reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna

ICELAND.PL :: Islandia - strona główna portalu

ZANIM COŚ NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JEŚLI KTOŚ CIĘ OBRAŻA LUB ŁAMIE REGULAMIN, NIE DAJ SIĘ SPROWOKOWAĆ, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   

zapasy zywnosci
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, ... 10, 11, 12  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna -> Newsy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
!Piwo&
Gość
PostWysłany: 4 Paź 2008, 21:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

yasminum napisał:
Nie znam sie na ekonomii ani zaleznosciach na rynku, ale te wszystkie pogloski i hasla w stylu: "zabrakei paliwa, zabraknie zywnosci, zakaz wysylania pieniedzy, uciekajmy poki jeszcze mozna" graniczy z jakas zbiorowa histeria. Rolling Eyes

moze niektorzy maja instynk/rozum ??? i nim sie kieruja? bo nie chca patrzec jak wszystko dochodzi do poprzedniego stanu przez kolejne np. 4-5 lat ???
nie pomysleliscie?
Powrót do góry
vandall1

PostWysłany: 4 Paź 2008, 22:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Otóż to.Panikować nie ma potrzeby,każdy ma swój plan-ja spadam.
Albowiem przeżyłem już kilka kryzysów w pl i moje doświadczenie wskazuje że lepiej chodu...
xxxxęcie jest na tyle mocne,że to nie kwestia najbliższych miesięcy.Wiem,że ktoś tu podratuje sytuację,ale mozliwe,że za polityczną cenę Rolling Eyes .
!Piwo&
Gość
PostWysłany: 4 Paź 2008, 23:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

powiem wam jedno, o zapasy piwa nie musicie sie martwic Smile

piwo piwo piwo piwo piwo piwo piwo piwo piwo piwo piwo

do zobaczenia w downtown !!!!!!!!!!!!!!!!

"zadzwoncie do mnie lub napiszcie" Wink
Powrót do góry
Rafal
Gość
PostWysłany: 5 Paź 2008, 2:53    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a ja wypilem osatnie piwo i nie mam wiecej ,trzeba wiec isc spac Sad nie bede juz piwosz dzownil do Ciebie ani nie robil desantu na downtown ,jaki ja grzezny jestem,nie poznaje siebie Question
Powrót do góry
!Piwo&
Gość
PostWysłany: 5 Paź 2008, 14:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Rafal napisał:
a ja wypilem osatnie piwo i nie mam wiecej ,trzeba wiec isc spac Sad nie bede juz piwosz dzownil do Ciebie ani nie robil desantu na downtown ,jaki ja grzezny jestem,nie poznaje siebie Question

ja tez nie poznaje.. To Ty to pisałeś ???? Wink

zawsze mozesz zadzwonic dziś Smile stałym dojazd gratis Smile
pozdro
Powrót do góry
Rafal
Gość
PostWysłany: 5 Paź 2008, 18:59    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja tam piwosz nigdy nic gratis nie chcem,ale dzieki Very Happy

pozdro Very Happy
Powrót do góry
agatka

PostWysłany: 5 Paź 2008, 19:23    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mnie najbardziej rozbawila informacja o braku mozliwosci wysylania pieniedzy...

Bonus niezle przez ten weekend zarobil nie wiem jak na tym wyszlo N1...

Nie ma to jak wywolac panike.

My dobre gospodynie z Polski sie nie martwimy. Przetrwalysmy czasy komuny gdzie nic w sklepach nie bylo to i teraz przetrwamy!!!!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
!Piwo&
Gość
PostWysłany: 5 Paź 2008, 19:27    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

agatka napisał:

My dobre gospodynie z Polski sie nie martwimy. Przetrwalysmy czasy komuny gdzie nic w sklepach nie bylo to i teraz przetrwamy!!!!

a my robotnicy,
przetrwamy tez !!!!
bo mamy piwo !!!!! i nic nam wiecej nie trza!

Wink
Powrót do góry
mjkl
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1
PostWysłany: 5 Paź 2008, 20:15    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

piwo paliwo! ftw!
agatka

PostWysłany: 5 Paź 2008, 20:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Razem przetrwamy!!!!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
dariusz40

PostWysłany: 5 Paź 2008, 21:52    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sytuacja jest powazna bo Islandia stala sie w ostatnich latach jedna z najbardziej globalnie nastawionych gospodarek swiata, z nieslychanie liberalna bankowoscia, zawrotna konsumpcja i sporym zadluzeniem obywateli. Ekonomista Robert Peston w swoim wczorajszym blogu na BBC przyrownuje kraj do gigantycznego funduszu hedgingowego, a jak wiadomo te fundusze maja sie teraz bardzo mizernie.

