Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastpny temat |
Autor |
Wiadomo |
| Tomcat
| Doczy: 23 Mar 2006 | Posty: 123 | Skd: (już nie)Reykjavik |
|
Wysany: 18 Kwi 2006, 19:56 Temat postu: Jaka forma zapłaty za wynajem? |
|
|
Może dla tych,którzy są od dawna w Islandii to pytanie jest naiwne, ale ciekawi mnie,w jakiej formie płacicie za wynajem.Tu w Polsce każdy chce żywą gotówkę,a jak jest tam? |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Patrycja
| Doczy: 21 Kwi 2004 | Posty: 77 | Skd: Islandia-Akranes |
|
Wysany: 18 Kwi 2006, 20:44 Temat postu: |
|
|
Przelew z konta na konto.
Patrycja _________________ gatta |
|
Powrt do gry |
|
 |
| leszek16064 Ogłoszeniodawca zweryfikowany
 | Doczy: 19 Lis 2005 | Posty: 224 | Skd: Akranes |
|
Wysany: 18 Kwi 2006, 20:46 Temat postu: |
|
|
Tomcat, za wynajem mieszkania najprościej chyba zapłacić gotówką, ale zdarzyło mi się że za pierwsze mieszkanie płaciłem przelewem na konto. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Tomcat
|
Wysany: 19 Kwi 2006, 8:56 Temat postu: |
|
|
Mnie też się wydaje,że najprościej gotówką,ale to co pisze Patrycja świadczy,że nie jest to takie oczywiste. |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
Wysany: 19 Kwi 2006, 9:43 Temat postu: |
|
|
Ważne żebyś płacił, reszta to kwestia ustaleń, jeżeli wynajmiesz mieszkanie na kontrakt możesz się starać o dodatek od miasta, wszystko zależy od tego ile płacisz za mieszkanie i jakie masz dochody.  |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Tomcat
|
Wysany: 19 Kwi 2006, 13:54 Temat postu: |
|
|
To ciekawe,co piszesz.Mam mieć kontrakt na rok z dochodem ok.160tys.
ISK brutto.Na razie pracodawca ma pomóc mi znaleźć mieszkanie.Nie wiem czy to będzie oddzielny pokój czy mieszkanie.Czy to ma znaczenie?
A jaki jest limit uprawniający do takiej pomocy? I jak tę pomoc załatwić? |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
Wysany: 19 Kwi 2006, 15:06 Temat postu: |
|
|
Niestety nie potrafię udzielić Ci konkretnej odpowiedzi jeśli chodzi o kwoty, wiem że coś takiego istnieje ponieważ z żoną otrzymywaliśmy taki dodatek, wydaje mi się że na forum gdzieś już był poruszany ten właśnie temat i tam ktoś dokładnie pisał ile, co i jak.
Jeżeli posługujesz się angielskim nie będzie problemu żebyś na miejscu wszystkiego się dowiedział, lub poprosisz kogoś żeby pomógł Ci załatwić tę sprawe.
A pisząc kontrakt miałem na myśli czy mieszkanie będzie na umowę pisemną , czy też na tzw :gębę
Może ktoś z forumowiczów napisze coś konkretniej, chodzi o tych którzy są tu dłużej.
POZDRAWIAM i POWODZENIA. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Davidson ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1
| Doczy: 07 Pa 2005 | Posty: 42 | Skd: Gorzów Wlkp. / 1.12.05. Akranes |
|
Wysany: 21 Kwi 2006, 0:02 Temat postu: |
|
|
Tomcat napisa: | To ciekawe,co piszesz.Mam mieć kontrakt na rok z dochodem ok.160tys.
ISK brutto.Na razie pracodawca ma pomóc mi znaleźć mieszkanie.Nie wiem czy to będzie oddzielny pokój czy mieszkanie.Czy to ma znaczenie?
A jaki jest limit uprawniający do takiej pomocy? I jak tę pomoc załatwić? |
A mialem juz tu nie pisać, ale w Polsce świat wygląda kompletnie pozytywniej, więc pomoge koledze.....
Po 1 - 160 tys. koron brutto to nie za wiele jak na Islandię - bo na dzień dzisiejszy ok. 1600 euro, ale nie zapomnij o podatku 36,72% (z tego 29 tys. koron ci oddadzą) + ubezpieczenie 4%, ZZ 1%.
Po 2 - od tego co już sobie sam wyliczysz, odlisz jeszcze 20 tysiaków na pokoik, jak będzie to "polska chata" to jeszcze w miarę fajnie, jak nie polska - to tak tańczysz, jak ci .......
Po 3 - pomoc, tzn. pracodawca pomoże Ci znaleźć chatę, nie dostaniesz żadnej pomocy finasowej - no bo i w sumie czemu
Po 4 - jak chcesz coś odłożyć do Pollandii i jeszcze jakoś normalnie żyć - to zacznij od 250 tys. brutto - bo przy tych cenach na Islandii i takiej pensji co piszesz, to lepiej jechać na Wyspy - zarobek podobny, jedzenie tańsze a pogoda też normalniejsza.....
Chyba, że możesz "walić" mnóstwo nadgodzin - to ma to wtedy ręce i nogi....
Yello,
David |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Tomcat
|
Wysany: 21 Kwi 2006, 20:17 Temat postu: |
|
|
Od czegoś trzeba zacząć.Tutaj mam 1700,00PLN brutto i nie bardzo mam co odłożyć a do tego szef jest wariatem (szczerze).Z nadgodzinami nie powinno być problemu.A swoją drogą- jak w Islandii szefowie reagują na pytania o podwyżkę?  |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
Wysany: 21 Kwi 2006, 20:40 Temat postu: |
|
|
Jak wiesz ze jestes dobry i ciezko cie bedzie zastapic to mozesz sie naprawde potargowac. |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
Wysany: 30 Pa 2006, 22:32 Temat postu: |
|
|
heheh a niektorzy chca w innej formie
w naturze... ale to zalezy czy ladna polka lub przystojny polak heheheh |
|
Powrt do gry |