Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat |
Autor |
Wiadomo舵 |
| LUCYNA86 ILO艢膯 OSTRZE呕E艃: 1
| Do潮czy: 15 Wrz 2008 | Posty: 104 | Sk眃: Hafnariorður |
|
Wys砤ny: 23 Sty 2009, 16:32 Temat postu: æ |
|
|
a czy ktos moze powiedziec mi kiedy i gdzie przyjmuje konsulant bo na tej glownej stronie nie moge znalez  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| izunia_255
| Do潮czy: 23 Pa 2008 | Posty: 6 | |
|
Wys砤ny: 23 Sty 2009, 17:49 Temat postu: |
|
|
Obs艂uga interesant贸w w siedzibie urz臋du przy Sk煤lat煤n 2 (r贸g Borgartuni)
Poniedzia艂ek: 9:00 - 12:00
Wtorek: 9:00 - 12:00
艢roda: 15:00 - 18:00
Czwartek: 9:00 - 12:00
Pi膮tek: 9:00 - 12:00
Uprzejmie informujemy i偶 w godzinach otwarcia urz臋du dla interesant贸w proponujemy wszystkim zainteresowanym dost臋p do polskiej prasy |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| marczelitto85
| Do潮czy: 16 Wrz 2008 | Posty: 23 | |
|
Wys砤ny: 23 Sty 2009, 18:04 Temat postu: |
|
|
Przebicie worka p艂odowego?? i czy si臋 jest pewnym?nie rozumiem i ju偶 si臋 zestresowa艂am co to znaczy? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| marczelitto85
|
Wys砤ny: 23 Sty 2009, 18:06 Temat postu: |
|
|
powy偶sza wypowiedz to do mikolaj. pozdrawiam |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 23 Sty 2009, 18:24 Temat postu: þ |
|
|
CZY KTORAS Z WAS WYRABIALA PASZPORT DLA SWOJEGO DZIECKA URODZONEGO TUTAJ NA ISLANDI I JEST STANU WOLNEGO JESLI TAK TO JAK TO ZALATWIALISCI I JAK DLUGO BO JA CHCEM Z E SWOJA 2 MIESIECZNA CORKA LECIEC DO POLSKI 16 LUTEGO A NIE MAM JESZCZE PASZPORTU???????????? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| zuzula666
| Do潮czy: 05 Lut 2008 | Posty: 410 | Sk眃: Reykjawik |
|
Wys砤ny: 23 Sty 2009, 19:00 Temat postu: |
|
|
Lucyna przede wszystkim musisz przes艂a膰 islandzki akt urodzenia wraz z upowa偶nieniem dla kogos np z rodziny do z艂o偶enia go w polskim urzedzie stanu cywilnego. Ja czeka艂am na ten akt oko艂o miesi膮ca. Dopiero z tym aktem mo偶esz za艂atwia膰 sprawy zwi膮zane z paszportem. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| yourbrotherthebeer
| Do潮czy: 15 Lis 2008 | Posty: 198 | Sk眃: Keflavik |
|
Wys砤ny: 23 Sty 2009, 19:32 Temat postu: |
|
|
jak sie staralem o pierwszy polski paszport dla dziecka urodzonego tutaj, to zajelo mi to 2,5 miesiaca, ale papiery byly zalatwiane przez Oslo
teraz pewnie da rade ze 2 - 3 tygodnie szybciej |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| zuzula666
|
Wys砤ny: 23 Sty 2009, 20:03 Temat postu: |
|
|
Marczelitto przebicie w贸d p艂odowych to nic strasznego. Mi te偶 je przebijali. Po prostu nie ka偶dej p臋kaj膮 one same. Po艂ozna podczas przebijania u mnie powiedzia艂a 偶e ten woreczek z wodami mia艂am bardzo twardy i ci臋偶ko by by艂o 偶eby same naturalnie p臋k艂y. Bez obaw  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| yourbrotherthebeer
| Do潮czy: 15 Lis 2008 | Posty: 198 | Sk眃: Keflavik |
|
Wys砤ny: 23 Sty 2009, 21:14 Temat postu: |
|
|
a tak swoja droga to pan z fizyki by sie ucieszyl z nowego odkrycia pod tytulem "pekajace wody"  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| marczelitto85
|
Wys砤ny: 23 Sty 2009, 21:25 Temat postu: |
|
|
yhy dzi臋kuj臋 zuzula666 pozdrawiam |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| zuzula666
|
Wys砤ny: 23 Sty 2009, 23:18 Temat postu: |
|
|
mniejsza z tym, przecie偶 i tak ka偶da z nas wie o co chodzi  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| ryba 56
| Do潮czy: 11 Sie 2008 | Posty: 38 | Sk眃: ISAFJORDUR |
|
Wys砤ny: 24 Sty 2009, 13:36 Temat postu: PASZPORT |
|
|
do LUCYNA ja wyrabia艂am paszport tydzie艅 temu . Jestem stanu wolnego i nic to nie przeszkadz tylko ojciec dziecka musi przyjsc z Tob膮 do konsulatu i oczywi艣cie dziecko te偶 musi by膰 . Potrzebne s膮 wasze paszporty . zdj臋cie dziecka . polski akt urodzenia no i got贸weczka a i paszport wyrabiaj膮 na miejscu czeka si臋 ok 15 min |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 24 Sty 2009, 14:27 Temat postu: þ |
|
|
Ryba ale ojcem dziecka jest moj chlopak islan...i my zyjemy razem a akt urodzenia to ja swoj tez musze miec czy tylko dziecka bo dziecko urodzilo sie tutaj na islandi aha a ile sie placi i jakie to zdjecia musza byc i gdzie je wyrobic????? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| zuzula666
