Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat |
Autor |
Wiadomo舵 |
| tomx
| Do潮czy: 21 Pa 2008 | Posty: 5 | |
|
Wys砤ny: 14 Gru 2008, 19:57 Temat postu: lekarz |
|
|
witam
moja 偶ona jest w 3 miesi膮cu ci膮偶y, mieszkamy 104 Reykjavik, czy mo偶e mi kto艣 da膰 namiary na przychodnie lub po艂o偶na
dziekuj臋 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| luiza
| Do潮czy: 09 Pa 2006 | Posty: 151 | |
|
Wys砤ny: 14 Gru 2008, 20:27 Temat postu: |
|
|
tomx zobacz strone wczesniej ktos pytal tez o przychodnie w Rvk 104 i jest dokladnie wyjasnione  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| zuzula666
| Do潮czy: 05 Lut 2008 | Posty: 410 | Sk眃: Reykjawik |
|
Wys砤ny: 15 Gru 2008, 9:59 Temat postu: |
|
|
Tomx w 104 to Glaesibae na ulicy Alfheimum 74( tam gdzie sklep dla dzieciaczk贸w Olivier&Olivia) blisko Skeifanu. Moja ci膮偶臋 prowadzi艂a po艂o偶na Helga ale znam tak偶e drug膮 r贸wnie sympatyczn膮 Jonin臋. Naprawd臋 swietne kobiety i idzie sie z nimi dogada膰  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lew =konto odzyskane=
| Do潮czy: 17 Lip 2008 | Posty: 147 | |
|
Wys砤ny: 15 Gru 2008, 15:30 Temat postu: |
|
|
Pink....
Bycie samotn膮 matk膮 w obcym kraju to na pewno nic fajnego. W Twoim przypadku wraca艂abym do kraju, je艣li masz tam ubezpieczenie to o nic nie musisz si臋 martwi膰. B臋dziesz traktowana jak normalny obywatel Polski i za nic nie b臋dziesz p艂aci膰. Je艣li chodzi o macierzy艅ski to tu normalnie mo偶esz z艂o偶y膰 wszelkie dokumenty i wyjecha膰. B臋dzie trzeba z Polski wys艂a膰 angielskoj臋zyczny akt urodzenia dziecka chyba do 2 tyg. po porodzie ale to ju偶 musia艂aby艣 dopyta膰. Je艣li nadal pracujesz to musisz pami臋ta膰 by przed ok 34 tyg. ci膮偶y lecie膰 a to wi膮偶e si臋 ze zwolnieniem lekarskim. Tu nie jest 艂atwo je uzyska膰 ale je艣li Twoja po艂o偶na jest ok to zrozumie czemu chcesz jecha膰 i powinna Ci je wystawi膰. Je艣li nie to zawsze zostaje troszk臋 post臋ka膰, ponarzeka膰 na kr臋gos艂up, nogi, zas艂abni臋cia itd. W贸wczas przed wyjazdem musisz wszystko za艂atwi膰 z macierzy艅skim (wy偶ej pisa艂am Ci co potrzeba). Mo偶esz dopyta膰 te偶 tam o przekierowanie p艂atno艣ci macierzy艅skiego do Polski na jakie艣 konto ale ja jak zawsze je偶d偶臋 do kraju korzystam po prostu z naszych normalnych kart w bankomacie czy sklepie...wiec mo偶e nie ma potrzeby tego robi膰 to ju偶 jak wolisz. Jako m艂odej, samotnej mamie b臋dzie Ci du偶o 艂atwiej i bezpieczniej by膰 w tym okresie przy rodzinie...Polecam ju偶 zacz膮膰 kompletowa膰 dokumenty.
