reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Gwna

ICELAND.PL :: Islandia - strona główna portalu

ZANIM COŚ NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JELI KTO CI OBRAA LUB AMIE REGULAMIN, NIE DAJ SI SPROWOKOWA, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UytkownicyUytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj si, by sprawdzi wiadomociZaloguj si, by sprawdzi wiadomoci   

Czy emigracja, praca za granicą są konieczne?
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3  Nastpny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Gwna -> Off-topic
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastpny temat  
Autor Wiadomo
Tomek_krk

Doczy: 02 Lis 2006
Skd: Kraków
PostWysany: 26 Maj 2007, 18:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Ale obowiązkiem obywatela nie jest napędzanie gospodarki. Obowiązkiem jest tylko spłata długu wobec reszty społeczeństwa. A osiąga się to właśnie poprzez pracę i płacenie podatków. Po uiszczeniu podatków można kasę wydać gdziekolwiek.
System nie ma działać w ten sposób, by przymuszać obywateli do czegokolwiek. Chodzi tylko o spłatę długu, reszta pieniędzy należy do obywatela i może on zrobić co chce.

a nie uwazasz ze wlasnie takie splacanie przez obywatela za to ze siedzi i zarabia w innym kraju byloby przymuszaniem? przeciez nie kazdy by sie zgodzil na zaplate 2-5 % swoich rocznych zarobkow na poczet panstwa. Pamietasz prostesty w Londynie przeciwko podwojnemu opodatkowaniu.
Dla mnie wystarczy jak ci ludzie wroca i zaczna inwestowac w Panstwie.

Cytat:
NIE, NIE! Nie może to być wzrost płac, bo dotyczyłby tylko budżetówki.
Dodruk pieniędzy może być tylko na tanie kredyty dla wszystkich. Na budowę mieszkań, na rozpoczęcie działalności gospodarczej, na studia, na konsumpcję itd. Wtedy wystarczy jednorazowy dodru

mnie sie wydaje ze to wlasnie wzrost plac bylby lepszym rozwiazaniem.
Np. czy osoba zarabiajaca 800 zl na reke wezmie tani kredyt? czy wolalaby by jej pensja wzrosla o 100%? miala by wtedy wiecej na jedzenie, zamiast chleba z maslem jadla by szynke, wyjezdzala by co roku na wakacje, kupila by sobie nowe ubrania, dzieciom kupila nowe przybory szkolne.. ogolnie poziom zycia by sie jej podniosl. Wydaje mi sie ze wlasnie gdyby ta osoba zarabiala wiecej wziela by kredyt bo miala by go z czego splacac. Pieniadz bylby szybciej w obiegu, ludzie by wiecej wydawali co miesiac (przez co pewnie wzieli by kredyty na mieszkanie i inne dobra), a jak dodrukujesz pieniadze tylko na tanie kredyty to trzeba bedzie je splacac a zarabiac tyle samo wyjdzie na to ze bedziesz mial pieniedzy na zycie.

Co do kredytu na wlasna firme. Mysle ze obecnym problemem nie sa wysokie kredyty, bo mozna dostac dofinansowanie z UE, albo wlasnie wyjechac na rok za granice by zalozyc firme, ale prawo i jeszcze prawo i procedury Dlaczego w Australi, Angli czy Holandii firme mozna zalozyc w dwa dni a u nas ciagnie sie to miesiac? Do tgo bezlitosne skladki ZUS, wysokie koszta pracy (choc Zyta wlasnie ma je obnizyc porpzez zmiejszenie skladek rentowych). Bardziej liberalne przepisy szybciej by nam pomogly uskrzydlic Polske.

Cytat:
Ale warto pamiętać, że ważna jest równiez skala zjawiska. Z naszego kraju wyjechało 3 miliony ludzi (10% dorosłych Polaków), najczęściej najbardziej prężnych zawodowo. Jeśli chodzi o podatki, to trzeba liczyć, że generowali oni może nawet 20% podatków. O tyle mniej wpłynie do kasy rządowej.

to jest niestety prawda, jest to bodajrze najwieksza emigracja w dziejach Polski. I nie zanosi sie na zmiane. Ja jestem z rocznika wyzu demograficznego i na prawde polowa znajomych ze studiow wyjezdza !! Jak tak dalej pojdzie Polska zostanie azylem dla emerytow z calego swiata (choc czemu by nie zorbic drugiego Jersey:P)

Cytat:
Nie ma czegoś takiego jak rozsądne zarobki. Gdyby nagle w jakimś cywilizowanym kraju zaczęli płacić minimalną pensję w wys. 10 tys. euro, to nawet Brytyjczycy mogliby wyemigrować masowo do tego kraju.
Dla biedaka polskie płace i warunki minimalne to LUKSUS. Dla Polaka pensje minimalne w UK są luksusowe. A dla Brytyjczyka może stawki w USA będą ciekawsze...
"Rozsądne zarobki" to pojęcie względne

czepiasz sie troche szczegolow Smile tak poprostu obralem to w slowa. To o co mi chodzilo mozna odniesc wlasnie do tej benzyny.
w Pl musisz pracowac na litr godzine, w Niemczech, WLoszech czy Irlandii 15 minut. Roznica wielka! Kolejny przyklad. Ja osobiscie emigruje ze wzgledu na tryb zycia - podrozniczy. W Polsce na bilet do Ameryki pd musialbym oszczedzac co namniej pol roku. W Irl byl to miesiac pracy. Przykladow mozna wiecej podac, wiec nie dziwny sie ludziom ze wyjezdzaja.

Jeszcze odnosnie Twojego pomyslu placenia przez Polakow 2/5% swoich zarobkow. Czy jesli pilkach wychowanek klubu A przejdzie po 10 latach gry do klubu B za lepszymi zarobkami i mozliwosciami ma on rowniez placic klubowi A za to ze go "wychowal"? Mamy wolny rynek, kazdy robi co chce i nikogo do zaplaty zmuszac nie mozna.
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo Numer GG
Tomek_krk

PostWysany: 26 Maj 2007, 18:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

cholerka zrobcie cos by mozna bylo zmieniac swoje posty, bo zrobilem takie literowki ze mi glupio Smile
Powrt do gry
wredna_mimi

Doczy: 13 Pa 2006
Skd: Ełk
PostWysany: 26 Maj 2007, 22:07    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

chlopaki , przejdzcie sobie na gg Embarassed
O.E.
Opiekun Forum
Doczy: 03 Lut 2004
Skd: Pl. Od Słońca 3/Europa
PostWysany: 27 Maj 2007, 2:42    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wredna_mimi napisa:
chlopaki , przejdzcie sobie na gg Embarassed
A dlaczego? Jesli nie chcesz czytać to nie czytaj. To forum publiczne....
Rozumiem, że od teraz sama będziesz odpowiadać każdemu na GG? Smile
O.E.
Opiekun Forum
PostWysany: 27 Maj 2007, 3:13    Temat postu: Prawo Odpowiedz z cytatem

Tomek_krk napisa:
a nie uwazasz ze wlasnie takie splacanie przez obywatela za to ze siedzi i zarabia w innym kraju byloby przymuszaniem?
A czy płacenie podatków w Polsce to nie przymuszenie?
Podatki w swej istocie to właśnie obowiązkowa danina na rzecz wszystkich obywateli. Dzięki tym pieniądzom rząd może płacić na szkoły, drogi itd.

Jesli się uczyłeś w państwowej szkole to teraz zwróć swój dług. Ludzie zawsze będą się buntować przeciwko podatkom, bo chcą mieć jak najwięcej w kieszeni. Ale potem narzekają, gdy w Polsce nie ma autostrad lub gdyby rząd ogłosił, że za szkoły trzeba płacić.
Oczywiście można zbudować państwo libertariańskie bez żadnych podatków i opieki... Ale nie uważam to za najbardziej cywilizowane rozwiązanie.

Cytat:
przeciez nie kazdy by sie zgodzil na zaplate 2-5 % swoich rocznych zarobkow na poczet panstwa. Pamietasz prostesty w Londynie przeciwko podwojnemu opodatkowaniu.
A dlaczego nie protestowali, gdy za darmo chodzili do szkoły? Czemu wtedy nie powiedzieli, że nie chcą prezentu i że zapłacą za wszystko?

