Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastpny temat |
A więc Islandia to część Europy czy nie ? |
część Europy |
|
41% |
[ 23 ] |
Islandia to Islandia |
|
55% |
[ 31 ] |
bo ja wiem |
|
3% |
[ 2 ] |
|
Wszystkich Gosw : 56 |
|
Autor |
Wiadomo |
|
Wysany: 7 Lut 2006, 19:28 Temat postu: Czy Islandia to jeszcze Europa? czy coś spoza |
|
|
Naszło mnie takie pytanie bo zauważyłem, że często na różnego rodzaju mapkach obrazujących Europę Islandia się "nie łapie" np tu:
http://bi.gazeta.pl/im/1/3148/m3148951.jpg
osatnio chciałem zobaczyć jaka pogoda na Islandii i pan prezenter oczywiście zasłaniał (choć i tak pewno nie było tam Islandii) |
|
Powrt do gry |
|
|
| Svensk
| Doczy: 05 Pa 2005 | Posty: 165 | Skd: Zabrze (PL) |
|
Wysany: 7 Lut 2006, 21:08 Temat postu: |
|
|
islandia to islandia |
|
Powrt do gry |
|
|
| einar
| Doczy: 06 Lut 2004 | Posty: 1182 | |
|
Wysany: 7 Lut 2006, 21:19 Temat postu: |
|
|
Akurat mapka tu zamieszczona pokazuje "wskaźnik dzietności kobiet" ale w Unii Europejskiej. Oprócz tego, że jest o tym mowa w tekście, to można to zauważyć po tym, że na mapie bardzo dokładnie widać np. Norwegię, ale danych na jej temat nie ma.
Ale fakt faktem, że Islandia często jest pomijana i nawet na wydawanych przez wydawnictwa kartograficzne mapach Europy, o Islandii tajemniczo kartografowie chyba zapominają...
Może się zbierzemy i porozsyłamy listy protestacyjne w tej sprawie |
|
Powrt do gry |
|
|
| Jola
| Doczy: 31 Sty 2004 | Posty: 1000 | |
|
Wysany: 7 Lut 2006, 21:27 Temat postu: |
|
|
einar napisa: | Ale fakt faktem, że Islandia często jest pomijana i nawet na wydawanych przez wydawnictwa kartograficzne mapach Europy, o Islandii tajemniczo kartografowie chyba zapominają... |
Niestety, nie tylko o Islandii zapomina się na mapach Europy. Jak przejrzeć różne atlasy naszego kontynentu, to każde wydawnictwo wycina sobie ten kawałek, który mu pasuje, a wszystkie są podpisane jako atlas Europy. Często brakuje państw skandynawskich (jeśli nie całych to przynajmniej w części), na innych nie ma Grecji, nie wspominając o Islandii. Ciekawe jaki cel przyświeca redaktorom takich map? |
|
Powrt do gry |
|
|
| Squallo
| Doczy: 23 Sie 2005 | Posty: 174 | Skd: Kielce |
|
Wysany: 8 Lut 2006, 13:27 Temat postu: |
|
|
Cięcie kosztów... papier i miejsce- kosztują! Ale tak na poważnie to też się dziwie... Islandia terytrialnie (m.in. połozenie na krancach europejskiej i amerykanskiej płyty tektonicznej) bardziej zalicza się do ameryki, ale przez to, że miała rozwój historyczny i polityczny bardziej związany z europą- należy do Europy. Tak samo jest z Eurazją- przez odrębny rozwój wydzielono dkładną granicę międy Azją a Europą. |
|
Powrt do gry |
|
|
|
Wysany: 8 Lut 2006, 17:46 Temat postu: |
|
|
einar napisa: | Akurat mapka tu zamieszczona pokazuje "wskaźnik dzietności kobiet" ale w Unii Europejskiej. Oprócz tego, że jest o tym mowa w tekście, to można to zauważyć po tym, że na mapie bardzo dokładnie widać np. Norwegię, ale danych na jej temat nie ma. |
Właściwie przy tej mapce to nie chodziło mi o samą treść artykułu tylko braku samej Islandii na mapce Europy no ale skoro artykuł dotyczył UE to rzeczywiście mogli pominąć Islandię. |
|
Powrt do gry |
|
|
| O.E. Opiekun Forum
| Doczy: 03 Lut 2004 | Posty: 2552 | Skd: Pl. Od Słońca 3/Europa |
|
Wysany: 9 Lut 2006, 3:23 Temat postu: Kontynent Islandzki |
|
|
Ze względu na osobliwą kulturę i ciekawe położenie jestem za utworzeniem nowego "kontynentu islandzkiego"
Skoro przybyło nam ostatnio parę ocenanów, co no szkodzi utworzyć kontynent islandzki obejmujący Islandię i wyspy w około?
