Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat |
Autor |
Wiadomo舵 |
|
Wys砤ny: 11 Lut 2006, 20:09 Temat postu: imiona Islandczyk贸w |
|
|
Nazywam si臋 Krzysiek i witam Wszystkich u偶ytkownik贸w na tym forum <piona>
...
Nie wiem, czy we wcze艣niejszych tematach nie by艂o o tym mowy... to pozwoli艂em sobie za艂o偶y膰 temat analogiczny z "nazwiska Islanczyk贸w". Od dawna podoba艂y mi si臋 imiona "brzmi膮ce" w tym j臋zyku i chcia艂em si臋 dowiedzie膰 jakie s膮 ich odpowiedniki w j臋zyku polskim... Czy kto艣 z Was posiada tak膮 list臋 z typowymi imionami, albo m贸g艂by wypisa膰 kilka przyk艂ad贸w ..by艂bym bardzo wdzi臋czny za "przet艂maczenie" mojego imienia. Pozdrawiam  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 14 Lut 2006, 20:45 Temat postu: |
|
|
ja przynajmniej nie mam 偶adnego problemu
Robert = R贸bert
pozdr贸wka |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Svensk
 | Do潮czy: 05 Pa 2005 | Posty: 165 | Sk眃: Zabrze (PL) |
|
Wys砤ny: 14 Lut 2006, 21:11 Temat postu: |
|
|
Joanna- J贸hanna
Anna- Anna
Krzysztof- Kristof (chyba )
 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| einar
| Do潮czy: 06 Lut 2004 | Posty: 1182 | |
|
Wys砤ny: 14 Lut 2006, 21:26 Temat postu: |
|
|
kRypTon napisa: | Czy kto艣 z Was posiada tak膮 list臋 z typowymi imionami |
Kto艣 posiada... Tu masz wszystkie islandzkie imiona a w newsach (cho膰by i dzisiaj) na bie偶膮co podajemy informacje o wszelkich zmianach...
http://www.iceland.pl/imiona/ksi_imio.html
Czy naprawd臋 taki portal: ICELAND.PL nic Wam nie m贸wi i nigdy o nim nie s艂yszeli艣cie? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 14 Lut 2006, 21:55 Temat postu: |
|
|
einar napisa: | kRypTon napisa: | Czy kto艣 z Was posiada tak膮 list臋 z typowymi imionami |
Kto艣 posiada... Tu masz wszystkie islandzkie imiona |
呕eby lista by艂a kompletna powinno znale藕膰 si臋 tam imi臋 Arent - by艂y na Islandii dwie osoby nosz膮ce te imi臋 - jedna z nich ju偶 zmar艂a a druga to syn mojego kolegi - z wyja艣nie艅 kolegi wynika ,偶e jest to bardzo stare islandzkie imi臋 kt贸re nosi艂 dziadek jego dziadka
http://barnaland.is/barn/30524 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Jola
 | Do潮czy: 31 Sty 2004 | Posty: 1000 | |
|
Wys砤ny: 15 Lut 2006, 3:05 Temat postu: |
|
|
No tak, ju偶 rozumiem czemu to imi臋 nie znalaz艂o si臋 na naszej li艣cie. Nie mieli艣my innej mo偶liwo艣ci, jak tylko przygotowa膰 list臋 imion na podstawie danych zawartych w ksi膮偶ce telefonicznej Islandii. Skoro jeden Arent ju偶 zmar艂 a drugi jest dzieckiem, to nie ma ich w ksi膮偶ce.
