Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| patryk23l ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1 (dublowanie ogĹoszeĹ)
| Dołączył: 16 Sty 2008 | Posty: 670 | Skąd: Keflavik |
|
Wysłany: 19 Gru 2010, 17:02 Temat postu: |
|
|
Skoro bezrotni maja tak dobrze to rzuc prace i bierz zasilek. Nikt nie mowil ze zycie jest sprawiedliwe. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| maestro ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 25 Paź 2010 | Posty: 71 | |
|
Wysłany: 19 Gru 2010, 17:20 Temat postu: |
|
|
niektĂłrzy chÄtnie by zostali zwolnieni, ale zwalniaÄ teĹź nie chcÄ
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mythm
 | Dołączył: 24 Paź 2009 | Posty: 106 | |
|
Wysłany: 19 Gru 2010, 17:46 Temat postu: |
|
|
patryk23l napisał: | Skoro bezrotni maja tak dobrze to rzuc prace i bierz zasilek. Nikt nie mowil ze zycie jest sprawiedliwe. |
patryk23 nie calkowitym problemem sa bezrobotni tylko system, ktory tym zarzadza... to po pierwsze.... po drugie to od razu widac, ze ciagniesz na kuroniu wiec nie badz taki do przodu.... po trzecie, to na kuroniu zawsze zdaze posiedziec, wiec nie spieszy mi sie, po wtore to jesli o siedzeniu na kuroniu mowa, to przy najnizszej stawce pracujacy zarabia moze ok 10 tys. wiecej niz ten, ktory zalega w chacie i nie traci pieniedzy chocby na dojazd do pracy, z ktorej musi utrzymywac socjal miedzy innymi....wiec nie rozprawiajmy na ten team, bo kazdy zdrowy na umysle wie i widzi, ze roznica "placowa" dla bezrobotnych i pracujacych za najnizsza stawke jest niewielka, wiec wspomniani bezrobotni powinni siedziec cicho i nie cwaniakowac i nie oczekiwac manny z nieba... Istota w tej calej zawilosci jest to, ze minimalna placa powinna byc przynajmniej 40-50 tys wyzsza, aby motywowac i mobilizowac do tego aby czlowiek chetnie wstawal do pracy i nie patrzyl na "kuroniowcow" spod byka .... !!! |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mythm
|
Wysłany: 19 Gru 2010, 17:49 Temat postu: |
|
|
maestro napisał: | niektĂłrzy chÄtnie by zostali zwolnieni, ale zwalniaÄ teĹź nie chcÄ
 |
CaĹkowita prawda.... nie wiem, czy przypadkiem firmy nie maja "zakazu" zwalniania, (jakies niepisane prawo) .... zawsze to lepiej jak ktos pracuje i placi podatki .... moze utrzymywac wraz z Panstwem tych, ktĂłrzy pobieraja zasilki itp...  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 19 Gru 2010, 17:54 Temat postu: |
|
|
Tez sie zgadzam z bledem systemowym. Placa minimum powinna byc sporo wyzsza od zasilku ale Islandia to chyba taki ewenement na skale swiatowa, wkrotce moze 4 lata zasilku. Niestety to nie ja rozporzadzam pieniedzmi podatnikow a parlament. On to zadecydowal o wyplacie dla bezrobotnych dodatku grudniowego. Te 44tys czy 50 tys to takie minimum, pewnie zauwazyliscie ze niektore firmy potrafia placic znacznie wiecej. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 19 Gru 2010, 17:59 Temat postu: |
|
|
