Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| KMK
| Dołączył: 15 Lis 2008 | Posty: 60 | |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| karolciaisk
| Dołączył: 08 Gru 2008 | Posty: 39 | |
|
Wysłany: 22 Maj 2010, 14:19 Temat postu: ... |
|
|
to skad taki druk otrzymac???dadza w tym biurze co E303? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| BOBER22111
| Dołączył: 17 Lip 2008 | Posty: 76 | Skąd: REYKJAVIK |
|
Wysłany: 22 Maj 2010, 15:25 Temat postu: |
|
|
ten druk e303 zawsze sie bralo zeby dostac zasilek:P kolega zjezdzal 2 lata temu i bral taki druk a wy panike siejecie najlepiej isc sie dowiedziec w urzedzie pracy a nie czytac z internetu:P |
|
Powrót do góry |
|
 |
| sylwiam
 | Dołączył: 25 Mar 2008 | Posty: 153 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 22 Maj 2010, 16:46 Temat postu: |
|
|
[/quote]ten druk e303 zawsze sie bralo zeby dostac zasilek:P kolega zjezdzal 2 lata temu i bral taki druk a wy panike siejecie najlepiej isc sie dowiedziec w urzedzie pracy a nie czytac z internetu:P Cytat: |
2 lata temu to bylo 2 lata temu a tutaj jest wyraznie napisane ze zmiany wchodza z dniem 1 maja. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| fordur007
| Dołączył: 19 Kwi 2010 | Posty: 47 | Skąd: Akureyri |
|
Wysłany: 23 Maj 2010, 13:14 Temat postu: |
|
|
MĂłj znajomy wjezdĹźa w przyszĹÄ
ĹrodÄ do Polski,byĹ w urzÄdzie po 303,ale nikt o Ĺźadnych zmianach tam nie wspominaĹ, no cóş trzeba temat rozpracowaÄ we wtorek jak bÄdzie otwarte. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 23 Maj 2010, 13:39 Temat postu: |
|
|
Najwazniejsza zmiana to taka ze zasilek bedzie wyplacal urzad Pracy zagraniczny, a wiec nie nalezy likwidowac kont i kart islandzkich bo nie wiadomo na jakie konto to bedzie przelewane.
Wczesniej byla taka procedura ze zasilek wymieniano wg kursu z poprzedniego kwartalu, ustalonego urzedowo przez jakas tam komisje europejska. Kurs ten nie mial zadnego pokrycia w rzeczywistosci. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| DevilDance
| Dołączył: 03 Lut 2010 | Posty: 54 | |
|
Wysłany: 24 Maj 2010, 11:15 Temat postu: |
|
|
witam dzwonilem dzisiaj do UP w Polsce i otzymalem informacje ze te zmiany dotycza tylko ktajow EU natomiast kraje EOG bez zmian czyli tylko druk E303 pozdr  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| julita luisa
| Dołączył: 20 Lis 2008 | Posty: 34 | |
|
Wysłany: 24 Maj 2010, 11:55 Temat postu: |
|
|
Do pracy! |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Sizah
| Dołączył: 28 Mar 2009 | Posty: 37 | |
|
Wysłany: 11 Paź 2012, 23:27 Temat postu: Przeniesienie zasiĹku |
|
|
Mam pytanie kto siÄ orientuje czy jest to prawda Ĺźe moĹźna przenieĹÄ zasiĹek do Polski aĹź na 6 miesiÄcy z tym ze bez prawa powrotu. Czy jest to prawda? JeĹli tak to proszÄ o szczegĂłĹy. Kto wypĹaca taki zasiĹek? Na ktĂłre konto Polskie czy Islandzkie? To bardzo waĹźne dla mnie gdyĹź zdecydowaĹam siÄ wracaÄ zamiast siedzieÄ bezczynnie, no chyba Ĺźe ktoĹ zna jakieĹ miejsca pracy Bo siedzenie w domu nie jest dobre ani dla zdrowia psychicznego ani fizycznego. Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| helicopter3 ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1 (dublowanie ogĹoszeĹ)
| Dołączył: 25 Wrz 2008 | Posty: 117 | |
