Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| einar
| Dołączył: 06 Lut 2004 | Posty: 1182 | |
|
Wysłany: 26 Mar 2004, 20:21 Temat postu: gdzie diabeĹ nie moĹźe tam Polaka poĹle :) |
|
|
PrzeczytaĹem wĹaĹnie coĹ bardzo ciekawego na stronie www.hagstofa.is - nie chce mi siÄ tĹumaczyÄ, bo wszyscy zrozumiejÄ
:
"In 2003, the number of foreign citizens moving to Iceland from abroad was 1.353 as compared to 2.351 Icelandic nationals. [b]Most immigrants of foreign nationality were from Poland (146)[/b], followed by immigrants from Denmark (106), Sweden (76), and the Philippines (73). The most common destinations of Icelandic emigrants are the other Nordic countries (above all Denmark, Norway and Sweden), the United Kingdom and the USA. ByÄ moĹźe wszyscy to wiedzieliĹcie, ale mnie to zaciekawiĹo i nieco zdziwiĹo. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Jola
 | Dołączył: 31 Sty 2004 | Posty: 1000 | |
|
Wysłany: 26 Mar 2004, 20:30 Temat postu: |
|
|
W lutym podalismy ciekawostke na podstawie tych wlasnie statystyk. Podaje linka do tego artykulu, bo nasz byĹ troche szerszym tekstem, niz ten co einar zacytowal:
http://www.iceland.pl/ciek/040225ciek1.html
Oczywiscie, Polacy sa najliczniejsza grupa obcokrajowcow na Islandii. W sumie jest ich tam ponad 1800 osob. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| viking User bywa zĹoĹliwy, IGNORUJ takie posty!
 | Dołączył: 22 Sie 2005 | Posty: 1747 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 4 Wrz 2005, 11:24 Temat postu: |
|
|
A wiecie ilu jest polakĂłw na islandii ktĂłrzy majÄ
obywatelstwo islandzkie?
OkoĹo 150 osĂłb. Reszta jak tylko otrzyma islandzki paszport to Ĺźegnaj islandio. Przez siedem lat /niektĂłrzy trzy lata/ kochajÄ
ten kraj a potem
Ĺťegnaj Gienia Ĺwiat siÄ Zmienia! _________________ Bardzo niewielu mÄĹźczyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywajÄ
siÄ wytrychem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 4 Wrz 2005, 11:25 Temat postu: |
|
|
OdĹwieĹźam stare tematy :wink: _________________ Bardzo niewielu mÄĹźczyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywajÄ
siÄ wytrychem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 4 Wrz 2005, 12:18 Temat postu: |
|
|

Ostatnio zmieniony przez music80s dnia 2 Lut 2006, 19:50, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 4 Wrz 2005, 12:23 Temat postu: |
|
|
Paszport islandzki otwiera ci caĹy Ĺwiat.
Na polski paszport potrzebujesz do niektĂłrych krajĂłw wize a na islandzki juĹź nie. _________________ Bardzo niewielu mÄĹźczyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywajÄ
siÄ wytrychem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| karuta Alpha Team
| Dołączył: 01 Kwi 2004 | Posty: 1245 | |
|
Wysłany: 5 Gru 2005, 22:24 Temat postu: |
|
|
viking_warrior napisał: | A wiecie ilu jest polakĂłw na islandii ktĂłrzy majÄ
obywatelstwo islandzkie?
OkoĹo 150 osĂłb. Reszta jak tylko otrzyma islandzki paszport to Ĺźegnaj islandio. Przez siedem lat /niektĂłrzy trzy lata/ kochajÄ
ten kraj a potem
Ĺťegnaj Gienia Ĺwiat siÄ Zmienia! | i moze lepiej ,nie beda marudzic .....i truc.Dostatecznie ciemno ,ponuro i szaro jest tu przez polowe roku.Niech zostana sami optymisci  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 5 Gru 2005, 22:34 Temat postu: |
|
|

Ostatnio zmieniony przez music80s dnia 2 Lut 2006, 18:53, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
| karuta Alpha Team
|
Wysłany: 5 Gru 2005, 22:42 Temat postu: |
|
|
music80s napisał: |
PrzydaĹby siÄ chcociaĹź jakiĹ test na obywatelstwo i rozmowa z kandydatem na Islandczyka.
. | Interesujacy pomysl
Ps Music 80,czy mozesz zerkanc do tematu o dekoderze ?mam tam male pytanie... |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 7 Gru 2005, 19:40 Temat postu: optymisci,delikwenci,zdrajcy |
|
|
Nie wiem po jaka cholere ja to czytam,chyba tylko po to,zeby sie wpieniac"Dostatecznie ciemno ,szaro i ponuro jest tutaj" oczom nie wierze Vikingu-Twoja Islandia nie jawi sie jako Rajska /slonecz<na,piekna/kraina?????? Cos takiego.....nie moze byc,ale jak to sie dzieje ,ze takiego delikwenta,ktĂłry je,spi i pracuje w Polsce i zadnej wdziecznosci temu krajowi nie okazuje,bo przeciez >kocha< Islandie,jeszcze z kraju nie usuneli?????? A powinni! He,he...przyjedz tutaj-a juz Cie docenia-tak jak doceniaja,zwlaszcza takich jak Ty.
Uznac za Islandczyka? Chora osobo,lecz sie na nogi,bo....z deklem juz nic nie poradzisz.Nigdy nie bedziesz Islandczykiem, to jest OBYWATELSTWO,na szczescie !I jasne,ze przydalby sie TEST,zwlaszcza taki,ktĂłry wyselekcjonowalby sprzedajne personki...hm...szkoda,ze go nie ma! |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Patrycja
| Dołączył: 21 Kwi 2004 | Posty: 77 | Skąd: Islandia-Akranes |
|
Wysłany: 8 Gru 2005, 1:18 Temat postu: |
|
|
Jezu.....czy Ty czasem Ona czytasz co piszesz?
Kv. Patrycja _________________ gatta |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 8 Gru 2005, 2:45 Temat postu: |
|
|
Cytat: | Dostatecznie ciemno ,szaro i ponuro jest tutaj" oczom nie wierze Vikingu-Twoja Islandia nie jawi sie jako Rajska /slonecz<na,piekna/kraina?????? Cos takiego.....nie moze byc,ale jak to sie dzieje ,ze takiego delikwenta,ktĂłry je,spi i pracuje w Polsce i zadnej wdziecznosci temu krajowi nie okazuje,bo przeciez >kocha< Islandie,jeszcze z kraju nie usuneli?????? |
Ona dla twojej informacji. Ja juz nie mieszkam w Polsce, nie usuneli mnie sam wyjechalem!!!
A tak poza tym to nie rozumiem tego co napisalas. _________________ Bardzo niewielu mÄĹźczyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywajÄ
siÄ wytrychem.
Ostatnio zmieniony przez viking dnia 8 Gru 2005, 14:06, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 8 Gru 2005, 13:52 Temat postu: |
|
|

