Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastpny temat |
Autor |
Wiadomo |
| aneta.krejczy
| Doczy: 14 Pa 2014 | Posty: 141 | Skd: Wrocław |
|
Wysany: 19 Lis 2014, 18:55 Temat postu: Islandzki krajobraz obecny w filmie Interstellar |
|
|
Islandia została wykorzystana w filmie wytwórni Warner Bros – Interstellar. W rolach głównych występują Mathew McConnaugheyem i Anne Hathaway. Islandzki krajobraz użyty został podczas scen mających odgrywać się na obcej planecie. W nawiązaniu do tego CNN opublikowało właśnie szeroki artykuł na temat lodowca Svínafjöllsjökull położonego w południowo-wschodniej części kraju. Dziennikarz Barry Neild napisał: „Podczas gdy fabuła filmu jest zaskakująca, o ile damy wiarę recenzjom, powód wyboru Svínafjöllsjökull taki nie jest”.
Interstellar jest jednym z wielu filmów, do których zdjęcia kręcone były w Islandii. Pośród nich wymienić można: Sekretne Życie Waltera Mitty, Niepamięć, Noe i serial Gra o tron.
Źródło: http://www.mbl.is/english/nature_and_travel/2014/11/13/iceland_the_setting_for_interstellar/. _________________ Aneta Krejczy
Instytut Północny
Ostatnio zmieniony przez aneta.krejczy dnia 20 Lis 2014, 20:21, w caoci zmieniany 1 raz |
|
Powrt do gry |
|
 |
| gisli74
| Doczy: 08 Lip 2011 | Posty: 582 | |
|
Wysany: 20 Lis 2014, 18:38 Temat postu: |
|
|
Ja napisałbym - "recenzjom". I wspomniałbym o "Prometeuszu"  |
|
Powrt do gry |
|
 |
| aneta.krejczy
| Doczy: 14 Pa 2014 | Posty: 141 | Skd: Wrocław |
|
Wysany: 20 Lis 2014, 20:22 Temat postu: |
|
|
Jasne, dzięki. To błąd, którego przy sprawdzaniu mój mózg często nie wyłapuje, niestety komputer też. _________________ Aneta Krejczy
Instytut Północny |
|
Powrt do gry |
|
 |
| O.E. Opiekun Forum
 | Doczy: 03 Lut 2004 | Posty: 2552 | Skd: Pl. Od Słońca 3/Europa |
|
Wysany: 22 Lis 2014, 7:39 Temat postu: |
|
|
Nie mogę się doczekać obejrzenia tego filmu. Będę miał dwie przyjemności na raz: film SF i elementy islandzkie
Uwielbiam rozpoznawać Islandię w tle hollywoodzkich filmów. Właśnie w Niepamięci (Oblivion) rozpoznałem Islandię nie wiedząc, że tam kręcone były sceny. Ale jak mógłbym nie rozpoznać wodospadu Dettifoss pokazanego podczas lotu głównego bohatera kanionem rzeki. To nadało filmowi nieco mistyczny charakter, bo właśnie kanionem tej rzeki bohater dolatywał do swego "raju". _________________ CHCESZ WSPOMÓC FORUM ORAZ ICELAND.PL? WPŁAĆ DATEK!
|
|
Powrt do gry |
|
 |
|