Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| Tomcat
| Dołączył: 23 Mar 2006 | Posty: 123 | Skąd: (juĹź nie)Reykjavik |
|
Wysłany: 29 Sie 2007, 20:21 Temat postu: PrzeglÄ
d techniczny auta |
|
|
JakoĹ nie mogÄ znaleĹşÄ informacji na temat przeglÄ
du samochodu na
Islandii. Wiem,Ĺźe ostatnia cyfra rejestracji oznacza miesiÄ
c,do koĹca
ktĂłrego trzeba zgĹosiÄ siÄ na przeglÄ
d. JeĹli wiecie gdzie,za ile,jak wyglÄ
da taki przeglÄ
d itp itd to bÄdÄ wdziÄczny za informacje. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| unregistered
| Dołączył: 18 Mar 2005 | Posty: 228 | |
|
Wysłany: 29 Sie 2007, 20:59 Temat postu: |
|
|
Z ta ostatnia cyfra to mozna troche naciagnac.
Przykladowo Twoja rejestracja konczy sie 8, czyli przeglad musisz zrobic do konca sierpnia. Jednak nic sie nie stanie gdy skontrolujesz swoj samochod do konca pazdziernika. Masz te dwa miesiace marginesu. No chyba ze przyjedzie policja i naklei Ci na rejestracji nalepke z data do kiedy musisz zrobic przeglad.
Przeglad robisz w Frumherji ( http://www.frumherji.is/ jest tez troche po angielsku), to znaczy ja tam robilem i nie wiem czy jest mozliwosc robienia gdzies jeszcze. Dzownisz pod ich numer umawiasz sie na pasujacy Ci termin (data i godzina) i w umowionym terminie pojawiasz sie z samochodem. Kontrola przeprowadzana jest tylko w dni robocze, godzina 8-16.
Trwa okolo 20 minut. Kosztuje (ja tyle zaplacilem) nieco ponad 6 tysiecy koron. Sprawdzane jest uklad wydechowy, hamulcowy, elektryka, swiatla i jeszcze jakies rzeczy. Jesli samochod przeszedl dostajesz nowa nalepke ta jakby fioletowa. Jesli nie przeszedl dostajesz nalepke zielona na ktorej nadal mozesz jezdzic. Dostajesz informacje co masz naprawic by samochod przeszedl kontrole i date do kiedy masz sie zglosic ponownie. Gdy wszystko naprawisz ponownie sie umawiasz, ponownie placisz tylko ze podobno mniej i wtedy sprawdzaja Ci tylko to co bylo zepsute.
To chyba tyle.
Nie jestem pewien czy dobrze opisalem co sie dzieje gdy samochod nie przejdzie kontroli bo ten fragment znam tylko ze slyszenia. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mjkl ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 26 Paź 2006 | Posty: 2605 | |
|
Wysłany: 29 Sie 2007, 21:03 Temat postu: |
|
|
a ta naklejka kolorowa na tablicy z miesiacem & rokiemto nie jest przypadkiem termin przegladu? okres ubezpieczenia & przeglad auta chyba pokrywaja sie. nie wiem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Tomcat
| Dołączył: 23 Mar 2006 | Posty: 123 | Skąd: (juĹź nie)Reykjavik |
|
Wysłany: 30 Sie 2007, 22:15 Temat postu: |
|
|
DziÄkujÄ Ci,unregistered,za tÄ garĹÄ informacji.Mam nadziejÄ,Ĺźe moje
auto "zda egamin".Acha,nalepka jest tylko na rok? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mjkl ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 26 Paź 2006 | Posty: 2605 | |
|
Wysłany: 30 Sie 2007, 22:53 Temat postu: |
|
|
10 miesiecy zdaje sie |
|
Powrót do góry |
|
 |
| lovisa OgĹoszeniodawca zweryfikowany
 | Dołączył: 16 Lip 2007 | Posty: 1047 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 30 Sie 2007, 23:23 Temat postu: |
|
|
nalepka jest na 12 miesiecy o ile pojedziesz w miesiacu w ktorym masz miec przeglad. moje stare auto mialo rejestracje XX 536 czyli co roku w czerwcu jesli bym jezdzila to bym miala na 12 miesiecy. oczywiscie moglam pojechac juz w maju a najpozniej w sierpniu. po 2 miesiacach polisj ama prawo naklejenia naklejki na szybe i wtedy masz tydzien czasu na przeglad. po tym czasie policja sciagnie tablice ktore sa do odebranie we Frumherji niegaleko fabryki czekolady Noi sirius i Egilsa produkujacego pepsi itp napoje. to na tej samej ulicy cpo czekolada.
