reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna

ICELAND.PL :: Islandia - strona główna portalu

ZANIM COŚ NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JEŚLI KTOŚ CIĘ OBRAŻA LUB ŁAMIE REGULAMIN, NIE DAJ SIĘ SPROWOKOWAĆ, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   

DV.is - wiadomości po polsku i ich poziom
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 9, 10, 11  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna -> Newsy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
WielkiBialyKrolik

PostWysłany: 19 Lip 2008, 1:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

uklon w strone znawcow Smile
KO

PostWysłany: 22 Lip 2008, 17:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przyznać się, o kim mowa:

http://dv.is/wiadomosci/2008/7/15/chrapanie/

Pzdr :>
O
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
viking
User bywa złośliwy, IGNORUJ takie posty!
PostWysłany: 15 Paź 2008, 5:12    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
...Wzrośnie również przestępczość i częściej będziemy zauważać samobójstwa, kiedy sytuacja zacznie się normować...

To może lepiej żeby się ta sytuacja nie normowała..........

lol
hw567
Gość
PostWysłany: 15 Paź 2008, 6:47    Temat postu: korona is 2011 Odpowiedz z cytatem

http://www.wrzuta.pl/obraz/hC0RlBcY0t/mln-kronur
Powrót do góry
kazimiera

PostWysłany: 15 Paź 2008, 10:41    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

agatka napisał:
Ja dwukrotnie pisalam do DV. Najpierw wyrazilam swoje uznanie, ze sa wiadomosci w jezyku polskim a nastepnie napisalam, ze jest w nich niesamowita ilosc bledow jezykowych i ortograficznych.

Niestety nikt mi na maila nie odpowiedzial.

Przeciez mogliby za niewielka oplata miec osobe na umowe zlecenie, ktora by korygowala teksty.

Ja tez do nich pisałam i to na początku jak zaczynali działalność polskiej podstrony. Nikt nawet nie odpowiedział. Wg mnie nie ma to znaczenia, my i tak się jakoś wysilimy i zrozumiemy o co chodzi w tekście, dla nich będzie to kolejne wyświetlenie strony. Gazeta wg mnie jest na poziomie superexpress-u czy fakt-u. nie wymagajmy za wiele. Smile

Polecam raczej stronę http://www.icelandreview.com
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
siewa26
Ogłoszeniodawca zweryfikowany
PostWysłany: 15 Paź 2008, 17:25    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hej.

Zobaczcie tego newsa... islandzcy studenci głodują w Londynie, prawie jak dzieci w Afryce, normalnie nóż się w kieszeni otwiera jak się czyta takie pierdoły

http://www.dv.is/wiadomosci/2008/10/15/glodne-studentki-w-londynie/
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG Tlen
mjkl
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1
PostWysłany: 15 Paź 2008, 17:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

from: mjkl@....
to: dv@dv.is

hi. is the person translatin news on your website to polish somehow retarded or what? i'd recommend you asking anyone at least partially educated to rate quality of all the texts you publish in polish & reconsider hiring this person at all. cheers!

---

from: dv@dv.is
to: mjkl@....

Smile
SjĂĄumst
siewa26
PostWysłany: 15 Paź 2008, 18:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ale na fotce to faktycznie takie wychudzone i oczy podkrążone od tej głodówki. Smile
Powrót do góry
siewa26
PostWysłany: 15 Paź 2008, 18:42    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

siewa26 napisał:
Ale na fotce to faktycznie takie wychudzone i oczy podkrążone od tej głodówki. Smile

chciałem tylko dodać jak zaczną jadać szamkę z TESCO to im się figura poprawi, beans uber alles
Powrót do góry
lovisa
PostWysłany: 15 Paź 2008, 21:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

niech do pracy na zmywak lalunie ida! tez pare funcaikow im wpadnie a tak to czekaja az pod nos sie podstawi!

Islandczycy nie przezyli by miesiaca w Polsce w czasie najgoszych momentow, wogole nie dali by rady bo musza zyc na poziomie..
Moj ex to na taka kase sie zakredytowal ze szok bo w stanach studiowal, a Polak to jeszcze z kasa by do kraju wrocil

