Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| Orayo
| Dołączył: 19 Cze 2013 | Posty: 1 | |
|
Wysłany: 19 Cze 2013, 10:25 Temat postu: JÄzyk Angielski a Islandia |
|
|
CzeĹÄ. ChciaĹbym zadaÄ pytanie dotyczÄ
ce jÄzyku.
Otóş czy MoĹźna siÄ jakoĹ dogadaÄ z MieszkaĹcami w jÄzyku angielskim? I czy bÄdÄ mĂłgĹ szukaÄ staĹej pracy, jeĹźeli nie znam jÄzyka?
Pozdrawiam i dziÄkujÄ za odpowiedzi. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| fiona
| Dołączył: 13 Sie 2012 | Posty: 3 | Skąd: Kopavogur |
|
Wysłany: 19 Cze 2013, 23:01 Temat postu: |
|
|
hej. jÄzyk angielski jest tu 2-gim jÄzykiem "urzÄdowym" wiÄc bez obaw  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Kasia89
| Dołączył: 29 Gru 2011 | Posty: 176 | |
|
Wysłany: 19 Cze 2013, 23:34 Temat postu: |
|
|
Ja tez popieram. Wszedzie sie dogadasz bez problemu - urzedy, instytucje , sklepy... Nie wiem, w jakich kategoriach szukasz pracy, ale na pewno dostaniesz prace ze znajomoscia angielskiego, to jes duzy atut, jesli porafisz sie dogadac, tym bardziej, ze Islandczycy uwielbiaja moiwc w tym jezyku. Istnieje oczywiscie jakis 1% ludzi ktorzy nie znaja angielskiego i jakies 10 %, ktorzy nie lubia rozmawiac w innym jezyku niz islandzki, ale rozumieja. Oprocz tego wszedzie masz wszystko przetlumaczone, jest ogolnodostepna prasa i media w jezyku angielskim wiec smialo. W kinie i tv tez angielski. Spotykalam sie z przypadkami, gdzie 5-latki spotkane na basenie zachwycaly mnie plynna znajomoscia angielskiego ;-)
Takze wal smialo ! |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 22 Cze 2013, 18:49 Temat postu: |
|
|
Jezyk angielski faktycznie pomoze wszedzie, w urzedach wszyscy go znaja, ale jesli nawet dukasz po islandzku to bedziesz bardziej uwazana niz niektorzy tubylcy  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| rmkowalczyk
| Dołączył: 20 Sie 2013 | Posty: 9 | Skąd: Katowice |
|
Wysłany: 22 Sie 2013, 8:50 Temat postu: |
|
|
Tak bez problemu siÄ dogadasz po angielsku . Sam jak byĹem pierwszym razem to teĹź miaĹem ten problem , ale po przyjechaniu byĹo miĹe zaskoczenie |
|
Powrót do góry |
|
 |
| jack
| Dołączył: 10 Paź 2013 | Posty: 9 | Skąd: Polska |
|
Wysłany: 10 Paź 2013, 7:40 Temat postu: |
|
|
Jasne Ĺźe tak wiele osĂłb rozmawia po angielsku wiÄc wydaje mi sie Ĺźe zawsze znajdziesz kogoĹ do pomocy  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| martadm
| Dołączył: 19 Lis 2013 | Posty: 1 | |
|
Wysłany: 19 Lis 2013, 9:26 Temat postu: |
|
|
rmkowalczyk napisał: | Tak bez problemu siÄ dogadasz po angielsku . Sam jak byĹem pierwszym razem to teĹź miaĹem ten problem , ale po przyjechaniu byĹo miĹe zaskoczenie |
Ja rĂłwnieĹź jak jechaĹam na miesiÄ
c miodowy z mÄĹźem, obawiaĹam siÄ , Ĺźe siÄ nie dogadamy. A tu taka niespodzianka, problem z gĹowy i od razu lepszy wypoczynek . |
|
Powrót do góry |
|
 |
| tymonparasol
| Dołączył: 29 Lis 2013 | Posty: 2 | |
|
Wysłany: 29 Lis 2013, 14:07 Temat postu: |
|
|
Ja znam biegle niemiecki i podstawy angielskiego, Ĺrednio rosyjski i oczyiĹcie polski. Czy dogadam siÄ w Islandii tymi jÄzykami? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Koniu0739
| Dołączył: 20 Maj 2008 | Posty: 135 | Skąd: PrzemyĹl-Zasanie/Selfoss |
|
Wysłany: 29 Lis 2013, 15:21 Temat postu: |
|
|
z tych co wymieniles to dogadasz sie odpowiednio z niemcami, polakami i rosjanami oraz islanczykami po angielsku, zadko kiedy ktos zna inny jezyk niz angielski tak zeby sie dogadac, przynajmniej ja sie nie spotkalem zeby ktos plynnie gadal po niemiecku, ale znam np kogos kto gada po hiszpansku i francusku podstawy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| wodnykamien
| Dołączył: 17 Gru 2013 | Posty: 1 | Skąd: Stara WieĹ |
|
Wysłany: 17 Gru 2013, 22:33 Temat postu: |
|
|
tymonparasol napisał: | Ja znam biegle niemiecki i podstawy angielskiego, Ĺrednio rosyjski i oczyiĹcie polski. Czy dogadam siÄ w Islandii tymi jÄzykami? |
To w sumie pogratulowaÄ znajomoĹci ja od lat uczÄ siÄ tylko angielskiego a i tak go dobrze nie znam... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Kasia89
| Dołączył: 29 Gru 2011 | Posty: 176 | |
|
Wysłany: 18 Gru 2013, 11:45 Temat postu: |
|
|
Znam kilkoro Islandczykow, ktorzy moga cos powiedziec po niemiecku, ale to sa jednostki. Raczej opieraj sie na Twoich podstawach angielskiego. Po rosyjsku dogadasz sie z Rosjanami, Lotyszami, itp. ktorzy tu pracuja, ale nie z Islandczykami
Zdarzylo mi sie przez te kilka lat w Islandii spotkac kilka osob, z ktorymi moglam porozmawiac po francusku lub niemiecku, bo takich jezykow uczylam sie w szkole w Polsce, ale to nigdy nie byl nikt z Islandczykow, raczej turysci lub imigranci . Z kolei przyjechalam z zerowa znajomoscia angielskiego, a na dzien dzisiejszy posluguje sie nim biegle. Takze Islandia sprzyja nauce angielskiego i jezykow skandynawskich. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 19 Gru 2013, 22:15 Temat postu: Re: JÄzyk Angielski a Islandia |
|
|
Orayo napisał: | CzeĹÄ. ChciaĹbym zadaÄ pytanie dotyczÄ
ce jÄzyku.
