Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| patryk23l ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1 (dublowanie ogĹoszeĹ)
| Dołączył: 16 Sty 2008 | Posty: 670 | Skąd: Keflavik |
|
Wysłany: 24 Gru 2010, 11:20 Temat postu: |
|
|
Zalezy jakie ubezpieczenie, wypadek w pracy, samochodowy itp. Wiem napewno ze przy corocznym rozliczaniu podatku w formularzu mozna zaznaczyc ubezpieczenie w razie wypadku w domu, wtedy to ubezpieczenie obowiazuje w domu. Jest to ubezp. panstwowe.
Moze ktos wie wiecej w tym temacie. Mozna troche poczytac na stronie
http://www.sjukra.is/ |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Angel_Of_Sadness
 | Dołączył: 15 Wrz 2009 | Posty: 36 | |
|
Wysłany: 24 Gru 2010, 11:25 Temat postu: |
|
|
chodzi mi o to ubezpieczenie ktore nabywa sie po 6 miesiacach na Islandii _________________ "Blessed are they who see beautiful things in humble places where other people see nothing." |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 24 Gru 2010, 11:44 Temat postu: |
|
|
Ubezpieczenie ogolne, obowiazuje po 6 miesiacach od daty zameldowania na IS.
Nie wazne jest co robisz, czy czekasz na zasilek, czy bierzesz zasilek czy pracujesz. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Angel_Of_Sadness
 | Dołączył: 15 Wrz 2009 | Posty: 36 | |
|
Wysłany: 24 Gru 2010, 12:29 Temat postu: |
|
|
patryk23l napisał: | Ubezpieczenie ogolne, obowiazuje po 6 miesiacach od daty zameldowania na IS.
Nie wazne jest co robisz, czy czekasz na zasilek, czy bierzesz zasilek czy pracujesz. |
DziÄki wielkie. WesoĹych ĹwiÄ
t  _________________ "Blessed are they who see beautiful things in humble places where other people see nothing." |
|
Powrót do góry |
|
 |
| stan
 | Dołączył: 12 Sie 2007 | Posty: 689 | |
|
Wysłany: 24 Gru 2010, 14:16 Temat postu: |
|
|
patryk23l napisał: | Ubezpieczenie ogolne, obowiazuje po 6 miesiacach od daty zameldowania na IS.
a nie przypadkiem po 6 miesiacach PRACY na islandii? nie slyszalem tez zeby ktos dostawaĹ zasilek zaraz po pierwszym zameldowaniu tutaj _________________ Divided We Stand, United We Fall!
NSK |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 25 Gru 2010, 1:18 Temat postu: |
|
|
Nie, bo mozesz pracowac i nie miec stalego zameldowania w thjodskra. Zeby sie zameldowac musisz miec prace, ewentualnie wykazac ze ktos cie bedzie utrzymywal.
Padlo pytanie czy w trakcie czekania na zasilek (kara 40dni) obowiazuje ubezpieczenie podstawowe, czyli tansze koszty wizyt lekarskich, uslug szpitalnych itp. Odpowiedz brzmi tak, jesli oczywiscie minelo 6 miesiecy od dnia zameldowania i znajdziemy sie w systemie SjĂşkratrygginga Islands. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| lilla
| Dołączył: 12 Gru 2008 | Posty: 3 | |
|
Wysłany: 22 Sty 2011, 23:15 Temat postu: odszkodowanie w przypadku zĹamania rÄki |
|
|
IdÄ
c na kurs/skierowanie z zakĹadu pracy/ upadĹam na chodniku /lĂłd/ i zĹamaĹam rÄkÄ,czy naleĹźy mi siÄ jakieĹ odszkodowanie ? jak do tej pory wszystkie koszty /na pogotowiu , przeĹwietlenia, wizyty u ortopedy ,rehabilitacja/ ponoszÄ sama .Czy naleĹźy mi siÄ jakieĹ odszkodowanie , nie jestem nigdzie dodatkowo ubezpieczona, moĹźe coĹ z Eflingu? Czy ktoĹ coĹ na ten temat wie ?
Z gĂłry dziÄkujÄ!  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Karin.
 | Dołączył: 25 Wrz 2008 | Posty: 227 | Skąd: WrocĹaw || Reykjavik |
|
Wysłany: 26 Sty 2011, 13:08 Temat postu: ... |
|
|
Sluchajcie mam pytanie, orientujecie sie jakie papiery musi zaĹatwic osoba,ktora chce przyleciec tutaj do pracy,ale
znajomy ma cukrzyce typu 1wszego(bierze insulatard i noworapid) co w takim wypadku z ubezpieczeniem i z receptami na tÄ
cukrzycÄ, no i na dodatek ma padaczke pourazowa (czyli niedosc ze opieka diabetologiczna to neurologiczna) - czy istnieje 'zwiekszona' ochrona takiej osoby,bez duzo wiekszych kosztow?