|
Wys砤ny: 24 Sty 2009, 15:37 Temat postu: |
|
|
Lucyna akt urodzenia dziecka-nie tw贸j. Oboje musicie z艂o偶y膰 podpisy, wzi膮膰 ze sob膮 paszporty, a p艂aci si臋 2 tysie z kawa艂kiem(dok艂adnie nie pami臋tam). Zdj臋cia zrobisz na Hlemurze u bardzo mi艂ego starszego pana. Powiedz tylko 偶e zdj臋cia do paszportu maja by膰. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| ryba 56
|
Wys砤ny: 24 Sty 2009, 16:57 Temat postu: |
|
|
II. Pierwszy paszport dla dziecka
Dzieciom do lat 5 wydawane s膮 paszporty tymczasowe z wa偶no艣ci膮 na 12 miesi臋cy. Je艣li dziecko nie posiada艂o do tej pory w艂asnego paszportu, nale偶y przed艂o偶y膰 wa偶ny polski paszport lub dow贸d osobisty rodzic贸w. Ponadto wymaga si臋 przed艂o偶enia zgody obojga rodzic贸w lub opiekun贸w prawnych, wyra偶onej osobi艣cie przed konsulem lub na pi艣mie z podpisem po艣wiadczonym przez notariusza albo orzeczenia w艂a艣ciwego polskiego s膮du, z kt贸rego wynika, 偶e prawo decydowania w sprawie wydania paszportu przys艂uguje tylko jednemu z rodzic贸w albo orzeczenia polskiego s膮du opieku艅czego o zgodzie na wydanie dziecku paszportu. Uwzgl臋dniane s膮 decyzje wydane po 01.04.2005 w oparciu o rozporz膮dzenie Rady (WE) Nr 2201/2003 z dnia 27 listopada 2003 r. UWAGA: Zgodnie z art. 15 ustawy o dokumentach paszportowych przy sk艂adaniu wniosku o wydanie dokumentu paszportowego wymagana jest obecno艣膰 ma艂oletniego lub osoby ubezw艂asnowolnionej. Natomiast odbioru dokumentu paszportowego dla ma艂oletniego do lat 13 mo偶e dokona膰 jedno z rodzic贸w lub opiekun贸w.Aby otrzyma膰 paszport dla dziecka, rodzice musz膮 przyj艣膰 wraz dzieckiem oraz przed艂o偶y膰:
1. polski akt urodzenia wydany przez polski urz膮d stanu cywilnego w艂a艣ciwy dla ostatniego miejsca zamieszkania matki lub ojca dziecka na podstawie islandzkiego aktu urodzenia wydanego przez "Þj贸ðskr谩" (umiejscowienie)
2. dwa zdjecia paszportowe dziecka (wymagania opisano w punkcie I)
3. wa偶ne paszporty rodzic贸w
4. akt ma艂偶e艅ctwa rodzic贸w
5. op艂ata konsularna w got贸wce
My te偶 nie jeste艣my ma艂偶e艅stwem i wtedy nic si臋 nie przedstawia , a op艂ata ponad 2 ty艣 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 24 Sty 2009, 17:40 Temat postu: æ |
|
|
a z kad mam wziasc ten akt urodzenia dziecka tutaj bo ja slyszalamz ze przychodzi po 5 dniach do domu |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| marczelitto85
|
Wys砤ny: 24 Sty 2009, 20:20 Temat postu: |
|
|
LUCYNA86
ja mam takie wiadomo艣ci na ten temat:) w szpitalu dostajesz dokument o tym i偶 urodzi艂a艣 dziecko, zanosisz ten dokument tutaj do urzedu i sk艂adasz papiery o wydanie aktu urodzenia( mo偶esz poprosi膰 aby dali Ci go w j臋zyku angielskim) po kilku dniach przysy艂aj膮 Ci ten akt. Ty potem wysy艂asz akt po angielsku do Polski tam Ci go t艂umacz przysi臋g艂y t艂umaczy na j.polski kto艣 z rodziny zanosi ten akt przet艂umaczony na polski do urz臋du i tam wyrabiaj膮 male艅stwu pesel i razem z tym aktem i peselem wysy艂aj膮 Ci tutaj.
Je偶eli m贸wi臋 co艣 藕le to prosz臋 kogo艣 bardziej obeznanego o sprostowanie. Pozdrawiam |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| ryba 56
|
Wys砤ny: 25 Sty 2009, 10:36 Temat postu: |
|
|
tak masz racje tylko do ko艅ca nie wiem jak jest z tym peselem bo jedni m贸wi膮 偶e dopiero jak przylecimy do Polski to nadamy dziecku pesel , ale to ma艂o wa偶ne tu chyba do niczego nie jest potrzebne i w paszporcie mojej niuni nie ma wpisanego peselu  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| zuzula666
|
Wys砤ny: 25 Sty 2009, 12:32 Temat postu: |
|
|
rzeczywi艣cie pesel nie jest ci potrzebny do wyrobienia paszportu. W miom przypadku by艂o tak 偶e tesciowa zameldowa艂a niunie u nas w gminie i automatycznie dziecku nadaja pesel, tylko ze na niego czeka si臋 jaki艣 czas- oko艂o 4 tyg. Dp Islandii nie jest on potrzebny bo dziecko pos艂uguje sie tylko kenitale. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 25 Sty 2009, 13:08 Temat postu: l |
|
|
zuzzula troche mi sie niechce wiezyc bo za duzo roboty z tym aktem ja nie dostaalm zadnych papierow zer szpitaal i nic mi nie wyslali do domu ks mi mowil ze jak dziecko jest chcrzczone tutaj to on wysyla papier gdzies do biura ale nie wiem gdzie wiec musza miec te akt gdzies tutaj tylko nie wiem gdzie |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|