Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| WielkiBialyKrolik
 | Dołączył: 08 Cze 2008 | Posty: 1422 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 19 Lip 2008, 1:22 Temat postu: |
|
|
uklon w strone znawcow  _________________ "NajczÄĹciej nadmierne wymagania w stosunku do kobiet majÄ
Äwokowate oblechy. " |
|
Powrót do góry |
|
 |
| KO
 | Dołączył: 10 Maj 2006 | Posty: 492 | Skąd: z piekĹa |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| viking User bywa zĹoĹliwy, IGNORUJ takie posty!
 | Dołączył: 22 Sie 2005 | Posty: 1747 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 15 Paź 2008, 5:12 Temat postu: |
|
|
Cytat: | ...WzroĹnie rĂłwnieĹź przestÄpczoĹÄ i czÄĹciej bÄdziemy zauwaĹźaÄ samobĂłjstwa, kiedy sytuacja zacznie siÄ normowaÄ... |
To moĹźe lepiej Ĺźeby siÄ ta sytuacja nie normowaĹa..........
 _________________ Bardzo niewielu mÄĹźczyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywajÄ
siÄ wytrychem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| kazimiera
| Dołączył: 26 Sie 2007 | Posty: 72 | Skąd: ReykjavĂk |
|
Wysłany: 15 Paź 2008, 10:41 Temat postu: |
|
|
agatka napisał: | Ja dwukrotnie pisalam do DV. Najpierw wyrazilam swoje uznanie, ze sa wiadomosci w jezyku polskim a nastepnie napisalam, ze jest w nich niesamowita ilosc bledow jezykowych i ortograficznych.
Niestety nikt mi na maila nie odpowiedzial.
Przeciez mogliby za niewielka oplata miec osobe na umowe zlecenie, ktora by korygowala teksty. |
Ja tez do nich pisaĹam i to na poczÄ
tku jak zaczynali dziaĹalnoĹÄ polskiej podstrony. Nikt nawet nie odpowiedziaĹ. Wg mnie nie ma to znaczenia, my i tak siÄ jakoĹ wysilimy i zrozumiemy o co chodzi w tekĹcie, dla nich bÄdzie to kolejne wyĹwietlenie strony. Gazeta wg mnie jest na poziomie superexpress-u czy fakt-u. nie wymagajmy za wiele.
Polecam raczej stronÄ http://www.icelandreview.com |
|
Powrót do góry |
|
 |
| siewa26 OgĹoszeniodawca zweryfikowany
| Dołączył: 29 Maj 2005 | Posty: 814 | Skąd: pUstka |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| mjkl ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 26 Paź 2006 | Posty: 2605 | |
|
Wysłany: 15 Paź 2008, 17:32 Temat postu: |
|
|
from: mjkl@....
to: dv@dv.is
hi. is the person translatin news on your website to polish somehow retarded or what? i'd recommend you asking anyone at least partially educated to rate quality of all the texts you publish in polish & reconsider hiring this person at all. cheers!
---
from: dv@dv.is
to: mjkl@....
SjĂĄumst _________________ "It's nice to be important, but it's more important to be nice", HFV, 1980-2011 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 15 Paź 2008, 18:39 Temat postu: |
|
|
Ale na fotce to faktycznie takie wychudzone i oczy podkrÄ
Ĺźone od tej gĹodĂłwki.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 15 Paź 2008, 18:42 Temat postu: |
|
|
siewa26 napisał: | Ale na fotce to faktycznie takie wychudzone i oczy podkrÄ
Ĺźone od tej gĹodĂłwki.  |
chciaĹem tylko dodaÄ jak zacznÄ
jadaÄ szamkÄ z TESCO to im siÄ figura poprawi, beans uber alles |
|
Powrót do góry |
|
 |
| lovisa OgĹoszeniodawca zweryfikowany
 | Dołączył: 16 Lip 2007 | Posty: 1047 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 15 Paź 2008, 21:32 Temat postu: |
|
|
niech do pracy na zmywak lalunie ida! tez pare funcaikow im wpadnie a tak to czekaja az pod nos sie podstawi!