Powodzenia. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| LUCYNA86 ILO艢膯 OSTRZE呕E艃: 1
| Do潮czy: 15 Wrz 2008 | Posty: 104 | Sk眃: Hafnariorður |
|
Wys砤ny: 15 Gru 2008, 15:38 Temat postu: þ |
|
|
wie moze ktos czy maciezynskie bedzie placone przed swietami????????????????????????? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| zuzula666
| Do潮czy: 05 Lut 2008 | Posty: 410 | Sk眃: Reykjawik |
|
Wys砤ny: 15 Gru 2008, 17:24 Temat postu: |
|
|
Macierzy艅skie to raczej przelew sta艂y zawsze 1 dnia ka偶dego miesi膮ca wiec nie b臋da robi膰 wyj膮tk贸w 偶e s膮 艣wi臋ta |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| pinki
| Do潮czy: 12 Gru 2008 | Posty: 18 | |
|
Wys砤ny: 15 Gru 2008, 17:58 Temat postu: |
|
|
lew barzdzo dziekuje za odpowiedz uspokoi艂a艣 mnie ze to mo偶liwe jest... a nie wiesz czy w razie gdybym nie dosta艂a zwolnienia lekarskiego mog艂a bym is膰 na urlop poprostu... my艣le ze szefowa nie powinna robic z tym problemu... pyta艂am dzisiaj o to w pracy ale oni sie zachowuja jak by nic kompletnie na ten temat nie wiedzieli _________________
   |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lew =konto odzyskane=
|
Wys砤ny: 15 Gru 2008, 18:52 Temat postu: |
|
|
Pinki w ostateczno艣ci mo偶esz wzi膮膰 macierzy艅ski wcze艣niej chyba 2miesi膮ce przed porodem ale dok艂adnie ile powiedz膮 ci w urz臋dzie. Masz do wyboru p贸艂 roku lub rok co mo偶e zapewnia mniejsze miesi臋czne wp艂aty, ale jeste艣 w贸wczas bezpieczna przez rok kt贸ry w Twoim przypadku gdy jeste艣 sama mo偶e okaza膰 si臋 korzystniejszy. Dodatkowo polecam porozmawia膰 z szefow膮. Na pewno masz jakie艣 dni urlopu p艂atnego i jakby co mo偶e dadz膮 Ci w pracy bezp艂atny do ko艅ca ci膮偶y z racji ci臋偶kiej sytuacji...i potrzeby wyjazdu. Jednak w du偶ej mierze zale偶y to od pracodawcy. Sama musisz wybra膰 kto wygl膮da na "cz艂owieka kt贸ry Ci臋 zrozumie" po艂o偶na czy szefowa i pr贸buj rozmawia膰. Po艂o偶na je艣li jest normalna zrozumie gdy wyja艣nisz, 偶e boisz si臋 tu zosta膰 sama do porodu, 偶e mo偶esz sobie nie poradzi膰, ci膮g艂y stres te偶 mo偶e wp艂yn膮膰 na por贸d i dziecko, dodatkowo depresja matki itd...powinna Ci臋 zrozumie膰 i da膰 zwolnienie lekarskie.
Postaraj si臋 o zwolnienie lub urlop bo macierzy艅skiego troch臋 szkoda przed porodem. Dobrze by艂oby zacz膮膰 ju偶 rozmowy bo nie zosta艂o Ci wcale tak du偶o czasu. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| pinki
| Do潮czy: 12 Gru 2008 | Posty: 18 | |
|
Wys砤ny: 15 Gru 2008, 19:40 Temat postu: |
|
|
tak wiem... jutro mam wizyte u po艂o偶nej wiec zonaczymy... mam nadzieje ze bedzie dobrze dzieki ze jestes chociaz ty masz pojecie o tym co sie tu dzieje... _________________
   |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Magda77
| Do潮czy: 10 Lip 2008 | Posty: 67 | |
|
Wys砤ny: 23 Gru 2008, 1:28 Temat postu: |
|
|
Weso艂ych 艢wi膮t Mamu艣ki dla Was i Waszych pociech (tych w brzuszkach te偶 ) |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Halszunia
| Do潮czy: 14 Lis 2008 | Posty: 11 | |
|
Wys砤ny: 28 Gru 2008, 13:22 Temat postu: |
|
|
chcialam zapytac bo nie jestem zorientowana jakie sa koszta porodu na islandii czy moze byc porod rodzinny poinformowanym dziekuje za odpowiedz |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| yourbrotherthebeer
| Do潮czy: 15 Lis 2008 | Posty: 198 | Sk眃: Keflavik |
|
Wys砤ny: 29 Gru 2008, 2:38 Temat postu: Koszt |
|
|
Koszt porodu wynosi 0 ISK
Porod rodzinny jest standartem. Kosztuje 0 ISK. Jak moja zona rodzila pierwsze dziecko to mnie jeszcze karmili za friko i spalem jedna noc na krzywy ryj w szpitalu
Ale to bylo 9 lat temu w Akureyri |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lew =konto odzyskane=
|
Wys砤ny: 29 Gru 2008, 10:54 Temat postu: |
|
|
Halszunia za por贸d nic nie p艂acisz je艣li jeste艣 w systemie ubezpieczeniowym (min. p贸艂 roku na Islandii). Je艣li nie jeste艣 te p贸艂 roku trzeba p艂aci膰 a koszt jest bardzo du偶y (z tego co s艂ysza艂am to ok 700 ty艣. koron za naturalny bez komplikacji, o dok艂adn膮 cen臋 trzeba dopyta膰).