Uzupe艂nimy i poprawimy.. Dzi臋kuj臋, Christcrusher. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 15 Lut 2006, 22:57 Temat postu: |
|
|
Nie ma za co , poprostu w rozmowie z koleg膮 pochwali艂 si臋 on jakie to rzadkie imi臋 da艂 swojemu synowi a mi si臋 zechcia艂o sprawdzi膰 czy rzeczywi艣cie jest takie rzadkie a swoj膮 drog膮 to swojemu synowi da艂em na drugie imi臋 Czcibor i ciekawe ile jest takich imion w Polsce - te imi臋 r贸wnie偶 ma swoj膮 histori臋 co najmniej 1000-letni膮
Pozdrawiam |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| krzys
 | Do潮czy: 07 Maj 2005 | Posty: 94 | Sk眃: Gda艅sk |
|
Wys砤ny: 22 Kwi 2006, 23:20 Temat postu: Re: imiona Islandczyk贸w |
|
|
kRypTon napisa: | Nazywam si臋 Krzysiek
..by艂bym bardzo wdzi臋czny za "przet艂maczenie" mojego imienia. |
Na podstawie ksi臋gi imion na iceland.pl domy艣li艂em si臋, 偶e Krzysztof to Krist贸fer. Ale prosi艂bym o potwierdzenie czy dobrze si臋 domy艣li艂em, bo sam jestem ciekawy jak moje imi臋 brzmia艂oby na Islandii...  _________________ Fyrir þ茅r er einn dagur sem þ煤sund 谩r, og þ煤sund 谩r dagur, ei meir... |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| leszek16064 Og艂oszeniodawca zweryfikowany
 | Do潮czy: 19 Lis 2005 | Posty: 224 | Sk眃: Akranes |
|
Wys砤ny: 22 Kwi 2006, 23:49 Temat postu: |
|
|
Moj臋 imi臋 nie ma odpowiednika w jezyku islandzkim, wi臋c wi臋kszo艣膰 wsp贸艂pracownik贸w m贸wi na mnie Lars lub Less, by艂em mi艂o zaskoczony pierwszego dnia mojej pracy jak moja kierowniczka powita艂a mnie czysto wypowiadaj膮c " HELLO LESZEK" |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| krzys
|
Wys砤ny: 23 Kwi 2006, 19:44 Temat postu: |
|
|
A czy w j臋zyku islandzkim istnieje co艣 takiego jak zdrobnienia imion? Czy u偶ywaj膮 tylko pe艂nych imion?  _________________ Fyrir þ茅r er einn dagur sem þ煤sund 谩r, og þ煤sund 谩r dagur, ei meir... |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Ireth Alpha Team
| Do潮czy: 22 Pa 2004 | Posty: 416 | Sk眃: Dania |
|
Wys砤ny: 23 Kwi 2006, 19:54 Temat postu: |
|
|
Nie wiem, natomiast imiona trzech czlonkow zespolu Sigur Ros sa podawane w zdrobnieniu:
-- J贸n Thor (J贸nsi) Birgisson
-- Kjartan (Kjarri) Sveinsson
-- Georg (Goggi) Holm _________________ Ziemniaki pozdrawiaja buraki. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| krzys
|
Wys砤ny: 23 Kwi 2006, 19:56 Temat postu: |
|
|
Tak, tak, wiem o tym, ale nie wiem czy po prostu tylko tak na siebie wo艂aj膮 czy oficjalnie istnieje co艣 takiego jak zdrobnienia imion? _________________ Fyrir þ茅r er einn dagur sem þ煤sund 谩r, og þ煤sund 谩r dagur, ei meir... |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Ireth Alpha Team
| Do潮czy: 22 Pa 2004 | Posty: 416 | Sk眃: Dania |
|
Wys砤ny: 23 Kwi 2006, 20:10 Temat postu: |
|
|
Krzysiu, co masz na mysli piszac o "oficjalnym" zdrabnianiu imion ? To zawsze jest pewnien uzus, a nie odgorna decyzja. W Polsce nie mozesz zarejestrowac dziecka pod imieniem Kasia, Magdzia czy Krzys, ale nikt Ci nie zabrania tak na nie mowic. W Islandii jest zapewne podobnie. _________________ Ziemniaki pozdrawiaja buraki. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| krzys
|
Wys砤ny: 23 Kwi 2006, 20:13 Temat postu: |
|
|
OK, nie b臋d臋 filozofowa艂... Dzi臋ki za informacje! _________________ Fyrir þ茅r er einn dagur sem þ煤sund 谩r, og þ煤sund 谩r dagur, ei meir... |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| krzys
|
Wys砤ny: 24 Kwi 2006, 21:31 Temat postu: |
|
|
A ja dalej Was pom臋cz臋 z tymi imionami... Tak sobie pomy艣la艂em, jakbym si臋 nazywa艂 gdybym mieszka艂 w Islandii... Wed艂ug ksi臋gi imion doszed艂em do tego, 偶e Krzysztof to chyba b臋dzie Krist贸fer... M贸j ojciec ma na imi臋 Bogdan, czyli w sumie mog艂oby by膰 Krist贸fer Bogdansson... A wiecie mo偶e czy Bogdan ma jaki艣 odpowiednik islandzki? Mo偶e jako艣 inaczej m贸g艂bym si臋 nazywa膰?  _________________ Fyrir þ茅r er einn dagur sem þ煤sund 谩r, og þ煤sund 谩r dagur, ei meir... |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| soley
| Do潮czy: 16 Kwi 2005 | Posty: 226 | Sk眃: HFJ |
|
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Svensk
 | Do潮czy: 05 Pa 2005 | Posty: 165 | Sk眃: Zabrze (PL) |
|
Wys砤ny: 29 Kwi 2006, 17:59 Temat postu: |
|
|
Jakie imi臋 "Polecacie" dla ch艂opca, takie bardzo trudne w wymowie, i pisaniu ?  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 29 Kwi 2006, 18:51 Temat postu: |
|
|
soley napisa: |
Dziwne ale Arent nie widnieje w spisie. .. |
Jak ju偶 pisa艂em jest bardzo rzadkie ,
na ten moment nosi je tylko jedna osoba na Islandii