Cytat:
Dla mnie wystarczy jak ci ludzie wroca i zaczna inwestowac w Panstwie.
A jak nie wrócą?
Poza tym, nie wnikamy w inwestycje. Ludzie nie inwestują dla państwa tylko dla siebie. Chcą być bogatsi. Państwo może im najwyżej pomóc poprzez gwarancje kredytowe, ulgi, preferencje podatkowe itp.
Ale najpierw, gdy pracują za granicą, niech płacą. Będzie to sprawiedliwe.
Rząd brytyjski nie wydał ani pensa na szkoły, przedszkola, polskie drogi, opiekę medyczną, studia, ulgi w komunikacji dla Polaków, którzy tam teraz pracują i płacą podatki.
Unia powinna sama uregulowac to w ten sposób, że rząd brytyjski powinien oddać część wyłudzonego podatku od Polaków. W ten sposób Polacy nie musieliby sami płacić.
Ale rząd brytyjski nie ma zamiaru postąpić honorowo, bo i po co, skoro oni udają, że robią łaskę, że pozwalają Polakom pracować, podczas, gdy tak na prawdę, to oni potrzebowali tego zastrzyku świeżej krwi, by ich gospodarka normalnie funkcjonowała.

Cytat:
mnie sie wydaje ze to wlasnie wzrost plac bylby lepszym rozwiazaniem.
Np. czy osoba zarabiajaca 800 zl na reke wezmie tani kredyt? czy wolalaby by jej pensja wzrosla o 100%?
Ale pensję płaci pracodawca a nie państwo.

A osoba, która zarabia 800 zł może wziąć właśnie tylko taki państwowy kredyt, bo państwo to nie krwipijca i w razie czego może umorzyć część kredytu.
Z resztą kredyty są dla przedsiębiorczych i odwaznych a to oni budują przemysł. Jak dasz każdemu po 1000 zł to nic z tego nie będzie, bo pieniądze będą się gromadziły tylko u najbogatszych, którzy już teraz mają fabryki.
A jak dasz kredyty absolwentom uczelni, ludziom zaradnym i inteligentnym, to oni stworzą klasę średnią, która da zatrudnienie innym ludziom. Jak zmniejszy się bezrobocie to i pensje wzrosną i okaże się, że osoba, która zarabiała 800 zł teraz zarabia 1600 zł Smile

Cytat:
miala by wtedy wiecej na jedzenie, zamiast chleba z maslem jadla by szynke, wyjezdzala by co roku na wakacje, kupila by sobie nowe ubrania, dzieciom kupila nowe przybory szkolne..
Tak, ale to jest właśnie wyłącznie konsumpcja. Podczas, gdy najlepsze są kredyty inwestycyjne, które dają nowe miejsca pracy.
Oczywiście konsumpcja również rozwija rynek, ale nie tak symetrycznie.

Cytat:
a jak dodrukujesz pieniadze tylko na tanie kredyty to trzeba bedzie je splacac a zarabiac tyle samo wyjdzie na to ze bedziesz mial pieniedzy na zycie.
Znów nie rozumiesz. Nie możesz drukować pieniędzy co miesiąc bo doprowadzisz do hiperinflacji. Pieniądze na rynek trzeba wprowadzić raz. Ale w mądry sposób.
Ludzie nie będą zarabiać tyle samo, bo kredyty będą zamienione na inwestycje (lub konsumpcję) a to napędzi rozwój gospodarki, wzrost płac, spadek bezrobocia.
Kredyty inwestycyjne będą spłacane z zysków...

Cytat:
Co do kredytu na wlasna firme. Mysle ze obecnym problemem nie sa wysokie kredyty, bo mozna dostac dofinansowanie z UE, albo wlasnie wyjechac na rok za granice by zalozyc firme, ale prawo i jeszcze prawo i procedury Dlaczego w Australi, Angli czy Holandii firme mozna zalozyc w dwa dni a u nas ciagnie sie to miesiac? Do tgo bezlitosne skladki ZUS, wysokie koszta pracy (choc Zyta wlasnie ma je obnizyc porpzez zmiejszenie skladek rentowych). Bardziej liberalne przepisy szybciej by nam pomogly uskrzydlic Polske.
Mnie tego mówić nie musisz.
Firmy mają problemy z kredytami, bo dofinansowanie z Unii dostają te firmy, które sa bogate lub mają dobrą historię kredytową.
Spróbuj jako świeży magister dostać kredyt na pomysł, gdy nie masz żadnego majątku poza swoją głową...
Uważam, że system dofinansowań z Unii to jedno wielkie złodziejstwo.
Jedni dostają a inni nie; to jest ewidentne niesprawiedliwe rozdawnictwo państwowych pieniędzy.

Nie po to 38 milionów Polaków płaci składkę do Unii, by teraz grube miliony euro przypadały nielicznym. System preferuje duże firmy, a więc biedni płacą na bogatych...

Cytat:
czepiasz sie troche szczegolow Smile tak poprostu obralem to w slowa. To o co mi chodzilo mozna odniesc wlasnie do tej benzyny.
w Pl musisz pracowac na litr godzine, w Niemczech, WLoszech czy Irlandii 15 minut. Roznica wielka!
A ja uważam, że 800 zł miesięcznie to wystarczająco rozsądny zarobek. Wystarczy by godnie żyć, choć nie w luksusie i konsumpcji. Ale życie nie musi składać się wyłącznie z konsumpcji....
Kiedyś ludzie pracowali 12 godzin bez żadnych ubezpieczeń, prądu, ciepłej wody, C/O, gazu itp. Dziś jest 100 razy lepiej.
Ludzie są niestety nienasyceni. Wciąż chcą więcej. Tracą jednak to co ważniejsze...

Cytat:
Kolejny przyklad. Ja osobiscie emigruje ze wzgledu na tryb zycia - podrozniczy. W Polsce na bilet do Ameryki pd musialbym oszczedzac co namniej pol roku. W Irl byl to miesiac pracy. Przykladow mozna wiecej podac, wiec nie dziwny sie ludziom ze wyjezdzaja.
Ja się nie dziwię. Twierdzę tylko, że nie jadą po rozsądne zarobki. Jadą po prostu po większą kasę.
Co do podróży, to można świat zwiedzić autostopem nie mając nawet grosza przy duszy Smile
Ja rozumiem, że ludzie się śpieszą i to powoduje, że chcą zarobić więcej pracując mniej. Ale dlaczego?
Jak kiedyś w swych podróżach trafisz do Tybetu to spytaj się mnichów buddyjskich czy warto się śpieszyć Smile

Cytat:
Czy jesli pilkach wychowanek klubu A przejdzie po 10 latach gry do klubu B za lepszymi zarobkami i mozliwosciami ma on rowniez placic klubowi A za to ze go "wychowal"?
To Ty nie wiesz, że klub B musi zapłacić klubowi A sporą sumę za odchowanie zawodnika?
Na całym świecie przejście zawodnika odbywa się za wielkie pieniądze. Kluby płacą miliony za najlepszych piłkarzy.
Ale zależy to oczywiście od umowy pomiędzy piłkarzem a wychowującym go klubem.
Umową obowiązującą polskich obywateli są ustawy sejmu i jesli sejm przyjmie ustawę o konieczności płacenia tych 2-5% to znaczy, że trzeba się temu poddać i tyle.

Cytat:
Mamy wolny rynek, kazdy robi co chce i nikogo do zaplaty zmuszac nie mozna.
Wolny rynek nie oznacza, że wolno kraść lub łamać umowy lub prawo. Sejm daje prawo i trzeba go przestrzegać (wyjątkiem jest prawo niezgodne z prawem moralnym).
Tomek_krk

PostWysany: 27 Maj 2007, 12:27    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
A ja uważam, że 800 zł miesięcznie to wystarczająco rozsądny zarobek. Wystarczy by godnie żyć, choć nie w luksusie i konsumpcji. Ale życie nie musi składać się wyłącznie z konsumpcji....