Otóş czy MoĹźna siÄ jakoĹ dogadaÄ z MieszkaĹcami w jÄzyku angielskim? I czy bÄdÄ mĂłgĹ szukaÄ staĹej pracy, jeĹźeli nie znam jÄzyka?
Pozdrawiam i dziÄkujÄ za odpowiedzi. | Jesli bedziesz zadawac pytania dotyczace JEZYKA to pewnie Cie zrozumieja  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| kreczmer
| Dołączył: 09 Sty 2014 | Posty: 1 | |
|
Wysłany: 9 Sty 2014, 12:25 Temat postu: |
|
|
A jak z naukÄ
jÄzyka islandzkiego na miejscu, zaczynajÄ
c od zera ?
Z tego co mi wiadomo nie jest to prosty jÄzyk ... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| franekk166
| Dołączył: 11 Lip 2014 | Posty: 7 | |
|
Wysłany: 11 Lip 2014, 10:57 Temat postu: |
|
|
Podobno w krajach skandynawskich bardzo popularny jest jÄzyk angielski, wiÄc bez problemu powinnaĹ siÄ dogadac. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| zlyczarnoksieznik
| Dołączył: 11 Lip 2014 | Posty: 1 | Skąd: PoznaĹ |
|
Wysłany: 11 Lip 2014, 12:53 Temat postu: |
|
|
Wiadomo, Ĺźe po angielsku siÄ dogada ale jak ze zrozumieniem akcentu? Bardziej zrozumiaĹy jak rosyjski czy mniej niczym szkocki? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Karin.
 | Dołączył: 25 Wrz 2008 | Posty: 227 | Skąd: WrocĹaw || Reykjavik |
|
Wysłany: 11 Lip 2014, 19:07 Temat postu: |
|
|
islandczycy mĂłwiÄ
bardzo wyraĹşnie po angielsku wzorujÄ
siÄ bardziej na amerykaĹskim, ale naprawdÄ, jeszcze nie zdaĹźyĹo mi siÄ jakiegoĹ nie zrozumieÄ  _________________ :-) |
|
Powrót do góry |
|
 |
| WielkiBialyKrolik
 | Dołączył: 08 Cze 2008 | Posty: 1422 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 11 Lip 2014, 21:24 Temat postu: |
|
|
niektĂłrzy mĂłwia bez akcentu, a niektĂłrzy maja taki jak ta pani
https://www.youtube.com/watch?v=mjLcelg1Kto _________________ "NajczÄĹciej nadmierne wymagania w stosunku do kobiet majÄ
Äwokowate oblechy. " |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Jar
| Dołączył: 09 Lut 2010 | Posty: 188 | Skąd: Lublin |
|
Wysłany: 11 Lip 2014, 22:09 Temat postu: |
|
|
WielkiBialyKrolik napisał: | https://www.youtube.com/watch?v=mjLcelg1Kto |
Urocze!!! Bjork objaĹniajÄ
ca, jak dziaĹa telewizor, rozczuliĹa mnie...
Ale, kochana, tylko nie dotykaj tych kondensatorkĂłw, zwĹaszcza duĹźych!
AAUUÄ!!!
Pozdrawiam
-J. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| kiszol
| Dołączył: 24 Lis 2014 | Posty: 1 | Skąd: PoznaĹ |
|
Wysłany: 24 Lis 2014, 13:13 Temat postu: |
|
|
WĹaĹnie miaĹem pytaÄ o to samo, bo niedĹugo wybieram siÄ do Islandii. Ich jÄzyk to jakaĹ ciÄĹźka zajezdnia, wiÄc dobrze, Ĺźe mĂłwiÄ
tam po angielsku, bo po islandzku to chyba nie nauczyĹbym siÄ nawet przedstawiaÄ. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| svavec OgĹoszeniodawca zweryfikowany
| Dołączył: 02 Lis 2008 | Posty: 532 | Skąd: Gdynia |
|
Wysłany: 24 Lis 2014, 13:24 Temat postu: |
|
|
Niezly filmik , wymowa typowo "islandzka " , krecone w 1988 ... w Polsce niektorzy tez tak dukali ...tylko po rosyjsku .
( ten mikrofon to jej prawie do gardla wepchneli ) |
|
Powrót do góry |
|
 |
|