reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G³ówna

ICELAND.PL :: Islandia - strona główna portalu

ZANIM COÅš NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JE¦LI KTO¦ CIÊ OBRA¯A LUB £AMIE REGULAMIN, NIE DAJ SIÊ SPROWOKOWAÆ, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U¿ytkownicyU¿ytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj siê, by sprawdziæ wiadomo¶ciZaloguj siê, by sprawdziæ wiadomo¶ci   

Rosyjska pożyczka dla Islandii
Id¼ do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G³ówna -> Newsy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat  
Autor Wiadomo¶æ
Kocur
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1
Do³±czy³: 10 Pa¼ 2008
PostWys³any: 15 Pa¼ 2008, 3:56    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ten komentarz nie dal mi spokoju.. Faktycznie coś przeoczylem.. Nie wiem do konca czy powyzsze teksty sa cytatami, czy interpretacjami słow rosyjskich "mędrców" .. bo w moim przekonaniu sa to interpretacje rosyjskich dziennikarzy, ktorzy chca blysnąc ciekawa iforamcja na forum miedzynarodowy.. Okaże się jutro..
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ Numer GG
Kocur
PostWys³any: 15 Pa¼ 2008, 4:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To nie jest mała kwota więc (chociaż pan ekonomista sugeruje inaczej) więc dywagacje w prasie chyba zrozumiałe. Podane są najprawdopodobniejsze korzyści dla Rosji , złoża wokół brzegów Islandii i wspólna batalia dotycząca złóż w Arktyce oraz veto w sparwie Ukrainy i Gruzji - to wydaje mi się jest jak najbardziej wykonalne.

No co do tego, to jeste pewien.. Za byle 4 milirdy Euro czy tam czegoś innego to żaden, nawet najebardziej pogrązony w kryzysie kraj na swiecie nie oddalby udzialow w zlozach roponosnych.. Tym bardziej Islandia, ktora nawet rybami z oceanu nie chce sie podzielic...
Powrót do góry
mjkl
Do³±czy³: 26 Pa¼ 2006
PostWys³any: 15 Pa¼ 2008, 9:12    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie, ze oddal, tylko pozyczyl. i to nie bylo postanowione wczoraj a pare lat temu juz.

http://www.icenews.is/index.php/2008/10/11/norway-afraid-of-russian-influences-in-iceland/
http://news.yahoo.com/s/time/20081014/wl_time/whyrussiaisbailingouticeland
http://www.sofiaecho.com/article/russia-runs-to-iceland-s-rescue-as-its-own-banking-and-energy-sectors-ail/id_32214/catid_67
http://www.icelandguest.com/in-focus/nr/861/

siewa ladnie wytluscil sedno, o co gra sie toczy.
Kocur
PostWys³any: 17 Pa¼ 2008, 2:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No to odetchnąłem z ulgą.. "Dukaty" z Rosji przypłyną na Islandję - zabezpieczniem kredytu ma być praktycznie cały dochód jaki Islandia pozyskuje z eksportu + dochód z turystyki. Niestety.. Nie da się do końca rozstrzygnąć jak to z tą ropą bedzie.. (Chodzi mi o przyszłe wydobycie i zyski z tym związane.. w sumie też podchodzą pod zabezpiecznie) Niby poszło po mojej mysli i Islandia nie oddala nic ze złóż.. Ale możliwe że dala Rosji coś więcej - kontrolę nad całą gospodarką.. Bo skoro zabezpieczniem jest dochód narodowy to kredytodawca musi wiedzieć jak on się kształtuje... Ciekaw jestem jak Rosja to wykorzysta..?! Póki co cieszmy się! Bo korona w ciągu kilku dni się ustabilizuje i powinna zacząć iść pomalu w górę Smile
Powrót do góry
Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G³ówna -> Newsy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id¼ do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5
Strona 5 z 5

Skocz do:  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach

SIGN PETITION FOR TRAVELLING WITH PETS ON ICELAND!
Kuchnia Azjatycka: chiñska, tajska, indyjska, japoñska, wietnamska itd.