Chyba nie wiesz co mowisz. Sprobuj za taka kwote wyzyc chocby w Krakowie. Polowa pensji pojdzie ci na mieszkanie, a trzeba jeszcze cos zjesc kupic miesieczny bilet na transport publiczny, a gdzie jakas rozrywka? Kino, teatr, pub? Ludziom po studiach po prostu nie chce sie pracowac za takie pieniadze, wcale im sie nie mozna dziwic ze wyjezdzaja.

Cytat:
Podczas, gdy najlepsze są kredyty inwestycyjne

to prawda, ale jesli nasz rzad zmieni prawo oraz wprowadzi bardziej liberalne przepisy dla nowych i obecnych przedsiebiorcow wszystko sie rozkreci samo, bez zbednego drukowania pieniedzy.

Cytat:
Twierdzę tylko, że nie jadą po rozsądne zarobki. Jadą po prostu po większą kasę.

Oni wlasnie jada po rozsadne zarobki. Wieksza kasa jest tylko jak przeliczysz funty czy euro na zlotowki. A tak nie wolno robic, gdyz nie dosc ze stopa zyciowa jest wyzsza to i uslugi oraz zycie na zachodzie UE jest drozsze niz w Polsce, ale zarabia sie tyle ze mozna sobie na wszystko pozwolic. Jest to wlasnie rozsadny zarobek.

Cytat:
Nie możesz drukować pieniędzy co miesiąc bo doprowadzisz do hiperinflacji

masz racje Embarassed moja gafa. Jednak uwazam ze wyzsze penjse przyspieszyly by znacznie rozwoj kraju. Co do kredytow, jest to dobry pomysl ale w Polsce za duzo jest biednego spolczenstwa ktore po pierwsze baloby sie by wziac kredyt a po drugie zapewne splaca juz niejeden. Ae sam napisalesze kredyty sa dla ludzi odwaznych i jest to prawda.

Cytat:
Co do podróży, to można świat zwiedzić autostopem nie mając nawet grosza przy duszy

co do tego jest to temat rzeka. Kazdy podrozuje na swoj sposob, i np. jesli ktos uwielbia chodzic po gorach potrzebuje pieniedzy na sprzet i to nie malych. Zwiedzic autostopem swiat mozna, ale bez grosza? Musisz przeciez jesc. Mozna wyjechac bez grosza i dorabiac na miejscu, czy to uczac angielskiego czy pomagac na farmach, ale grosz zawsze jest potrzebny, wiec bez niego nie da rady (oczywiscie sa skrajne przypadki). Zreszta malo ludzi pisze sie na taki pustelniczy tryb zycia. Wiekszosc jezdzi z iurem podrozy, ale tez jest wielka liczba backapersow.
Dlaczego na szlaku spotykam praktycznie wylacznie brytyjczykow, francuzow, niemcow, czy amerykanow i kanadyjczykow? Bo oni maja rozsadne wynagrodzenie za ktore moga sobie od czasu do czasu wyjechac na wakacje.

Cytat:
Ja rozumiem, że ludzie się śpieszą i to powoduje, że chcą zarobić więcej pracując mniej. Ale dlaczego?

ja nic takiego nie powiedzialem Smile

Cytat:
Jak kiedyś w swych podróżach trafisz do Tybetu to spytaj się mnichów buddyjskich czy warto się śpieszyć

W Azji nie bylem, wiec jesli byles w Tybecie opowiedz o wrazeniach ze spotkania z mnichami:) osobiscie widzialem tylko ludzi dla ktorych czas nie istanieje w Ameryce Pd. Oni nie wiedza co to pogon za pieniadzem, kariera, a ich zasada jest "maniana" (co masz zrobic dzis zrob jutro).

Cytat:
A jak nie wrócą?

ponad polowa wg sondazy chce wrocic. OBY.

Cytat:

a lekarze, nauczyciele, policja, urzednicy panstwowi? Utrzymywani sa z podatkow, wiec pensje placi im panstwo. Akurat to oni protestuja najsczesciej i zarabiaja nieadekwatnie do swojego wyksztalcenia.

Obydwoje chcemy dobrze dla kraju, to dobrze bo spotkalem wielu ludzi za granica, ktorzy wyrzekaja sie Polski. Oby bylo lepiej w Polsce jak najszybciej, a bedzie lepiej, ale poki co ja sie ciesze ze za tydzien wylatuje na Islandie do pracy. Aha i nie wszyscy wyjezdzaja tylko dla lepszych zarobkow, sa tez tacy ktorzy jada dla przygody oraz nie moga wysiedziec w jednym miejscu i chca pomieszkac w wielu krajach. Do nich naleze np. ja.

Co do pomyslu placenia 2/5 %. Przeciez wiekszosc polakow wysyla pieniadze zarobione za granica do Polski do swoich rodzin. Rodziny wydaja ich zarobione pieniadze, wiec dlaczego mieliby jeszcze dodatkowo placic za to ze pracuja w innym kraju? Pomysl uwazam za niepotrzebny, aczkolwiek jest cos w tym jesli studia "wychodują" informatyka ktory wyjedzie pracowac do Szwecji, Polska na tym traci, ale przeciez wszyscy na swiecie emigruja do roznych krajow i Panstwa jakos sobie z tym radza, bez zbednego pobierania oplat od obywateli za to ze pracuja za granica.
Powrt do gry
O.E.
Opiekun Forum
PostWysany: 27 Maj 2007, 17:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tomek_krk napisa:
Cytat:
Chyba nie wiesz co mowisz. Sprobuj za taka kwote wyzyc chocby w Krakowie. Polowa pensji pojdzie ci na mieszkanie, a trzeba jeszcze cos zjesc kupic miesieczny bilet na transport publiczny, a gdzie jakas rozrywka? Kino, teatr, pub?
A kto każe ludziom zyć w Krakowie? Można w mniejszym mieście. Do pubu też nie ma przymusu chodzić. A rozrywki to luksus. Za 800 zł można PRZEŻYĆ. A to jest najważniejsze.
Ludzie stali się konsumentami i ciągle im mało. Gdyby wszyscy w Polsce zarabiali 8000 zł miesięcznie, a w UK zarabialiby 80000 zł, to powiedziałbyś to samo. Twoje słowa byłyby mniej więcej takie:
nie da rady wyżyć w Polsce za 8000 zł, muszę 2 lata oszczędzać, by kupić Mercedes klasy A, podczas gdy Brytyjczyk odkłada tylko przez 2 miesiące.
A gdzie tu rozrywki: wypad na Karaiby wynajętym odrzutowcem, polowanie na foki na Antarktydzie, czy też imprezka ze znajomymi w Honolulu....
To co dla jednego jest absolutnym minimum, dla innych jest superluksusem.

Cytat:
Ludziom po studiach po prostu nie chce sie pracowac za takie pieniadze, wcale im sie nie mozna dziwic ze wyjezdzaja.
Ja im się nie dziwię - już to pisałem. Ja tylko mówię, że pogoń za pieniądzem to często coś złego, bo zyskując pieniądze można stracić coś ważniejszego.
Ale to każdy sam musi zadecydować co jest dla niego ważne.

Cytat:
to prawda, ale jesli nasz rzad zmieni prawo oraz wprowadzi bardziej liberalne przepisy dla nowych i obecnych przedsiebiorcow wszystko sie rozkreci samo, bez zbednego drukowania pieniedzy.
Niekoniecznie. Jeśli skończysz studia, które uczą Cię np. technik druku i chciałbyś założyć nowoczesną drukarnię, to z samych tylko przepisów tego nie zrobisz. Potrzebny jest kredyt i to wysoki, bo maszyny dużo kosztują (nawet używane).

Cytat:
Oni wlasnie jada po rozsadne zarobki. Wieksza kasa jest tylko jak przeliczysz funty czy euro na zlotowki. A tak nie wolno robic, gdyz nie dosc ze stopa zyciowa jest wyzsza to i uslugi oraz zycie na zachodzie UE jest drozsze niz w Polsce, ale zarabia sie tyle ze mozna sobie na wszystko pozwolic. Jest to wlasnie rozsadny zarobek.
Ja się z tym nie zgadzam, ale każdy ma prawo do własnej oceny rozsądności zarobków.

