Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| forlorn
| Dołączył: 24 Sie 2007 | Posty: 135 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 8 Cze 2008, 16:23 Temat postu: do Norwegii?? |
|
|
witam poszukuje ludzi ktĂłrzy chcÄ jechaÄ do Norwegii, ja mam taki pomysĹ i mam zamiar zrealizowaÄ go w przyszĹym roku. Lubie ten kraj ale czuje Ĺźe jestem na wyspie daleko od wszystkiego a najbadziej denerwuje mnie brak lasĂłw poprostu na wyspiarza sie nie nadaje:/ bardzo lubie kraje skandynawskie wiec inne nie wchodzÄ
w rachubÄ jeĹli ktoĹ ma podobny pomysĹ proszÄ o kontakt |
|
Powrót do góry |
|
 |
| lovisa OgĹoszeniodawca zweryfikowany
 | Dołączył: 16 Lip 2007 | Posty: 1047 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 8 Cze 2008, 16:36 Temat postu: |
|
|
ja chetnie pojade. a w jakie okolice? Ja myslalam o Tromso |
|
Powrót do góry |
|
 |
| lili67
 | Dołączył: 05 Mar 2008 | Posty: 239 | Skąd: HafnarfjĂśrdur/Keflavik |
|
Wysłany: 8 Cze 2008, 16:39 Temat postu: |
|
|
Jak dla mnie w Norwegii za duĹźo Ĺniegu w zimie. I te mrozy, brrr.. _________________ Legere et non intellegere neglegere est |
|
Powrót do góry |
|
 |
| forlorn
|
Wysłany: 9 Cze 2008, 13:57 Temat postu: |
|
|
ja myĹlaĹem o Trondheim (nie wiem czy tak to sie pisze) i Oslo tylko Ĺźe tam podobno juz masa polakow. Kurcze sam nie weim jak to zrobiÄ boje sie troche jechaÄ w ciemno ale ciÄ
gnie mnie jak magnes i chyba pojade na wiosne, zobaczymy. Co do pogody to nie jest tak Ĺşle podobna jak w szczecinie tak mi to kolega relacjonowaĹ no to co jedziemy?? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| lili67
|
Wysłany: 9 Cze 2008, 21:08 Temat postu: |
|
|
Szczerze odradzam jechanie w ciemno do Norwegii. Trzeba mieÄ duĹźo szczÄĹcia, aby otrzymaÄ pozwolenie na pracÄ (tam jeszcze chyba potrzebne?), a pracowaÄ na czarno moĹźna chyba tylko u PolakĂłw. A ci pĹacÄ
raczej niezbyt dobrze. Policja norweska potrafi bardzo skutecznie wyĹapywaÄ czarnopracujÄ
cych. Sami Norwedzy, wydaje mi siÄ, nie sÄ
zbyt goĹcinni co do przybyszĂłw z Polski. MoĹźe ja Ĺşle trafiĹam, ale odnoszÄ wraĹźenie, Ĺźe trochÄ im odbija z tego bogactwa.
A pogoda? Sama widziaĹam w lutym w okolicach Oslo 2 metrowe zaspy przy mrozie -25 stopni C. Ale w Szczecinie nigdy nie byĹam, moĹźe tam tak samo jest? _________________ Legere et non intellegere neglegere est |
|
Powrót do góry |
|
 |
| forlorn
|
Wysłany: 10 Cze 2008, 19:43 Temat postu: |
|
|
no aĹź tak Ĺşle to chyba nie ale sĹuchaj...sam tez nie byĹem w Szczecinie kolega tak mi opisywaĹ pogode i Norwegii wiec dlatego i ja tak napisaĹem..-25 to tak jak u nas koĹo Kraka tylko Ĺźe lato to napewno mamy cieplejsze. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| lili67
|
Wysłany: 10 Cze 2008, 21:04 Temat postu: |
|
|
forlorn napisał: | no aĹź tak Ĺşle to chyba nie ale sĹuchaj...sam tez nie byĹem w Szczecinie kolega tak mi opisywaĹ pogode i Norwegii wiec dlatego i ja tak napisaĹem..-25 to tak jak u nas koĹo Kraka tylko Ĺźe lato to napewno mamy cieplejsze. |
JeĹli dobrze trafisz, na uczciwego Norwega, to moĹźe byÄ bardzo dobrze. Nie jest niczym nadzwyczajnym stawka w granicach 20-25 eur za godzinÄ. Norweska waluta jest stabilna, wiÄc nie ma co siÄ obawiaÄ skokĂłw. Ale, tak jak pisaĹam wyĹźej, lepiej nie wybieraÄ siÄ w ciemno. Lepiej mieÄ kontrakt przed wyjazdem. Bez kontraktu i tak nie dostaniesz pozwolenia na pracÄ.
