Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| patryk23l ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1 (dublowanie ogĹoszeĹ)
| Dołączył: 16 Sty 2008 | Posty: 670 | Skąd: Keflavik |
|
Wysłany: 20 Mar 2009, 20:00 Temat postu: |
|
|
Cytat: | od kiedy tu przyjechalem zmienilo sie bardzo, bardzo wiele, ale jedno napewno nie, mimo ze zniesiono wymog posiadania pozwolenia na prace nadal obowiazkiem jest jesli ktos zamierza przebywac na Islandii dluzej niz 3 miesiace zlozyc wniosek o pozwolenie na pobyt, sklada sie to w Utlendingastofnun a nazywa dvalarleyfi, nigdy nie slyszalem o zniesieniu czy zawieszeniu tego przepisu. |
Mozemy troche podyskutowac na ten temat.
Uwazasz ze na stronie UTlu klamia?? |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 20 Mar 2009, 20:48 Temat postu: |
|
|
nie, nie sadze, ale z doswiadczenia wiem ze nie ma dwoch jednakowych spraw, i to co sie jednemu uda drugiemu nastepnego dnia nie. dla spokoju ducha wiec lepiej dobrowolnie wystapic o pozwolenie, zeby poznie nie byc zaskoczonym w przychodni lub innym urzedzie ze nie mozna nic zalatwic bo czlowieka nie ma w systemie, chodzi rowniez o nieznajomosc przepisow przez urzednikow, raz pani w UTL POWIEDZIALA MI WYRAZNIE ZE SAMI NIE ORIENTUJA SIE W BIERZACYCH PRZEPISACH ze wzgledu na czestotliwosc ich zmian. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| patryk23l ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1 (dublowanie ogĹoszeĹ)
| Dołączył: 16 Sty 2008 | Posty: 670 | Skąd: Keflavik |
|
Wysłany: 22 Mar 2009, 19:26 Temat postu: |
|
|
Ludzie z krajow z EOG, w tym Polacy nie potrzebuja juz pozwolenia. Mozesz wypelnic wniosek ale nikt go ci nie przyjmie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| wronski
 | Dołączył: 12 Paź 2008 | Posty: 36 | |
|
Wysłany: 26 Mar 2009, 9:18 Temat postu: wiza |
|
|
witam wszystkich i po przeczytaniu wczesniejszych postow moze opowiem wam historie z przed miesiaca.Moj znajomy jest tu juz dwa lata stracil prace jego zona tez wiec udali sie do osrodka pomocy spolecznej i ty pani z wielka uprzejmoscia powiedziala ze bardzo chetnie im pomoga ale nie moga bo nie ma ich w systemie.Wiac trzeba bylo zlozyc wniosek na borgatuni cos jak dawna wiza,i tu znowu problem bo nikt nie wyda pozwolenia na pobyt jak sie nie ma pracy ,po prostu trzeba poswiadczyc ze jest sie w stanie samemu utrzymac.i co zrobic w takiej sytuacji a no to ze trzeba isc do urzedu pracy i wziasc zaswiadczenie ze sie jest na zasilku ,przedstawic to na borgatuni i potem juz tylko ok 3 dni i wszystko gra jestes juz w systemie .Powiem jeszcze tylko ze w niktorych uzedach jestes widoczny po ok miesiacu . Wiec czy mozna to nazwac wiza niewiem moze zastepuje to wize tez niewiem ale napewno jest potrzebne to wiem na 100 . Przepraszam ze tak sie rozpisalem ale moze komus przydadza sie moje informacje sprawdzone i pewne na dzien 20 stycznia nie sadze zeby cos sie pozmienialo od tamtej pory . |
|
Powrót do góry |
|
 |
| delfin72
| Dołączył: 24 Lis 2008 | Posty: 6 | |
|
Wysłany: 30 Mar 2009, 0:55 Temat postu: kenitale |
|
|
a czy ktoĹ siÄ orientuje czy do otrzymania kenitali bez paszportu tylko na dowod awentualnie na dowĂłd tymczasowy
pozdro |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Hanka79
| Dołączył: 14 Lip 2008 | Posty: 106 | Skąd: Kopavogur |
|
Wysłany: 30 Mar 2009, 1:13 Temat postu: |
|
|
Witam, widzÄ Ĺźe trwa dyskusja wiÄc teĹź wcisnÄ swoje 5 groszy. Tzw. wizy (pozwolenia na pobyt) przestaĹy obowiÄ
zywaÄ dla obywateli paĹstw obszaru EOG. Jako Ĺźe Polska naleĹźy do EOG kaĹźdy obywatel polski zamieszkujÄ
cy IslandiÄ powyĹźej 3-ech miesiÄcy musi potwierdziÄ legalny adres zamieszkania w ÞjĂłdskrĂĄ przy BorgartĂşni. To nie jest wiza, nie mylcie pojÄÄ. Chodzi tu o zwykĹÄ
statystykÄ przeprowadzanÄ
w kaĹźdym paĹstwie (obowiÄ
zek zarejestrowania adresu zamieszkania). ZwrĂłÄcie uwagÄ, Ĺźe jeĹli zmieniacie miejsce zamieszkania w Islandii to teĹź macie obowiÄ
zek udaÄ siÄ do urzÄdu i zarejestrowaÄ nowy adres zamieszkania. MyĹlÄ, Ĺźe nikt z forumowiczĂłw nie bÄdzie uraĹźony mojÄ
wypowiedziÄ
, w razie pytaĹ zapraszam. Pzdr _________________ BudzÄ
c siÄ rano, pomyĹl jaki to wspaniaĹy skarb ĹźyÄ, oddychaÄ i mĂłc siÄ radowaÄ. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| shreku
| Dołączył: 09 Gru 2008 | Posty: 22 | |
|
Wysłany: 30 Mar 2009, 10:31 Temat postu: |
|
|
to co pisze Hanka79 jest prawdÄ
ja tez przerabiaĹem niedawno, temat braku mnie w systemie i wszystko na Borgaduni trza zaniesc tzn umowe najmu jak taka jest lub potwierdzenie adresu ostatni kontrakt lub z urzendu pracy jak sie jest bezrobotnym oraz paszport i juz wpiszÄ
do systemu i koniec . Bez tego ciezko wiele zeczy zaĹatwic po prostu .pozdro  _________________ shrek |
|
Powrót do góry |
|
 |
|