reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna

ICELAND.PL :: Islandia - strona główna portalu

ZANIM COŚ NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JEŚLI KTOŚ CIĘ OBRAŻA LUB ŁAMIE REGULAMIN, NIE DAJ SIĘ SPROWOKOWAĆ, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   

Jakie są zarobki (płaca) na Islandii?
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 8, 9, 10 ... 29, 30, 31  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna -> Jak wygląda praca na Islandii
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
gregkmk

PostWysłany: 31 Lip 2007, 20:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mjkl napisał:
jest jeszcze opcja pracy w islandzkiej firmie consultingowej obslugujacej korporacje robiace interesy w polsce czy ogolnie w europie srodkowo/wschodniej. ;] powodzenia!
btw greg - podaj mi prosze na pw namiar na zone - email/telefon

taka praca rzeczywiście byłaby najlepsza dla niej.....
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
gregkmk

PostWysłany: 31 Lip 2007, 21:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Basia napisał:
Wracajac do pytania kolegi gregkmk. Przewiduje problemy. Zona nie bedzie mogla kontynuowac kariery, chyba, ze zdecyduje sie nauczyc islandzkiego i uzupelnic studia na Islandii, ale to tez potrwa kilka ladnych lat. 300tys brutto to netto gdzies 200tys z kawalkiem, z tego 100tys na mieszkanie (R-vik), 50tys na zycie, jeszcze jakies male auto na kredyt i wlasciwie jestescie na zero. I zyjecie skromnie, zadnych ekscesow.
Wyjscia alternatywne:
-zona jest otwarta i lubi przygode i na przyklad podejmie gorsza prace do czasu az uzupelni edukacje i nauczy sie jezyka
- bedziesz bral duzo nadgodzin (wsrod islandzkich inzynierow biura projektowe dziela sie na "dobre" - gdzie sa niemal nieograniczone mozliwosci nadgodzin i "cienkie" gdzie nadgodziny sa reglamentowane, warto zaczac modlic sie, zeby twoje bylo w grupie pierwszej)
- wyjechac do kraju anglojezycznego, gdzie zona bedzie mogla latwo wskoczyc w swoj zawod, a i ty znajdziesz interesujaca prace dla siebie, za podobne pieniadze.

Powodzenia!
Basia

Basia dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.

Raczej bierzemy pod uwagę dla niej pracy inną niż w zawodzie prawnika - tak jak juz się pojawiło w tym wątku w grę wchodzi praca, która pozwoliłaby wykorzystać jej potencjał i umiejętności.

Nie ma też sensu pracować jako kelnerka lub kasjerka np. bo takie rzeczy już w życiu (studenckim) robilismy i trochę bezsensu to tego wracać. Ja zawodowo pewnie w Islandii bym zyskał, ale małzonka zatrzymałaby się w pewnym sensie.

Opcja z nadgodzinami permanentnymi nie bardzo mnie interesuje, bo w tej chwili w takim trybie pracuje w polsce i nie służy mi to. Z tego co wiem we firmie, która proponuje stanowisko dla mnie pracuje się w trybie 8 godzinnym pon do piątku.

Sami widzicie, że choc islandia kusi, to mając juz pewne miejsce w polsce trudno jest wyjechać. Ale pewnie byłoby jeszcze trudniej gdybyśmy mieli dzieci, kredyty itp...Myślę więc, że teraz jest najlepszy moment na wyjazd.

pozdrawiam
Powrót do góry
mjkl
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1
PostWysłany: 31 Lip 2007, 21:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

powodzenia! :]
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
owieczka.23

PostWysłany: 31 Lip 2007, 21:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

700 kr za godzina i 120 za nadgodzine w myjni to wiele czy nie ???
zyzak
Gość
PostWysłany: 31 Lip 2007, 21:52    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

owieczka.23 napisał:
700 kr za godzina i 120 za nadgodzine w myjni to wiele czy nie ???

120 za nadgodzine to walek Smile , raczej 1.200

to jest chyba niemal minimum
Powrót do góry
owieczka.23

PostWysłany: 31 Lip 2007, 23:19    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no właśnie 1260. Tylko jeszcze nie wiem czy netto czy bruto? A jak bruto to czy ktos może napisać ile to będzie netto?
FilipR79
PostWysłany: 1 Sie 2007, 12:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jest to brutto, tutaj zawsze w brutto sie podaje. A za nadgodzine to zalezy jak liczyc czy z orlofem czy bez. Jak bedziesz mial sporo nadgodzin to bedzie ok.
Powrót do góry
Lipaza666

PostWysłany: 1 Sie 2007, 18:33    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Siemka czy ktoś z Was pracuje w firmie ALCOA?????/
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG WP Kontakt
wania1982

PostWysłany: 23 Sie 2007, 20:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam
orientuje się ktos jakie stawki daja pracodawcy w restauracjach dla kelnerow Question
Powrót do góry
O.E.
Opiekun Forum
PostWysłany: 27 Gru 2007, 8:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zgodnie z informacjami, które posiadam, podczas programu o Islandii w TVN błędnie podano wysokość zarobków na Islandii.
Podano tam kolosalną kwotę 50 tys. zł na miesiąc. Być może chodziło o tygodniówkę w koronach islandzkich, a może tylko jak ktoś proponował w innym wątku, dodało im się jedno zero.

Faktem jest, że nisko kwalifikowani pracownicy ze wschodu (czyli większość Polaków) zarabia ok. 5-8 tys. zł na miesiąc. Jeśli pracują więcej niż na 1 etat i są szczególnie dobrzy w tym co robią to może maksymalnie mogliby gdzieś wyciągnąć 15-20 tys. zł na miesiąc, ale to już raczej rzadkie przypadki. Chyba, że ktoś jest lekarzem lub architektem - wtedy może takie zarobki dotyczą zwykłej pracy.

Przypominam, że jest to JEDYNY oficjalny wątek o zarobkach na Islandii.
Tutaj można pytac i odpowiadać na każde pytanie związane z tymi zarobkami.
ansswis

PostWysłany: 27 Gru 2007, 15:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie wchodzilem na forum jakis czas i jak zobaczylem te oloszenia osob szukajacych prace to oczoplasu dostalem.

Teraz rozumie 50 000zla misieac, bedzie sie dzialo bo juz do mnie ludzie dzwonic zaczeli zebym im roboty szukal.

A jak im tlumacze ze tam takich zarobkow nie ma i nie bedzie to mi mowia ze w tvn mowili i koniec, prezydent islandii zekomo zapraszal, przedszkola za darmo itp RAJ NA ZIEMII

No i piekna plotka poszla i urosnie w sile
Powrót do góry
mariusx
Gość
PostWysłany: 27 Gru 2007, 22:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wiarygodna informacja:

elektryk nostryfikowany na islandii, praca u podwykonawcy na terenie huty alcoa - 1600 isk/brutto - zwykla godzina.
Powrót do góry
Norbi

PostWysłany: 28 Gru 2007, 0:45    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ansswis napisał:
Nie wchodzilem na forum jakis czas i jak zobaczylem te oloszenia osob szukajacych prace to oczoplasu dostalem.

Teraz rozumie 50 000zla misieac, bedzie sie dzialo bo juz do mnie ludzie dzwonic zaczeli zebym im roboty szukal.

A jak im tlumacze ze tam takich zarobkow nie ma i nie bedzie to mi mowia ze w tvn mowili i koniec, prezydent islandii zekomo zapraszal, przedszkola za darmo itp RAJ NA ZIEMII

No i piekna plotka poszla i urosnie w sile
Fajnie że przyjadą i się zdziwią ha ha, nikt mądry po plotce TVN niewsiądzie w samolot i tu nieprzyleci. Będą tyrać na budowie za 800ISK I 50 tyś za rok zarobi Twisted Evil Co do stawek to powiem tak, wszędzie fajnie gdzie nas niema.
Powrót do góry
boogie

PostWysłany: 28 Gru 2007, 15:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mam w UK 1250 funtow miesiecznie- jakie sa szanse na znalezienie podobnie platnej pracy w Reykjaviku?

niektore koszta zycia tutaj- 350f miesiecznie czynsz, ubezpieczenie malego samochodu 40f miesiecznie, beznyna ok.120f miesiecznie (jezdze dosc duzo) fintess club 40f miesiecznie, jednorazowe wyjscie na miasto- puby (np. w sobote) to ok. 30f, kupa oplat typu: pozwolenie na parkowanie na swojej ulicy 30f rocznie czy 60f polrocznie za road tax itp.

jak to wyglada w Reykjaviku?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
owieczkowo

PostWysłany: 28 Gru 2007, 16:34    Temat postu: do boogie Odpowiedz z cytatem

Nie piszesz tylko jaka prace tam wykonujesz lub jaka jestes chetny wykonywac za podobne pieniadze. Jesli masz stala prace to po co szukasz czegos za podbne pieniadze (rozumialabym jesli za wieksze Smile w obcym kraju, gdzie wszystko musisz poznawac od nowa (mam na mysli prawo pracy, warunki zycia itp.) i gdzie aby dobrze funkcjonowac trzeba przyswoic nowy, trudny jezyk?Smile
Koszty zycia sa podobne :za male 2 pokojowe mieszkanko w centrum 100 tys koron...net 7 tys..paliwo chyba kolo 6 zl za litr..
pogoda tutaj - bezcenna;)
Powrót do góry
zaq123456

PostWysłany: 29 Gru 2007, 11:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jakie są zarobki minimalne pielęgniarek i grafików komputerowych Question Wink
Powrót do góry
mjkl
PostWysłany: 29 Gru 2007, 15:52    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

108k isk/m
Powrót do góry
milek

PostWysłany: 29 Gru 2007, 16:26    Temat postu: stawka minimalna Odpowiedz z cytatem

Witam, czy wie ktoś może jaka jest teraz minimalna stawka za godzine i czy coś sie zmienia od nowego roku?Potrzebuje tego do rozmowy z pracodawca w sprawie podwyżki:)
Pozdrawiam!!!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
mariusx
Gość
PostWysłany: 29 Gru 2007, 18:07    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Na is nie ma minimalnej stawki za h pracy, sa minimalne zarobki miesieczne grupowane w/g branz - takze odpowiedz na takie pytanie jest praktycznie niemozliwa.
Powrót do góry
mariusx
Gość
PostWysłany: 29 Gru 2007, 18:20    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tu jest przyklad:

aha, to sa stawki dla pracownikow WYKWALIFIKOWANYCH (zgodnie z prawem islandzkim).
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna -> Jak wygląda praca na Islandii Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 8, 9, 10 ... 29, 30, 31  Następny
Strona 9 z 31

Skocz do: