Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat |
Autor |
Wiadomo舵 |
| malwina86
| Do潮czy: 07 Pa 2007 | Posty: 189 | Sk眃: Pozna艅-Keflavik |
|
Wys砤ny: 11 Sie 2008, 22:25 Temat postu: |
|
|
ryba 56 napisa: | WITAM WSZYSTKIE MAMU艢KI ORAZ PRZYSZ艁E . MAM TERMIN ZA MIESI膭C DLA MNIE TO JAK WIECZNO艢膯 JU呕 SIE NIE MOGE DOCZEKA膯 . MAM PYTANKO DO MALWINA86 JAKIE PAPIERY TRZEBA Z艁O呕Y膯 DO BECIKOWEGO W POLSCE . PEWNIE MASZ RACJE I呕 TRZEBA WALCZY膯 O SWOJE ONI CI NIC NIE PODARUJA A JE呕ELI CI SIE NALE呕Y TO CZEMU NIE . |
przedewszystkim musisz wyrobic dziecku polski akt urodzenia zameldowac i nadac numer pesel a nastepnie udajesz sie do urzedu w ktorym przyznaja BECIKOWE i po zlozeniu wniosku czekasz jakis miesiac na decyzje  _________________
 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| ryba 56
| Do潮czy: 11 Sie 2008 | Posty: 38 | Sk眃: ISAFJORDUR |
|
Wys砤ny: 11 Sie 2008, 22:44 Temat postu: |
|
|
WIELKIE DZIEKI MALWINA MAM JESZCZE JEDNO PYTANKO CZY MUSZE TE PAPIERY O BECIKOWE ZLO呕Y膯 OSOBISCIE CZY MO呕E TO BY膯 KTO艢 Z RODZINY  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| malwina86
|
Wys砤ny: 11 Sie 2008, 23:17 Temat postu: |
|
|
ryba 56 napisa: | WIELKIE DZIEKI MALWINA MAM JESZCZE JEDNO PYTANKO CZY MUSZE TE PAPIERY O BECIKOWE ZLO呕Y膯 OSOBISCIE CZY MO呕E TO BY膯 KTO艢 Z RODZINY  |
oj tego juz ci nie powiem poniewaz ja osobiscie skladalam najlepiej zadzwonic i sie dowiedziec _________________
 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| yasminum Og艂oszeniodawca zweryfikowany
| Do潮czy: 11 Pa 2006 | Posty: 322 | |
|
Wys砤ny: 11 Sie 2008, 23:32 Temat postu: |
|
|
Z tego co wiem po becikowe trzeba pofatygowac sie osobiscie.
Niestety... |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| aniapl Og艂oszeniodawca zweryfikowany
 | Do潮czy: 30 Kwi 2006 | Posty: 219 | Sk眃: by艂 Reykjavik - teraz Polska |
|
Wys砤ny: 12 Sie 2008, 0:03 Temat postu: |
|
|
ryba 56 napisa: | KOBIETA77 WRACAJAC DO PYTANIA O DODATEK ZA URODZENIE DZIECKA . WIEM 呕E JE艢LI URODZI SI臉 DZIDZIU艢 TO ALBO TY ALBO OJCIEC DZIECKA MUSICIE ZANIE艢膯 AKT URODZENIA DO SWOICH ZWI膭ZKOW ZAWODOWYCH I WTEDY JEDNO Z WAS DOSTANIE JEDNORAZOWO PIENI膭呕KI NA DZIDZIUSIA . MUSICIE WZI膭艢C POD UWAG臉 KT脫RE Z WAS JEST D艁U呕EJ ZAPISANE I KTO MA WI臉KSZE ZAROBKI .MOJA KOLE呕ANKA OSTANIO RODZI艁A I DOSTA艁A 60 TY艢 POZRAWIAM I 呕YCZE POWODZENIA  |
Mi w moich zwi膮zkach powiedzieli, 偶e ju偶 nie ma czego艣 takiego jak becikowe. 4 lata temu te偶 dosta艂am, rok temu ju偶 nie. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| ryba 56
| Do潮czy: 11 Sie 2008 | Posty: 38 | Sk眃: ISAFJORDUR |