Islandczycy nie przezyli by miesiaca w Polsce w czasie najgoszych momentow, wogole nie dali by rady bo musza zyc na poziomie..
Moj ex to na taka kase sie zakredytowal ze szok bo w stanach studiowal, a Polak to jeszcze z kasa by do kraju wrocil
Nie szkoda mi takich.. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Macias
| Dołączył: 20 Wrz 2008 | Posty: 13 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 16 Paź 2008, 2:03 Temat postu: |
|
|
ej ludziska, tolerancyji trochÄ!! KapkÄ zrozumienia, postawienia siÄ w takiej sytuacyji!!!!!!!!!!!!!!
Laseczki sÄ
gĹodne a nawet wyposzczone co i goĹym okiem uwidocznione.Wy nie wiecie ile na brytyjskich wyspach jedzenie kosztuje jak siÄ po miescie stoĹuje, wy nie macie wogĂłle pojecia zielonego ile diler bierze za dzieĹkÄ browna dobrego ! A ile wycelowaÄ na Mexxowe zapodajki do takiej trupiej tapeciarni! No i przecie za weekend spÄdzony taĹcem niezapĹaci siÄ róşaĹcem!!!! No ja sie pytam skÄ
d tu braÄ peningi gdy w ojczyznie juĹź tylko dingi! Rodzice chyba nie kochajÄ
latoroĹli jeĹli paczek z baranina nie doĹli. GnusniejÄ
starzy w kryzysie a jest wester union i spĂłdniczka co w sobotÄ moĹźe chĹopcom i spodoba siÄ.
A wszystko to i tak GZRYB i ROBAK!  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 16 Paź 2008, 3:29 Temat postu: |
|
|
hehe dobre macias 10/10  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 16 Paź 2008, 23:33 Temat postu: |
|
|
A ja myĹle Ĺźe w xxxx wam siÄ poprzewracaĹo!!! od tej zagranicy, znam mnĂłstwo osĂłb ktĂłrych czyta ta gazete i kazdy potrafi z niej wynieĹÄ to co mu potrzebne a styl bĹÄdy itd niemajÄ
Ĺźadnego znaczenia chyba ze ktos na siĹÄ stara siÄ udawaÄ Miodka albo szuka powodu Ĺźeby pomarudziÄ, z tego co wiem to sĹowo pisane czy mĂłwione sĹuĹźy do porozumiewania siÄ bÄ
dz przenoszenia informacji a nie do interpretacji samego w sobie , jeĹźeli juĹź musicie siÄ wymÄ
drzaÄ to proponujÄ skupiÄ siÄ na wĹasnej osobie.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
| WielkiBialyKrolik
 | Dołączył: 08 Cze 2008 | Posty: 1422 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 16 Paź 2008, 23:36 Temat postu: |
|
|
Macias napisał: | ej ludziska, tolerancyji trochÄ!! KapkÄ zrozumienia, postawienia siÄ w takiej sytuacyji!!!!!!!!!!!!!!
Laseczki sÄ
gĹodne a nawet wyposzczone co i goĹym okiem uwidocznione.Wy nie wiecie ile na brytyjskich wyspach jedzenie kosztuje jak siÄ po miescie stoĹuje, wy nie macie wogĂłle pojecia zielonego ile diler bierze za dzieĹkÄ browna dobrego ! A ile wycelowaÄ na Mexxowe zapodajki do takiej trupiej tapeciarni! No i przecie za weekend spÄdzony taĹcem niezapĹaci siÄ róşaĹcem!!!! No ja sie pytam skÄ
d tu braÄ peningi gdy w ojczyznie juĹź tylko dingi! Rodzice chyba nie kochajÄ
latoroĹli jeĹli paczek z baranina nie doĹli. GnusniejÄ
starzy w kryzysie a jest wester union i spĂłdniczka co w sobotÄ moĹźe chĹopcom i spodoba siÄ.
