Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| KrzynioPL
| Dołączył: 14 Kwi 2007 | Posty: 104 | |
|
Wysłany: 8 Mar 2008, 10:38 Temat postu: Do wszystkich kobiet na Islandii - Z OKAZJI DNIA KOBIET ;-) |
|
|
KorzystajÄ
c z okazji chciaĹbym zĹoĹźyÄ Ĺźyczenia wszystkim przedstawicielkom pĹci piÄknej przebywajÄ
cym obecnie na Islandii najserdeczniejsze zyczenia z okazji ich ĹwiÄta
PragnÄ ĹźyczyÄ mojej Pani, by zawsze miaĹa cztery zwierzÄta: norkÄ na ramionach, jaguara w garaĹźu, lwa w Ĺóşku i osĹa, ktĂłry by za to wszystko pĹaciĹ!
PragnÄ ĹźyczyÄ mojej Pani, by zawsze miaĹa cztery zwierzÄta: norkÄ na ramionach, jaguara w garaĹźu, lwa w Ĺóşku i osĹa, ktĂłry by za to wszystko pĹaciĹ! _________________ dajcie mi czĹowieka a znajdÄ na niego paragraf |
|
Powrót do góry |
|
|
| lili67
| Dołączył: 05 Mar 2008 | Posty: 239 | Skąd: HafnarfjĂśrdur/Keflavik |
|
Wysłany: 8 Mar 2008, 12:12 Temat postu: |
|
|
Cos jak Bora-Bora? _________________ Legere et non intellegere neglegere est |
|
Powrót do góry |
|
|
| Froskur
| Dołączył: 10 Lut 2007 | Posty: 484 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 8 Mar 2008, 14:07 Temat postu: Re: Do wszystkich kobiet na Islandii - Z OKAZJI DNIA KOBIET |
|
|
KrzynioPL napisał: | KorzystajÄ
c z okazji chciaĹbym zĹoĹźyÄ Ĺźyczenia wszystkim przedstawicielkom pĹci piÄknej przebywajÄ
cym obecnie na Islandii najserdeczniejsze zyczenia z okazji ich ĹwiÄta
|
bardzo to mile Krzyniu, dziekuje w imieniu wlasnym
lili67 napisał: | Cos jak Bora-Bora? |
jedyne co Cie poruszylo.. |
|
Powrót do góry |
|
|
| lili67
|
Wysłany: 8 Mar 2008, 16:12 Temat postu: |
|
|
Jedyne, poniewaz uwazam to swieto za mesko-szowinistyczny wymysl poprzedniej epoki. Faceci czasem mysla, ze jak raz na rok dadza nam gozdzika, to maja nas z glowy.
Mile to jest, jak faceci na co dzien zachowuja sietak, jak w to swieto. Ale niektore laski strasznie sie podniecaja.... _________________ Legere et non intellegere neglegere est |
|
Powrót do góry |
|
|
| Froskur
| Dołączył: 10 Lut 2007 | Posty: 484 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 8 Mar 2008, 16:32 Temat postu: |
|
|
raz na rok godzdzika i z glowy?
oj, biedna.. z kim ty mialas do czynienia w zyciu...?!? |
|
Powrót do góry |
|
|
| siewa26 OgĹoszeniodawca zweryfikowany
| Dołączył: 29 Maj 2005 | Posty: 814 | Skąd: pUstka |
|
Wysłany: 8 Mar 2008, 16:38 Temat postu: |
|
|
lili67 napisał: |
Mile to jest, jak faceci na co dzien zachowuja sie tak, jak w to swieto. |
Wydaje mi siÄ Ĺźe bardzo szybko spowszedniaĹo by to Tobie jak cytrusy po upadku komunizmu i zachwyt nie byĹby tak naturalny i ĹwieĹźy. |
|
Powrót do góry |
|
|
| Grazyna
| Dołączył: 06 Gru 2005 | Posty: 1093 | Skąd: Islandia |
|
Wysłany: 8 Mar 2008, 16:48 Temat postu: |
|
|
A ja bardzo lubiÄ to ĹwiÄto, kojarzy mi siÄ z dzieciĹstwem, wiosnÄ
i tulipanami. Zawsze dziwi mnie postawa kobiet, ktĂłre sÄ
przeciwne temu ĹwiÄtu. Bo co kojarzy siÄ z komunizmem, to moĹźe PaĹac Kultury i Nauki teĹź wypadaĹo by zburzyÄ. Albo na DzieĹ Dziadka wszyscy dziadkowie powinni siÄ obraziÄ.