tam tez robia przeglad samochodow. przeglady robia w kilku miejscach. jedno jest jeszcze na Skeifanie na przeciwko starego kronanu a dzisiejszego monopolowego.
sa w hafnarfjordzie ale ja nie wiem gdzie. trzeba poszukac bo kilkanascie jest napewno. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| unregistered
|
Wysłany: 31 Sie 2007, 0:04 Temat postu: |
|
|
Z nalepka jest tak jak napisala Lovisa.
Wazna tylko do miesiaca na ktory konczy sie Twoja rejestracja.
Zreszta dostajesz Skoðunarvottorð Ăkutækis (Swiadectwo kontroli technicznej pojazdu) i tam masz napisane kiedy nastepna kontrola powinna byc. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| viking User bywa zĹoĹliwy, IGNORUJ takie posty!
 | Dołączył: 22 Sie 2005 | Posty: 1747 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 31 Sie 2007, 4:38 Temat postu: |
|
|
Cytat: | nalepka jest na 12 miesiecy |
A moja naklejka byĹa waĹźna na 3 lata. _________________ Bardzo niewielu mÄĹźczyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywajÄ
siÄ wytrychem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| unregistered
|
Wysłany: 31 Sie 2007, 8:53 Temat postu: |
|
|
viking napisał: |
A moja naklejka byĹa waĹźna na 3 lata. |
Tylko ze dotyczy to jednak czegos innego niz nalepka po corocznej kontroli technicznej prawda?
Oczywiscie jest ta mozliwosc dla samochodow nowych, jednak akurat mowa jest o kolejnej kontroli samochodu.
Widzisz roznice Viking? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| lovisa OgĹoszeniodawca zweryfikowany
 | Dołączył: 16 Lip 2007 | Posty: 1047 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 31 Sie 2007, 9:29 Temat postu: |
|
|
tam na 3 lata dla nowego auta
pozniej na 2 lata
a pozniej co roku.l
nowe auta z wypozyczalni tez maja naklejke na 1 rok |
|
Powrót do góry |
|
 |
| googas24
| Dołączył: 01 Mar 2009 | Posty: 3 | |
|
Wysłany: 27 Cze 2009, 22:28 Temat postu: niepojechanie na umĂłwiony termin |
|
|
Witam!Mam takÄ
sytuacjÄ Ĺźe jestem umĂłwiony na przeglÄ
d,mam juĹź ustalony termin na wtorek,lecz dzisiaj pÄkĹa mi linka od rÄcznego i nie zrobiÄ tego do wtorku.ChciaĹbym siÄ dowiedzieÄ czy pĹaci siÄ jakÄ
Ĺ karÄ za nieprzyjechanie na umĂłwiony termin? Czy po prostu dzwoni siÄ potem jeszcze raz i siÄ ponownie umawia? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Lincoln Burrows
| Dołączył: 04 Sie 2009 | Posty: 12 | |
|
Wysłany: 4 Sie 2009, 22:00 Temat postu: |
|
|
Jak to z tym przegladem jest-trzeba zrobic do miesiaca z tablicy rejestracyjnej czy jest 2 miesiace dluzej? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| halle berry
| Dołączył: 25 Maj 2009 | Posty: 30 | |
|
Wysłany: 5 Sie 2009, 9:22 Temat postu: |
|
|
no ja tez jestem ciekawa jak to jest-bylo 2 miesiace marginesu ale czy jeszcze jest? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| patryk23l ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1 (dublowanie ogĹoszeĹ)
| Dołączył: 16 Sty 2008 | Posty: 670 | Skąd: Keflavik |
|
Wysłany: 5 Sie 2009, 11:07 Temat postu: |
|
|
jeszcze jest.
