Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastpny temat |
Autor |
Wiadomo |
|
|
Powrt do gry |
|
|
|
Wysany: 10 Mar 2008, 0:00 Temat postu: |
|
|
naprawdę jesli Cie to interesuje to uzyj googli , bedziesz mial lektury na dugo |
|
Powrt do gry |
|
|
| kriz_dux
| Doczy: 21 Wrz 2007 | Posty: 207 | Skd: Toruń |
|
Wysany: 10 Mar 2008, 0:10 Temat postu: |
|
|
zyzak napisa: | kriz_dux napisa: | zyzak napisa: | poszperaj w googlach, jest tego....
nawet pdf'y |
to poproszę uprzejmie o te pdfy które zapewne znalazłeś |
czyli nawet nie szukales ? |
nie szukałem
dziękuję
poproszę o więcej |
|
Powrt do gry |
|
|
|
|
Powrt do gry |
|
|
| kriz_dux
|
Wysany: 10 Mar 2008, 0:34 Temat postu: |
|
|
hehe:)
dzięki raz jeszcze.
wiedziałem, że mi pomożesz:)
a tak bardziej poważnie...
poczekam na odpowiedź dariusza40, bo skądś on czerpie/czerpał swoją wiedzę, więc mniemam, że wskazując mi jakieś (swoje) źródła, może ułatwić odnalezienie tych właściwych, bez błądzenia i napotykania bzdur...
a jeśli nie, to wówczas sam zacznę szukać/błądzić - nie myśl, że nie potrafię używać wyszukiwarki:) |
|
Powrt do gry |
|
|
|
Wysany: 10 Mar 2008, 0:38 Temat postu: |
|
|
kriz_dux napisa: | hehe:)
dzięki raz jeszcze.
wiedziałem, że mi pomożesz:)
a tak bardziej poważnie...
poczekam na odpowiedź dariusza40, bo skądś on czerpie/czerpał swoją wiedzę, więc mniemam, że wskazując mi jakieś (swoje) źródła, może ułatwić odnalezienie tych właściwych, bez błądzenia i napotykania bzdur...
a jeśli nie, to wówczas sam zacznę szukać/błądzić - nie myśl, że nie potrafię używać wyszukiwarki:) |
wierze ,ze potrafisz, ale sie lenisz
ja na odczepnego cos znalazlem, wiec Ty jesli jestes zainteresowany i masz kupe czasu przegladac internetowy bajzlnik napewno znajdziesz to o co Ci konkretnie chodzi |
|
Powrt do gry |
|
|
| dariusz40
| Doczy: 16 Lut 2008 | Posty: 138 | Skd: Grenlandia |
|
Wysany: 10 Mar 2008, 2:42 Temat postu: |
|
|
Oczywiscie internet to wspaniala kopalnia wiedzy - szczególnie jak sie szuka tekstow w roznych jezykach. Pomaga mi tez (solidne choc rzadko uzywane) wyksztalcenie filologiczne (studia magisterskie w Háskóli Íslands), bo podstawy lingwistyki pozwalaja latwiej kojarzyc slowa i daja lepsza intuicje w poszukiwaniach. Wiadomo n.p. ze romanskie "p" przeszlo w germanskie "f" ("piscis" - "fiskr"), a romanskie "c" (wym. "k") w germanskie "h" ("casa" - "hus"), itd. wiec latwiej wpasc na wlasciwy trop. Lamiglowki lingwistyczne sa bardzo wciagajace bo przy pewnej fantazji mozna ulozyc cale historie - niekoniecznie prawdziwe - na temat roznych aspektow naszego pojmowania swiata. A islandzki (czy raczej staroislandzki) to przeciez troche taka lacina albo sanskryt polnocnej Europy. Dzieki niesamowitej wprost ilosci bardzo starych tekstow, ktore zachowaly sie w tym jezyku mozna dowiedziec sie wielu rzeczy, o dawno zaginionym swiecie. Nie tylko z tego o czym te teksty opowiadaja ale rowniez z tego co przemycilo sie niechcacy, mimochodem. _________________ Margr verdr af aurum api. (Hávamál) |
|
Powrt do gry |
|
|
| dariusz40
| Doczy: 16 Lut 2008 | Posty: 138 | Skd: Grenlandia |
|
Wysany: 10 Mar 2008, 3:45 Temat postu: |
|
|
Najlepszym islandzkim lingwista od jezykow indoeuropejskich jest wg. mnie Jón R. Gunnarsson, lektor w Háskóli Íslands. Jón jest prawdziwym geniuszem jezykowym, zna ich ponad 30, w tym oczywiscie rowniez jezyk polski. Wyklada jezykoznawstwo od minimum 25 lat (chyba dluzej). Jesli ktos mieszka w Rvk. i jest zainteresowany wykladami z jezykoznawstwa to bardzo polecam. Zona Jóna, Margrét Jónsdóttir, jest docentem na fakultecie islandzkiego dla studentow cudzoziemskich.
Internetowe zapoznawanie sie z jezykami indoeuropejskimi zaczac mozna n.p. od angielskiej wersji Wikipedii, skad jest cala masa hypertekstow.
Jednym z najobszerniejszych portalow zasobow naukowych jest http://linguist.emich.edu/
Do zabaw jezykowych (punktem wyjsciowym jest jezyk angielski) mozna uzywac portalu http://www.thefreedictionary.com/.
Bez watpienia moje dygresje za bardzo oddalily sie od tematu 8go marca. Przepraszam. _________________ Margr verdr af aurum api. (Hávamál) |
|
Powrt do gry |
|
|
| kriz_dux
|
Wysany: 10 Mar 2008, 10:11 Temat postu: |
|
|
@dariusz40: dzięki za odpowiedź
z thefreedictionary.com często korzystam i niekiedy z askoxford.com (głównie jak się okazuje napotykając się na staroangielskie słowa).
pozdro. |
|
Powrt do gry |
|
|
|
|
Nie moesz pisa nowych tematw Nie moesz odpowiada w tematach Nie moesz zmienia swoich postw Nie moesz usuwa swoich postw Nie moesz gosowa w ankietach
|
|