A wszystko to i tak GZRYB i ROBAK!  |
musze przyznac, ze to conajmniej denerwujacy post! nienawidze rymĂłw _________________ "NajczÄĹciej nadmierne wymagania w stosunku do kobiet majÄ
Äwokowate oblechy. " |
|
Powrót do góry |
|
 |
| dariusz40
| Dołączył: 16 Lut 2008 | Posty: 138 | Skąd: Grenlandia |
|
Wysłany: 18 Paź 2008, 0:14 Temat postu: |
|
|
Poniewaz stworzyliscie caly watek na temat kiepskiego poziomu polskojezycznych wiadomosci na DV, wiec postanowilem, ze im sie przyjrze. Przyjrzalem sie i mysle ze sa mniej wiecej takiego samego poziomu jak wiadomosci islandzkojezyczne. DV to brukowiec, tabloid, "plotuch" czy jak to tam jeszcze nazywaja. Takim byl 20 lat temu i takim pozostal do dzis. W Danii jego odpowiednikiem jest BT i Ekstrabladet. W UK, pewnie The Sun albo Daily Mirror. W mojej rodzinnej Lodzi - Express Ilustrowany.
Na Islandii byla i jest jedna tradycyjna gazeta - Morgunbladid / popularnie zwany Mogginn - pierwotnie organ islandzkiej partii prawicowej - Sjalfstaedisflokkur. W dawnych czasach mojej mlodosci rowniez inne islandzkie partie probowaly tworzyc gazety konkurencyjne do Mogginn (byly m.in. Thjodviljnn, Timinn, Althydubladid), ale bez wiekszych sukcesow. DV mial i ma zupelnie inny profil i dlatego przetrawal.
O ile wiem to DV nalezal kiedys do tej samej firmy - 365 Midlar - ktora miala Frettabladid i www.visir.is (o ile pamietam DV jest produktem polaczenia dwoch gazet Dagbladid-Visir - chyba w 1980-1 albo jakos tak). Do tej samej "rodziny" nalezal m.in. dunski bezplatny dziennik Nyhedsavisen, ktory wlasnie niedawno razem ze swa fima w Danii (365 Media Scandinavia AS) zakonczyl swoj dosc krotki zywot bankructwem.
Jak kazdy brukowiec DV sprzedaje sie tytulem na pierwszej stronie, za ktorym bardzo czesto kryje sie calkiem banalna historia. Poziom artykulow odpowiada poziomowi brukowca. Na polski tlumaczone sa chyba te najczesciej czytane w sieci - albo te o tematyce krajowej (islandzkiej) i polonijnej.
Przyjrzalem sie tlumaczeniu na polski jednego artykulu z DV - tytul "Wstydzi siÄ tego, Ĺźe jest IslandkÄ
" (dotyczy islandzkiej rencistki mieszkajacej w Danii) i musze przyznac, ze jest dosc wierne oryginalowi. Odchylenia sa dosc blache (tlumacz nie podal np., ze kobieta ma trojke dzieci, za to chyba dodal od siebie ze robi na drutach - w islandzkiej wersji nic o tym nie ma). Na koncu jest pewna niescislosc. W islandzkim oryginale stoi: "Eg myndi ekki kynna mig sem Islending herna ef eg yrdi spurd. Thad er alveg a hreinu"; co w doslownym tlumaczeniu na polski zabrzmialoby mniej wiecej: "Nie przyznalabym sie tutaj do bycia Islandka, gdyby mnie o to zapytano. To zupelnie jasne". Tlumacz przetlumaczyl natomiast: "Nie przyznajÄ siÄ do mojego obywatelstwa, po prostu siÄ wstydzÄ".
Summa summarum: wydaje mi sie, ze za poziom polskiej edycji DV nalezy winic przede wszystkim samo DV, a nie jakiegos tam bogu ducha winnego polskiego tlumacza. _________________ Margr verdr af aurum api. (HĂĄvamĂĄl) |
|
Powrót do góry |
|
 |
| doctoros
| Dołączył: 25 Wrz 2008 | Posty: 1 | Skąd: WrocĹaw |
|
Wysłany: 18 Paź 2008, 13:33 Temat postu: DV po polsku to nie tylko mizeria jÄzykowa - czytajcie to... |
|
|
Witam!