|
Wysłany: 13 Paź 2012, 11:32 Temat postu: |
|
|
Lepiej nie przenoĹ na 6 miesiÄcy bo i tak tu wrĂłcisz wczeĹniej czy później. Znam takich co po kilku latach na Islandie wracali. Lepiej zabrac zasiĹek na 3 miechy i zobaczyÄ jak siÄ Ĺźyje w Polsce. A jak coĹ to przynajmniej moĹźna wrĂłciÄ i dalej leĹźeÄ na Islandii i spaÄ do 14tej... _________________ niki |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Blue
| Dołączył: 11 Wrz 2009 | Posty: 37 | |
|
Wysłany: 13 Paź 2012, 12:36 Temat postu: |
|
|
helicopter3 napisał: | Lepiej nie przenoĹ na 6 miesiÄcy bo i tak tu wrĂłcisz wczeĹniej czy później. Znam takich co po kilku latach na Islandie wracali. Lepiej zabrac zasiĹek na 3 miechy i zobaczyÄ jak siÄ Ĺźyje w Polsce. A jak coĹ to przynajmniej moĹźna wrĂłciÄ i dalej leĹźeÄ na Islandii i spaÄ do 14tej... |
no i tu sie musze wtracic,bo mnie cholera jasna i ciezka bierze na nierobĂłw-bez znaczenia polskich czy islandzkich,juz dawno ten rzad powienien zrobic z tym porzadek,albo do roboty albo fora ze dwora,a nie za moje czy innych pracujacych pieniadze smiac sie w kulak,jacy to Wy madrzy jestescie,a my durni pracujemy.Na szczescie ten sie smieje najlepiej,kto sie smieje ostatni. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| RealDeal
| Dołączył: 21 Cze 2010 | Posty: 107 | Skąd: RVK |
|
Wysłany: 13 Paź 2012, 13:26 Temat postu: |
|
|
Blue napisał: | helicopter3 napisał: | Lepiej nie przenoĹ na 6 miesiÄcy bo i tak tu wrĂłcisz wczeĹniej czy później. Znam takich co po kilku latach na Islandie wracali. Lepiej zabrac zasiĹek na 3 miechy i zobaczyÄ jak siÄ Ĺźyje w Polsce. A jak coĹ to przynajmniej moĹźna wrĂłciÄ i dalej leĹźeÄ na Islandii i spaÄ do 14tej... |
no i tu sie musze wtracic,bo mnie cholera jasna i ciezka bierze na nierobĂłw-bez znaczenia polskich czy islandzkich,juz dawno ten rzad powienien zrobic z tym porzadek,albo do roboty albo fora ze dwora,a nie za moje czy innych pracujacych pieniadze smiac sie w kulak,jacy to Wy madrzy jestescie,a my durni pracujemy.Na szczescie ten sie smieje najlepiej,kto sie smieje ostatni. |
....Ĺźeby ci sie nóşka nie poĹliznÄĹa i na zasiĹeczku wyladujesz  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Sizah
|
Wysłany: 13 Paź 2012, 13:40 Temat postu: zasiĹek |
|
|
Zatem jakie sÄ
warunki przeniesienia zasiĹku na 6 msc? Nie moĹźna po jakimĹ czasie wrĂłciÄ na IslandiÄ i pracowaÄ?  Bo o takie informacji mi chodzi a nie o to czy fajnie jest siedzieÄ na zasiĹku czy nie. JeĹli ktoĹ mi pisze weĹş siÄ do pracy to z miĹÄ
chÄciÄ
czekam na oferty pracy z twojej strony drogi panie.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Blue
|
Wysłany: 13 Paź 2012, 18:57 Temat postu: |
|
|
RealDeal napisał: | Blue napisał: | helicopter3 napisał: | Lepiej nie przenoĹ na 6 miesiÄcy bo i tak tu wrĂłcisz wczeĹniej czy później. Znam takich co po kilku latach na Islandie wracali. Lepiej zabrac zasiĹek na 3 miechy i zobaczyÄ jak siÄ Ĺźyje w Polsce. A jak coĹ to przynajmniej moĹźna wrĂłciÄ i dalej leĹźeÄ na Islandii i spaÄ do 14tej... |
....Ĺźeby ci sie nóşka nie poĹliznÄĹa i na zasiĹeczku wyladujesz  |
jesli nawet to bede miec do tego pelne prawo |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Sizah
|
Wysłany: 13 Paź 2012, 20:06 Temat postu: zasiĹek |