Przynajmniej Australijczycy przestaną mieć kompleksy, że mają taki mały kontynent _________________ CHCESZ WSPOMÓC FORUM ORAZ ICELAND.PL? WPŁAĆ DATEK!
|
|
Powrt do gry |
|
|
| Svensk
|
Wysany: 9 Lut 2006, 13:22 Temat postu: |
|
|
Mnie wkurzają te braki... nawet moja pani się kłoci ze mną że w finlandia i islandia to skandynawia... pepa durna... i sie kloci ze mna non stop, a potem uwagi... tepa... kraje nordyckie to najbardziej obszary które mnie pasjonują, kutlura, tradycja, historia, MITOLOGIA, i wszystko co z tym zwiazane jak natykam sie na jakis stronach na cos o krajach nordyckich mam ciary, i czytam z predkością światła a jak spotkam osobę z islandii która ma podobne zainteresowania do mnie, to mało klawiatury nie rozwale XD tak szybko odpisuje XD |
|
Powrt do gry |
|
|
| Peterans
| Doczy: 28 Sie 2004 | Posty: 367 | Skd: Warszawa |
|
Wysany: 9 Lut 2006, 22:58 Temat postu: |
|
|
Tak, podczas prognoz pogody też często pomija się Islandię (szczególnie na zagranicznych stacjach)
Szkoda że zapomina się o tej niezwyklej wyspie..
Svensk napisa: | a jak spotkam osobę z islandii która ma podobne zainteresowania do mnie, to mało klawiatury nie rozwale XD tak szybko odpisuje XD |
Mam ten sam syndrom zresztą.. cały jestem chory na Islandię
Pzdr ! |
|
Powrt do gry |
|
|
| Hubercik
| Doczy: 15 Wrz 2004 | Posty: 184 | Skd: Warszawa |
|
Wysany: 10 Lut 2006, 11:57 Temat postu: |
|
|
Islandia to Islandia.pomimo iz blizej jej do Ameryki niz Europy
mnie strasznie wnerwia to pomijanie na wszelkich mapach Islandii,a w szczegolnosci na mapach pogodowych _________________ Kapitalizm-to nie kraj.Komunizm-to nie kraj.I Wschód, i Zachód-to nie kraj.Ale Islandia-to kraj. |
|
Powrt do gry |
|
|
| nigel Reporter ICELAND.PL
| Doczy: 06 Lis 2004 | Posty: 261 | Skd: Warszawa |
|
Wysany: 11 Lut 2006, 6:34 Temat postu: |
|
|
czasem bywa Islandia na mapach pogody i bywa też ze prezenterka nawet ją wskaże i powie że w Reykjaviku tyle a tyle [w ramach ciekawostki]. _________________ Skandynawia - wortal raczkujący |
|
Powrt do gry |
|
|
| bartus22-1
| Doczy: 31 Sie 2005 | Posty: 112 | Skd: Krosno |
|
Wysany: 11 Lut 2006, 8:51 Temat postu: |
|
|
i właśnie to jest w islandii wyjątkowe ta odrębność i nijakość: ni to Europa, ni Ameryka to po prostu ISLANDIA!!! |
|
Powrt do gry |
|
|
| einar
|
Wysany: 1 Mar 2006, 3:54 Temat postu: |
|
|
Svensk napisa: | Mnie wkurzają te braki... nawet moja pani się kłoci ze mną że w finlandia i islandia to skandynawia... pepa durna... i sie kloci ze mna non stop, a potem uwagi... tepa... |
Wbrew temu co ciągle powtarzasz z jakiegoś dziwnego powdu mylisz się i to zdecydowanie.