OtworzyĹem dzisiaj stronÄ DV.is, wszedĹem w zakĹadkÄ z wiadomoĹciami w polskim jÄzyku i co widzÄ? ArtykuĹ pod tytuĹem "“Statek” z wielkimi przedsiÄwziÄciami zatonÄ
Ĺ". No piÄknie, czytam...
(http://www.dv.is/wiadomosci/2008/10/15/statek-z-wielkimi-przedsiewzieciami-zatonal/)
Nie wiem czy mam siÄ ĹmiaÄ, czy pĹakaÄ. Oto koĹcĂłwka artykuĹu:
"Hannes HĂłlmsteinn Gissurarson jest jednym z IslandczykĂłw, ktĂłrzy popierajÄ
pomysĹy i ideaĹy Milton Friedman, szczegĂłlnie te, gĹoszone w ostatnim dziesiÄcioleciu. Gazeta DV skontaktowaĹa siÄ z nim proszÄ
c o jego opiniÄ na temat wypowiedzi prezydenta, nie chciaĹ niestety nic na ten temat powiedzieÄ, zaznaczyĹ, Ĺźe najpierw chce zobaczyÄ tÄ
wypowiedĹş w druku przed wydaniem jakiejkolwiek opinii."
Z tekstu wynika jasno, Ĺźe dziennikarze DV skontaktowali siÄ z Friedmanem i zapytali co sÄ
dzi o wypowiedzi prezydenta. Friedman nie chciaĹ nic na ten temat powiedzieÄ. Nie dziwiÄ siÄ. Milton Friedman zmarĹ w listopadzie 2006. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 31 Paź 2008, 17:42 Temat postu: |
|
|
http://www.dv.is/wiadomosci/2008/10/31/nie-da-sie-przezyc-z-zasilku-dla-bezrobotnych/
nie da sie przyzyc ze 130 000kr na miesiac... hmmm a ja juz 2 lata zyje za 90 000!! i musze tez oplacic wszsytko i zjesc czasem tez trzeba...
Dobre!!!
Dziewczyny z Bonusa za 140 000 na reke tez zyja i oplaca wszsytko i jeszcze do PL do domu wysla.... Datego mamy kryzys, bo Isalndczycy nie wyzyja za 130 000kr...
Jurde ja wogole to ma 63 000 zasilku dla bezrobotnych! I musze jakos zyc.
Mam ochote strzelic w pysk tym z rzadu i niektorym islandczykom za to ze zarabiaja sporo kasy i nie rozumieja tych co zapir*** za 200 000 kr na mieias z kupa nadgodzin. Taki ci jeszcze powie: moze musisz troche oszczedzic na czyms?? Ciekawe na czym chyba na jedzeniu bo nawet nie pale i nie pije.
Chyba czas zaczas pic i olac niektore rzeczy.... ja juz nie moge... zla jestem! |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mjkl ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 26 Paź 2006 | Posty: 2605 | |
|
Wysłany: 31 Paź 2008, 19:23 Temat postu: |
|
|
lovisa napisał: | Chyba czas zaczas pic i olac niektore rzeczy.... ja juz nie moge... zla jestem! |
to zacznij pracowac. _________________ "It's nice to be important, but it's more important to be nice", HFV, 1980-2011 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 31 Paź 2008, 19:30 Temat postu: |
|
|
hehehe dobre! zeby ta praca jeszcze byla to bym moze i poszla ale jej nie ma dla mnie.. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 31 Paź 2008, 20:05 Temat postu: wiadomosci |
|
|
No tak to teraz juz wiem dlaczego moj sasiad alkoholik byĹ trzy razy w Vinbudzie... Wszystko idzie w gore teraz. Ja mam jeszcz Ĺźubruweczke z polski, hi hi  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|