Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat |
Autor |
Wiadomo舵 |
|
Wys砤ny: 30 Pa 2004, 10:39 Temat postu: klejnury |
|
|
moze mi ktos podac islandzka nazwe weglanu amonu potrzebnego do wypieku klejnurow |
|
Powr髏 do g髍y |
|
|
| Peterans
| Do潮czy: 28 Sie 2004 | Posty: 367 | Sk眃: Warszawa |
|
Wys砤ny: 30 Pa 2004, 11:56 Temat postu: |
|
|
Ja chyba widzia艂em gdzies o klejnurach cos na tym forum.
Poszukaj dobrze... napewnio znajdziesz |
|
Powr髏 do g髍y |
|
|
| Jola
| Do潮czy: 31 Sty 2004 | Posty: 1000 | |
|
Wys砤ny: 30 Pa 2004, 12:03 Temat postu: Re: klejnury |
|
|
W臋glan amonu = isl. hjartarsalt, ang. baker's ammonia, ammonium carbonate lub hartshorn |
|
Powr髏 do g髍y |
|
|
| Peterans
| Do潮czy: 28 Sie 2004 | Posty: 367 | Sk眃: Warszawa |
|
Wys砤ny: 30 Pa 2004, 12:06 Temat postu: |
|
|
O kurde !
Jola jaka znawczyni |
|
Powr髏 do g髍y |
|
|
|
Wys砤ny: 30 Pa 2004, 16:51 Temat postu: |
|
|
bardzo to skomplikowane,ale bede probowac.jak sie chce zaimponowac znajomym islandczykom to trzeba w internecie szukac czegos ciekawego ,a zarazem prostego ,.dzieki bardzo,juz wiem o co chodzi. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
|
| Peterans
| Do潮czy: 28 Sie 2004 | Posty: 367 | Sk眃: Warszawa |
|
Wys砤ny: 30 Pa 2004, 16:56 Temat postu: |
|
|
A na iceland.pl nie ma przepisu ??
Czy jest ale nie na klejnury
Ach ja juz nie pami臋tam.
Zjad艂 bym co艣 "Islandzkiego"
Dajcie mi jakis pomys艂 /? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
|
| Jola
| Do潮czy: 31 Sty 2004 | Posty: 1000 | |
|
Wys砤ny: 1 Kwi 2006, 21:45 Temat postu: |
|
|
Du偶o tu m贸wili艣my o islandzkich kleimurach. A to w pewnym sensie ich odmiana, o nazwie 谩starpungar (po polsku: "mi艂osne j膮dra"). Ciasto robi si臋 jak na kleinury, a dodaje jeszcze rodzynki. To te偶 s艂odko艣膰 z tradycyjnej kuchni islandzkiej:
W razie pyta艅, m臋czcie karut臋 - to od niej si臋 o tym dowiedzia艂am |
|
Powr髏 do g髍y |
|
|
| karuta Alpha Team
| Do潮czy: 01 Kwi 2004 | Posty: 1245 | |
|
Wys砤ny: 1 Kwi 2006, 22:02 Temat postu: |
|
|
musze sie przyznac -bez bicia ,ze ja nigdy ich nie pieklam ale bardzo lubie je jesc .Podam przepis z strony kulinarnej www.eldhus.is
5 sredniej wielkosci kubeczkow maki(cos pomiedzy mala filizanka a szklanka)
2 kubeczki cukru
4 lyzeczki proszku do pieczenia
2 jaja
okolo 4 kubeczkow kwasnego mleka
1 kubeczek rodzynek.....wszystko sie miesza i potem naklada lyzka na olej w frytkownicy-temp 180 stopni .Nie wiem jak dlugo ale chyba jak nabiora koloru.Ciasto podobnie jak na kleinury bedzie kleiste bo proponuja uzywania 2 lyzek aby bylo latwiej |
|
Powr髏 do g髍y |
|
|
|
Wys砤ny: 31 Sty 2015, 7:20 Temat postu: |
|
|
DELETED |
|
Powr髏 do g髍y |
|
|
|