Porody rodzinne s膮 faktycznie norm膮, do wyboru masz wiele opcji jednak tatu艣 p艂aci za obiad i noc ale suma nie jest wielka ok 3 ty艣. za noc.
Pozdrawiam  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| kathyn
| Do潮czy: 06 Mar 2006 | Posty: 44 | Sk眃: Mosfellsbaer |
|
Wys砤ny: 29 Gru 2008, 14:40 Temat postu: |
|
|
mam do sprzedania przewijak dla dziecka za 4.000 isk z materacykiem osoby zaiteresowane prosze o kontakt pw lub pod numerem 6614279 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Iwonaa
| Do潮czy: 20 Lis 2008 | Posty: 44 | |
|
Wys砤ny: 29 Gru 2008, 22:47 Temat postu: |
|
|
z tego co mnie wiadomo za por贸d naturalny bez znieczulenia itd. p艂aci si臋 oko艂o 100 tys. ISK. Moja kole偶anka zap艂aci艂a 70 tys ISK.
Tato za noc, jedzonko p艂aci 3 tys. ISK |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 31 Gru 2008, 0:52 Temat postu: þ |
|
|
hej dziewczyny mam pytanko,chcem w lutym z moja 3 mieseczna corka leciec do polski liniami icelandexpress i karmie butelka i uzywam mleko sojowe sma co moge zabrac i ile ? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| afganskibicz ILO艢膯 OSTRZE呕E艃: 2
| Do潮czy: 01 Gru 2008 | Posty: 148 | |
|
Wys砤ny: 31 Gru 2008, 1:40 Temat postu: Re: þ |
|
|
LUCYNA86 napisa: | hej dziewczyny mam pytanko,chcem w lutym z moja 3 mieseczna corka leciec do polski liniami icelandexpress i karmie butelka i uzywam mleko sojowe sma co moge zabrac i ile ? |
nie zabierzesz zadnych plynow na poklad, najlepiej najedz si臋 duzo , napij zeby dzidzius mial duzo jedznka z wyminonka ?
oj chyba cos przekr臋ci艂em |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 31 Gru 2008, 2:57 Temat postu: þ |
|
|
ale ja nie karmie juz piersia tylko butelka i wlasnie nie wiem czy mozna miec mleko w proszku bo wode to bym sobie wziela w samolocie |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| karuta Alpha Team
| Do潮czy: 01 Kwi 2004 | Posty: 1245 | |
|
Wys砤ny: 31 Gru 2008, 11:54 Temat postu: |
|
|
脥 hverjum umb煤ðum mega ekki vera meira en 100 ml af v枚kva.
脰ryggisverðir mega gera undantekningu vegna barnamatar, og lyfja merktum notanda (铆 magni sem dugar meðan 谩 ferð stendur).
mozesz miec 100ml w kazdym opakowaniu ,i ochrona moze pojsc na ustepstwa w zwiazku z przewozem jedzenia dla dziecka oraz lekow.Wez w 4(czy wiecej) buteleczki po 100ml ,najwyzej wywalisz...Woda w samolocie to nie wiem...moze jakas odzyskiwana ,chyba niezbyt dla dziecka.Wloz tylko te buteleczki w przezroczysty woreczek.Pudelko z mlekiem ewentualnie wez ale zamkniete . |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Marta Luiza
| Do潮czy: 05 Lis 2004 | Posty: 310 | Sk眃: Islandia |
|
Wys砤ny: 31 Gru 2008, 14:51 Temat postu: |
|
|
Marta Luiza napisa: | ja lecialam z cala torba jedzenia i picia, bo podrozowalam ponad 20 godzin z Malym, i mozna miec ale wszystko musi byc rzeczywiscie dla dzieci, czyli nie Svali, Tropi, czy Kappi ale Nestle , Geber itd, mleko mialam w kartonikach po 200ml. i nie bylo zadnego problemu. |
|
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|