|
Wys砤ny: 12 Sie 2008, 8:25 Temat postu: |
|
|
MOJA ZNAJOMA URODZI艁A W CZERWCU I DOSTA艁A . TAK呕E WARTO SI臉 DOWIEDZIE膯 W SWOICH ZWI膭ZKACH .  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| malwina86
|
Wys砤ny: 12 Sie 2008, 11:49 Temat postu: |
|
|
aniapl napisa: | ryba 56 napisa: | KOBIETA77 WRACAJAC DO PYTANIA O DODATEK ZA URODZENIE DZIECKA . WIEM 呕E JE艢LI URODZI SI臉 DZIDZIU艢 TO ALBO TY ALBO OJCIEC DZIECKA MUSICIE ZANIE艢膯 AKT URODZENIA DO SWOICH ZWI膭ZKOW ZAWODOWYCH I WTEDY JEDNO Z WAS DOSTANIE JEDNORAZOWO PIENI膭呕KI NA DZIDZIUSIA . MUSICIE WZI膭艢C POD UWAG臉 KT脫RE Z WAS JEST D艁U呕EJ ZAPISANE I KTO MA WI臉KSZE ZAROBKI .MOJA KOLE呕ANKA OSTANIO RODZI艁A I DOSTA艁A 60 TY艢 POZRAWIAM I 呕YCZE POWODZENIA  |
Mi w moich zwi膮zkach powiedzieli, 偶e ju偶 nie ma czego艣 takiego jak becikowe. 4 lata temu te偶 dosta艂am, rok temu ju偶 nie. |
BECIKOWE jest nadal z tym ze teraz jest 1000 z艂 a dla tych najuborzszych rodzin 2000 z艂  _________________
 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 12 Sie 2008, 12:56 Temat postu: |
|
|
malwino - one rozmawiaja o 2 roznych rzeczach.
1sze becikowe jest przyznawane w Polsce i jelsi sie nei myle na odbior tych pieniedzy sa 3 miesiace od daty urodzenia dziecka, jednak nalezy zglosisc sie osobiscie. Co do kwoty sie nei wypowiem bo ostatnio slyszalam ze jest to 1500PLN chyba ze niedawno zmniejszyli (matka dowiadywala sie o to w kwietniu i taka stawka byla w kwietniu).
2gie "becikowe" o ktorym rozmawiaja dziewczyny dotyczy Islandii i kazda z nas musi dowiedzeic sie tego w swoich zwiazkach zawodowych, bo wychodzi na to ze jedne przyznaja a inne nie. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| malwina86
|
Wys砤ny: 12 Sie 2008, 13:08 Temat postu: |
|
|
ja o becikowe w polsce staralam sie w lipcu i przyznali mi 1000 zl i termin skladania wnioskow jest rok od daty urodzenia dziecka a to z w Islandii jest rowniez becikowe to pierwsze slysze ale warto sie dowiedziec  _________________
 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 12 Sie 2008, 13:45 Temat postu: |
|
|
A ile czasu od urodzenia dziecka sie o to staralas?? Bo chyba bede musiala zadzwonic sama do USC w swoim miescie i zasiegnac informacji.
W ciagu 3 miesiecy od urodzenia sie nei wybieram, ale w przeciagu roku od daty porodu na pewno zawitam w kraju... |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| malwina86
|
Wys砤ny: 12 Sie 2008, 14:23 Temat postu: |
|
|
yasminum napisa: | A ile czasu od urodzenia dziecka sie o to staralas?? Bo chyba bede musiala zadzwonic sama do USC w swoim miescie i zasiegnac informacji.