Cytat:
masz racje Embarassed moja gafa. Jednak uwazam ze wyzsze penjse przyspieszyly by znacznie rozwoj kraju. Co do kredytow, jest to dobry pomysl ale w Polsce za duzo jest biednego spolczenstwa ktore po pierwsze baloby sie by wziac kredyt a po drugie zapewne splaca juz niejeden.
Kredyty państwowe są mniej restrykcyjne i mogłyby być dawane "na pomysł" a nie pod zastaw.
Zgłosiłby się rolnik i powiedział, że ma pomysł jak zrobić coś co się dobrze sprzeda. Urzędnik ocenia pomysł i decyduje się udzielić kredytu w wys. 30 tys. zł. Rolnik za te pieniądze buduje np. szopę do hodowli chińskich grzybków, zarabia na tym rocznie 40 tys. zł i w ciągu 2-3 lat spłaca kredyt. Gdyby jednak sprzedaż i zyski okazały by się mierne, to po przedstawieniu raportu z całej działalności, część długu mogłaby podlegać umorzeniu.

Cytat:
co do tego jest to temat rzeka. Kazdy podrozuje na swoj sposob, i np. jesli ktos uwielbia chodzic po gorach potrzebuje pieniedzy na sprzet i to nie malych.
Zgadza się, że każdy sam wybiera poziom kosztów jakie chce ponieść. Jednym wystarczy lina konopna, a inni muszą mieć nowoczesną z włókien węglowych z przeplotem tytanowym. Smile

Cytat:
Zwiedzic autostopem swiat mozna, ale bez grosza? Musisz przeciez jesc.
Można pracować za żywność i podwiezienie. Na statkach morskich można wykonywać różne prace za to, że zabiorą człowieka do Ameryki Południowej Smile
Ś.P. Kinga, która razem ze swoim kolegą objechała świat autostopem, udowodniła, że można to zrobić bez większych pieniędzy.

Cytat:
Mozna wyjechac bez grosza i dorabiac na miejscu, czy to uczac angielskiego czy pomagac na farmach, ale grosz zawsze jest potrzebny, wiec bez niego nie da rady (oczywiscie sa skrajne przypadki). Zreszta malo ludzi pisze sie na taki pustelniczy tryb zycia.
Oczywiście przesadziłem z tym "bez grosza przy duszy". Chodziło mi raczej o to, że ludzie mają 100-300 dolców i jadą w nieznane bez karty kredytowej, bez wielkich zapasów gotówki. Oczywiście pracować można za gotówkę, ale nie dla gotówki Smile
Bo pieniądz jest tylko zamiennikiem dóbr potrzebnych do życia. W Afryce pracowałbyś za jedzenie, ubranie, narzędzia, środek transportu. W USA pracujesz za dolary i kupujesz to samo.
Na Białorusi pracowałbyś za 10 dolarów miesięcznie, ale kupiłbyś za to tyle samo żywności co pracując za 400 dolarów w Polsce.

Cytat:
Dlaczego na szlaku spotykam praktycznie wylacznie brytyjczykow, francuzow, niemcow, czy amerykanow i kanadyjczykow? Bo oni maja rozsadne wynagrodzenie za ktore moga sobie od czasu do czasu wyjechac na wakacje.
Oni mają ZA DUŻE pensje i dlatego stać ich na luksus bezstresowego zwiedzania świata.

Cytat:
W Azji nie bylem, wiec jesli byles w Tybecie opowiedz o wrazeniach ze spotkania z mnichami:)
Niestety nie byłem w Azji, ale wiem jaka filozofia przyświeca tamtejszym ludom.

Cytat:
osobiscie widzialem tylko ludzi dla ktorych czas nie istanieje w Ameryce Pd. Oni nie wiedza co to pogon za pieniadzem, kariera, a ich zasada jest "maniana" (co masz zrobic dzis zrob jutro).
I trzeba było korzystać z tej lekcji.
Wszyscy myślą, że to takie ludy są "dzikie". Za cywilizację uważa się zdobycze techniki. Ale właśnie jest może odwrotnie. To uwielbienie dla techniki i luksusu to właśnie jest dzikie i prymitywne. Natomiast plemię w Afryce, które żyje zgodnie z naturą i filozofią wspólnoty, może być na wyższym poziomie cywilizacyjnym od nas....
Warto o tym pamiętać.

Cytat:
Cytat:
a lekarze, nauczyciele, policja, urzednicy panstwowi? Utrzymywani sa z podatkow, wiec pensje placi im panstwo. Akurat to oni protestuja najsczesciej i zarabiaja nieadekwatnie do swojego wyksztalcenia.
Ale nie można podnieść tylko pensji w budżetówce, bo to będzie znów niesymetryczne i niesprawiedliwe.
Ja nie uważam, że lekarze lub nauczyciele zarabiają za mało. Według mnie zarabiają dużo. Niestety porównują swe zarobki z innymi krajami. W ten sposób ktoś zawsze będzie bogatszy i my będziemy się czuć nędzarzami....

Cytat:
Aha i nie wszyscy wyjezdzaja tylko dla lepszych zarobkow, sa tez tacy ktorzy jada dla przygody oraz nie moga wysiedziec w jednym miejscu i chca pomieszkac w wielu krajach. Do nich naleze np. ja.
Takie argumenty są bardz odobre. I tego się trzymaj. Wyejdź kiedyś do pracy w jakimś biednym kraju, a zobaczysz, że może tam poczujesz się szczęśliwszy Smile

Cytat:
Co do pomyslu placenia 2/5 %. Przeciez wiekszosc polakow wysyla pieniadze zarobione za granica do Polski do swoich rodzin. Rodziny wydaja ich zarobione pieniadze, wiec dlaczego mieliby jeszcze dodatkowo placic za to ze pracuja w innym kraju?
To się nie liczy, bo to nie idzie na rzecz wydatków rządowych. Polacy przysyłają do Polski tylko drobny procent swoich zarobków a z tego podatki stanowią jeszcze mniejszy procent.
Dodatkowo pieniądze przychodzą w walucie, więc zwykle ludzie kupują za te pieniądze przedmioty z zachodu, bo w ten sposób nie dotyka ich zmiana kursu walut.

Cytat:
Pomysl uwazam za niepotrzebny, aczkolwiek jest cos w tym jesli studia "wychodują" informatyka ktory wyjedzie pracowac do Szwecji, Polska na tym traci, ale przeciez wszyscy na swiecie emigruja do roznych krajow i Panstwa jakos sobie z tym radza, bez zbednego pobierania oplat od obywateli za to ze pracuja za granica.
Nie powinno nas w tej dyskusji obchodzić, czy inne kraje radzą sobie z tym, czy nie (pisałem już dwa razy o kredytach studenckich, które ludzie muszą spłacać w innych krajach). Nas interesuje Polska. Skoro społeczeństwo płaciło za wykształcenie lekarza, a on jedzie sobie zarabiać gdzie indziej, to ja się pytam, czy jest to sprawiedliwe. Według mnie NIE.
Pisalem też, że ten 2-5% podatek mogłoby płacić obce państwo, w którym pracują Polacy, którzy tam płacą np. 20-30% podatki. Tak byłoby najlepiej.
Tomek_krk

PostWysany: 27 Maj 2007, 19:53    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
A kto każe ludziom zyć w Krakowie? Można w mniejszym mieście. Do pubu też nie ma przymusu chodzić. A rozrywki to luksus. Za 800 zł można PRZEŻYĆ. A to jest najważniejsze.
Ludzie stali się konsumentami i ciągle im mało. Gdyby wszyscy w Polsce zarabiali 8000 zł miesięcznie, a w UK zarabialiby 80000 zł, to powiedziałbyś to samo. Twoje słowa byłyby mniej więcej takie:
nie da rady wyżyć w Polsce za 8000 zł, muszę 2 lata oszczędzać, by kupić Mercedes klasy A, podczas gdy Brytyjczyk odkłada tylko przez 2 miesiące.
A gdzie tu rozrywki: wypad na Karaiby wynajętym odrzutowcem, polowanie na foki na Antarktydzie, czy też imprezka ze znajomymi w Honolulu....
To co dla jednego jest absolutnym minimum, dla innych jest superluksusem.