Ja bardzo dziÄkujÄ w imieniu swoim i innych kobiet. _________________ Brunetka |
|
Powrót do góry |
|
|
| lili67
|
Wysłany: 8 Mar 2008, 17:53 Temat postu: |
|
|
Ja siÄ nie obraĹźam. Wy lubicie, ja nie lubiÄ. Ĺadnie siÄ róşnimy.
A PKN moĹźna byĹoby zburzyÄ. Nie mam nic przeciwko. _________________ Legere et non intellegere neglegere est |
|
Powrót do góry |
|
|
| lili67
|
Wysłany: 8 Mar 2008, 17:56 Temat postu: |
|
|
siewa26 napisał: |
Wydaje mi siÄ Ĺźe bardzo szybko spowszedniaĹo by to Tobie jak cytrusy po upadku komunizmu i zachwyt nie byĹby tak naturalny i ĹwieĹźy. |
Mnie nigdy nie spowszedniejÄ
mili faceci. JednakĹźe nie zachwycam siÄ tym. UwaĹźam to za naturalne. _________________ Legere et non intellegere neglegere est |
|
Powrót do góry |
|
|
| FilipR79 ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 08 Lip 2006 | Posty: 991 | |
|
Wysłany: 8 Mar 2008, 18:16 Temat postu: |
|
|
lili67 napisał: |
A PKN moĹźna byĹoby zburzyÄ. Nie mam nic przeciwko. |
http://wiadomosci.onet.pl/1707039,11,item.html _________________ Filip broni
Filip radzi
Filip nigdy Cie nie zdradzi
KAĹťDY KILOGRAM OBYWATELA Z WYĹťSZYM WYKSZTAĹCENIEM SZCZEGĂLNYM DOBREM NARODU |
|
Powrót do góry |
|
|
| KrzynioPL
| Dołączył: 14 Kwi 2007 | Posty: 104 | |
|
Wysłany: 8 Mar 2008, 21:59 Temat postu: |
|
|
8 marca czyli dzien kobiet ĹwiÄto to zostaĹo ustanowione dla upamiÄtnienia strajku 15 tysiÄcy kobiet, pracownic fabryki tekstylnej, ktĂłre 8 marca 1908 roku w Nowym Jorku domagaĹy siÄ praw wyborczych i polepszenia warunkĂłw pracy. WĹaĹciciel fabryki zamknÄ
Ĺ strajkujÄ
ce w pomieszczeniach fabrycznych z zamiarem unikniÄcia rozgĹosu. W wyniku nagĹego poĹźaru zginÄĹo 129 kobiet.
W dniu 8 marca 1910 roku na zjeĹşdzie w Kopenhadze z inicjatywy Klary Zetkin ustanowiono ĹwiÄto wszystkich kobiet. Po raz pierwszy ĹwiÄto to obchodzono 8 marca 1911. W Polsce szczegĂłlnie popularne w okresie PRL
Jeszcze raz moje najszczersze zyczenia - bez was jestesmy po prostu pusci _________________ dajcie mi czĹowieka a znajdÄ na niego paragraf |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: 8 Mar 2008, 22:14 Temat postu: moje kobiety |
|
|
moje kobiety w zyciu (mama i moja JOla) maja zawsze dzien kobiet
reszcie mĂłwiÄ nara.... |
|
Powrót do góry |
|
|
| unregistered
| Dołączył: 18 Mar 2005 | Posty: 228 | |
|
Wysłany: 8 Mar 2008, 22:33 Temat postu: |
|
|
Przeciez tu byl juz dzien kobiet w tym roku.
Czy pamietaliscie rowniez wtedy o zlozeniu zyczen???
Jakos na Islandii bardziej swietuje sie Konudagur (w tym roku 24.02) i stad moje pytanie. _________________ prawie regulamin forum
1. Forum nie powstaĹo z myĹlÄ
o miĹoĹnikach pracy na Islandii.