Inna kwestia jest to ze malo ktory Islandczyk pracuje za minimalna kwote. Bardziej tyczy sie to naszych rodakow. Nie ma co wytykac palacami i patrzec z pod byka na bezrobotnych bo kazdego moze to spotkac a wtedy role sie odmienia. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mythm
|
Wysłany: 19 Gru 2010, 18:10 Temat postu: |
|
|
nikt ich palcami nie wytyka, tylko powinni okazywac troche pokory, a nie pomimo otrzymywanej b.duzej pomocy cwaniakowac i rzadac wiecej i wiecej .... bo dac palec to wpier.... cala reke ... niestety, ale tak znakomita wiekszosc bezrobotnych sie zachowuje ... i nie tylko polskich bezrobotnych ... bo znam i Islandczykow i innych obcokrajowcow, ktorzy pobieraja zasilek i maja sie calkiem swietnie (kuron+dofinansowanie mieszkania+dary itp.) = niestety wiecej niz pracujacy otrzymuje. I poprzez to wszystko tak naprawde smieja sie nam - pracujacym prosto w oczy .... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| slavek UĹťYTKOWNIK ZBANOWANY
| Dołączył: 31 Sie 2009 | Posty: 26 | |
|
Wysłany: 19 Gru 2010, 19:53 Temat postu: dodatek |
|
|
mythm napisał: | wiesiu-27 napisał: | chociaz sam nie jestem bezrobotny, to da sie zauwazyc ze polacy za granica wilkiem innym, post wyzej. Jak pies ogrodnika sam nie wezmie to i ni komu nie da.gratuluje postawy. |
Nie jest to zasada jak pies ogrodnika, tylko chodzi o logike i sprawiedliwosc.... A Ty Wiesiu jak widze z logika nie masz za wiele do czynienia ... Bo gdybys mial, to bys pomyslal, ze to, ze podniesli nam podatki, to tylko po to, aby latac dziure budzetowa jak np. zasilki dla bezrobotnych ... a ich przedluzanie, zwiekszanie i dodawanie dodatkow powoduje, to, ze i Tobie wiecej zabiora .... bezrobotni nigdy nie przekrocza 1wszego progu podatkowego, a pracujacy raczej tak .... wiec nie badz takim ofiarodawca tylko pomysl osobie i swojej rodzinie ... a nie o ... bezrobotnych .... pozdrawiam |
a ja ciebie nie rozumiem.zazdroĹÄ cie zĹźera czy juĹź siÄ taki\ka urodziĹeĹ\aĹ
kaĹźdy ma swojÄ
receptÄ na Ĺźycie i nie zauwaĹźyĹem aby ci co nie pracujÄ
wyciÄ
gali rÄce po takie dodatki
polityka paĹstwa jest jaka jest i jeĹli ci siÄ nie podoba to tylko moĹźesz wyraziÄ swoje zdanie i nie obraĹźaÄ innych jak wszÄdzie sÄ
ludzie dobrzy i Ĺźli ,lenie i pracowici ale teĹź nie kaĹźdy ma to szczÄĹcie co ty i ma pracÄ i jeĹli ktoĹ wymysliĹ Ĺźeby daÄ tym ludziom tzw december to juĹź powiem ordynarnie ch.....ci do tego |
|
Powrót do góry |
|
 |
| maestro ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 25 Paź 2010 | Posty: 71 | |
|
Wysłany: 19 Gru 2010, 20:27 Temat postu: |
|
|
niestety wiÄkszoĹÄ polakĂłw nie pracuje i nie zrozumie pracujÄ
cego  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Pinezka
| Dołączył: 16 Gru 2009 | Posty: 67 | |
|
Wysłany: 19 Gru 2010, 21:18 Temat postu: ... |
|
|
i bezrobotni jeszcze narzekaja jak sa wysylani na kurs jezykowy czy komputerowy itp - maja to za darmo
Ludzie, ktorzy pracuja idac na kurs musza za niego placic.
Podliczyc zasilek, paczki, kursy itp i porownac do przecietnej pensji rodaka pracujacego - wynik: Bezrobotny ma wiecej.