Ostatnio zmieniony przez music80s dnia 2 Lut 2006, 18:50, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
| karuta Alpha Team
|
Wysłany: 8 Gru 2005, 18:20 Temat postu: |
|
|
Dlaczego nazywac osoby ktorym wiele rzeczy podoba na Islandii sprzedajanymi osobami? Nie rozumiem.A to ze tu jest ciemno ,szaro i ponuro to ja napisalam a nie Viking.Bo to jest fakt.Taka pogoda tu jest i takie jest ustawienie naszej kochanej planety i nic na to sie nie poradzi.Dzis np bylo ciemno prawie caly dzien bo chmurzyska sa na wys 50 m.I co?ludzie zyja w tajdze przy minus70 .Mozna sie przyzwyczaic. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 8 Gru 2005, 18:23 Temat postu: |
|
|

Ostatnio zmieniony przez music80s dnia 2 Lut 2006, 18:50, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
| elloth
| Dołączył: 03 Lis 2005 | Posty: 362 | |
|
Wysłany: 8 Gru 2005, 18:37 Temat postu: |
|
|
DĹźizus, ona (przepraszam, Ĺźe siÄ wtrÄ
cam do nieswojej dyskusji, ale od kilku tygodni wypisujesz juĹź takie rzeczy, Ĺźe mnie krew zalewa), po pierwsze - czytaj uwaĹźnie wczeĹniejsze posty. Po drugie - siÄ przyczepiĹaĹ do Vikinga jak rzep do psiego ogona i zzejĹÄ najwidoczniej nie chcesz. Po trzecie - jak chcesz byÄ zrozumiana, to pisz jaĹniej; widocznie byĹaĹ albo wkurzona, albo siÄ spieszyĹaĹ, bo twĂłj ostatni post jest lekko bezsensowny.
A co do Ĺźycia na Islandii - podziwiam ludzi, ktĂłrzy tu chcÄ
ĹźyÄ. OsobiĹcie - nie mĂłgĹbym. Nie znoszÄ deszczu, mrozu i wiatru. Ja to siÄ do Australii, albo Afryki nadajÄ :]. _________________ "Ministerstwo NiesprawiedliwoĹci zawsze znajduje siÄ w odpowiednich rÄkach" |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 8 Gru 2005, 19:38 Temat postu: |
|
|

Ostatnio zmieniony przez music80s dnia 2 Lut 2006, 18:49, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
| elloth
|
Wysłany: 8 Gru 2005, 20:04 Temat postu: |
|
|
.Czy ja mĂłwiÄ, Ĺźe nie lubiÄ zimy? Ja nie lubiÄ zimy w wydaniu polskim i temu podobnym. Zima afrykaĹska, czy australijska jest caĹkiem znoĹna :].
ZresztÄ
- widocznie nie jestem islandofilem (zresztÄ
za takiego siÄ nie uwaĹźam), bo moim marzeniem jest mieszkanie na Nowej Zelandii. .
I to prawda - jesteĹmy bardzo mobilnym narodem, bo PolakĂłw spotykaĹem w wielu dziwnych miejscach . _________________ "Ministerstwo NiesprawiedliwoĹci zawsze znajduje siÄ w odpowiednich rÄkach" |
|
Powrót do góry |
|
 |
| karuta Alpha Team
|
Wysłany: 8 Gru 2005, 20:11 Temat postu: |
|
|
elloth napisał: | bo moim marzeniem jest mieszkanie na Nowej Zelandii. .
. | MOIM TEZ.....
NAJLEPIEJ NA WYSPIE POLUDNIOWEJ ALE OD STRONY WSCHODNIEJ,,,, |
|
Powrót do góry |
|
 |
| elloth
|
Wysłany: 8 Gru 2005, 20:22 Temat postu: |
|
|
No proszÄ, nie tylko ja mam takie dziwne marzenia. Na razie jednak chcÄ zrealizowaÄ plan ukoĹczenia studiĂłw w Irlandii. MyĹlÄ, Ĺźe jest to caĹkiem realne ;-). _________________ "Ministerstwo NiesprawiedliwoĹci zawsze znajduje siÄ w odpowiednich rÄkach" |
|
Powrót do góry |
|
 |
|