Dla mnie jest to zbedna filozofia, a nie zycie. To oczywiste, że każdy chce w życiu mieć lepiej, każdy chce czasem iść na kawe ze znajomym, do kina z dziewczyna, czy z córką do teatru lub opery, ale to co piszesz to przesada, i podawanie skrajnych przykładow. za 800 mozna wyzyc, ale ledwo ledwo. zapytaj tych ludzi czy takie zycie im odpowiada? Czy nie chcieliby miec wiecej.

Cytat:
Wszyscy myślą, że to takie ludy są "dzikie".

znam takich co jeżdzą tam dla tych "dzikusów". Dla nich my mozemy byc dzikusami. Trzeba szanować wszystko i wszystkim co żyje na naszej Planecie. Mi sie osobiście marzy pobyć jakiś czas właśnie z takim plemieniem.

Cytat:
Ale nie można podnieść tylko pensji w budżetówce, bo to będzie znów niesymetryczne i niesprawiedliwe.
Ja nie uważam, że lekarze lub nauczyciele zarabiają za mało. Według mnie zarabiają dużo. Niestety porównują swe zarobki z innymi krajami. W ten sposób ktoś zawsze będzie bogatszy i my będziemy się czuć nędzarzami...

ale ja nie napisalem by tylko podniesc pensje w budzetowce, podalem tylko przyklad kto dostaje pensje z budzetu. A jesli ktos uwaza ze nauczyciele zarabiaja dużo, to dla mnie ten ktoś jest ignorantem co nie zna realiów. Sprobuj użerać się po kilka godzin dziennie z dzieciakami, którym nawet nie jest w głowie by coś się nauczyc. Dlaczego sekretarka w woj. oddziale NFZ zarabia 50% wiecej często bez wyższego wykształcenia niż nauczycie, czy policjant który naraża swoje życie? Po wyższych studiach i 15 latach pracy należy się wiecej niz 1400 zl., ale to akurat dotyczy sie wiekszosci w naszym kraju. Zarobki w stosunku do kosztów życia są za małe.

Cytat:
Takie argumenty są bardz odobre. I tego się trzymaj. Wyejdź kiedyś do pracy w jakimś biednym kraju, a zobaczysz, że może tam poczujesz się szczęśliwszy

mnie pieniadz nie daje szczescia ani praca. te dwie rzeczy moga byc co najwyzej jednym z czynnikow ktore przekladaja sie na szczescie.

Cytat:
Pisalem też, że ten 2-5% podatek mogłoby płacić obce państwo, w którym pracują Polacy, którzy tam płacą np. 20-30% podatki. Tak byłoby najlepiej.

i tu sie w 100% zgodze.
Powrt do gry
O.E.
Opiekun Forum
PostWysany: 27 Maj 2007, 22:38    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tomek_krk napisa:
Dla mnie jest to zbedna filozofia, a nie zycie.
Każdy ma inną filozofię dla swego życia Smile

Cytat:
To oczywiste, że każdy chce w życiu mieć lepiej
Na szczęście nie każdy. Czasem ludzie chcą by innym było lepiej.
Myślenie tylko o tym, by zrobić lepiej sobie, nie jest dobre dla społeczeństwa jako takiego...

Cytat:
każdy chce czasem iść na kawe ze znajomym, do kina z dziewczyna, czy z córką do teatru lub opery
Zależy co jest w życiu wazniejsze. Kawa z dziewczyną, czy miłość do tej dziewczyny....

Cytat:
za 800 mozna wyzyc, ale ledwo ledwo.
Za 400 zł można wyżyć ledwo, ledwo. Za 800 zł można już mieć nawet jakieś skromne rozrywki.

Cytat:
zapytaj tych ludzi czy takie zycie im odpowiada? Czy nie chcieliby miec wiecej.
Niektórzy oddają część z tych 800 bo im niepotrzebne. Dla nich w życiu liczy się coś więcej niż konieczność kupowania czegoś.

Cytat:
Dla nich my mozemy byc dzikusami.
I jestesmy dzikusami.

Cytat:
Trzeba szanować wszystko i wszystkim co żyje na naszej Planecie. Mi sie osobiście marzy pobyć jakiś czas właśnie z takim plemieniem.
Ale właśnie oni nie zarabiają żadnych pieniędzy. Pracują tylko i wyłącznie za jedzenie, ubranie i narzędzia do pracy. Zero opery, kawiarni, dyskoteki (chyba, że dyskoteką nazwiemy taniec przy ognisku) Smile

Cytat:
A jesli ktos uwaza ze nauczyciele zarabiaja dużo, to dla mnie ten ktoś jest ignorantem co nie zna realiów.
Ja tak uważam.

Cytat:
Sprobuj użerać się po kilka godzin dziennie z dzieciakami, którym nawet nie jest w głowie by coś się nauczyc.
I właśnie taki "nauczyciel", który użera się z dzieciakami powinien mieć jeszcze niższą pensję.
Prawdziwy nauczyciel nie użera się z nikim.

Cytat:
Dlaczego sekretarka w woj. oddziale NFZ zarabia 50% wiecej często bez wyższego wykształcenia niż nauczycie, czy policjant który naraża swoje życie?
I dlatego ta pani powinna zarabiać jeszcze mniej, szczególnie, że w Polsce urzędnicy nie ponoszą żadnej odpowiedzialności.

----------
Dzikość naszego systemu polega na tym, że przestaliśmy widzieć ludzi. Widzimy tylko wrogów i kasę. Dlatego nasza cywilizacja staje się coraz bardziej dzika. Jesteśmy bardziej dzicy moralnie niż prymitywne plemiona w Afryce, Azji, Ameryce Płd. Ich prymitywność objawia się tylko w sferze technicznej, ale w sferze duchowej i moralnej są często przed nami.
Oni nie potrzebują 800 zł by być szczęśliwymi.
Tomek_krk

PostWysany: 27 Maj 2007, 23:28    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Dzikość naszego systemu polega na tym, że przestaliśmy widzieć ludzi. Widzimy tylko wrogów i kasę. Dlatego nasza cywilizacja staje się coraz bardziej dzika. Jesteśmy bardziej dzicy moralnie niż prymitywne plemiona w Afryce, Azji, Ameryce Płd. Ich prymitywność objawia się tylko w sferze technicznej, ale w sferze duchowej i moralnej są często przed nami.
Oni nie potrzebują 800 zł by być szczęśliwymi

dlatego chce pobyć z nimi jakiś czas, lub choćby zatańczyć na dyskotece "ognisko" albo zjeść co puscza da.

Cytat:
Myślenie tylko o tym, by zrobić lepiej sobie, nie jest dobre dla społeczeństwa jako takiego..

zrobic lepiej mozna sobie reka, mi chodzilo by bylo w życiu lepiej, a to jest rożnica. Nie widzisz ile ludzi w Polsce narzeka przez to ze malo zarabiaja? 800 zl. to na prawde niewiele. A jesli nagle ktos z rodziny zachoruje? Skad wziac pieniadze na leki? Te 800 zl. wg mnie pozwoli wyzyc czlowieku w stagnacji. Czy za taka pensje moze ktos rozwinac swoje zainteresowania? Jesli ktos interesuje sie fotografia, astronomia, czy chocby informatyka? Musi kupic sobie aparat, po jakims czasie wymienic na lepsze.

Cytat:
Zależy co jest w życiu wazniejsze. Kawa z dziewczyną, czy miłość do tej dziewczyny...

bez komentarza. czy pisales to, po to by dopiec? przeciez oczywistym jest ze milosc jest wazniejsza, ale czasem dobrze jest wyjść razem na impreze, do kina czy choćby wyjechać na weekend, a te 800 zl nie wystarcza na te "luksusy".

Cytat:
I właśnie taki "nauczyciel", który użera się z dzieciakami powinien mieć jeszcze niższą pensję.
Prawdziwy nauczyciel nie użera się z nikim.

Idz i posiedz pare dni w gimnazjum, bedziesz mial dosyc.