W kontrascie Polska - jako kraj pod wzgledem obrotow miedzynarodowych znacznie bardziej prowincjonalny, z bardziej restryktywna bankowoscia i krotszym okresem wplywow globalizmu, a takze mniej zamoznymi obywatelami, ktorzy dotychczas po prostu nie mieli mozliwosci zadluzania sie - prawdobodobnie lepiej przejdzie ten kryzys.

Mam nadzieje, ze pozostale kraje skandynawskie beda w stanie pomoc Islandii, i do bankructwa finansowego kraju nie dojdzie. Dla Norwegii czy Szwecji nie bedzie to jakis specjalnie duzy wydatek (Dania sama ma spory kryzys bankowy, wiec pewnie sie nie bedzie wychylac - a poza tym przeszlosc kolonialna itp.).

Jednak... mysle ze dla Islandii zacznie sie teraz "7 lat chudych" (a moze to byc nawet wiecej niz 7 lat). Trzeba bedzie wrocic do podstaw: eksport ryb, aluminium, turystyka. Oczywiscie nie jakas ekstremalna bieda jak do ostatniej wojny swiatowej, ale po prostu bardziej skromne zycie. Przeciez Arktyka zrobila sie ostatnio bardzo popularna ze wzgledu na "global warming", wiec chyba da sie na tym zarobic.

Przez jakis czas bardzo ucierpiec moze image Islandii, a rowniez image wlasny Isladczykow, co moze spowodowac m.in. zwiekszona emigracje i spory wzrost klopotow psychosocjalnych wewnatrz kraju. Trzeba pamietac, ze ostatnie lata islandzkiego boomu spowodowaly m.in. zwiekszenie sie roznic zarobkowych i spolecznych w kraju. Islandzki wspolczynnik Giniego (mierzacy "income inequality") jest obecnie najwyzszy w Skandynawii. Gdybym mieszkal teraz na Islandii, mial nieduza podstawowa stawke godzinowa i dlug hipoteczny zaciagniety 2-3 lata temu np. w euro, chyba zadalbym sobie pytanie, czy nie lepiej przeprowadzic sie na kilka lat do Norwegii albo Szwecji i przeczekac burze.

O, jakze na czasie stalo sie moje motto. Rzeczywiscie: "margur verdur af aurum api"!
KO

PostWysłany: 5 Paź 2008, 22:51    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Już tu kiedyś mówiłem, że grenlandia mnie pociąga Smile
Jak by Ci się chciało to powiedz kilka słów jak tam z pracą/zarobkami na Grenlandi. Jakie profesje są poszukiwane i jakie pieniążki można tam wyciągnąć :-)
PozdrĂłwka
O
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
mjkl
PostWysłany: 5 Paź 2008, 22:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

co do biedy - w przypadku sporej czesci islandzkich gospodarstw to sa dylematy typu 1 wyjazd na wakacje zamiast 2, nie zamawianie sprzatania domu raz w tygodniu a nie co 3 dni czy zamiana ktoregos z 2 czy 3 aut na jakies mniejsze czy starsze... ale tak jak napisales - kontrast bogaci-biedni jest teraz nieco widoczniejszy jednak nie tak jak np w polsce
lovisa
Ogłoszeniodawca zweryfikowany
PostWysłany: 5 Paź 2008, 23:34    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tak ale kontrast biedny - bogaty w ostatnich paru latach stal sie bardziej widoczny.
Ci bogaci mogli by sie podzielic... hehe
A na poaznie czy nie iecie co z tymi ludzmi ktorzy "okradli" kraj pare mieisiecy temu? Nie bardzo rozumiem o co tam do konca chodzilo ale wlasnie od tego ponoc zaczely sie problemy w marcu, kwietniu kiedy to ktos niezle zarobil na Isladnii.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
dariusz40

PostWysłany: 6 Paź 2008, 2:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Grenlandia to zupelnie inny swiat. Tu przepasc pomiedzy bogatymi a biednymi jest wieksza niz w USA. Tak na poziomie Meksyku. Nuuk jest chyba mniej atrakcyjne od Akureyri (nie obrazajac Akureyri - bardzo dawno tam nie bylem). Wiekszosc miasteczek przypomina - no nie wiem - Flateyri, Sudureyri, Djupivogur? A na dodatek odczuwa sie znacznie wieksza izolacje niz na Islandii. Za to krajobraz i ludzie sa super. I jakby ciagle jeszcze daleko (odpukac!) od tej nieco zwariowanej europejskiej konsumpcyjnosci i "zagonionego" zycia.
Na temat rekrutacji odsylam do mojego i dwoch innych postow ponad pol roku temu na: http://www.grenlandia.pl/forum/viewtopic.php?p=299

A wracajac do gospodarki Islandii to mam wrazenie, ze ten dobrobyt wsrod duzej czesci spoleczenstwa opiera sie na dosc kruchych podstawach. Ja wiem, ze statystyka pokazuje, ze ponizej poziomu relatywnej biedy zyje w Islandii mniej niz 10% ludnosci (w Polsce ponad 20%), tyle ze sama statystyka daje czesto nieco mylacy obraz sytuacji (o ile pamietam, to ten sam odsetek jest wyzszy w Anglii niz w Rumunii). W Islandii strasznie wiele osob zylo i zapewne nadal zyje na kredyt, bo bezrobocie praktycznie nigdy nie przekraczalo tam 2%, wiec wszyscy pracuja na dwa etaty i nieustannie splacaja dlugi. Wazne jest rowniez to, ze przez dziesieciolecia (praktycznie od uzyskania niepodleglosci) islandzka ekonomia i polityka walutowa byly raczej konserwatywne (m.in. ze wzgledu na duze tendencje inflacyjne) i opieraly sie na dosc jasnych konkretach: wczesniej glownie eksporcie ryby, potem rowniez aluminium - i turystyce. W ostatnich latach sporo miejsc pracy powstalo w oparciu nie o islandzkie konkrety a o te globalna finansowa banke mydlana (m.in. - w duzym uproszczeniu mowiac: o sprzedawanie wiele razy tych samych pieniedzy), ktora wlasnie pekla. Przypuszczam, ze w sektorze finansowym wiele osob straci prace, ale to samo moze stac sie rowniez w sektorze budowlanym i uslug wewnetrznych. To moze byc spory szok dla wielu rodzin, ktore dotychczas zyly "ponad stan" i na kredyt. A ja mam wrazenie, ze takich jest nadal sporo - rowiez wsrod tych nieco lepiej sytuowanych. Pamietam, ze jak odwiedzilem Reykjavik dwa lata temu tuz przed Gwiazdka, to z prawdziwa nostalgia zrobilem zdjecie witryny sklepowej z nalepka "nytt kreditkortatimabil". Dokladnie te same nalepki byly w latach 80tych. Zakupy gwiazdkowe robilo sie za pieniadze z lutego przyszlego roku. Tego typu styl zycia chyba bedzie teraz dosc niebezpieczny. Szczegolnie jesli skurczy sie rynek pracy.
WielkiBialyKrolik

PostWysłany: 6 Paź 2008, 12:23    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

panike mozna siac dopiero w takiej sytuacji

mjkl
PostWysłany: 6 Paź 2008, 12:25    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

http://photosthatchangedtheworld.com/starving-child-vulture/
kazimiera

PostWysłany: 6 Paź 2008, 18:05    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

przestanmy siac panike. trzeba pracowac i zyc skromnie a przezyjemy. zlote czasy islandii minely i teraz jak ktos chce tu zostac to zostanie nie dla kasy tylko dla czegos innego, reszta wroci do domu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
bart
Gość
PostWysłany: 6 Paź 2008, 19:43    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

co ty pieprzysz glupia babo a co z tymi co pobrali kredyty w obcych walutach na mieszkania?
jak oni to splaca?
Powrót do góry
WielkiBialyKrolik

PostWysłany: 6 Paź 2008, 19:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

bart napisał:
co ty pieprzysz glupia babo a co z tymi co pobrali kredyty w obcych walutach na mieszkania?
jak oni to splaca?

i po co dzidziu tak piszczysz, jak zaraz bedziesz cofal? ehh
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna -> Newsy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, ... 10, 11, 12  Następny
Strona 2 z 12

Skocz do: