Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Co sÄ
dzisz o lekarzach na Islandii |
Bardzo dobrzy |
|
14% |
[ 17 ] |
Dobrzy |
|
26% |
[ 31 ] |
PrzeciÄtni |
|
21% |
[ 25 ] |
SĹabi |
|
14% |
[ 17 ] |
Do niczego |
|
21% |
[ 25 ] |
|
Wszystkich Głosów : 115 |
|
Autor |
Wiadomość |
| agnes0860
| Dołączył: 17 Maj 2008 | Posty: 4 | |
|
Wysłany: 21 Maj 2008, 9:11 Temat postu: |
|
|
hej Grazynka dziekaju ci bardzo za pomoc!! Pozdrawiam  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Marta Luiza
| Dołączył: 05 Lis 2004 | Posty: 310 | Skąd: Islandia |
|
Wysłany: 21 Maj 2008, 9:21 Temat postu: |
|
|
lovisa napisał: | Marta Luiza napisał: | Zeby dostac prawo pobytu i prawo pracy,sprawdzaja czy ma sie gruzlice,aids ,najgorsze jest to ,ze sposob w jaki lekarz mnie badal byl bardzo przykry.Takie samo doswiadczenie ma moja przyjaciolka Chinka, i Czech .Ja tylko na koniec zapytalam sie dlaczego nie wysylaja nas na Hrisey i czy jak bede chora ,to rozwiada mnie z mezem. To o dziwo rozladowalo sytuacje i lekarz po raz pierwszy na mnie spojrzal jak na czlowieka |
jak ja przyjechalam to tez badali na gruzlice i na Aids. Byl jakis czas ze nei badali ale widocznie zaczeli ponownie po wjazdach zakazonych ludzi z gruzlica. Co ciekae to ze wschodniej czesci polski bylo sporo takich przypadkow. |
No tak , ja tez przyjechalam "jakis" czas temu, nie mam pojecia jakim badaniom poddaje sie teraz emigrantow. Ja proponuje zeby rentgen pluc robic wszystkim od razu po wyladowaniu . |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Basia
 | Dołączył: 24 Lis 2004 | Posty: 628 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 21 Maj 2008, 11:49 Temat postu: |
|
|
Dziewczyny, uwazam, ze badanie na gruzlice jest wazne. W Polsce jest naprawde wielu nosicieli, ale to nie znaczy zaraz, ze jest sie chorym. Nie szukajac daleko - moj maz nie przeszedl proby gruzlicowej i choc nigdy nie chorowal na pluca, przeszedl leczenie (po prostu pastylki, nic wielkiego). W rodzinie zrobiono sledztwo, bo mama lekarz byla bardzo zaniepokojona, i okazalo sie, ze faktycznie babcia miala jako dziecko jakies problemy, i gdzies te pratki przetrwaly. Akurat u niego, reszta rodziny jest zdrowa, bo natychmiast sie przebadala.
Pamietajcie, ze nawet nie przechodzac proby gruzlicowej dostaje sie pozwolenie na pobyt
Oczywiscie, ze wiele zalezy od lekarza, ale akurat nam sie udalo - byl naprawde mily. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| viking User bywa zĹoĹliwy, IGNORUJ takie posty!
 | Dołączył: 22 Sie 2005 | Posty: 1747 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 21 Maj 2008, 16:26 Temat postu: |
|
|
Jak ja przyjechaĹem to byĹy szczegĂłĹowe badania. Nie widziaĹem w tym nic zĹego, wrÄcz przeciwnie. Po zakoĹczeniu i otrzymaniu wynikĂłw wiedziaĹem Ĺźe nic mi nie jest i jestem zdrowy. _________________ Bardzo niewielu mÄĹźczyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywajÄ
siÄ wytrychem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| anita123
| Dołączył: 30 Kwi 2008 | Posty: 88 | |
|
Wysłany: 22 Maj 2008, 16:37 Temat postu: |
|
|
czy ktoĹ moĹźe podac mi adres gdzie przyjmuje ortodonta dzieciecy chodzi mi o aparat dla dziecka i jakie sÄ
koszta takiej wizyty mieszkam w Kopavogur |
|
Powrót do góry |
|
 |
| evaca_90
| Dołączył: 29 Lip 2008 | Posty: 6 | Skąd: Bytom/Reykjavik |
|
Wysłany: 23 Sie 2008, 11:12 Temat postu: |
|
|