Wg. powinnismy zakonczyc ta rozmowe, gdyz kazdy uparcie dazy do swoich racji i co do godnego wynagrodzenia nie dogadamy sie, a rozmowa i tak nic nie zmieni, kazdy zyje jak lubi i jak chce.

Mam tylko pytanie na koniec. Dlaczego nie przeprowadzisz sie do Puszczy Amazonskiej zyć z plemionami?
Powrt do gry
O.E.
Opiekun Forum
PostWysany: 28 Maj 2007, 0:41    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tomek_krk napisa:
zrobic lepiej mozna sobie reka, mi chodzilo by bylo w życiu lepiej, a to jest rożnica.
To żadna róznica. Zaspokajanie swoich potrzeb materialnych nie powinno być priorytetem.

Cytat:
Nie widzisz ile ludzi w Polsce narzeka przez to ze malo zarabiaja?
Oni narzekają, bo porównują swe pensje do bogatszych. Niech porównają swe życie do życia mieszkańców Bangaldeszu.
Wszyscy jednak wolą zachłystywać się danymi o zarobkach w USA lub UK.
Narzekanie jest oznaką choroby psychicznej. Jest nienaturalnym stanem człowieka. Szczególnie, gdy to narzekanie nie daje żadnych pozytywnych wyników.

Cytat:
800 zl. to na prawde niewiele.
A po co człowiek ma zarabiać wiele?

Cytat:
A jesli nagle ktos z rodziny zachoruje?
To są dwa rozwiązania. Albo państwo sfinansuje leczenie. Albo rodzina jednak z tych 800 zł coś naskłada. Albo człowiek umrze. Śmierć nie powinna być czymś co powinno terroryzować umysł człowieka.
Lęk i strach również są oznaką dzikości.

Cytat:
Czy za taka pensje moze ktos rozwinac swoje zainteresowania?
Tak, o ile nie kolekcjonuje jachtów pełnomorskich. Bo na te nie stać również przeciętnego Brytyjczyka.

Cytat:
Jesli ktos interesuje sie fotografia, astronomia, czy chocby informatyka? Musi kupic sobie aparat, po jakims czasie wymienic na lepsze.
Nie, nie musi. Może się interesować i korzystac ze starego używanego sprzętu. Może też odłożyć sobie z tych 800 zł lub pracowac nie 8 lecz np. 12 godzin (wtedy zarobi jeszcze 400 zł ekstra).

Cytat:
bez komentarza. czy pisales to, po to by dopiec? przeciez oczywistym jest ze milosc jest wazniejsza
Napisałem to byś się zastanowił. Bo czasem chcąc zapracować na kawę w kawiarni rezygnujesz właśnie z tej miłości.

Cytat:
ale czasem dobrze jest wyjść razem na impreze, do kina czy choćby wyjechać na weekend
Fajnie byłoby też sobie wynająć odrzutowiec, wyspę na Karaibach i razem opłynąć kulę ziemską na własnym jachcie....

Cytat:
Idz i posiedz pare dni w gimnazjum, bedziesz mial dosyc.
Ale ja nie jestem nauczycielem gimnazjalnym. Nauczam tych co chcą być nauczani.
Do dzieci w gimnazjum trzeba wziąć nauczyciela z powołania. On się nie będzie użerał Smile

Cytat:
powinnismy zakonczyc ta rozmowe, gdyz kazdy uparcie dazy do swoich racji i co do godnego wynagrodzenia nie dogadamy sie, a rozmowa i tak nic nie zmieni, kazdy zyje jak lubi i jak chce.
Zakończyć dyskusji nie musimy, ale oczywiście każdy żyje tak jak chce, nawet gdy wie, że to co robi nie do końca jest dobre i cywilizowane.

Cytat:
Mam tylko pytanie na koniec. Dlaczego nie przeprowadzisz sie do Puszczy Amazonskiej zyć z plemionami?
Czekałem na to mądre pytanie. Odpowiedź jest jedna. Nie jestem do końca cywilizowany. Uwielbiam luksus, a nawet się w nim specjalizuję. Nie uważam tego jednak za cechę pozytywną, stąd za każdym razem wyrażałem zgodę, że każdy może żyć tak jak chce (choćby źle).
Jednak nie ulega wątpliwości, że ludzie powinni przestać być leniwi i pracować nie tylko dla pieniędzy, ale i dla pożytku swych bliźnich.
Oczywiście można powiedzieć, że daję słaby przykład takiej postawy... ale trudno. Nie zawsze każdy kto głosi jakąś prawdę musi być sam przykładem. Prawda nie potrzbuje przykładów. Przykładów chcą ci co są małostkowi. Tylko rozum może dostrzec prawdę.
Mam nadzieję, że zrozumiesz tę dwoistość.

Dzisiejsza dzika cywilizacja wyciska na nas swoje piętno i pokazuje, że randka w kawiarni, nowy laptop, wakacje na Teneryfie, ładny samochód itp. to cel do jakiego powinniśmy dążyć by stać się lepsi.
Ale to chora iluzja, która nie daje prawdziwego szczęścia. Prawdziwy cywilizowany człowiek powinien dbać o rozwój swej strony duchowej, powinien rozwijać miłość i przyjaźń oraz dbać o wspólny pożytek. Taki człowiek musi ciągle zwalczać własne słabości i poprawiać charakter. A gdy to mu się nie udaje, nie powinien się poddawać, tylko trwać w tej walce do końca.
Takie życie jest dużo trudniejsze niż zarabianie 7000 zł w UK i życie tylko według własnych potrzeb... Ale trudno wykorzenić z siebie to piętno, którym skaził nas system w jakim żyjemy. Ci, którzy się z tego zauroczenia wyrwą są jak narkomani, którym udało się rzucić nałóg - po prostu są prawdziwie szczęśliwi.
elloth

Doczy: 03 Lis 2005
PostWysany: 28 Maj 2007, 11:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Ale to chora iluzja, która nie daje prawdziwego szczęścia. Prawdziwy cywilizowany człowiek powinien dbać o rozwój swej strony duchowej, powinien rozwijać miłość i przyjaźń oraz dbać o wspólny pożytek. Taki człowiek musi ciągle zwalczać własne słabości i poprawiać charakter. A gdy to mu się nie udaje, nie powinien się poddawać, tylko trwać w tej walce do końca.
[...]Ale trudno wykorzenić z siebie to piętno, którym skaził nas system w jakim żyjemy. Ci, którzy się z tego zauroczenia wyrwą są jak narkomani, którym udało się rzucić nałóg - po prostu są prawdziwie szczęśliwi.

Ponad 2300 lat temu o tym samym pisał Platon w "Państwie", technika zatem tu nic do rzeczy nie ma. My po prostu kochamy luksus, kochamy otaczać się tysiącem przedmiotów, które są nam absolutnie zbędne i przede wszystkim kochamy pieniądze. Niewielu myśli nad tym, jaki to ma wszystko sens. "Po co myśleć? Włącz telewizję!". To taki mały komentarz, ale w tym punkcie zgadzam się z Tobą, Odżajer. Twierdzimy, że to my jesteśmy cywilizowani, a tak naprawdę zamieniliśmy las na tak samo dziką betonową dżunglę. Patrzymy z pogardą na plemiona murzyńskie, twierdzimy, że żyją jak zwierzęta - ale nikt, absolutnie nikt, nie zapyta ich, czy tej tak zwanej "pomocy" potrzebują (no, abstrahując od czasów kryzysu i głodu..). Jesteśmy cywilizacją pustki i głupoty.
Tomek_krk

PostWysany: 31 Maj 2007, 14:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
A po co człowiek ma zarabiać wiele?

