Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| reggie
| Dołączył: 31 Mar 2006 | Posty: 37 | Skąd: krakĂłw |
|
Wysłany: 23 Kwi 2007, 17:57 Temat postu: Erasmus na University of Iceland |
|
|
Od wrzesnia prawdopodobnie bede studiowal na HI (University of Iceland) w Reykajviku na kierunku prawo jako beneficjent programu Erasmus-Socrates.
Chcialbym wiedziec czy ktos z osob przegladajacych to forum mial okazje studiowac na HI, a jesli tak to uprzejmie bym prosil o podzielenie sie wrazeniami. Bede studiowal w jezyku angielskim, a z informacje ktore udzielila mi uczelnia na moim wydziale ( Prawo ) istnieje taka mozliwosc.
Szczegolnie interesuje mnie podejscie islandzkich wykladowcow do obcojezycznych studentow:)
@Odzajer - sprawdzalem, nie bylo wczesniej watku o studiach na HI, a zwalszcza o wymianach studenckich z ta uczelnia.... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Lauraana Alpha Team
 | Dołączył: 16 Kwi 2004 | Posty: 136 | Skąd: Gdansk/101 Reykjavik |
|
Wysłany: 23 Kwi 2007, 19:46 Temat postu: |
|
|
musi ze bylo, bo ja studiowalam na HI i na pewno o tym pisalam
bylam w zupelnie innej sytuacji, bo studiowalam z samymi obcokrajowcami, stad nie mam porownania miedzy traktowaniem islandzkich i zagranicznych studentow przez wykladowcow.
jednak znajac Islandczykow (zeby sie nikt do mnie nie przyczepil: mowie o SWOICH doswiadczeniach, nie o Islandczykach ogolnie, bo badan nie robilam) to beda Cie traktowac jak kazdego innego - bez przywilejow, ale i bez robienia problemow dlatego, ze jestes obcokrajowcem.
ja mam bardzo dobre wspomnienia z HI - kiedy przed wyjazdem musialam zalatwic jakas tone papierow dla mojego univ w Polsce, o ktorych to papierach nikt na HI wczesniej nie slyszal, to wyprodukowali je dla mnie i w ogole byli bardzo pomocni...
anyway... jak masz jakies pytania do mnie, to pisz... chociaz ja akurat na temat studiowania prawa na HI wiem niewiele... _________________ og ef þĂş vilt þĂĄ skal ĂŠg ljĂşga að þĂŠr... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| reggie
| Dołączył: 31 Mar 2006 | Posty: 37 | Skąd: krakĂłw |
|
Wysłany: 24 Kwi 2007, 12:49 Temat postu: |
|
|
Dzieki za odpowiedz:)
A orientujesz sie moze w jakim zakresie moge liczyc na wladze uczelni, samorzad studencki lub ewentualnie na ESN w zakresie zakwaterowania. Z moich wstepnych ustalen ESN moze mi pomoc w znalezieniu zakwaterowania, ale podejrzewam ze nie bedzie to tania przyjemnosc. Przypuszczam ze pokoj, ktory mogliby mi zaoferowac kosztowalby jakies 25-30 tys ISK, co w porownaniu z moim erasmusowym stypendium w wysokosci 340EURO wydaje sie malo atrakcyjne. W zeszle wakacje pracowalem m.in rowniez w Reykjaviku i najwiekszym wyzwaniem bylo wlasnie znalezienie zakwaterowania.
Wiesz moze cos na temat przyznawania akademikow przez uczelnie i ewentualnie ich koszcie? Z tego co wyczytalem na stronie HI to studenci spoza Islandii chyba nie sa w tej materii traktowani preferencyjnie.... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Lauraana Alpha Team
 | Dołączył: 16 Kwi 2004 | Posty: 136 | Skąd: Gdansk/101 Reykjavik |
|
Wysłany: 24 Kwi 2007, 15:05 Temat postu: |
|
|
z akademikiem to jest tak, ze automatycznie wlasciwie dostaja go stypendysci rzadu islandzkiego, ktorzy przyjechali studiowac islandzki i koszt pokoju 1 osobowego w GamliGardur jest ok 25-30 tys. a to i tak o ile wiem, jest najtanszy akademik.
