie wykonywania pracy bez zachowania okresu wypowiedzenia.
- Po przepracowaniu nieprzerwanie 2 tygodni u tego samego pracodawcy: 12 dni kalendarzowych
- Po przepracowaniu nieprzerwanie 3 miesiÄcy u tego samego pracodawcy: 1 miesiÄ
c liczony od pierwszego dnia nastÄpnego miesiÄ
ca.
- Po przeprowadzeniu 3 lat u tego samego pracodawcy: 3 miesiÄ
ce liczone od pierwszego dnia nastÄpnego miesiÄ
ca.
Pracownik moĹźe mieÄ w kontrakcie korzystniejszy okres wypowiedzenia. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| thomase
| Dołączył: 22 Lis 2006 | Posty: 129 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 28 Sty 2009, 23:02 Temat postu: |
|
|
a orientuje sie ktos czy jesli firma zwalnia pracownika ktory pracowal np 2 lata z malymi przerwami to czy nalezy mu sie jakas odrawa? czy tylko wypowiedzenie i baj baj? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| karuta Alpha Team
| Dołączył: 01 Kwi 2004 | Posty: 1245 | |
|
Wysłany: 29 Sty 2009, 0:20 Temat postu: |
|
|
chyba tylko wypowiedzenie.... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| thomase
| Dołączył: 22 Lis 2006 | Posty: 129 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 29 Sty 2009, 12:07 Temat postu: |
|
|
aha, dzieki karuta. Myslalem ,ze na Islandi jest tak jak chociazby w irlandii ale wychodzi na to, ze nie
pozdrowka i dzieki raz jeszcze za info. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| BOĹťENA/MAGDALENA
| Dołączył: 07 Cze 2007 | Posty: 31 | Skąd: POLSKA/HAFNARFJORDOUR |
|
Wysłany: 23 Lis 2013, 18:33 Temat postu: wypowiedzenie z pracy |
|
|
Witam mam pytanie ? czy jeĹli firma mnie zwalnia z przyczyn ekonomicznych i reorganizacji firmy mam prawo do odprawy finansowej miaĹam umowÄ na czas nieokreĹlony a pracowaĹam tam 8 miesiecy.
moĹźe ktoĹ miaĹ takÄ
sytuacjÄ i moĹźe mi podpowiedzieÄ.....
pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| piwo1234
| Dołączył: 11 Sty 2013 | Posty: 12 | |
|
Wysłany: 23 Lis 2013, 20:07 Temat postu: Re: wypowiedzenie z pracy |
|
|
BOĹťENA/MAGDALENA napisał: | Witam mam pytanie ? czy jeĹli firma mnie zwalnia z przyczyn ekonomicznych i reorganizacji firmy mam prawo do odprawy finansowej miaĹam umowÄ na czas nieokreĹlony a pracowaĹam tam 8 miesiecy.
moĹźe ktoĹ miaĹ takÄ
sytuacjÄ i moĹźe mi podpowiedzieÄ.....
pozdrawiam | Dobry wieczor,nie nalezy sie zadna odprawa finansowa,nie wiem dlaczego sie pytacie o odprawe,czegos takiego tutaj nie ma,no moze jak ktos pracuje w banku  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| ziomex123-91
| Dołączył: 22 Lip 2012 | Posty: 59 | |
|
Wysłany: 19 Lut 2014, 19:35 Temat postu: zasilek |
|
|
jak wyglada sprawa jesli chce odejsc z pracy bo jestem gnÄbiona przez pracownikĂłw, nie mam juz sily, moj pracodawca kompletnie nic z tym nie robi, chce zaczac prace gdzie indziej ale nie wiem ile czasu mi zajmie zanim znajde nowa prace, ale chcialabym sie sama zwolnic, pewnie bede musiala przepracowac jakis miesiac lub wiecej jeszcze , (no chyba ze da sie zwolnic z dnia na dzien,bez okresu wypowiedzenia?) ale chcialabym spytac jak to jest z zasilkiem w takiej sytuacji? na jakiej zasadzie musze zerwac kontrakt, tak zeby jak najszybciej dostac zasilek. ile sie czeka na taki zasilek i co trzeba zrobic zeby go w ogole dostac, i jaka to jest w ogole kwota, co kiedy znajde nowa prace np za pol roku, jak wtedy zalatwic formalnosci z rezygnacja z zasilku??
ale wpierw najwazniejsze dla mnie pytanie:
czy nalezy mi sie zasilek, jak tak to po jakim czasie i w jakiej kwocie, jak szef napisze na wypowiedzeniu ze to ja sama sie zwalniam? (czy on musi wtedypisac powod, lub ja przy skladaniu wniosku o zasielk czy to jest zbedne?)?
prosze o szybka odpowiedz bo juz nie wytrzymuje psychicznie, mam straszna depresje, potrzebuuje odciac sie od tej toksycznej pracy i atmosfery.
a w marcu mija mi 3 lata jak bede pracowac nieprzerwalnie u tego pracodawcy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| anita1977pol
| Dołączył: 30 Sie 2014 | Posty: 2 | |
|
Wysłany: 11 Wrz 2014, 15:10 Temat postu: |
|
|
mam pytanie bedac 13miesiecy na islandii czy ja otrzymam zasilek dla syna czy ja musze to gdzie zglosic czytalam rozne opinie niewiem co mam robic w tej sytuacji syn chodzi do szkoly uczy sie ma 13 lat czy ten zasilek otrzymuje automatycznie czy musze to gdzies zglosic prosze o pmoc |
|
Powrót do góry |
|
 |
|