W lecie teĹź bywa gorÄ
co. A mrĂłz 25 to w Oslo i okolicach. O pĂłĹnocnej Norwegii lepiej nie mĂłwiÄ. _________________ Legere et non intellegere neglegere est |
|
Powrót do góry |
|
 |
| forlorn
|
Wysłany: 10 Cze 2008, 21:44 Temat postu: |
|
|
wiesz jak kontaktu nie mam i chyba nie bede miaĹ, moĹźe w te wakacje polece tam na tydzieĹ Ĺźeby sie rozeznaÄ co i jak a za okoĹo rok juĹź polece i mam nadzieje zostane. Przy okazji pobytu w polsce w te wakacje pojde do ambasady coĹ sie dowiem mam juz nawet samouczek do norweskiego. Marzy mi sie ta Norwegia od wielu last kurcze tak jakoĹ szkoda by byĹo nie zaryzykowaÄ. Wiem Ĺźe w ciemno to masakra i wiele od ludzi napotkanych zaleĹźy ale jak nie polece to mam wraĹźenie Ĺźe do koĹca Ĺźycia bede ĹźaĹowaĹ wiesz mi juz tam stawka nawet maĹo waĹźna bo na Ĺźycie jak masz prace to napewno wytarczy tylko te pozwolenia... sam nie wiem jak sie za to zabrac - przemyĹle i coĹ postaniowie, lovisa teĹź pisaĹa Ĺźe by chÄtna byĹa na Norwegie polecieÄ |
|
Powrót do góry |
|
 |
| misha
 | Dołączył: 29 Kwi 2008 | Posty: 105 | |
|
Wysłany: 12 Cze 2008, 0:59 Temat postu: |
|
|
no wlasnie kontrakt... gdybym mial to lece nawet jutro |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 4 Lip 2008, 20:04 Temat postu: fre |
|
|
mĂłj kumpel jest w Norwegii to jak chcecie to mogÄ go o coĹ zapytaÄ bo chyba borykacie siÄ z jakimĹ problemem  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Monika Z
| Dołączył: 01 Maj 2008 | Posty: 37 | Skąd: Polska |
|
Wysłany: 5 Lip 2008, 13:20 Temat postu: |
|
|
Do Norwegii to ja chÄtnie wyruszÄ, nie wiem dlaczego, ale ciÄ
gnie mnie tam, nie chciaĹabym jednak w ciemno tam wylÄ
dowaÄ. _________________ Pozdrawiam
Monika Z |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 5 Lip 2008, 13:55 Temat postu: |
|
|
chmara ludzi chciec tam pojechac |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Monika Z
|
Wysłany: 5 Lip 2008, 14:58 Temat postu: |
|
|
zawsze bliĹźej domu, inaczej, a rĂłwnie piÄknie, jesli nie piÄkniej  _________________ Pozdrawiam
Monika Z |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Monika Z
|
Wysłany: 5 Lip 2008, 15:00 Temat postu: |
|
|
zawsze bliĹźej domu, inaczej, a rĂłwnie piÄknie, jesli nie piÄkniej  _________________ Pozdrawiam
Monika Z |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Grazyna
| Dołączył: 06 Gru 2005 | Posty: 1093 | Skąd: Islandia |
|
Wysłany: 5 Lip 2008, 17:52 Temat postu: |
|
|