Moja siostrzenica 7 lat wlasnie przebywa w szpitalu zlamala raczke. W dniu wypadku gdy zlamala raczke lekarze robili jej operacje. Wsadzili druty i zalozyli gips, a na drugi dzien rano dziecdko bylo juz w domu. Ale cos bylo nie tak. Dlon siniala i dziecko nie czulo w ogole dotyku, a do tego dlon napuchla jak balon. Lekarze mowili ze to normalne ze bedzie opuchlizna ze bedzie bolalo i takie tam ale dziecko po 2 silnych tabletkach przeciwbolowych nadal doslownie wylo z bolu, zwijalo sie. wiec siostra znow pojechala do szpitala. Tam sie okazalo ze kosc uciska na zyle i na nerwy wiec miala operacje. Przy samej operacji okazalo sie ze aorta jet uszkodzona i miala przeszczem zyly wstawiane nowe druty... Dzis dowiedzielismy sie ze dziecko nie mialo zlamanej reki w jednym miejscu tak jak mowili lekarze tylko w 3 i ze siostra nie bedzie miala wgladu do papierow przy wypisie dziecka. Konkret do papierow o histori i przebiegu choroby, tego jak to wygladalo. Czy takie cos jest normalne. Owszem lekarze i caly personel szpitala luksus bo dziecko sie nie balo dostalo prezenty ale sami lekarze wypisali ja na drugi dzien po operacji??!! U nas jest max 3 dni opserwacjii... Dziecko wycierpialo sie wiecej niz to warte... Czy to mozliwe ze nie bedziemy mieli wgladu do papierow wypisowych. Mamy zamiar zapytac o zdanie prawnika ale nie umiemy znalesc kobiety polki z islandi ktora kiedys oferowala pomoc prawnicza mojej siostrze ale ta wtedy jej nie przyjela bo nie potrzebowala. Jesli to mozliwe to prosze o jakas pomoc.... Nie wiem co myslec o tej islandzkiej sluzbie zdrowia... |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 23 Sie 2008, 11:26 Temat postu: |
|
|
Jaki czas temu,pewien znajomy opowiadal mi ,ze korzystal z uslug prawniczki tutaj,Polki,znajacej islandzki,ze mu bardzo pomogla,wzielem od niego nr. do niej tak w razie czego...Nr. nie sprawdzalem,ale go podaje : 511 50 08 -Anna |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 23 Sie 2008, 13:03 Temat postu: |
|
|
Ehhh brak sĹĂłw. Na priw wysĹaĹam Ci nr kobiety, ktĂłra moĹźe Ci pomĂłc..  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Grazyna
| Dołączył: 06 Gru 2005 | Posty: 1093 | Skąd: Islandia |
|
Wysłany: 23 Sie 2008, 14:58 Temat postu: |
|
|
Ja teĹź bym tego tak nie zostawiĹa,przez czyjÄ
Ĺ igrnorancjÄ cierpiaĹo niewinne dziecko.Odpowiedzialni za to powinni byÄ ukarani!! _________________ Brunetka |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 23 Sie 2008, 15:20 Temat postu: |
|
|
Grazyna dokĹadnie, a teraz ja bez kultury ale ze zĹoĹciÄ
: zabiĹabym goĹymi rÄkoma gdyby ktoĹ skrszywdziĹ moje dziecko. Nie komentujcie tego to tylko moje zdanie i nigdy go nie zmienie!!!!!!!!!!! |
|
Powrót do góry |
|
 |
| evaca_90
|
Wysłany: 23 Sie 2008, 22:24 Temat postu: |
|
|
Dziekuje wam bardzo za numery. Okazalo sie ze pani Anna to naprawde prawniczka i bedziemy sie z nia starali skontaktowac, bo jak na razie nie odbiera. Siostrzenica lezy w szpitalu a siostra z mezem caly czas sa przy niej. Bylam u niej dzis. Ma raczke w takim wielkim opatrunku ale juz nie boli. Na szczescie. Nawet dzis zjadla arbuza, gerbera z owocow troszke i miesko jej ukochane... podziubala ale az wszystkim nam wrocil apetyt. Nie miala czucia w raczce ale teraz na wieczor zaczela czuc mrowienie w calej rece i dloni. Jutro ma sie stawic tlumacz i lekarz. Tlumacz mial byc juz wczoraj ale sobie to olal a dziecko cierpialo. Ale ja sie ciesze ze widac juz poprawe. Nasi islandzcy sasiedzi nam bardzo pomogli. Sasiadka zadzwonila do znajomego i juz po chwili mielismy telefon od polskiego konsula ktory obiecal tlumacza i podal numer do polskiego lekarza. Dziekuje wam bardzo  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mgj
| Dołączył: 25 Wrz 2007 | Posty: 58 | Skąd: Kopavogur |
|
Wysłany: 23 Sie 2008, 23:16 Temat postu: testy na alergie |
|
|
Witam,
moja corka od dwoch miesiecy ma wysypke, bylismy juz z nia cztery razy u lekarza, w tym raz w szpitalu dzieciecym. Stwierdzono u niej alergie ...... ale na tym koniec . Nie robiono zadnych testow, zadnych badan, dostala dawke jakiegos sterydu i leki histaminowe. Niestety dalej nie ma zadnej poprawy. Alergia ma byc ( prawdopodobnie) na tle pokarmowym. Ale na co jest uczulona.....chyba to zbyt lekarzy nie interesowalo. Prawie na calym ciele wysypka, juz porobila sie skora jak skorupa, smaruje jej to masciami, ale nic nie pomaga. Leki zapisane tez nie daja zadnej poprawy. Jesli ktos zna lub slyszal o jakim miejscu, gdzie mozna zrobic testy alergiczne, bede wdzieczna za pomoc!!!!!! |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Dziadek ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 2