Cytat:
Napisałem to byś się zastanowił. Bo czasem chcąc zapracować na kawę w kawiarni rezygnujesz właśnie z tej miłości.

ja nie musze sie zastanawiac Smile wiem co znaczy dla mnie milosc i jak ona jest wazna, wrecz najwazniejsza w zyciu Smile

Cytat:
Nauczam tych co chcą być nauczani.

wykladasz na uczelni ? jesli tak to jaki przedmiot/y Smile

Cytat:
Uwielbiam luksus, a nawet się w nim specjalizuję

skoro uwielbiasz luksus dlaczego uparcie twierdzisz ze ktos kto interesuje sie np. fotografia moze wiecej pracowac by moc zarobic na sprzet. ale przez to ze wiecej (czyli 12 zamiast 8 godzin) pracuje bedzie mial mniej czasu dla siebie, dla rodziny czy swojej ukochanej. gdyby placili mu wiecej nie musialby robic nadgodzin, czyli on bylby szczesliwy bo moze sobie kupic lustrzanke, zona i dzieci beda radosniejsze bo tata bedzie dluzej w domu. oczywiscie mozna powiedziec ze po co w takim razie mu zainteresowania, po co ma tracic czas i pieniadze niech lepiej poswieci sie rodzinie, ale czlowiek bez pasji to jak mecz pilki noznej bez kibicow

Cytat:
Jednak nie ulega wątpliwości, że ludzie powinni przestać być leniwi i pracować nie tylko dla pieniędzy, ale i dla pożytku swych bliźnich.

to jest zasada ktorej rowniez sie trzymam:)

kazdy szczescie pojmuje w inny sposob, dla jednego beda to pieniadze, dla innego milosc, czy radosc biednych ludzi ktorym pomogl. gdyby kazdy byl taki sam swiat bylby nudny...
Powrt do gry
O.E.
Opiekun Forum
PostWysany: 31 Maj 2007, 15:05    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tomek_krk napisa:
wykladasz na uczelni ? jesli tak to jaki przedmiot/y
Kiedyś uczyłem na uczelni, ale bardzo krótko. W dodatku był to przedmiot nie związany z filozofią Smile
Natomiast teraz nauczam głównie tych, którzy do mnie po taką naukę przychodzą. Pracuję w prywatnym instytucie naukowym i zajmuję się tworzeniem nowoczesnego systemu zarządzania państwem.

Cytat:
skoro uwielbiasz luksus dlaczego uparcie twierdzisz ze ktos kto interesuje sie np. fotografia moze wiecej pracowac by moc zarobic na sprzet. ale przez to ze wiecej (czyli 12 zamiast 8 godzin) pracuje bedzie mial mniej czasu dla siebie, dla rodziny czy swojej ukochanej.
Ale ja nie twierdzę, że lubienie luksusu jest dobre. Gdy ktoś zajmuje się fotografią, to już w pewien sposób ucieka od rodziny. Hobby to coś takiego co ma zastępować kontakt z innymi ludźmi. Zwykle ci co mają jakieś hobby, nie są najlepszymi partnerami w rodzinie. Chyba, że to hobby nie jest tak bardzo ważne.
Dobry fotograf zrobi superzdjęcie za pomocą starego Zenitha, choć jest oczywiste, że jeszcze lepsze zdjęcie zrobiłby Canonem serii 1.

Cytat:
gdyby placili mu wiecej nie musialby robic nadgodzin, czyli on bylby szczesliwy bo moze sobie kupic lustrzanke, zona i dzieci beda radosniejsze bo tata bedzie dluzej w domu.
Niekoniecznie. Bycie razem z rodziną to pochodna nie tylko zarobków, ale właśnie poziomu życia. W pewnym zakresie prawdą jest stwierdzenie, że nie ważne jak dużo zarabiasz i tak tyle samo czasu spędzasz z rodziną. Bo zarabiając lepiej chcesz więcej kupić i masz tyle samo kredytów w banku co biedniejszy pracownik.
Na Islandii ludzie zarabiają po 10 tys. zł miesięcznie ale i tak są zadłużeni i aby spłacić te kredyty biorą nadgodziny.
Trudno jest nakłonić kogokolwiek, by wybrał mniej dochodową pracę. Skoro jest więc wybór ludzie jadą tam, gdzie płacą więcej. Ale taka pogoń za pieniądzem sama w sobie dobra nie jest. Bo ta pogoń sprawi, że nawet Canon 1 będzie miał dla takiej osoby mniejszą wartość niż Zenith kupiony za oszczędności robione przez pół roku.

Cytat:
oczywiscie mozna powiedziec ze po co w takim razie mu zainteresowania, po co ma tracic czas i pieniadze niech lepiej poswieci sie rodzinie, ale czlowiek bez pasji to jak mecz pilki noznej bez kibicow
Dziwne porównanie. Właśnie rodzina może być najważniejszym meczem dla tego kibica, bo jest nie tylko kibicem, ale i graczem.
Czy zainteresowanie życiem rodzinnym jest gorsze od innych zainteresowań? To zainteresowanie zasługuje nawet na dodatkowe laury i pochwały, bo przyczynia się do szczęścia społeczeństwa.
Inne zainteresowania służą raczej samemu zainteresowanemu.

Cytat:
kazdy szczescie pojmuje w inny sposob, dla jednego beda to pieniadze, dla innego milosc, czy radosc biednych ludzi ktorym pomogl. gdyby kazdy byl taki sam swiat bylby nudny...
Gdyby wszyscy ludzie byli dobrzy, to wcale nie byłoby nudno Smile
A poza tym takie stwierdzenie, nie może być podstawą by być złym. Każdy ma starać się być dobrym, a że innym nie wychodzi, to nie znaczy, że my mamy sobie odpuścić.
Tomek_krk

PostWysany: 31 Maj 2007, 15:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
[...]Ale trudno wykorzenić z siebie to piętno, którym skaził nas system w jakim żyjemy. Ci, którzy się z tego zauroczenia wyrwą są jak narkomani, którym udało się rzucić nałóg - po prostu są prawdziwie szczęśliwi.

Ja jestem prawdziwie szczesliwy, m.in. przez to co znalazlo sie w Twoim zdaniu ale nie tylko. Czlowiek powinien sie cieszyc w zyciu z kazdej drobnostki i malenstwa, dzieki czemu tez bedzie szczesliwszy. ale tak jak napisalem szczescie kazdy pojmuje i interpretuje w inny sposob. Dla Ciebie czy mnie to bedzie chocby milosc a dla innego 6 cyfer na koncie. Szczescia nie mozna generalizowac ze takie jest dobre a takie zle, gdyz kazde je sobie sam wyrabia.
Powrt do gry
O.E.
Opiekun Forum
PostWysany: 31 Maj 2007, 15:15    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tomek_krk napisa:
Ja jestem prawdziwie szczesliwy, m.in. przez to co znalazlo sie w Twoim zdaniu ale nie tylko. Czlowiek powinien sie cieszyc w zyciu z kazdej drobnostki i malenstwa, dzieki czemu tez bedzie szczesliwszy.
Co potwierdza moją tezę, że nie potrzeba dużej kasy, by być szczęśliwym.

Cytat:
ale tak jak napisalem szczescie kazdy pojmuje i interpretuje w inny sposob. Dla Ciebie czy mnie to bedzie chocby milosc a dla innego 6 cyfer na koncie. Szczescia nie mozna generalizowac ze takie jest dobre a takie zle, gdyz kazde je sobie sam wyrabia.
Okazuje się, że nie... Ludzie, którzy czują się szczęśliwi dzięki cyfrom na koncie zwykle budzą się z ręką w nocniku. W pewnym momencie zdają sobie sprawę, że są po prostu uzależnienie od kasy i władzy i nie potrafią czuć się szczęśliwymi.
Narkotyki też dają szczęście, ale większość narkomanów wolałaby to szczęście mieć w realu niż w czasie "odlotu".

Ludzie myślą, że dzięki kasie łatwiej zdobędą miłość i szacunek innych ludzi. Okazuje się to mrzonką. Dowiadują się o tym, gdy często jest już za późno.
Ale, oczywiście, nie wykluczam istnienia zadowolonych narkomanów czy ludzi, którzy do końca cieszą się ze swych zer na koncie. Myślę jednak, że jest ich taka mała ilość, że istnienie takich ludzi można pominąć w naszych rozważaniach.
Ludzie chcą pieniędzy ze strachu. Strachu przed śmiercią, niewygodą, chorobą...
Odrzuciwszy strach przed śmiercią lub chorobą (swoją lub najbliższych), możemy żyć naprawdę. Najłatwiej jest to osiągnąć, gdy się jest wyznawcą którejś z dobrych prospołecznych religii (katolicyzm, buddyzm, islam). Warto zauważyć, że wizja raju i życia po śmierci ma tak naprawdę odsunąć strach przez śmiercią.
FilipR79
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1
Doczy: 08 Lip 2006
PostWysany: 31 Maj 2007, 16:14    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Odżajer Egzegeta napisa:
Okazuje się, że nie... Ludzie, którzy czują się szczęśliwi dzięki cyfrom na koncie zwykle budzą się z ręką w nocniku. W pewnym momencie zdają sobie sprawę, że są po prostu uzależnienie od kasy i władzy i nie potrafią czuć się szczęśliwymi.
..........