Jeszcze chcialam zapytac, co z KobietÄ
w ciazy,ktora w trakcie ciazy przeniesie sie na islandiÄ, czy nalezy jej sie pozniej tak samo tutaj macierzynski,czy nie,ze wzgledu na to,ze nie pracowala itd? _________________ :-) |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mjkl ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 26 Paź 2006 | Posty: 2605 | |
|
Wysłany: 26 Sty 2011, 14:03 Temat postu: Re: ... |
|
|
Karin. napisał: | Jeszcze chcialam zapytac, co z KobietÄ
w ciazy,ktora w trakcie ciazy przeniesie sie na islandiÄ, czy nalezy jej sie pozniej tak samo tutaj macierzynski,czy nie,ze wzgledu na to,ze nie pracowala itd? |
bedzie sie nalezal po zdaje sie 6ciu przepracowanych miesiacach. wczesniej nie + za porod tez zaplacic bedzie musiala. _________________ "It's nice to be important, but it's more important to be nice", HFV, 1980-2011 |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Karin.
 | Dołączył: 25 Wrz 2008 | Posty: 227 | Skąd: WrocĹaw || Reykjavik |
|
Wysłany: 27 Sty 2011, 2:43 Temat postu: |
|
|
tak wĹasnie myslalam...wiec lepiej by bylo gdyby urodzila w PL i dopiero tutaj przyjechala,bo watpie by jÄ
ktos zatrudnil w 5 miesiacu  _________________ :-) |
|
Powrót do góry |
|
 |
| dominisia
| Dołączył: 22 Lis 2008 | Posty: 39 | |
|
Wysłany: 2 Sty 2012, 18:48 Temat postu: Druk E109 |
|
|
gdzie go moge otrzymac i jakie papiery musze zlozyc?chce ubezpieczyc moja corke ktora zostala w Polsce. Moze jest ktos kto sie orientuje w tej sprawie? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mjkl ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 26 Paź 2006 | Posty: 2605 | |
|
Wysłany: 2 Sty 2012, 23:58 Temat postu: |
|
|
Karin. napisał: | tak wĹasnie myslalam...wiec lepiej by bylo gdyby urodzila w PL i dopiero tutaj przyjechala,bo watpie by jÄ
ktos zatrudnil w 5 miesiacu  |
szczerze mowiac to tu nie problem - zupelnie inne podejscie do tematu niz w polsce. kumpele przyjeli niedawno do pracy w 3cim-4tym miesiacu. _________________ "It's nice to be important, but it's more important to be nice", HFV, 1980-2011 |
|
Powrót do góry |
|
 |
| dominisia
| Dołączył: 22 Lis 2008 | Posty: 39 | |
|
Wysłany: 3 Sty 2012, 9:57 Temat postu: |
|
|
gdzie go moge otrzymac i jakie papiery musze zlozyc?chce ubezpieczyc moja corke ktora zostala w Polsce. Moze jest ktos kto sie orientuje w tej sprawie?
Chodzi mi o druk E109. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Denver
| Dołączył: 11 Lut 2006 | Posty: 20 | Skąd: PoĹaniec |
|
Wysłany: 9 Paź 2013, 17:17 Temat postu: Vordur opinie |
|
|
Witam,dostalem oferte przejscia z pakietem ubezpieczenia(na zycie,samochod,dom) do Vorður (obecnie jestem w Sjova) .Rocznie wychodzi o okolo 40 tys taniej.Wiadomo,nie zycze sobie ani nikomu koniecznosci korzystania z polisy ale zycie rozne niespodzianki niesie...Czy ktos ma jakies opinie na temat Vorður (taniej nie zawsze = lepiej)
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| agatka
| Dołączył: 18 Gru 2006 | Posty: 328 | |
|
Wysłany: 10 Paź 2013, 12:02 Temat postu: ... |
|
|
Mam i jestem zadowolona oraz kilku moich znajomych tez.
Byly nawet sytuacje, ze ubezpieczenie bardzo sie przydalo. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Denver
| Dołączył: 11 Lut 2006 | Posty: 20 | Skąd: PoĹaniec |
|
Wysłany: 10 Paź 2013, 22:08 Temat postu: Re: ... |
|
|
agatka napisał: | Mam i jestem zadowolona oraz kilku moich znajomych tez.
Byly nawet sytuacje, ze ubezpieczenie bardzo sie przydalo. |
Ok Dzieki za odpowiedz
Pozdr. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| ziggi ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 16 Lut 2013 | Posty: 78 | |
|
Wysłany: 10 Paź 2013, 23:02 Temat postu: |
|
|
to ile rocznie w vorður sie placi |
|
Powrót do góry |
|
 |
| agatka
| Dołączył: 18 Gru 2006 | Posty: 328 | |
|
Wysłany: 11 Paź 2013, 15:47 Temat postu: .... |
|
|
zalezy jakie ubezpieczenie
czy bierzesz np. tylko OC czy OC i AC
czy OC i inne ubezpieczenia np. innbuskasko albo na zycie czy zdrowie
inna sprawa jak jestes klientem Landsbanku i tam podpisujesz umowa na ubezpieczenia to jeszcze masz dodatkowa znizke |
|
Powrót do góry |
|
 |
| jk123
| Dołączył: 18 Sie 2012 | Posty: 75 | |
|
Wysłany: 11 Lis 2013, 21:30 Temat postu: |
|
|
Hej, potrzebuje wykupic ubezpieczenie turystyczne, czy ktos moze polecic jaka firme, gdzie moglabym to wykupic najchetniej przez internet? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| izabelka
| Dołączył: 27 Paź 2014 | Posty: 43 | |
|
Wysłany: 28 Paź 2014, 16:37 Temat postu: Re: ... |
|
|
mjkl napisał: | Karin. napisał: | Jeszcze chcialam zapytac, co z KobietÄ
w ciazy,ktora w trakcie ciazy przeniesie sie na islandiÄ, czy nalezy jej sie pozniej tak samo tutaj macierzynski,czy nie,ze wzgledu na to,ze nie pracowala itd? |
bedzie sie nalezal po zdaje sie 6ciu przepracowanych miesiacach. wczesniej nie + za porod tez zaplacic bedzie musiala. |
witam, jestem w 6msc ciazy, w islandi przebywam od miesiaca, planuje tu urodziÄ. wie ktoĹ moze ile kosztuje tutaj porod ? ewentualnie czy bedac w 6msc moge sie ubezpieczyÄ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
|