Czy ktos z was zlomowal ostatnio auto, czy placa jeszcze te 20.000tys kr i w jakim stanie auto musi dojechac na zlomowisko, czy moge z niego wyciagnac to co jest najbardziej wartosciowe, jakies czesci itp. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Trialerror
 | Dołączył: 04 Sty 2009 | Posty: 169 | Skąd: Reykjavik 111 |
|
Wysłany: 5 Sie 2009, 11:31 Temat postu: :) |
|
|
Ja myslÄ tak- zeby zezĹomowaÄ furmanke to musi ona byc w takim stanie ze faktycznie kwalifikuje sie ono na zĹom tzn.oznajmiasz jednogĹosnie dla samego siebie ze samochĂłd jest juz zagrozeniem dla innych uczestnikĂłw ruchu jak i nienadajacy sie juz do naprawy lub wymiany czesci jakichkolwiem bo staje sie mniej warty niz to co przy nim zrobisz.A jak teraz pĹaca to ci nie powiem bo nie wiem ale sĹyszaĹem ze ostatnio pĹacili 15 tys.a nie 20 tys.ale ile w tym prawdy to czort wie  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| viking User bywa zĹoĹliwy, IGNORUJ takie posty!
 | Dołączył: 22 Sie 2005 | Posty: 1747 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 5 Sie 2009, 12:55 Temat postu: Re: :) |
|
|
Trialerror napisał: | Ja myslÄ tak- zeby zezĹomowaÄ furmanke to musi ona byc w takim stanie ze faktycznie kwalifikuje sie ono na zĹom tzn.oznajmiasz jednogĹosnie dla samego siebie ze samochĂłd jest juz zagrozeniem dla innych uczestnikĂłw ruchu jak i nienadajacy sie juz do naprawy lub wymiany czesci jakichkolwiem bo staje sie mniej warty niz to co przy nim zrobisz.A jak teraz pĹaca to ci nie powiem bo nie wiem ale sĹyszaĹem ze ostatnio pĹacili 15 tys.a nie 20 tys.ale ile w tym prawdy to czort wie  |
Niejedna fura ktĂłra zostaĹa zezĹomowana jeĹşdzi jeszcze po drogach.
ChĹopaki z Vaki teĹź muszÄ
ĹźyÄ. _________________ Bardzo niewielu mÄĹźczyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywajÄ
siÄ wytrychem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Trialerror
 | Dołączył: 04 Sty 2009 | Posty: 169 | Skąd: Reykjavik 111 |
|
Wysłany: 5 Sie 2009, 13:19 Temat postu: :D |
|
|
No i tu masz racje Viking a niby skÄ
d na Forum sa dostÄpne czeĹci ? przeciez nikt nie kupiĹ w N1 i tu nie sprzedaje  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| patryk23l ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1 (dublowanie ogĹoszeĹ)
| Dołączył: 16 Sty 2008 | Posty: 670 | Skąd: Keflavik |
|
Wysłany: 5 Sie 2009, 19:30 Temat postu: |
|
|
Ale slyszalem ze juz niby nie placa za zlomowanie, czy ktos w ostatnim czasie zlomowal autko?? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| stan
 | Dołączył: 12 Sie 2007 | Posty: 689 | |
|
Wysłany: 6 Sie 2009, 15:32 Temat postu: |
|
|
znajomy zlomowal miesiac temu, placili 15000 (minus niezaplacony podatek drogowy) , pozwolili zabrac akumlator (nie chcial oddawac bo nowy) _________________ Divided We Stand, United We Fall!
NSK |
|
Powrót do góry |
|
 |
| seba76
 | Dołączył: 30 Cze 2009 | Posty: 16 | Skąd: Reykjavik\Bydgoszcz |
|
Wysłany: 6 Sie 2009, 16:00 Temat postu: |
|
|
halle berry napisał: | no ja tez jestem ciekawa jak to jest-bylo 2 miesiace marginesu ale czy jeszcze jest? |
Hej. Z tego co sie orientuje nie ma juz dwoch miesiecy marginesu(mam znajomego z vaki i mowil,ze jak przeglad zrobisz w pozniejszym terminie to placisz kare). Bylem dzisiaj na przegladzie kolo Eimskipu, placilem ok. 7 tys.,kolejki nie bylo, auto przeszlo bez problemu  _________________ „Wady Ĺźon trzeba albo usuwaÄ, albo znosiÄ. Kto wady usuwa, czyni ĹźonÄ milszÄ
, kto je znosi, czyni lepszym samego siebie.” |
|
Powrót do góry |
|
 |
|