Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| Jola
 | Dołączył: 31 Sty 2004 | Posty: 1000 | |
|
Wysłany: 18 Kwi 2006, 17:39 Temat postu: |
|
|
Ja jestem osobą "warzywnolubną" i troszkę się obawiałam przed pierwszą wyprawą, jak wytrzymam na Islandii bez warzyw. Wyobrażałam sobie półki sklepowe z rachitycznymi paroma jabłkami, cebulą i może z jeszcze góra jednym warzywem Jak weszłam do sklepu, to właściwie nie poczułam różnicy z naszymi sklepami. Wszystko było co chciałam. Były też pocięte i wymieszane warzywka w torebkach. Wystarczyło dokupic jakis sos i szybka surówka na podróż jak znalazł! |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Ireth Alpha Team
| Dołączył: 22 Paź 2004 | Posty: 416 | Skąd: Dania |
|
Wysłany: 18 Kwi 2006, 20:42 Temat postu: |
|
|
To ciekawe, co piszecie. Jestem wegetarianka i mialam podobne obawy jak Jola, zwlaszcza po tym, jak dwaj znajomi Islandczycy mieszkajacy od lat tutaj powiedzieli mi, ze na wegetarianizm przeszli dopiero w Danii. Na Islandii to zbyt klopotliwe. _________________ Ziemniaki pozdrawiaja buraki. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Grazyna
| Dołączył: 06 Gru 2005 | Posty: 1093 | Skąd: Islandia |
|
Wysłany: 19 Kwi 2006, 7:25 Temat postu: |
|
|
Nie wiem gdzie Jola robi zakupy. Moze ja wybieram niedpowiednie sklepy, ale ja wyborem warzyw nie jestem akurat zachwycona. Moze po prostu lubimy inne warzywa. Mam problem z kupieniem np. burakow, piertuszki, czarnej rzepy, selera itd. Tu wystepuje brukiew czesto w sklepach, jest to dosyc smaczne warzywo, kiedys w Polsce bylo bardzo popularne.
Jesli chodzi o Wielkanoc , to niestety to nie ma tu takich zwyczajów jak u nas . Oni nie znają malowania jaj, ani świeconki itd. ale sa bardzo otawartymi ludżmi wiec na pewno malowanie jaj postaram sie im wdrożyc.  _________________ Brunetka |
|
Powrót do góry |
|
 |
| karuta Alpha Team
| Dołączył: 01 Kwi 2004 | Posty: 1245 | |
|
Wysłany: 19 Kwi 2006, 9:00 Temat postu: |
|
|
seler i buraki pojawiaja sie czesto w Bonusie a szczegolnie przed swietami.Pozatym sprobuj poprosic aby zamowili np buraki ,u nas istniala tak mozliwosc tylko wtedy wieksza ilosc.Pietruszki tak naprawde w korzeniu nie ma ,wiem tylko ze pojawia sie w hagkaup.Rzep nie ma ,a pietruszka naciowa jest malo aromatyczna -tylko ladnie wyglada.Jedynym wyjsciem aby otrzymac natke lub koper jest posadzic go w ogrodku pod folia. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Jola
 | Dołączył: 31 Sty 2004 | Posty: 1000 | |
|
Wysłany: 19 Kwi 2006, 11:51 Temat postu: |
|
|
No dobra, rzeczywiście nie zwracałam uwagi na korzeń pietruszki, czy buraki, bo jako turystki mnie to nie interesowało. Ani rosołu ani buraczków nie gotowałam przecież po drodze. Natomiast byłam zachwycona wyborem pozostałych warzyw. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Grazyna
|
Wysłany: 20 Kwi 2006, 7:10 Temat postu: |
|
|
Ja mam maly parapetowy ogródek , a w nim: majeranek, tymianek, pietruszka naciowa,rzeżucha i oczywiscie dymka. Tutejsi skubia mi zawsze rzeżuche, wiec jak przysla mi pare torebek z Polski to ich obdzielę. Naprawde to warzywo o wiele lepiej sie czuje w ziemi niz np. na wacie. Jeśli ktoś lubi pory , to napewno bedzie zadowolony z tutejszych. Jeśli chodzi o owoce to jestem nimi zachwycona. Ja uwielbiam gruszki, a tutejsze sa praktycznie zawsze do kupienia i mozna nawet narobic zapasow , bo im dluzej leza tym sa smaczniejsze. Jabłka maja zdecydowane smaki i tez mozna je dłużej trzymac w domu. A winogrona sa bardzo słodkie. Jeszcze banany ich kupujemy najwiecej na raz po 6 kilo. Ja kupuje te z czerwona naklejka. Na wybor owoców chyba niktr nie moze narzekac w Islandii, a ceny sa umiarkowane. Okolo 5 zł za kilogram średnio. _________________ Brunetka |
|
Powrót do góry |
|
 |
| karuta Alpha Team
|
Wysłany: 20 Kwi 2006, 12:56 Temat postu: |
|
|
5 zl za kilogram to najtaniej ,nawet w bonusie ,mam przed soba wydruk -winogrona 296 kr za kg ,gruszki 122 kr za kg ,mandarynki 140 kr za kg,,banany 138 za kg.Zaznaczam ze to bonus -w miejscowych sklepach jeszce drozej.Najtaniej wychodza jablka ,i ogorki . |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Grazyna
|
Wysłany: 20 Kwi 2006, 14:01 Temat postu: |
|
|
W bonusie banany kupuje z czerwona naklejka i one kosztuja okolo 70 koron, a niebieska naklejka w tej cenie co karuta podala. Jabłka natomiast w cenie okolo 120 i taka sama cena gruszek. Ja to głównie kupuje. Zauwazyłam , że są różne ceny w bonusach identycznych produktow na przykład owoców i chleba.  _________________ Brunetka |
|
Powrót do góry |
|
 |
| KAROLa
| Dołączył: 27 Sty 2006 | Posty: 19 | |
|
Wysłany: 12 Maj 2006, 19:43 Temat postu: |
|
|
Przeczytałam w książce z botanikii, że z młodych lisci żywokostu lekarskiego (Symphytum officinale) robi się sałatki w Islandii. Czy ktoś z Was słyszał może o tym? Teoretycznie ta informacja pochodzi z wiarygodnego źródła, aczkolwiek książka wydana była w latach 60-tych, więc nie wiem czy jest wciąż aktualna. A może ktoś jadł taką sałatkę?