Nie szkoda mi takich..
Powrót do góry
Macias

PostWysłany: 16 Paź 2008, 2:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Very Happy ej ludziska, tolerancyji trochę!! Kapkę zrozumienia, postawienia się w takiej sytuacyji!!!!!!!!!!!!!!
Laseczki są głodne a nawet wyposzczone co i gołym okiem uwidocznione.Wy nie wiecie ile na brytyjskich wyspach jedzenie kosztuje jak się po miescie stołuje, wy nie macie wogóle pojecia zielonego ile diler bierze za dziełkę browna dobrego ! A ile wycelować na Mexxowe zapodajki do takiej trupiej tapeciarni! No i przecie za weekend spędzony tańcem niezapłaci się różańcem!!!! No ja sie pytam skąd tu brać peningi gdy w ojczyznie już tylko dingi! Rodzice chyba nie kochają latorośli jeśli paczek z baranina nie dośli. Gnusnieją starzy w kryzysie a jest wester union i spódniczka co w sobotę może chłopcom i spodoba się.
A wszystko to i tak GZRYB i ROBAK! lol
Powrót do góry
Rafal
Gość
PostWysłany: 16 Paź 2008, 3:29    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hehe dobre macias 10/10 Very Happy
Powrót do góry
szoduszi tanaka
Gość
PostWysłany: 16 Paź 2008, 23:33    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A ja myśle że w xxxx wam się poprzewracało!!! od tej zagranicy, znam mnóstwo osób których czyta ta gazete i kazdy potrafi z niej wynieść to co mu potrzebne a styl błędy itd niemają żadnego znaczenia chyba ze ktos na siłę stara się udawać Miodka albo szuka powodu żeby pomarudzić, z tego co wiem to słowo pisane czy mówione służy do porozumiewania się bądz przenoszenia informacji a nie do interpretacji samego w sobie , jeżeli już musicie się wymądrzać to proponuję skupić się na własnej osobie.
Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Twisted Evil
Powrót do góry
WielkiBialyKrolik

PostWysłany: 16 Paź 2008, 23:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Macias napisał:
Very Happy ej ludziska, tolerancyji trochę!! Kapkę zrozumienia, postawienia się w takiej sytuacyji!!!!!!!!!!!!!!
Laseczki są głodne a nawet wyposzczone co i gołym okiem uwidocznione.Wy nie wiecie ile na brytyjskich wyspach jedzenie kosztuje jak się po miescie stołuje, wy nie macie wogóle pojecia zielonego ile diler bierze za dziełkę browna dobrego ! A ile wycelować na Mexxowe zapodajki do takiej trupiej tapeciarni! No i przecie za weekend spędzony tańcem niezapłaci się różańcem!!!! No ja sie pytam skąd tu brać peningi gdy w ojczyznie już tylko dingi! Rodzice chyba nie kochają latorośli jeśli paczek z baranina nie dośli. Gnusnieją starzy w kryzysie a jest wester union i spódniczka co w sobotę może chłopcom i spodoba się.
A wszystko to i tak GZRYB i ROBAK! lol

musze przyznac, ze to conajmniej denerwujacy post! Very Happy nienawidze rymĂłw
dariusz40

PostWysłany: 18 Paź 2008, 0:14    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Poniewaz stworzyliscie caly watek na temat kiepskiego poziomu polskojezycznych wiadomosci na DV, wiec postanowilem, ze im sie przyjrze. Przyjrzalem sie i mysle ze sa mniej wiecej takiego samego poziomu jak wiadomosci islandzkojezyczne. DV to brukowiec, tabloid, "plotuch" czy jak to tam jeszcze nazywaja. Takim byl 20 lat temu i takim pozostal do dzis. W Danii jego odpowiednikiem jest BT i Ekstrabladet. W UK, pewnie The Sun albo Daily Mirror. W mojej rodzinnej Lodzi - Express Ilustrowany.

Na Islandii byla i jest jedna tradycyjna gazeta - Morgunbladid / popularnie zwany Mogginn - pierwotnie organ islandzkiej partii prawicowej - Sjalfstaedisflokkur. W dawnych czasach mojej mlodosci rowniez inne islandzkie partie probowaly tworzyc gazety konkurencyjne do Mogginn (byly m.in. Thjodviljnn, Timinn, Althydubladid), ale bez wiekszych sukcesow. DV mial i ma zupelnie inny profil i dlatego przetrawal.

O ile wiem to DV nalezal kiedys do tej samej firmy - 365 Midlar - ktora miala Frettabladid i www.visir.is (o ile pamietam DV jest produktem polaczenia dwoch gazet Dagbladid-Visir - chyba w 1980-1 albo jakos tak). Do tej samej "rodziny" nalezal m.in. dunski bezplatny dziennik Nyhedsavisen, ktory wlasnie niedawno razem ze swa fima w Danii (365 Media Scandinavia AS) zakonczyl swoj dosc krotki zywot bankructwem.

Jak kazdy brukowiec DV sprzedaje sie tytulem na pierwszej stronie, za ktorym bardzo czesto kryje sie calkiem banalna historia. Poziom artykulow odpowiada poziomowi brukowca. Na polski tlumaczone sa chyba te najczesciej czytane w sieci - albo te o tematyce krajowej (islandzkiej) i polonijnej.