SĹyszaĹam, Ĺźe sam tam regiony w ktĂłrych przez 360 dni w roku pada deszcz. A Ĺźe bliĹźej i taniej do Polski to fakt. _________________ Brunetka |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 5 Lip 2008, 20:37 Temat postu: |
|
|
Grazyna napisał: | SĹyszaĹam, Ĺźe sam tam regiony w ktĂłrych przez 360 dni w roku pada deszcz. A Ĺźe bliĹźej i taniej do Polski to fakt. |
co wy pierdzielicie... najwazniejsze ze kasa spoko  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Grazyna
|
Wysłany: 5 Lip 2008, 22:40 Temat postu: |
|
|
JeĹli brak Ci nie potrafisz siÄ wysĹawiaÄ , ani zachowaÄ pozorĂłw ,Ĺźe masz jakÄ
kolwiek kulturÄ i dla Ciebie kasa to jedyny cel w Ĺźyciu to jesteĹ ĹťMC i nic poza tym. _________________ Brunetka |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 6 Lip 2008, 0:15 Temat postu: |
|
|
Grazyna napisał: | JeĹli brak Ci nie potrafisz siÄ wysĹawiaÄ , ani zachowaÄ pozorĂłw ,Ĺźe masz jakÄ
kolwiek kulturÄ i dla Ciebie kasa to jedyny cel w Ĺźyciu to jesteĹ ĹťMC i nic poza tym. |
nie zrozumialaĹ mojej wypowiedzito,to czy jesteĹ CKM ???
(ciÄzko kapujaca maszyna"
emotikonki to dla Ciebie czarimari ???
BTW: jak siÄ Ĺşle na Islandii zrobilo (kasowo) to tyle wÄ
tkow siÄ namnozylo tutaj ; a to norwegia, a moze nowa zelandia, a ile glosĂłw tu przeczytalem, ze sie trzeba wyprowadzac , a ile osob wyprzedawalo Swoje mienie tutaj,... tak nagle w tym samym czasie..... no no.....daĹo siÄ zauwazyc dlaczego ??? nie wszyscy muszÄ
wiedziec :p |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Grazyna
|
Wysłany: 6 Lip 2008, 10:53 Temat postu: |
|
|
"WszÄdzie dobrze, gdzie nas nie ma". A z drugiej strony duĹźo PolakĂłw nawet teraz decyduje siÄ na staĹe przeprowadziÄ na IslandiÄ z Polski. A jaka jest róşĹica miedzy teraz , a przedtem to kaĹźdy z nas raczej siÄ orientuje. W Norwegi jest na pewno pod pewnymi lepiej np. wiÄcej lasĂłw, piÄkne miasteczka, lepsze zarobki i bilety do Polski duĹźo tansze i wiÄcej ludzi oczywiĹcie, a z drugiej strony ciÄĹźko z zaĹatwieniem pracy, mroĹźne zimy, wspomniane deszcze.
A ja wczoraj miaĹam faktycznie CKN.
KtĂłs prĂłbowaĹ szczÄĹcia w Australi teĹź, dziwnie np. trzeba sprawdzaÄ czy jakieĹ paskudztwo w nocy nie wlazĹo do np. kapcia, czy w wodzie przy piÄknej plaĹźy nie spotkamy siÄ np. z krokodylkiem , lub rekinkiem. Zarobki w miarÄ przyzwoite , ale i Ĺźycie nie najtansze. idt, idt. _________________ Brunetka |
|
Powrót do góry |
|
 |
| jabba
| Dołączył: 09 Mar 2006 | Posty: 194 | Skąd: NORGE/ISLAND |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|