| Dołączył: 09 Sie 2007 | Posty: 149 | Skąd: Hafnarfjordur |
|
Wysłany: 23 Sie 2008, 23:21 Temat postu: Re: testy na alergie |
|
|
mgj napisał: | Witam,
moja corka od dwoch miesiecy ma wysypke, bylismy juz z nia cztery razy u lekarza, w tym raz w szpitalu dzieciecym. Stwierdzono u niej alergie ...... ale na tym koniec . Nie robiono zadnych testow, zadnych badan, dostala dawke jakiegos sterydu i leki histaminowe. Niestety dalej nie ma zadnej poprawy. Alergia ma byc ( prawdopodobnie) na tle pokarmowym. Ale na co jest uczulona.....chyba to zbyt lekarzy nie interesowalo. Prawie na calym ciele wysypka, juz porobila sie skora jak skorupa, smaruje jej to masciami, ale nic nie pomaga. Leki zapisane tez nie daja zadnej poprawy. Jesli ktos zna lub slyszal o jakim miejscu, gdzie mozna zrobic testy alergiczne, bede wdzieczna za pomoc!!!!!! |
Witam..
zamĂłw tĹumacza i powiedz lekarzom ,ze ĹźÄ
dasz wszystkich badaĹ i testĂłw. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mgj
| Dołączył: 25 Wrz 2007 | Posty: 58 | Skąd: Kopavogur |
|
Wysłany: 23 Sie 2008, 23:37 Temat postu: ... |
|
|
Tlumacz nie jest mi potrzebny, chodzi o to, ze odsylaja nas ciagle gdzies, gdzie i tak nikt nie moze nam pomoc :a to nie ma jakiegos specjalisty, a to trzeba czekac niewiadomo ile, a mala cierpi, jest cala podrapana, bo ja to swedzi, budzi sie w nocy ... :-( |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Grazyna
| Dołączył: 06 Gru 2005 | Posty: 1093 | Skąd: Islandia |
|
Wysłany: 23 Sie 2008, 23:40 Temat postu: |
|
|
Wszyscy jesteĹmy z Wami, Pisz nam wszystko co siÄ dzieje z dziewczynkÄ
!! WidaÄ Ĺźe jest dzielnÄ
, maĹÄ
osĂłbkÄ
. Domagajcie siÄ kategorycznie swoich praw!!! _________________ Brunetka |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 24 Sie 2008, 1:35 Temat postu: |
|
|
przykro czytac to co Was potkalo , powiem Wam jedno
Tutaj wsrod lekarzy jest wielu wielu ale to bardzo wielu RASISTOW. Niechce mi sie pisac co mnie spotkalo bo mi poprostu sie niechce i tak oszolomy zachwyceni tÄ
xxxxxxx dziura o nazwie Islandia nic nie zrozumieja ino beda szczekac, wiec po co mi to ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| evaca_90
|
Wysłany: 25 Sie 2008, 22:01 Temat postu: Re: testy na alergie |
|
|
mgj napisał: | Witam,
Mysle ze powinnas rowniez zadzwonic do konsula. On powinien a nawet musi pomoc. Nam pomoglo. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| evaca_90
|
Wysłany: 25 Sie 2008, 22:07 Temat postu: |
|
|
Jesli chcesz moge podac numer. Powinnas zasiegnac porady. Niektorzy islandczycy mysla ze nie znamy dokladnie swoich praw... nie sadze ze sa zli bo siostrzenica ma teraz moge smialo powiedziec wspaniala opieke w szpitalu ale dziwi mnie ze zajmuja sie nia inni lekarze niz ten ktory operowal ja pierwszy raz... a lekarka pytana jak moglo dojsc do tych wszystkich powiklan zaczela sie jakac, tlumaczyla ze lekarz nie zauwarzyl ucisku na zyle.... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| spinacz User VIP
| Dołączył: 22 Paź 2007 | Posty: 101 | Skąd: Islandia |
|
Wysłany: 25 Sie 2008, 22:09 Temat postu: |
|
|
evaca_90 napisał: | podal numer do polskiego lekarza. Dziekuje wam bardzo  |
A czy mozna by prosic o namiar na tego lekarza?
Jak sie czyta ten watek, to sie wlos na glowie jezy... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| evaca_90
|
Wysłany: 26 Sie 2008, 1:02 Temat postu: |
|
|
A czy mozna by prosic o namiar na tego lekarza?
Przepraszam ale nie wiem w jakim celu. Nie chce nikogo urazic ale konsul prosil o nienaduzywac tego numeru gdyz jest prywatny...  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|