Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastpny temat |
Autor |
Wiadomo |
|
Wysany: 28 Mar 2006, 8:25 Temat postu: Praca dla drwala - ogrodnika |
|
|
Proszę o rade szanownych rodaków , gdzie szukać pracy ...Jesttem drzewaiarzem . Mogę rowniez samodzielnie swiadczyć uslugi przy drzewach, robie trawniki , ztwoplo...itd.Chce bardzo zacząc od pracy w lesie. Moze jakies adresy ? MOZE PRACUJESZ W LESIE ??? |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Jola
 | Doczy: 31 Sty 2004 | Posty: 1000 | |
|
Wysany: 28 Mar 2006, 8:56 Temat postu: |
|
|
Bardzo przepraszam, ale jak to przeczytałam, to aż ciśnie mi się na klawiaturę link do jednego z naszych newsów. Wszystko byłoby pięknie, gdyby... news nie był z 1 kwietnia
Zamiast linku, pozwalam sobie zamieścić jego treść, zwłaszcza w czasach, gdy na forum zapanowała strasznie ponura i nieciekawa atmosfera. A więc ku pokrzepieniu serc:
--------------------------------------------------------
Praca: poszukiwani drwale i leśnicy
Główny Islandzki Urząd Pracy poinformował w swoim komunikacie na kwiecień, iż do nowo otwartego tartaku w Géimsliðból, w dystrykcie Langanes, poszukiwani są pracownicy o odpowiednich kwalifikacjach. Jak powiedział na konferencji prasowej Tykví Adolfsson - rzecznik urzędu - planowanych jest ok. 3000 miejsc pracy dla ludzi znających jeden z trzech głównych języków obowiązujących na Wyspie (islandzki, angielski, westfirdzki).
Budowa tartaku była wymogiem chwili, w związku z rosnącą produkcją drewna. Islandia, to niewielki kraj, ale w ostatnich latach produkcja wyrobów z drewna zwiększyła się tam o ponad 130%, co plasuje ją w pierwszej sześćdziesiątce trójce producentów drewna w Europie. Według raportu G.U.P.K.Í., produkcja drewna powinna wzrosnąć do 2006 r. ponad dwukrotnie, a służyć temu ma właśnie budowa nowej, w pełni skomputeryzowanej fabryki.
Przypominamy, iż wciąż poszukiwani są leśnicy, drwale i specjaliści leśni. Ze względu na olbrzymi areał leśny, od pracowników wymaga się przede wszystkim doświadczenia w pracy w gęstych borach i puszczach, gdzie utrudniony jest transport samochodowy.
Według raportu Islandzkiej Partii Zielonych, w ostatnich 2 latach, podczas ekspedycji w głąb langańskiej puszczy, zaginęło 6 ludzi. Partia Zielonych oraz Związki Zawodowe Drwali domagają się głębszej kontroli państwa w warunki pracy jakie oferowane są drwalom, którzy niejednokrotnie muszą całymi tygodniami przebywać w borach islandzkich, by wybierać odpowiednie drzewa do wyrębu.
Na marginesie warto dodać, że liczącym się odbiorcą islandzkiego drewna jest właśnie Polska. W ubiegłym roku zaimportowaliśmy ponad 17% islandzkiej produkcji. Firmy Drzewnix oraz Dębo-Import chcą w tym roku zwiększyć import islandzkiego drewna o 40%. Tani islandzki produkt z powodzeniem zapełnia lukę na rynku krajowym i cieszy się dobrą opinią konsumentów.
------------------------------------------------ |
|
Powrt do gry |
|
 |
| viking User bywa złośliwy, IGNORUJ takie posty!
 | Doczy: 22 Sie 2005 | Posty: 1747 | Skd: Reykjavik |
|
Wysany: 28 Mar 2006, 12:37 Temat postu: |
|
|
Cytat: | langańskiej puszczy |
Piękny kawałek Islandii  _________________ Bardzo niewielu mężczyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywają się wytrychem. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Rybak
| Doczy: 21 Lut 2006 | Posty: 12 | Skd: ŚWINOUJŚCIE |
|
Wysany: 28 Mar 2006, 14:38 Temat postu: |
|
|
czy to ten kawałek puszczy gdzie pod każdym drzewem czeka blond dziewica? |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Svartskjegg
 | Doczy: 27 Lis 2005 | Posty: 23 | Skd: Śląsk |
|
Wysany: 28 Mar 2006, 14:42 Temat postu: |
|
|
Właśnie poplułem się kawą, bo wyobraziłem sobie drwala z miłą mechaniczną w nieprzebytej jarzębinowej puszczy  |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
Wysany: 28 Mar 2006, 18:38 Temat postu: |
|
|
Hi Dzięki  |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
|
Nie moesz pisa nowych tematw Nie moesz odpowiada w tematach Nie moesz zmienia swoich postw Nie moesz usuwa swoich postw Nie moesz gosowa w ankietach
|
|