| aneta.krejczy
| Do潮czy: 14 Pa 2014 | Posty: 141 | Sk眃: Wroc艂aw |
|
Wys砤ny: 11 Lis 2014, 17:00 Temat postu: Niemiecki zachwyt nad wsp贸艂czesn膮 kuchni膮 islandzk膮 |
|
|
Kreatywno艣膰 nowoczesnej islandzkiej kuchni, u偶ywanie 艣wie偶ych i wysokiej jako艣ci produkt贸w, a tak偶e wyb贸r islandzkich smako艂yk贸w na Mi臋dzynarodowym Lotnisku w Keflawiku s膮 dowodem na to, 偶e cudowny fenomen islandzkiego jedzenia utrzyma si臋. Mniej wi臋cej w taki spos贸b opisa艂 islandzk膮 kultur臋 偶ywieniow膮 w swoim artykule dla „Frankfurter Allegemeine Zeitung” Jakob Strobel y Serra, s艂awny niemiecki dziennikarz specjalizuj膮cy si臋 w tematyce kulinarnej.
Strobel y Serra zosta艂 zaproszony do Islandii przez Biuro Promocji Islandii (脥slandsstofa), a po艣r贸d miejsc, kt贸re odwiedzi艂, by艂y: owcza farma w Þingvellir, plantacje pomidor贸w w Biskupstungur, przetw贸rnia ryb i lokalne delikatesy. Jad艂 on r贸wnie偶 w r贸偶nych islandzkich restauracjach. Tytu艂 jego entuzjastycznego artyku艂u brzmi „Islandzka rewolucja 偶ywieniowa” i wychwala on w nim lokalnych szef贸w kuchni oraz niesamowity rozw贸j islandzkiej kuchni w ostatnich latach.
Jakob Strobel y Serra jest najlepiej znanym niemieckim pisarzem zajmuj膮cym si臋 t膮 tematyk膮, kt贸ry opublikowa艂 kilka ksi膮偶ek kucharskich. Natomiast „Frankfurter Allegemeine Zeitung” jest jedn膮 z najwi臋kszych niemieckich gazet.
殴r贸d艂o: http://www.mbl.is/english/news/2014/11/11/the_icelandic_food_revolution/. _________________ Aneta Krejczy
Instytut P贸艂nocny |
|