Nie dziwmy sie, ze ludzie chca isc na bezrobocie zamiast pracowac. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mythm
|
Wysłany: 19 Gru 2010, 22:01 Temat postu: Re: dodatek |
|
|
slavek napisał: | mythm napisał: | wiesiu-27 napisał: | chociaz sam nie jestem bezrobotny, to da sie zauwazyc ze polacy za granica wilkiem innym, post wyzej. Jak pies ogrodnika sam nie wezmie to i ni komu nie da.gratuluje postawy. |
Nie jest to zasada jak pies ogrodnika, tylko chodzi o logike i sprawiedliwosc.... A Ty Wiesiu jak widze z logika nie masz za wiele do czynienia ... Bo gdybys mial, to bys pomyslal, ze to, ze podniesli nam podatki, to tylko po to, aby latac dziure budzetowa jak np. zasilki dla bezrobotnych ... a ich przedluzanie, zwiekszanie i dodawanie dodatkow powoduje, to, ze i Tobie wiecej zabiora .... bezrobotni nigdy nie przekrocza 1wszego progu podatkowego, a pracujacy raczej tak .... wiec nie badz takim ofiarodawca tylko pomysl osobie i swojej rodzinie ... a nie o ... bezrobotnych .... pozdrawiam |
a ja ciebie nie rozumiem.zazdroĹÄ cie zĹźera czy juĹź siÄ taki\ka urodziĹeĹ\aĹ
kaĹźdy ma swojÄ
receptÄ na Ĺźycie i nie zauwaĹźyĹem aby ci co nie pracujÄ
wyciÄ
gali rÄce po takie dodatki
polityka paĹstwa jest jaka jest i jeĹli ci siÄ nie podoba to tylko moĹźesz wyraziÄ swoje zdanie i nie obraĹźaÄ innych jak wszÄdzie sÄ
ludzie dobrzy i Ĺźli ,lenie i pracowici ale teĹź nie kaĹźdy ma to szczÄĹcie co ty i ma pracÄ i jeĹli ktoĹ wymysliĹ Ĺźeby daÄ tym ludziom tzw december to juĹź powiem ordynarnie ch.....ci do tego |
Z wypowiedzi takich chĹystkĂłw jak Ty, od razu moĹźna wywnioskowaÄ, Ĺźe korzystasz z pomocy od PaĹstwa.... i dobrze ...skoro siÄ naleĹźy...ja nie zapieram siÄ, Ĺźe jeĹli byĹaby koniecznoĹÄ to bym nie korzystaĹ i nie jest to broĹ BoĹźe zazdroĹÄ.... poprostu wyraĹźam swoje zdanie i Tobie Chu...j do tego.... a jeĹli chodzi o Desemberuppbot ... to wĹaĹnie mnie i innych pracujÄ
cych obchodzi .... bo idzie to z podatkĂłw, na ktĂłre pracujÄ
c odprowadzamy ... a jeĹli sprawa dotyczy kursĂłw itp. to teĹź My pracujÄ
cy na to pĹacimy, aby bezrobotni mogli podnieĹÄ swoje kwalifikacje i mogli znaleĹşÄ Ĺatwiej pracÄ.... co jest akurat dobre, z tym, Ĺźe nic to nie wnosi ... no moĹźe jedynie zamieszanie w zatrudnianiu na czarno i o to chyba PaĹstwu chodzi... a co do "niewyciÄ
gania" rÄ
k po róşnego rodzaju pomoc, to poczytaj sobie trochÄ wiÄcej na forum niĹź kupiÄ/sprzedam, a wtedy moĹźe zrozumiesz wÄ
tek .... powodzenia |
|
Powrót do góry |
|
 |
| LadyGaga
| Dołączył: 09 Cze 2010 | Posty: 37 | |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| mythm
|
Wysłany: 19 Gru 2010, 23:10 Temat postu: |
|
|
akurat o tym wiadomo juz od dawna |
|
Powrót do góry |
|
 |
| wiesiu-27 ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 08 Sie 2009 | Posty: 37 | |
|
Wysłany: 20 Gru 2010, 1:07 Temat postu: |
|
|
mythm napisał: | wiesiu-27 napisał: | chociaz sam nie jestem bezrobotny, to da sie zauwazyc ze polacy za granica wilkiem innym, post wyzej. Jak pies ogrodnika sam nie wezmie to i ni komu nie da.gratuluje postawy. |
To co mam isc do gĹowy panstwa i powiedziec zeby zmienili ustawe bo system pĹacenia podatkow mi sie nie podoba? Do tego chyba nawoĹujesz! Ja tam nie zamierzam systemu zmieniac, mi odpowiada na pewno lepiej niz w PL |
|
Powrót do góry |
|
 |
| slavek UĹťYTKOWNIK ZBANOWANY
| Dołączył: 31 Sie 2009 | Posty: 26 | |
|
Wysłany: 20 Gru 2010, 2:29 Temat postu: do mythm |
|
|
widzÄ Ĺźe strasznie serce ciÄ boli jakie to musisz pĹaciÄ podatki i na co
zapomniaĹeĹ jednakĹźe dodaÄ Ĺźe nie tylko tyrasz na bezrobotnych ale i na samotne matki \ a takie znam \ktĂłre sÄ
samotne dla kasy bo dalej mieszkajÄ
ze swoimi facetami ,na tych ktĂłrzy biorÄ
dopĹaty do mieszkaĹ i wiele innych podobnych historii
chĹystek to jesteĹ ty i ten twĂłj Ĺźal Ĺźe musisz pracowaÄ
rzuÄ pracÄ i pozbÄdziesz siÄ bĂłlu pĹacenia niesĹusznych twoim zdaniem podatkĂłw,a jeĹli chodzi o mnie to po ĹźadnÄ
z tych rzeczy rÄki nie wyciÄ
gam pĹacÄ co muszÄ i nie stÄkam
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mythm
|
Wysłany: 20 Gru 2010, 10:36 Temat postu: Re: do mythm |
|
|
slavek napisał: | widzÄ Ĺźe strasznie serce ciÄ boli jakie to musisz pĹaciÄ podatki i na co
zapomniaĹeĹ jednakĹźe dodaÄ Ĺźe nie tylko tyrasz na bezrobotnych ale i na samotne matki \ a takie znam \ktĂłre sÄ
samotne dla kasy bo dalej mieszkajÄ
ze swoimi facetami ,na tych ktĂłrzy biorÄ
dopĹaty do mieszkaĹ i wiele innych podobnych historii
chĹystek to jesteĹ ty i ten twĂłj Ĺźal Ĺźe musisz pracowaÄ
rzuÄ pracÄ i pozbÄdziesz siÄ bĂłlu pĹacenia niesĹusznych twoim zdaniem podatkĂłw,a jeĹli chodzi o mnie to po ĹźadnÄ
z tych rzeczy rÄki nie wyciÄ
gam pĹacÄ co muszÄ i nie stÄkam
Pozdrawiam |
Nadal czytanie ze zroumieniem przynosi Tobie trudnosci. Przesledz raz jeszcze wszystkie wypowiedzi i wtedy wysnuj wnioski. Nie placze z powodu placenia podatkow, tylko na co sa przetracane, w momencie naprawde kiepskiej sytuacji ekonomicznej kraju, ale na to nie mamy wplywu - jak wszedzie z reszta. Juz pisalem , ze jesli juz, to na kuronia zdaze pojsc i nie spieszy mi sie tam ... a jesli sprawa dotyczy samotnych matek, czy ojcow etc. to juz inna para kaloszy ... i to co na ten temat powiedziales ...hmmm... musze przyznac Tobie racje... zgadza sie, i tak sie zdarza ... pozdrawiam ... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| morsuczek
| Dołączył: 26 Lis 2008 | Posty: 79 | |
|
Wysłany: 21 Gru 2010, 15:28 Temat postu: |
|
|
i co ? dostal juz ktos z bezrobotnych ten dodatek ??  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mario0206
| Dołączył: 31 Maj 2008 | Posty: 54 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 21 Gru 2010, 15:41 Temat postu: |
|
|
Dodatek bÄdzie wypĹacony 31.12.2010,wiÄc trzeba siÄ uzbroiÄ w cierpliwoĹÄ
Ale jest opcja sprawdzenia ile dostaniesz po zalogowaniu siÄ na stronie z co miesiÄcznymi poborami
WesoĹych ĹwiÄ
t  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 21 Gru 2010, 16:22 Temat postu: |
|
|
dziĹ sprawdzaĹam i nic takiego nie byĹo naliczonego. Ewentualnie tylko jest kalkulator ktĂłrym wpisujÄ
c iloĹÄ m-cy i procent w jakim mamy przyznany zasiĹek moĹźna wyliczyÄ. Ale indywidualnego naliczenia nie ma. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| kristofm ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 19 Kwi 2010 | Posty: 3 | |
|
Wysłany: 21 Gru 2010, 17:50 Temat postu: |
|
|
wszystkim tym ktorzy maja tak negatywne podejscie do zasilku na islandii i do bezrobotnych w tym okresie swiatecznym zycze zeby jak tylko straca prace trafili odrazu do Polski na polroczny zasilek za 500zl jak tak bardzo ich boli to jak tutaj wyglada sprawa zasilku i pomoc panstwa osobom bezrobotnym wesolych swiat zycze drodzy rodacy ktorym w zaden sposob nie mozna dogodzic:) |
|
Powrót do góry |
|
 |
|