| aneta.krejczy
| Doczy: 14 Pa 2014 | Posty: 141 | Skd: Wrocław |
|
Wysany: 17 Pa 2014, 15:48 Temat postu: Danie czosnkowe bez czosnku i placek wołowy bez wołowiny |
|
|
Islandzki Urząd Żywności i Weterynarii (MAST) wyraził swoją dezaprobatę w stosunku do wszystkich 16 produktów, które poddał próbie w związku z aferą dotyczącą końskiego mięsa. Nie tylko nie było koniny w produktach, które miały ja zawierać, lecz okazało się także, że w placku wołowym Gæðakokkar nie znaleziono wołowiny, a w daniu czosnkowym kuchni francuskiej produkowanym przez firmę Krónan próżno szukać czosnku.
MAST uznało oznakowanie każdego z badanych produktów jako niewystarczające. Dla przykładu nie było ani grama wołowiny we włoskich pulpetach jagnięcych firmy Gæðakokkar, chociaż zgodnie z etykietą produkt miał ją zawierać.
W przypadku firmowych hamburgerów sprzedawanych w Bónusie i hamburgerów Hallarborgarar z Kjöthöllin nie podano kraju pochodzenia wołowiny. Tak samo było z mieloną wołowiną z Íslenska kjötfélagið, mieloną wołowiną młodych zwierząt (ungnautahakk) z Kostur i Krónan, jak również z mieloną wołowiną z SS.
Na opakowaniach wielu produktów żywnościowych nie znajdują się informacje o procentowym udziale mięsa w ich składzie, jak na przykład ilości mielonej jagnięciny we wspomnianych już pulpetach jagnięcych, wołowiny w lazanii od SS czy hamburgerów Hallarborgarar Kjöthöllin, które ponadto nie zgadzały się z zadeklarowaną przez producenta wagą produktu.
Dodatkowo firmy Íslenska kjötfélagið i Kostur nie podają ilości tłuszczu zawartego w ich mielonej wołowinie, natomiast solone mięso od Fjarðarkaup według etykiety w istocie nie jest mięsem solonym.
Źródło: http://icelandreview.com/news/2013/03/05/no-meat-meat-pie-no-garlic-garlic-dish. _________________ Aneta Krejczy
Instytut Północny |
|