U nas żywokost lekarski jest bardzo popularny jako chwast ruderalny, a także uznawany jest za roślinę zielarską. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| KAROLa
| Dołączył: 27 Sty 2006 | Posty: 19 | |
|
Wysłany: 15 Sie 2006, 22:59 Temat postu: |
|
|
Czy ktoś wie, jak dużo jest ogrodów botanicznych w Islandii? Jakie są najbardziej znane? Jaką mają powierzchnię? A może ktoś zna linki do stron Islandzkich zawierajacych zdjęcia z tych ogrodów?
Chciałam jeszcze zapytać jak wygląda sytuacja parków w Islandii. Czy są one w każdym większym mieście i jak wyglądają, jeśli chodzi o skład gatunkowy i sam projekt ( czy mają jakieś cech charakterystyczne właśnie dla Islandii, czy też może są zbliżone do wyglądu parków w Polsce)?
Pozdrawiam  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| O.E. Opiekun Forum
 | Dołączył: 03 Lut 2004 | Posty: 2552 | Skąd: Pl. Od Słońca 3/Europa |
|
Wysłany: 16 Sie 2006, 0:59 Temat postu: Ogród botaniczny |
|
|
Jest dość duży ogród botaniczny w Akureyri. Jest to ogród głównie zawierający gatunki rodzime lub z bliskich stref klimatycznych. Nie przypominam sobie, czy były tam w ogóle jakies szklarnie z roślinami tropikalnymi. _________________ CHCESZ WSPOMÓC FORUM ORAZ ICELAND.PL? WPŁAĆ DATEK!
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| karuta Alpha Team
|
Wysłany: 3 Wrz 2006, 20:53 Temat postu: |
|
|
W Ogrodzie Botanicznym w Rvk -u jest palma. .Warto odwiedzic zarowno Grasagardurin jak i ogrod w Aureyri-rozne gatunki roslin ladnie opisane,pozatym w Rvk sa kaczki i gaski ,ktore mozna podkarmic.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| viraptor
| Dołączył: 30 Lip 2006 | Posty: 29 | Skąd: 600 Akureyri |
|
Wysłany: 4 Wrz 2006, 2:18 Temat postu: Re: Ogród botaniczny |
|
|
Odżajer Egzegeta napisał: | Jest dość duży ogród botaniczny w Akureyri. Jest to ogród głównie zawierający gatunki rodzime lub z bliskich stref klimatycznych. Nie przypominam sobie, czy były tam w ogóle jakies szklarnie z roślinami tropikalnymi. |
Dość jak dość - jest średni, ale ładny i oświetlony całą dobę. Potwierdzam brak szklarni i tropików zupełny. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| ona30 Ogłoszeniodawca zweryfikowany
| Dołączył: 02 Lut 2012 | Posty: 57 | |
|
Wysłany: 9 Lut 2012, 21:16 Temat postu: |
|
|
hej mam pyt. uwielbiam prace przy warzywach, ogrody, szklarnie itp jak wyglada praca na Islandii w tej branży Dzieki za odp |
|
Powrót do góry |
|
 |
| MagiczneMiejsca
| Dołączył: 14 Sie 2012 | Posty: 5 | |
|
Wysłany: 14 Sie 2012, 7:59 Temat postu: |
|
|
karuta napisał: | W Ogrodzie Botanicznym w Rvk -u jest palma. .Warto odwiedzic zarowno Grasagardurin jak i ogrod w Aureyri-rozne gatunki roslin ladnie opisane,pozatym w Rvk sa kaczki i gaski ,ktore mozna podkarmic.  |
jaka cena wstępu? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| arust
| Dołączył: 17 Sie 2012 | Posty: 7 | |
|
Wysłany: 17 Sie 2012, 10:10 Temat postu: |
|
|
sądze że kaczki i gąski możesz pokarmić za darmo  |