PowstaĹo z myĹlÄ
o miĹoĹnikach Islandii, skupionych wokóŠICELAND.PL |
|
Powrót do góry |
|
|
| dariusz40
| Dołączył: 16 Lut 2008 | Posty: 138 | Skąd: Grenlandia |
|
Wysłany: 9 Mar 2008, 1:04 Temat postu: |
|
|
No wlasnie. Dzien 8. marca nazywa sie po dunsku "kvindernes internationale kampdag", a po islandzku "althjĂłdlegur barĂĄttudagur kvenna" - czyli "miedzynarodowy dzien walki kobiet" - w domysle o rownouprawnienie. Zawsze mi sie wydawalo, ze te symboliczne kwiatki na dzien kobiet, a w niektorych krajach (n.p. Sowieckiej Rosji) nawet dzien wolny od pracy, kobiety dostawaly hipokrytycznie zamiast rownouprawnienia. Ten dzien byl popularny w krajach komunistycznych m.in. dlatego ze blogoslawienstwa udzielila mu sama trzecia miedzynarodowka.
Islandzki Dzien Kobiet ("Konudagur") jest starszy, niewykluczone ze duzo starszy od 8go marca, choc pierwsze wzmianki o nim na pismie pojawily sie dopiero w polowie 19go wieku. Przypada zawsze na pierwszy dzien miesiaca GĂła („gĂła”/”gĂłi”) piatego, przedostatniego miesiaca zimy wg. staroislandzkiego kalendarza (nota bene: ciekawa personifizujaca opowiesc o GĂłi corce Thorri mozna znalezc w sadze o jarlach z Orkad - Orkneyingasaga). Slowo „gĂłi” oznacza prawdopodobnie swiezo spadly snieg. „Konudagur” przypada zawsze na niedziele w osiemnastym tygodniu zimy (pomiedzy 18tym a 25tym lutego), 5 tygodni po islandzkim Dniu Mezczyzn („BĂłndadagur”), ktory jest pierwszym dniem miesiaca Thorri, kiedy to odbywaja sie swieta ThorrablĂłt. Oba swieta zwiazane byly prawdopodobnie z poganskimi ofiarami na czesc duchow zimy i nie jest wykluczone ze podkreslaly znaczenie tak gospodarza jak gospodynii domu dla przetrwania tego najtrudniejszego okresu roku kiedy to najczesciej konczyly sie juz zimowe zapasy zywnosci i nierzadko nastepowal czas glodu. _________________ Margr verdr af aurum api. (HĂĄvamĂĄl) |
|
Powrót do góry |
|
|
| unregistered
| Dołączył: 18 Mar 2005 | Posty: 228 | |
|
Wysłany: 9 Mar 2008, 1:45 Temat postu: |
|
|
8 marca jest rowniez popularny w krajach niekomunistycznych ale tam to raczej przez namolne reklamy kwiaciarnii itp., ktore to reklamy nie pozwalaja zapomniec by kupic tego dnia kwiaty dla kobiet.
dariusz40 napisał: |
„Konudagur” przypada zawsze na niedziele w osiemnastym tygodniu zimy (pomiedzy 18tym a 25tym lutego), 5 tygodni po islandzkim Dniu Mezczyzn („BĂłndadagur”), ktory jest pierwszym dniem miesiaca Thorri, kiedy to odbywaja sie swieta ThorrablĂłt. |
Ten dzien chyba troche zatracil pierwotne znaczenie i dzis bardziej przedstawia sie to swieto jako "Dzien Farmera" (bĂłndi tlumaczone jest wlasnie w ten sposob). Chociaz na logike to sie zgadza bo przeciez kiedys wszyscy zajmowali sie farmerstwem w wiekszym lub mniejszym stopniu. _________________ prawie regulamin forum
1. Forum nie powstaĹo z myĹlÄ
o miĹoĹnikach pracy na Islandii.
PowstaĹo z myĹlÄ
o miĹoĹnikach Islandii, skupionych wokóŠICELAND.PL |
|
Powrót do góry |
|
|
| lili67
|
Wysłany: 9 Mar 2008, 1:49 Temat postu: |
|
|
unregistered napisał: | ..."Dzien Farmera" (bĂłndi tlumaczone jest wlasnie w ten sposob). Chociaz na logike to sie zgadza bo przeciez kiedys wszyscy zajmowali sie farmerstwem w wiekszym lub mniejszym stopniu. |
Ja powiedziaĹabym - "DzieĹ ChĹopa". To bliĹźsze Polakom. _________________ Legere et non intellegere neglegere est |
|
Powrót do góry |
|
|
| dariusz40
| Dołączył: 16 Lut 2008 | Posty: 138 | Skąd: Grenlandia |
|
Wysłany: 9 Mar 2008, 16:42 Temat postu: |
|
|
unregistered napisał: | dariusz40 napisał: | „Konudagur” przypada zawsze na niedziele w osiemnastym tygodniu zimy (pomiedzy 18tym a 25tym lutego), 5 tygodni po islandzkim Dniu Mezczyzn („BĂłndadagur”), ktory jest pierwszym dniem miesiaca Thorri, kiedy to odbywaja sie swieta ThorrablĂłt. |
Ten dzien chyba troche zatracil pierwotne znaczenie i dzis bardziej przedstawia sie to swieto jako "Dzien Farmera" (bĂłndi tlumaczone jest wlasnie w ten sposob). Chociaz na logike to sie zgadza bo przeciez kiedys wszyscy zajmowali sie farmerstwem w wiekszym lub mniejszym stopniu. |
Tak, wolni wlasciciele ziemscy byli prawdopodobnie do polowy 20go wieku najwieksza i najwazniejsza (tak pod wzgledem ekonomicznym jak i kulturotwĂłrczym) grupa spoleczna Islandii (raczej nie przypominali polskich chlopow, ktorych wolnosc i znaczenie spoleczne byly przez wieki bardzo ograniczone). Slowo „bĂłndi” pochodzi etymologicznie od imieslowa „bĂşandi” – doslownie osoba osiadla – w odroznieniu od „farandi”/„fĂśrumadur” czlowieka przemieszczajacego sie w poszukiwaniu pracy. Wydaje mi sie jednak, ze w „bĂłndadagur” slowo „bĂłndi” moze byc skrĂłtem slowa „hĂşsbĂłndi” czyli gospodarz domu (spokrewnionego z angielskim „husband”). Zapewne nazwa „karladagur” w dawnych czasach raczej nie wchodzila w gre bo slowo „karl” kojarzylo sie z „hĂşskarl” czyli sluzacym domowym. Zenskim odpowiednikiem „hĂşsbĂłndi“ byla oczywiscie „hĂşsfreyja“, ale „kona“ brzmialo moze mniej pogansko. Oczywiscie „kona“ to rowniez „zona“, wiec i gospodyni domu. Oba te indoeuropejskie wyrazy maja wspolne korzenie, natomiast jak wiadomo slowo „kobieta“ bylo pierwotnie okresleniem pogardliwym. _________________ Margr verdr af aurum api. (HĂĄvamĂĄl) |
|
Powrót do góry |
|
|
| kriz_dux
| Dołączył: 21 Wrz 2007 | Posty: 207 | Skąd: ToruĹ |
|
Wysłany: 9 Mar 2008, 23:17 Temat postu: |
|
|
@dariusz40: gratulujÄ wiedzy (ogĂłlnie to ujmujÄ
c) z zakresu jÄzykoznawstwa:)
powiedz proszÄ, czy (i gdzie w internecie) moĹźna wiÄcej znaleĹşÄ informacji na powyĹźszy temat; zwĹaszcza z zakresu rozwoju jÄzykĂłw indoeuropejskich...
czy moĹźe tylko jakieĹ studia humanistyczne i fachowa literatura ? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: 9 Mar 2008, 23:29 Temat postu: |
|
|
kriz_dux napisał: | @dariusz40: gratulujÄ wiedzy (ogĂłlnie to ujmujÄ
c) z zakresu jÄzykoznawstwa:)
powiedz proszÄ, czy (i gdzie w internecie) moĹźna wiÄcej znaleĹşÄ informacji na powyĹźszy temat; zwĹaszcza z zakresu rozwoju jÄzykĂłw indoeuropejskich...
czy moĹźe tylko jakieĹ studia humanistyczne i fachowa literatura ? |
poszperaj w googlach, jest tego....
nawet pdf'y |
|
Powrót do góry |
|
|
| kriz_dux
| Dołączył: 21 Wrz 2007 | Posty: 207 | Skąd: ToruĹ |
|
Wysłany: 9 Mar 2008, 23:54 Temat postu: |
|
|
zyzak napisał: | poszperaj w googlach, jest tego....
nawet pdf'y |
to poproszÄ uprzejmie o te pdfy ktĂłre zapewne znalazĹeĹ |
|
Powrót do góry |
|
|
|