Przyjrzalem sie tlumaczeniu na polski jednego artykulu z DV - tytul "Wstydzi się tego, że jest Islandką" (dotyczy islandzkiej rencistki mieszkajacej w Danii) i musze przyznac, ze jest dosc wierne oryginalowi. Odchylenia sa dosc blache (tlumacz nie podal np., ze kobieta ma trojke dzieci, za to chyba dodal od siebie ze robi na drutach - w islandzkiej wersji nic o tym nie ma). Na koncu jest pewna niescislosc. W islandzkim oryginale stoi: "Eg myndi ekki kynna mig sem Islending herna ef eg yrdi spurd. Thad er alveg a hreinu"; co w doslownym tlumaczeniu na polski zabrzmialoby mniej wiecej: "Nie przyznalabym sie tutaj do bycia Islandka, gdyby mnie o to zapytano. To zupelnie jasne". Tlumacz przetlumaczyl natomiast: "Nie przyznaję się do mojego obywatelstwa, po prostu się wstydzę".

Summa summarum: wydaje mi sie, ze za poziom polskiej edycji DV nalezy winic przede wszystkim samo DV, a nie jakiegos tam bogu ducha winnego polskiego tlumacza.
doctoros

PostWysłany: 18 Paź 2008, 13:33    Temat postu: DV po polsku to nie tylko mizeria językowa - czytajcie to... Odpowiedz z cytatem

Witam!

Otworzyłem dzisiaj stronę DV.is, wszedłem w zakładkę z wiadomościami w polskim języku i co widzę? Artykuł pod tytułem "“Statek” z wielkimi przedsięwzięciami zatonął". No pięknie, czytam...

(http://www.dv.is/wiadomosci/2008/10/15/statek-z-wielkimi-przedsiewzieciami-zatonal/)

Nie wiem czy mam się śmiać, czy płakać. Oto końcówka artykułu:

"Hannes Hólmsteinn Gissurarson jest jednym z Islandczyków, którzy popierają pomysły i ideały Milton Friedman, szczególnie te, głoszone w ostatnim dziesięcioleciu. Gazeta DV skontaktowała się z nim prosząc o jego opinię na temat wypowiedzi prezydenta, nie chciał niestety nic na ten temat powiedzieć, zaznaczył, że najpierw chce zobaczyć tą wypowiedź w druku przed wydaniem jakiejkolwiek opinii."

Z tekstu wynika jasno, że dziennikarze DV skontaktowali się z Friedmanem i zapytali co sądzi o wypowiedzi prezydenta. Friedman nie chciał nic na ten temat powiedzieć. Nie dziwię się. Milton Friedman zmarł w listopadzie 2006.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
lovisa
PostWysłany: 31 Paź 2008, 17:42    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

http://www.dv.is/wiadomosci/2008/10/31/nie-da-sie-przezyc-z-zasilku-dla-bezrobotnych/

nie da sie przyzyc ze 130 000kr na miesiac... hmmm a ja juz 2 lata zyje za 90 000!! i musze tez oplacic wszsytko i zjesc czasem tez trzeba...

Dobre!!!

Dziewczyny z Bonusa za 140 000 na reke tez zyja i oplaca wszsytko i jeszcze do PL do domu wysla.... Datego mamy kryzys, bo Isalndczycy nie wyzyja za 130 000kr...

Jurde ja wogole to ma 63 000 zasilku dla bezrobotnych! I musze jakos zyc.
Mam ochote strzelic w pysk tym z rzadu i niektorym islandczykom za to ze zarabiaja sporo kasy i nie rozumieja tych co zapir*** za 200 000 kr na mieias z kupa nadgodzin. Taki ci jeszcze powie: moze musisz troche oszczedzic na czyms?? Ciekawe na czym chyba na jedzeniu bo nawet nie pale i nie pije.

Chyba czas zaczas pic i olac niektore rzeczy.... ja juz nie moge... zla jestem!
Powrót do góry
mjkl
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1
PostWysłany: 31 Paź 2008, 19:23    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

lovisa napisał:
Chyba czas zaczas pic i olac niektore rzeczy.... ja juz nie moge... zla jestem!

to zacznij pracowac.
lovisa
PostWysłany: 31 Paź 2008, 19:30    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hehehe dobre! zeby ta praca jeszcze byla to bym moze i poszla ale jej nie ma dla mnie..
Powrót do góry
TS
Gość
PostWysłany: 31 Paź 2008, 20:05    Temat postu: wiadomosci Odpowiedz z cytatem

No tak to teraz juz wiem dlaczego moj sasiad alkoholik był trzy razy w Vinbudzie... Wszystko idzie w gore teraz. Ja mam jeszcz żubruweczke z polski, hi hi Very Happy
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna -> Newsy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 9, 10, 11  Następny
Strona 6 z 11

Skocz do: