Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| gregkmk
| Dołączył: 25 Lip 2007 | Posty: 4 | |
|
Wysłany: 31 Lip 2007, 20:44 Temat postu: |
|
|
mjkl napisał: | jest jeszcze opcja pracy w islandzkiej firmie consultingowej obslugujacej korporacje robiace interesy w polsce czy ogolnie w europie srodkowo/wschodniej. ;] powodzenia!
btw greg - podaj mi prosze na pw namiar na zone - email/telefon |
taka praca rzeczywiĹcie byĹaby najlepsza dla niej..... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| gregkmk
| Dołączył: 25 Lip 2007 | Posty: 4 | |
|
Wysłany: 31 Lip 2007, 21:01 Temat postu: |
|
|
Basia napisał: | Wracajac do pytania kolegi gregkmk. Przewiduje problemy. Zona nie bedzie mogla kontynuowac kariery, chyba, ze zdecyduje sie nauczyc islandzkiego i uzupelnic studia na Islandii, ale to tez potrwa kilka ladnych lat. 300tys brutto to netto gdzies 200tys z kawalkiem, z tego 100tys na mieszkanie (R-vik), 50tys na zycie, jeszcze jakies male auto na kredyt i wlasciwie jestescie na zero. I zyjecie skromnie, zadnych ekscesow.
Wyjscia alternatywne:
-zona jest otwarta i lubi przygode i na przyklad podejmie gorsza prace do czasu az uzupelni edukacje i nauczy sie jezyka
- bedziesz bral duzo nadgodzin (wsrod islandzkich inzynierow biura projektowe dziela sie na "dobre" - gdzie sa niemal nieograniczone mozliwosci nadgodzin i "cienkie" gdzie nadgodziny sa reglamentowane, warto zaczac modlic sie, zeby twoje bylo w grupie pierwszej)
- wyjechac do kraju anglojezycznego, gdzie zona bedzie mogla latwo wskoczyc w swoj zawod, a i ty znajdziesz interesujaca prace dla siebie, za podobne pieniadze.
Powodzenia!
Basia |
Basia dziÄkujÄ za wyczerpujÄ
cÄ
odpowiedĹş.
Raczej bierzemy pod uwagÄ dla niej pracy innÄ
niĹź w zawodzie prawnika - tak jak juz siÄ pojawiĹo w tym wÄ
tku w grÄ wchodzi praca, ktĂłra pozwoliĹaby wykorzystaÄ jej potencjaĹ i umiejÄtnoĹci.
Nie ma teĹź sensu pracowaÄ jako kelnerka lub kasjerka np. bo takie rzeczy juĹź w Ĺźyciu (studenckim) robilismy i trochÄ bezsensu to tego wracaÄ. Ja zawodowo pewnie w Islandii bym zyskaĹ, ale maĹzonka zatrzymaĹaby siÄ w pewnym sensie.
Opcja z nadgodzinami permanentnymi nie bardzo mnie interesuje, bo w tej chwili w takim trybie pracuje w polsce i nie sĹuĹźy mi to. Z tego co wiem we firmie, ktĂłra proponuje stanowisko dla mnie pracuje siÄ w trybie 8 godzinnym pon do piÄ
tku.
Sami widzicie, Ĺźe choc islandia kusi, to majÄ
c juz pewne miejsce w polsce trudno jest wyjechaÄ. Ale pewnie byĹoby jeszcze trudniej gdybyĹmy mieli dzieci, kredyty itp...MyĹlÄ wiÄc, Ĺźe teraz jest najlepszy moment na wyjazd.
pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mjkl ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 26 Paź 2006 | Posty: 2605 | |
|
Wysłany: 31 Lip 2007, 21:32 Temat postu: |
|
|
powodzenia! :] |
|
Powrót do góry |
|
 |
| owieczka.23
| Dołączył: 02 Cze 2007 | Posty: 94 | Skąd: KrakĂłw --> Reykjavik |
|
Wysłany: 31 Lip 2007, 21:46 Temat postu: |
|
|
700 kr za godzina i 120 za nadgodzine w myjni to wiele czy nie ??? _________________ Bo ja to taki wilk w owczej skĂłrze  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 31 Lip 2007, 21:52 Temat postu: |
|
|
owieczka.23 napisał: | 700 kr za godzina i 120 za nadgodzine w myjni to wiele czy nie ??? |
120 za nadgodzine to walek , raczej 1.200
to jest chyba niemal minimum |
|
Powrót do góry |
|
 |
| owieczka.23
| Dołączył: 02 Cze 2007 | Posty: 94 | Skąd: KrakĂłw --> Reykjavik |
|
Wysłany: 31 Lip 2007, 23:19 Temat postu: |
|
|
no wĹaĹnie 1260. Tylko jeszcze nie wiem czy netto czy bruto? A jak bruto to czy ktos moĹźe napisaÄ ile to bÄdzie netto? _________________ Bo ja to taki wilk w owczej skĂłrze  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| FilipR79 ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 08 Lip 2006 | Posty: 991 | |
|
Wysłany: 1 Sie 2007, 12:32 Temat postu: |
|
|
Jest to brutto, tutaj zawsze w brutto sie podaje. A za nadgodzine to zalezy jak liczyc czy z orlofem czy bez. Jak bedziesz mial sporo nadgodzin to bedzie ok. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Lipaza666
| Dołączył: 30 Lip 2007 | Posty: 44 | Skąd: Eskifjordur Islandia |
|
Wysłany: 1 Sie 2007, 18:33 Temat postu: |
|
|
Siemka czy ktoĹ z Was pracuje w firmie ALCOA?????/ |
|
Powrót do góry |
|
 |
| wania1982
| Dołączył: 05 Mar 2007 | Posty: 11 | Skąd: Vestmannaeyjar |
|
Wysłany: 23 Sie 2007, 20:02 Temat postu: |
|
|
Witam
orientuje siÄ ktos jakie stawki daja pracodawcy w restauracjach dla kelnerow  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| O.E. Opiekun Forum
 | Dołączył: 03 Lut 2004 | Posty: 2552 | Skąd: Pl. Od SĹoĹca 3/Europa |
|
Wysłany: 27 Gru 2007, 8:36 Temat postu: |
|
|
Zgodnie z informacjami, ktĂłre posiadam, podczas programu o Islandii w TVN bĹÄdnie podano wysokoĹÄ zarobkĂłw na Islandii.
Podano tam kolosalnÄ
kwotÄ 50 tys. zĹ na miesiÄ
c. ByÄ moĹźe chodziĹo o tygodniĂłwkÄ w koronach islandzkich, a moĹźe tylko jak ktoĹ proponowaĹ w innym wÄ
tku, dodaĹo im siÄ jedno zero.
Faktem jest, Ĺźe nisko kwalifikowani pracownicy ze wschodu (czyli wiÄkszoĹÄ PolakĂłw) zarabia ok. 5-8 tys. zĹ na miesiÄ
c. JeĹli pracujÄ
wiÄcej niĹź na 1 etat i sÄ
szczegĂłlnie dobrzy w tym co robiÄ
to moĹźe maksymalnie mogliby gdzieĹ wyciÄ
gnÄ
Ä 15-20 tys. zĹ na miesiÄ
c, ale to juĹź raczej rzadkie przypadki. Chyba, Ĺźe ktoĹ jest lekarzem lub architektem - wtedy moĹźe takie zarobki dotyczÄ
zwykĹej pracy.
Przypominam, Ĺźe jest to JEDYNY oficjalny wÄ
tek o zarobkach na Islandii.
Tutaj moĹźna pytac i odpowiadaÄ na kaĹźde pytanie zwiÄ
zane z tymi zarobkami. _________________ CHCESZ WSPOMĂC FORUM ORAZ ICELAND.PL? WPĹAÄ DATEK!
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| ansswis
| Dołączył: 11 Wrz 2007 | Posty: 307 | |
|
Wysłany: 27 Gru 2007, 15:44 Temat postu: |
|
|
Nie wchodzilem na forum jakis czas i jak zobaczylem te oloszenia osob szukajacych prace to oczoplasu dostalem.
Teraz rozumie 50 000zla misieac, bedzie sie dzialo bo juz do mnie ludzie dzwonic zaczeli zebym im roboty szukal.
A jak im tlumacze ze tam takich zarobkow nie ma i nie bedzie to mi mowia ze w tvn mowili i koniec, prezydent islandii zekomo zapraszal, przedszkola za darmo itp RAJ NA ZIEMII
No i piekna plotka poszla i urosnie w sile |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 27 Gru 2007, 22:50 Temat postu: |
|
|
Wiarygodna informacja:
elektryk nostryfikowany na islandii, praca u podwykonawcy na terenie huty alcoa - 1600 isk/brutto - zwykla godzina. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Norbi
 | Dołączył: 17 Gru 2007 | Posty: 11 | |
|
Wysłany: 28 Gru 2007, 0:45 Temat postu: |
|
|
ansswis napisał: | Nie wchodzilem na forum jakis czas i jak zobaczylem te oloszenia osob szukajacych prace to oczoplasu dostalem.
Teraz rozumie 50 000zla misieac, bedzie sie dzialo bo juz do mnie ludzie dzwonic zaczeli zebym im roboty szukal.
A jak im tlumacze ze tam takich zarobkow nie ma i nie bedzie to mi mowia ze w tvn mowili i koniec, prezydent islandii zekomo zapraszal, przedszkola za darmo itp RAJ NA ZIEMII
No i piekna plotka poszla i urosnie w sile | Fajnie Ĺźe przyjadÄ
i siÄ zdziwiÄ
ha ha, nikt mÄ
dry po plotce TVN niewsiÄ
dzie w samolot i tu nieprzyleci. BÄdÄ
tyraÄ na budowie za 800ISK I 50 tyĹ za rok zarobi Co do stawek to powiem tak, wszÄdzie fajnie gdzie nas niema. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| boogie
| Dołączył: 23 Paź 2007 | Posty: 10 | Skąd: SOPOT- od 3 lat UK |
|
Wysłany: 28 Gru 2007, 15:09 Temat postu: |
|
|
mam w UK 1250 funtow miesiecznie- jakie sa szanse na znalezienie podobnie platnej pracy w Reykjaviku?
niektore koszta zycia tutaj- 350f miesiecznie czynsz, ubezpieczenie malego samochodu 40f miesiecznie, beznyna ok.120f miesiecznie (jezdze dosc duzo) fintess club 40f miesiecznie, jednorazowe wyjscie na miasto- puby (np. w sobote) to ok. 30f, kupa oplat typu: pozwolenie na parkowanie na swojej ulicy 30f rocznie czy 60f polrocznie za road tax itp.
jak to wyglada w Reykjaviku? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| owieczkowo
| Dołączył: 17 Paź 2007 | Posty: 76 | |
|
Wysłany: 28 Gru 2007, 16:34 Temat postu: do boogie |
|
|
Nie piszesz tylko jaka prace tam wykonujesz lub jaka jestes chetny wykonywac za podobne pieniadze. Jesli masz stala prace to po co szukasz czegos za podbne pieniadze (rozumialabym jesli za wieksze w obcym kraju, gdzie wszystko musisz poznawac od nowa (mam na mysli prawo pracy, warunki zycia itp.) i gdzie aby dobrze funkcjonowac trzeba przyswoic nowy, trudny jezyk?
Koszty zycia sa podobne :za male 2 pokojowe mieszkanko w centrum 100 tys koron...net 7 tys..paliwo chyba kolo 6 zl za litr..
pogoda tutaj - bezcenna;) |
|
Powrót do góry |
|
 |
| zaq123456
| Dołączył: 25 Gru 2007 | Posty: 10 | |
|
Wysłany: 29 Gru 2007, 11:46 Temat postu: |
|
|
Jakie sÄ
zarobki minimalne pielÄgniarek i grafikĂłw komputerowych  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mjkl ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 26 Paź 2006 | Posty: 2605 | |
|
Wysłany: 29 Gru 2007, 15:52 Temat postu: |
|
|
108k isk/m |
|
Powrót do góry |
|
 |
| milek
| Dołączył: 23 Paź 2007 | Posty: 61 | Skąd: Selfoss |
|
Wysłany: 29 Gru 2007, 16:26 Temat postu: stawka minimalna |
|
|
Witam, czy wie ktoĹ moĹźe jaka jest teraz minimalna stawka za godzine i czy coĹ sie zmienia od nowego roku?Potrzebuje tego do rozmowy z pracodawca w sprawie podwyĹźki:)
Pozdrawiam!!! |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 29 Gru 2007, 18:07 Temat postu: |
|
|
Na is nie ma minimalnej stawki za h pracy, sa minimalne zarobki miesieczne grupowane w/g branz - takze odpowiedz na takie pytanie jest praktycznie niemozliwa. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 29 Gru 2007, 18:20 Temat postu: |
|
|
tu jest przyklad:
aha, to sa stawki dla pracownikow WYKWALIFIKOWANYCH (zgodnie z prawem islandzkim). |
|
Powrót do góry |
|
 |
|