Ty czerpiesz wiedzę zdaje się z Wikipedii (bo treść hasła z właśnie stamtąd zamieszczasz u sibie na stronie). Ale pamiętaj, że Wikipedia nie jest wyrocznią. W tym haśle, z którego ty najprawdopodobniej skorzystałeś są również błędy językowe, oprócz oczywistych błędów merytorycznych. Chyba, że to Ty jesteś autorem tego hasła
Nowa encyklopedia powszechna PWN; Wydawnictwo Naukowe PWN SA
SKANDYNAWSKIE, KRAJE, termin obejmujący kraje Europy Pn., początkowo tylko Norwegię i Szwecję ze względu na położenie geogr. oraz powiązania hist. i kulturowe, współcześnie rozszerzony także na norw. prow. Svalbard, Danię (z W. Owczymi i Grenlandią), Finlandię oraz Islandię, zespolone więzami gosp., komunik. i politycznymi.
Nowa encyklopedia powszechna PWN © Wydawnictwo Naukowe PWN SA
SKANDYNAWSKIE JĘZYKI, języki nordyjskie, języki z pn. grupy języków germ.: szwedz., duń., norw. (bokmål i nynorsk), isl. i farerski (ok. 18 mln mówiących); liczne dialekty; najstarsze zabytki (runiczne) w języku pranord. z III w.; podział (VIII–X w.) na dialekty zachodnioskand. (norw., isl. i farerski) i wschodnioskand. (duń. i szwedz.).
Wybacz Svensk, ale prędzej uwierzę encyklopediom PWN niż Wikipedii, która nie jest tworzona przez specjalistów, tylko często przez przypadkowe osoby.
I chyba będziesz musiał przeprosić swoją Panią Nauczycielkę... Możliwe, że jednak wszystko jest w normie i naprawdę ona ma wiedzę większą od Ciebie - w końcu dlatego ją zatrudnili w Twojej szkole |
|
Powrt do gry |
|
|
| helguera
| Doczy: 22 Gru 2005 | Posty: 133 | Skd: Madrid |
|
Wysany: 1 Mar 2006, 10:40 Temat postu: |
|
|
Svensk, podział geograficzny na kraje skandynawskie i ew. nordyckie to konwencja (również konwencja naukowa), bo o tym czy kraj nazwiemy skandynawski czy nordycki decydują zwłaszcza powiązania kulturowe a nie położenie. Dla wielu (naukowców również) nordycki to synonim skandynawski, czy ci się to podoba czy nie... a wszyscy, którzy się tym bliżej nie interesują, zaliczają do krajów skandynawskich również Islandię. Usus stanowi o podziale! Nie wszystkie kraje skandynawskie leżą na Płw Skandynawskim, nie wszystkie kraje arabskie leżą na Płw. Arabskim, itd...
Jeśli chodzi o tzw. genetyczny podział jezyków (czyli podział ze względu na pochodzenie, gł. kryterium jest wspólny źródłosłów leksykalny) to niekoniecznie pokrywa się on z podziałem geograficznym; tutaj np. Finlandia. Więc wyróżnia się języki skandynawskie, (nordyckie, jest synonimem, nordyjskie wariantem leksykalnym tego samego znaczenia), tak jest zresztą w wikipedii: , które dzielą się na dwie podgrupy (gałęzie)...