|
|
Strasznie siÄ zĹźymasz na widok polskiego bezrobotnego panie Blue. W takim razie moĹźe oddasz swojÄ
posadÄ na koszt tejĹźe osoby, a sam odpoczniesz pod palemkÄ
z drinkiem w dĹoni na koszt podatnika. 3 czy 4 lata pobierania zasiĹku to nie jest wiecznoĹÄ biorÄ
c pod uwagÄ ile trzeba pracowaÄ by dostaÄ emeryturÄ, wiÄc jeĹli chorujesz na wĹciekliznÄ umysĹowÄ
proponujÄ zgĹosiÄ siÄ do lekarza a byÄ moĹźe otrzymasz rentÄ inwalidzkÄ
doĹźywotnio. Bycie osoba bezrobotnÄ
to nie jest ani dar od losu, ani specjalny przywilej, wiÄc swoje komentarze na temat takich ludzi jak m in ja zachowaj dla siebie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Blue
|
Wysłany: 13 Paź 2012, 21:11 Temat postu: Re: zasiĹek |
|
|
Sizah napisał: | Strasznie siÄ zĹźymasz na widok polskiego bezrobotnego panie Blue. W takim razie moĹźe oddasz swojÄ
posadÄ na koszt tejĹźe osoby, a sam odpoczniesz pod palemkÄ
z drinkiem w dĹoni na koszt podatnika. 3 czy 4 lata pobierania zasiĹku to nie jest wiecznoĹÄ biorÄ
c pod uwagÄ ile trzeba pracowaÄ by dostaÄ emeryturÄ, wiÄc jeĹli chorujesz na wĹciekliznÄ umysĹowÄ
proponujÄ zgĹosiÄ siÄ do lekarza a byÄ moĹźe otrzymasz rentÄ inwalidzkÄ
doĹźywotnio. Bycie osoba bezrobotnÄ
to nie jest ani dar od losu, ani specjalny przywilej, wiÄc swoje komentarze na temat takich ludzi jak m in ja zachowaj dla siebie. |
to nie ode mnie wyszlo,ze sie lezy na kanapie do 14,wiec sie odwal,widocznie jestes wlasnie tym leniem smierdzacym,skoro tak Ciebie to ruszylo,i slusznie,bo ja na Ciebie tyram,wlasnie z mojego podatku dostajesz zasilek.Nie mam nic do ludzi,ktĂłrzy stracili prace i faktycznie nie moga jej znalesc,ale reszta to pasozyty. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| WielkiBialyKrolik
 | Dołączył: 08 Cze 2008 | Posty: 1422 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 13 Paź 2012, 21:24 Temat postu: |
|
|
no nie kĹĂłÄcie sie juz tak
 _________________ "NajczÄĹciej nadmierne wymagania w stosunku do kobiet majÄ
Äwokowate oblechy. " |
|
Powrót do góry |
|
 |
| g6
| Dołączył: 05 Kwi 2011 | Posty: 192 | |
|
Wysłany: 13 Paź 2012, 21:44 Temat postu: |
|
|
  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| WielkiBialyKrolik
 | Dołączył: 08 Cze 2008 | Posty: 1422 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 13 Paź 2012, 21:49 Temat postu: |
|
|
 _________________ "NajczÄĹciej nadmierne wymagania w stosunku do kobiet majÄ
Äwokowate oblechy. " |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Sizah
|
Wysłany: 13 Paź 2012, 23:58 Temat postu: Przeniesienie zasiĹku |
|
|
Ja siÄ nie kĹĂłcÄ, ale mam nadziejÄ, iĹź ten pan w momencie utraty pracy honorowo zrzeknie siÄ swojego zasiĹku. PrzecieĹź to jest w jego mniemaniu bez znaczenia, Ĺźe ten czĹowiek ktĂłry teraz pobiera zasiĹek kiedyĹ rĂłwnieĹź oddawaĹ czÄĹÄ swoich zarobkĂłw na poczet pomocy bezrobotnym. Tylko ktoĹ wyjÄ
tkowo ograniczony nie jest w stanie tego zrozumieÄ. RĂłwnie dobrze moĹźesz mieÄ pretensje do garbatego Ĺźe ma dzieci proste, albo Ĺźe sÄ
siad pracuje krĂłcej, dĹubie w nosie regularnie w ciÄ
gu caĹego dnia pracy a mimo to zarabia wiÄcej. Cóş tu moĹźna wiÄcej napisaÄ, moĹźe tylko tyle, Ĺźe czĹowiek ze wsi wyjdzie ale wieĹ z czĹowieka nigdy. Pozdrawiam  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|