Ludzie myślą, że dzięki kasie łatwiej zdobędą miłość i szacunek innych ludzi. Okazuje się to mrzonką. Dowiadują się o tym, gdy często jest już za późno.
.........

Ludzie chcą pieniędzy ze strachu. Strachu przed śmiercią, niewygodą, chorobą...
Odrzuciwszy strach przed śmiercią lub chorobą (swoją lub najbliższych), możemy żyć naprawdę. Najłatwiej jest to osiągnąć, gdy się jest wyznawcą którejś z dobrych prospołecznych religii (katolicyzm, buddyzm, islam). Warto zauważyć, że wizja raju i życia po śmierci ma tak naprawdę odsunąć strach przez śmiercią.

OE, po ilu piwach takie bzdury sie wypisuje co???? Widocznie mlody jeszcze jestes i zycia nie znasz. Chociaz niektorzy z takich glupot nie wyrastaja nigdy.

OE, najlepiej to jakbys mial dziecko ( chyba jeszcze nie masz), i pewnego dnia gdy bedziesz bez pieniedzy powiedzial mu ze dzisiaj do garnka nie ma co wlozyc ale niech sobie Biblie poczyta to bedzie mial uczte... umyslowa. Jesli sie nie myle to 1,5 miliarda ludzi na swiecie zyje za mniej niz 1 dolara, im takie dyrdymaly napisz. Oczywiscie pieniadze same w sobie szczescia - ale ze tak to ujme matematycznie - sa warunkiem koniecznym do uzyskania szczescia.
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo
O.E.
Opiekun Forum
PostWysany: 31 Maj 2007, 18:35    Temat postu: Droga Odpowiedz z cytatem

FilipR79 napisa:
OE, po ilu piwach takie bzdury sie wypisuje co????
Uważaj ze słowami, bo za obrażanie innych (nieważne czy to admin czy nie), możesz zostać zbanowany....
Szkoda, że zamiast argumentów używasz inwektyw - to dowód raczej na mały rozum.

Cytat:
Widocznie mlody jeszcze jestes i zycia nie znasz. Chociaz niektorzy z takich glupot nie wyrastaja nigdy.
Niestety z takimi argumentami nie będę dyskutował. Jeśli masz coś konstruktywnego do powiedzenia, to napisz to zamiast takiej papki.
Równie dobrze możesz napisać, że się mylę bo noszę zielone skarpetki.

Cytat:
OE, najlepiej to jakbys mial dziecko ( chyba jeszcze nie masz), i pewnego dnia gdy bedziesz bez pieniedzy powiedzial mu ze dzisiaj do garnka nie ma co wlozyc ale niech sobie Biblie poczyta to bedzie mial uczte... umyslowa.
Nie myślałem, że jesteś taki zwierzęcy... Rozumiem więc, że jedzenie jest najważniejsze w twym życiu. Potem dopiero jest miłość (o ile jest)...
Zwykle jest tak, że jak ojciec jest prymitywny i nie ma rozumu, to nie umie wychować dziecka tak, by zrozumiało, że jest bieda.
Wyobraźmy sobie, że wracasz któregoś dnia do domu i mówisz, że nie ma nic do jedzenia. Czy twoje dziecko Cię znienawidzi? Za brak jedzenia?
Czyli twoja więź z dzieckiem opiera się tylko na zapewnieniu mu komfortu? Uważasz to za sytuację normalną?
Dobrze wychowane i kochające ufne dziecko rozumie, że sytuacja jest ciężka, ale woli miłość rodziców niż mnóstwo żarcia okupione samotnością.
Niestety tacy ludzie jak Ty, tego nie rozumieją, bo gonią za pieniędzmi, którymi chcą udowodnić dziecku (a może światu lub sobie), że je kochają.

Cytat:
Jesli sie nie myle to 1,5 miliarda ludzi na swiecie zyje za mniej niz 1 dolara, im takie dyrdymaly napisz.
Gdybyś przeanalizował własną wypowiedź to zrozumiałbyś pewien jej bezsens. Otóż te 1,5 mld ludzi ŻYJE! Żyje za 1 dolara! Czyli się da!! A co dopiero za 300 dolarów...
Poza tym w takich krajach siła nabywcza pieniądza jest często 100 razy większa niż u nas, więc nie rób takich prymitywnych porównań, szczególnie, że była już mowa o sile nabywczej pensji w różnych krajach.

Cytat:
Oczywiscie pieniadze same w sobie szczescia - ale ze tak to ujme matematycznie - sa warunkiem koniecznym do uzyskania szczescia.
Głupie i nieprawdziwe stwierdzenie. Można nic nie zarabiać. Wystarczy tylko poletko i parę zwierzątek hodowlanych. I do tego sporo pracy, by z natury wydobyć to co potrzebne do przetrwania. Ciekawe, że plemiona tzw. dzikusów jakoś sobie radzą bez pieniędzy...
Ale widocznie oni są bardziej cywilizowani od Ciebie. Dla Ciebie droga do oświecenia jest długa... Szkoda wielka, że nie rozumiesz tego co piszę. Mogłoby to pomóc Ci w życiu.

P.S. Jeśli chcesz odpowiedzieć na mój post, bo się z nim nie zgadzasz, to świetnie - od tego jest ta dyskusja. Jednak zrób to metodą cywilizowaną i naukową. A jeśli nie umiesz znaleźć argumentów, a tylko czujesz, że się mylę, to napisz to wprost - będzie to zawsze jakiś punkt widzenia.
Nie ma potrzeby by zachowywać się niegrzecznie.
W jednym miałeś rację: że niektórzy nawet jak są starzy to nie są dorośli. Dlatego proponuję Ci wydorośleć i przestać myśleć strachem i lękiem.
Myśl tym co ludzkie: rozumem i miłością. Wtedy znajdziesz drogę.
wredna_mimi

Doczy: 13 Pa 2006
Skd: Ełk
PostWysany: 31 Maj 2007, 20:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja wiedzialam ,ze tek bedzie, że prędzej czy poóżniej OE sprowokuje jazdeczkę.

pozdrówka
O.E.
Opiekun Forum
PostWysany: 31 Maj 2007, 21:07    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wredna_mimi napisa:
ja wiedzialam ,ze tek bedzie, że prędzej czy poóżniej OE sprowokuje jazdeczkę.
Ja w żadnym wypadku nie chcę nikogo prowokowac do "jazdaczki" (cokolwiek to znaczy). Smile

Nie wiem, czy twój post to oskarżenie w moją stronę, że staram się tak kontrowersyjnie pisać, by w końcu kogoś "ujazdacznić" czy też może tylko stwierdzasz fakt, że spodziewałaś się, że ludzie posiadający nie do końca otwarty umysł, będą się burzyć po moich słowach....

Warto zauważyć, że w tej dyskusji brało udział kilka osób, które dyskutowało normalnie i bez obrażania się.

Dodam również, bo zapomniałem o tym wczesniej napisać, gdy Tomek_krk pytał czy uczę na uczelni. Otóż ważniejsze od tego czy człowiek uczy kogoś, jest to czy wciąż sam się uczy od innych. Ja staram się mieć otwarty umysł i w dyskusji na poziomie jestem skłonny nawet wysłuchać teorii o tym, że to Marsjanie kontroluja nasze mass-media. Smile
Wywietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Gwna -> Off-topic Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3  Nastpny
Strona 2 z 3

Skocz do:  
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach

SIGN PETITION FOR TRAVELLING WITH PETS ON ICELAND!
Kuchnia Azjatycka: chiska, tajska, indyjska, japoska, wietnamska itd.