http://pl.wikipedia.org/wiki/J%C4%99zyki_skandynawskie
A propos wikipedii, to prawda, co mówi Einar, jest tam wiele dziur i niekoniecnzie jest ona wyrocznią, zwłaszcza, że każdy może napsiać hasło... ale podział języków jest dobry (już o tym wspominałem). To proste: nie da się tego napisać bez publikacji naukowych, więc jest to czysty "remake", no i tłumaczenia z jednego języka na drugi (wystarczy kliknąć opcje językowe)... _________________ !Los paises frios no son menos atractivos que los paises donde hace calor! |
|
Powrt do gry |
|
|
| Svensk
|
Wysany: 3 Mar 2006, 13:59 Temat postu: |
|
|
Hmmm ja już wyraziłem swoją opinie co na temat skandynawii Wikipedia jest dla mnie najlepszym zrodlem informacji, ktory sie niektorym podoba niektorym nie... nie moge wszystkich uszczesliwic A co do geografii... ze cos tam z arabskimi mowilas To ja zaliczam danie tez do skandynawii, bo odegrała ogromną rolę w historii skandynawii No wiem... jezyki np. islandzki, szwedzki, dunski... to jezyki z grupy skandynawskich, jezyków indoeuropejskich |
|
Powrt do gry |
|
|
| helguera
|
Wysany: 3 Mar 2006, 14:35 Temat postu: |
|
|
Svensk napisa: | co do geografii... ze cos tam z arabskimi mowilas |
Svensk, jestem mężczyzną , nie wszystko co się kończy na -a jest rodzaju męskiego. Sprawdź w encykopediach językozn. : rodzaj w językach europejskich _________________ !Los paises frios no son menos atractivos que los paises donde hace calor! |
|
Powrt do gry |
|
|
| helguera
|
Wysany: 3 Mar 2006, 14:36 Temat postu: |
|
|
nie wszystko co się kończy na -a jest rodzaju żeńskiego (oczywiście). [/quote] _________________ !Los paises frios no son menos atractivos que los paises donde hace calor! |
|
Powrt do gry |
|
|
| bartus22-1
| Doczy: 31 Sie 2005 | Posty: 112 | Skd: Krosno |
|
Wysany: 3 Mar 2006, 15:31 Temat postu: |
|
|
Svensk, jego nick helguera, to nazwisko takiego znanego piłkarza, ichniejszego Realu |
|
Powrt do gry |
|
|
| einar
|
Wysany: 3 Mar 2006, 20:07 Temat postu: |
|
|
Svensk napisa: | ja już wyraziłem swoją opinie co na temat skandynawii |
No wyraziłeś, ale to zdanie twoje jest błędne. Chyba, że chcesz mnie przekonać, że jesteś mądrzejszy od twórców encyklopedii PWN...
Svensk napisa: | Wikipedia jest dla mnie najlepszym zrodlem informacji, ktory sie niektorym podoba niektorym nie |
Svensk - nie załamuj mnie... Po tekście z Wikipedii, który zamieszczasz na swojej stronie widać na pierwszy rzut oka, że stworzył go ktoś, kto nawet zasad pisowni w języku polskim nie zna. Czemu więc zakładać, że zna się na czymś innym? Przyjmij czasem do wiadomości, że zdarzają się w jakiejś dziedzinie eksperci i ludzie, którym tylko się wydaje, że coś wiedzą. Najczęściej Wikipedia to nieocenione źródło informacji, ale trzeba pamiętać, że Wikipedię może tworzyć każdy, w tym niestety również każdy głupek też |
|
Powrt do gry |
|
|
| Ireth Alpha Team
| Doczy: 22 Pa 2004 | Posty: 416 | Skd: Dania |
|
Wysany: 4 Mar 2006, 13:58 Temat postu: |
|
|
helguera napisa: | nie wszystko co się kończy na -a jest rodzaju żeńskiego. |
Taki wyraz "mezczyzna" na przyklad .
Z tym zamieszaniem skandynawsko-nordyckim, to racje maja Einar i Halguera. Do informacji tego ostatniego dodam jeszcze, ze formalnie szkockie Orkady i Szetlandy maja wiecej wspolnego z kultura nordycka niz brytyjska, co wynika z zaszlosci historycznych. A historia, drogi Svensk (-u?), jest nieco bardziej skomplikowana niz hasla w wikipedii . _________________ Ziemniaki pozdrawiaja buraki. |
|
Powrt do gry |
|
|
|