W ciagu 3 miesiecy od urodzenia sie nei wybieram, ale w przeciagu roku od daty porodu na pewno zawitam w kraju... |
kiedy ja skladalam wniosek moj synek mial 7 miesiecy ale i tak sie pytalam i kobieta powiedziala ze do roku od urodzenia jest termin. Niewiem moze w kazdym miescie jest inaczej ale bardzo watpie.aha i jeszcze jedno moja mama tez dowiadywala mi sie telefonicznie jakos wiosna i kobieta powiedziala jej cos innego niz sie okazalo zeczywiscie wiec nie ma to jak isc zalatwic cos osobiscie  _________________
 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Asica26
| Do潮czy: 21 Maj 2007 | Posty: 44 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 12 Sie 2008, 16:29 Temat postu: |
|
|
O becikowe mo偶na si臋 stara膰 do roku czasu od urodzenia dziecka. Moja c贸rka ma 8 miesi臋cy i dopiero teraz dostanie bo wcze艣niej nie chcieli nam przyzna膰,ale zmieni艂y si臋 przepisy i becikowe nale偶y si臋 wszystkim |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| aniapl Og艂oszeniodawca zweryfikowany
 | Do潮czy: 30 Kwi 2006 | Posty: 219 | Sk眃: by艂 Reykjavik - teraz Polska |
|
Wys砤ny: 13 Sie 2008, 0:27 Temat postu: |
|
|
Wszystkim czyli nawet tym, kt贸rzy w Polsce nie mieszkaj膮?
Jak si臋 dowiadywa艂am, to mo偶na by艂o dosta膰 becikowe pod warunkiem, 偶e przynajmniej jeden rodzic na rok przed urodzeniem dziecka mieszka艂 w Polsce.
My nie mieszkali艣my wi臋c zrezygnowa艂am a k艂ama膰 nie chcieli艣my.
Zreszt膮 nie s膮dz臋, 偶e te pieni膮dze nam si臋 nale偶膮, w ko艅cu to tu mieszkamy a nie w Polsce i nale偶膮 nam si臋 tylko tutejsze "dodatki". Takie mam zdanie. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| zuzula666
| Do潮czy: 05 Lut 2008 | Posty: 410 | Sk眃: Reykjawik |
|
Wys砤ny: 13 Sie 2008, 10:21 Temat postu: |
|
|
Hej. Mam pytanie czy ktora艣 z Was wie jak po islandzku lub angielsku jest becikowe bo chcia艂abym sie zapyta膰 w moich zwi膮zkach zawodowych a nie chc臋 g艂upa przypali膰  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| kobieta77
| Do潮czy: 05 Maj 2008 | Posty: 95 | |
|
Wys砤ny: 13 Sie 2008, 15:38 Temat postu: |
|
|
czesc dziewczyny
doczeka艂am si臋 moja Julia jest od 12.08.08 i od 17.33 na 艣wiecie
por贸d mia艂am ci臋zki ale da艂am rade bo mia艂am szcz臋scie rodzic z nasz膮 rodaczk膮 po艂o偶na Patrycj膮, wspania艂a kobieta, wspania艂a atmosfera a teraz juz jestem w domu i cieszymy si臋 naszym szcz臋艣ciem
pozdrawiam pa |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| elza74
| Do潮czy: 22 Sty 2006 | Posty: 293 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 13 Sie 2008, 16:07 Temat postu: |
|
|
kobieta77 gratulacje  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 13 Sie 2008, 16:25 Temat postu: |
|
|
Moja imienniczka hiih serdeczne gratulacje nowej mamusi  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| malwina86
|
Wys砤ny: 13 Sie 2008, 16:42 Temat postu: |
|
|
GRATULACJE KOBIETA77  _________________
 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| zuzula666
| Do潮czy: 05 Lut 2008 | Posty: 410 | Sk眃: Reykjawik |
|
Wys砤ny: 13 Sie 2008, 16:59 Temat postu: |
|
|
serdeczne gratulacje dla dw贸ch dzielnych dziewczynek  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Nina
| Do潮czy: 05 Lut 2008 | Posty: 35 | Sk眃: reykjavik |
|
Wys砤ny: 13 Sie 2008, 17:34 Temat postu: |
|
|
je偶eli chodzi o becikowe w Eflingu ...to nic z tego
tak mi powiedzieli, chyba ze moze macie jakies inne informacje ? dajcie znac jesli sie myle
...GRATULACJE I WSZYSTKIEGO DOBREGO DLA NOWEJ MAMUSI !!!! |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|