drozsze sa w cenie troche nizszej niz normalne mieszkania w centrum, ale to tez tak ok 60 - 90 tys pewnie - chociaz standard maja super (dwa pokoje, kuchnia, lazienka - tak wyglada "pokoj" w akademiku mojej kolezanki Heidy).
anyway... musisz sie wpisac na liste oczekujacych na akademik, jesli ci na nim zalezy, bo tak o, to nie dostaniesz... lista jest/ byla gdzies na stronie HI, ale ja na niej bylam pol roku i sie nie doczekalam, wiec wez to pod uwage... nie ma ulatwien dla obcokrajowcow i raczej na pierwszym roku studiow tez nie ma szans na akademik.
kumpel ktory byl na Erazmusie w tym samym czasie co ja studiowalam, wydawal wszystkie pieniadze ze stypendium na lokum i na zycie pracowal... co i tobie radze... chyba, ze masz bogatych rodzicow, ktorzy moga cie wyzywic w Islandii.
skoro juz tam byles to wiesz, ze raczej nie ma problemow z praca i wiekszosc studentow studiuje i pracuje w tym samym czasie (ja np tak robilam) i sie da...
o.
jeszcze jakies pytania? ;> _________________ og ef þĂş vilt þĂĄ skal ĂŠg ljĂşga að þĂŠr... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| kandydat65
 | Dołączył: 19 Kwi 2006 | Posty: 59 | |
|
Wysłany: 18 Mar 2008, 22:16 Temat postu: |
|
|
Witam!
Ja tez jestem na Erasmusie ale na Ļotwie.
Mysle ze jak chcesz jechac na Erasmusa to lepiej wybrac jakis tani kraj typu czechy , slowacja jesli nie zalezy ci zeby zostac tam stale.
Wtedy spokojnie starczy ci pieniedzy na mieszkanie , jedzenie i weekendowe wypady
Ale jakbym mial mozliwosc jechac do Islandii na Erasmusa to bym wybral na pewno Islandie i bym juz sie postaral skonczyc tam studia i zostac.
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Basia
 | Dołączył: 24 Lis 2004 | Posty: 628 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 19 Mar 2008, 10:12 Temat postu: |
|
|
A poziom uczelni i oferowanych kursow nie maja wplywu na wasze wybory?
Kurcze, za moich czasow to sie wybieralo najlepszy mozliwy program i tam jechalo. Nawet jesli musielismy pozniej jesc ziemniaki z kwasnym mlekiem przez pol roku... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| marti
| Dołączył: 09 Sie 2010 | Posty: 1 | |
|
Wysłany: 9 Sie 2010, 17:36 Temat postu: |
|
|
hej, zastanawiam siÄ nad odbyciem praktyk na Islandii.. studiujÄ
ochronÄ dĂłbr kultury, czy ktoĹ z was orientuje siÄ moĹźe znalazĹo by siÄ coĹ zwiÄ
zanego z moim kierunkiem? (muzea, konserwacja zabytkĂłw..) |
|
Powrót do góry |
|
 |
| anteater
| Dołączył: 25 Paź 2007 | Posty: 18 | Skąd: Gliwice |
|
Wysłany: 26 Wrz 2010, 20:46 Temat postu: |
|
|
moĹźesz siÄ postaraÄ o praktyki Erasmusowe, jest opcja, Ĺźe tylko skĹadasz podanie i oni ci juĹź wynajdujÄ
firmÄ, ktĂłra CiÄ przyjmie |
|
Powrót do góry |
|
 |
| maithly
| Dołączył: 11 Gru 2013 | Posty: 1 | |
|
Wysłany: 11 Gru 2013, 6:38 Temat postu: |
|
|
wĹaĹnie myslaĹam Ĺźe ten program juz nie dziala. Jesli jestem w bĹÄdzie to proszÄ o informacje |
|
Powrót do góry |
|
 |
|