Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| islandczyk
| Dołączył: 25 Kwi 2009 | Posty: 2 | |
|
Wysłany: 25 Kwi 2009, 18:07 Temat postu: SZUKAM PODOBNYCH DO SIEBIE |
|
|
Witam serdecznie!
Mialem kiedys przyjemnosc odwiedzic turystycznie Islandie.Bylem oczywiscie przygotowany dosc dobrze na to co tam zastane i zobacze.Nie mniej jednak to co ujrzalem rzucilo mnie zupelnie na kolana.Mysle,ze cytat z Szymborskiej-..."wszystko moje,nic wlasnoscia,nic wlasnoscia dla pamieci a moje dopuki patrze..." calkowicie oddaje to co czulem tam wtedy i co czuje dzis kiedy myslami wracam do tych niezwyklych miejsc,ktore mialem przyjemnosc zobaczyc.Od tamtej pory mysle bardzo powaznie o tym by wyemigrowac na Islandie.
Szukam osob ktore podobnie jak ja kierowaly sie w decyzji o emigracji nie tyle aspektami finansowymi co pieknem tej wspanialej wyspy.Bede wdzieczny za kazda informacje o tym jak znalezc mieszkanie,prace gdzie zadzwonic,zapukac a gdzie z cala pewnoscia nie.Hmm.... nie ukrywam,ze jestem pelen obaw,ale coz poradzic jesli nie ma dnia abym nie myslal o tym dziewiczym kraju.Byc moze jest ktos,moze jakas dobra polska rodzina,ktora zechcialaby poswiecic odrobine czasu by porozmawiac,odopowiedziec na milion pytan,ktore pietrza sie w glowie,rozwiac obawy czy tez wrecz przeciwnie uswiadomic mnie w kwestiach,ktore moga byc mi nieznane.Bede na Islandii w weekend (30 kwietnie 3 maja) bede wdzieczny jesli wtedy ktos poswieci mi odrobine czasu.Byc moze beda jacys dobrzy polacy z ktorymi i wsrod ktorych bede mogl spedzic ten weekend co jak mysle pozwoliloby wyczerpac temat emigracji i przyjrzec sie choc troche blizej zyciu codziennemu na wyspie.Pozdrawiam serdecznie.
Zakochany w Islandii |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Trialerror
 | Dołączył: 04 Sty 2009 | Posty: 169 | Skąd: Reykjavik 111 |
|
Wysłany: 25 Kwi 2009, 18:25 Temat postu: :( |
|
|
To co piszesz jest cudowne ,ale wezmy pod uwage terazniejszosc o jakiej zapewne sĹyszaĹes ,niestety wielw rodzin i pojedynczych polskich ludzi ma ogromne problemy rozne ,juz nie bede pisaĹ jakie bo mozna sie domysle po upadku wyspy,a teoretycznie dodam ze zbliza sie ponowny jesli wĹadza nie podejmie odpowiednich krokĂłw.Ale do rzeczy,nie wroze Ci zeby ktos sie odezwaĹ w sposob pozytywny tzn.poswieciĹ czas (lecz moge sie mylic) bo ludzie walcza tu z pozbieraniem swoich problemĂłw ktore niestety powstaĹy w zeszĹym roku,wiec w wiekszosci procentu zdaj sie na siebie.Generalnie wszystko staĹo sie tu trudniejsze ,drozsze,mniej dostepne itd.poprostu kryzys,ale szczerze to zycze powodzenia bo tak jak napisaĹes wyspajest cudowna.Pozdrawiam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| islandczyk
| Dołączył: 25 Kwi 2009 | Posty: 2 | |
|
Wysłany: 25 Kwi 2009, 18:38 Temat postu: podziekowanie |
|
|
Dziekuje Ci za te kilka slow,ktore oddaja zapewne nastroje islandzkiej polonii.Pozdrawiam serdecznie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| ilonek-22
| Dołączył: 28 Lis 2008 | Posty: 68 | Skąd: ReykjavĂk |
|
Wysłany: 4 Maj 2009, 22:57 Temat postu: |
|
|
Witam kolegĂłw i koleĹźanki, mimo iĹź widzÄ Ĺźe juĹź po czasie a szkoda. Mi rĂłwnieĹź podoba siÄ Islandia jako wyspa wulkaniczna z przepiÄknymi krajobrazami wraz ze swojÄ
surowoĹciÄ
. Ale szczerze powiedziawszy to teraz po trzech latach mam zĹe odczucia co do ludzi zamieszkujÄ
cych ten kraj. Kiedy trzy lata temu przyjechaĹem na IslandiÄ to ludzie byli mili i uĹmiechniÄci a w tej chwili najchÄtniej pozbyli by siÄ wszystkich obcokrajowcĂłw i bardzo chÄtnie zostali by sami. Niestety tak jest i coraz bardziej jest to widoczne na codzieĹ.Kiedy kolejny raz szukaĹem pracy to kilku szefĂłw firm powiedziaĹo wprost- nie jesteĹ islandczykiem wiÄc spadaj tam z kÄ
d jesteĹ. Serdecznie odradzam osiedlanie siÄ tutaj na staĹe. pozdrawiam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 4 Maj 2009, 23:21 Temat postu: |
|
|
cholera, islandczyk, za pozno zobaczylem Twoj post, bo na pewno chetnie bym sie z Toba spotkal, akurat pilnowalem wnusia i mialem czas  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| WielkiBialyKrolik
 | Dołączył: 08 Cze 2008 | Posty: 1422 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 5 Maj 2009, 11:45 Temat postu: |
|
|
cholera, a ja mogĹam o foto poprosic, to moze tez bym sie spotkaĹa! ehh xD _________________ "NajczÄĹciej nadmierne wymagania w stosunku do kobiet majÄ
Äwokowate oblechy. " |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 5 Maj 2009, 12:16 Temat postu: |
|
|
a Krolikowi jak zwykle kudlate mysli w glowie  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| WielkiBialyKrolik
|
Wysłany: 5 Maj 2009, 12:59 Temat postu: |
|
|
na gĹodzie jestem!  _________________ "NajczÄĹciej nadmierne wymagania w stosunku do kobiet majÄ
Äwokowate oblechy. " |
|
Powrót do góry |
|
 |
| roger9300 ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 07 Sty 2008 | Posty: 463 | |
|
Wysłany: 5 Maj 2009, 13:27 Temat postu: |
|
|
WielkiBialyKrolik napisał: | na gĹodzie jestem!  |
podobno mars rozwiazuje ten problem  _________________ Take nothing but pictures.
Kill nothing but time.
Leave nothing but footprints.
Make nothing but memories.
http://picasaweb.google.pl/charzynskibartlomiej |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 5 Maj 2009, 13:38 Temat postu: |
|
|
WielkiBialyKrolik napisał: | na gĹodzie jestem!  | ugotuj dobry obiad  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| baxter
| Dołączył: 11 Kwi 2009 | Posty: 36 | Skąd: selfoss |
|
Wysłany: 7 Maj 2009, 22:34 Temat postu: |
|
|
a na obiat najlepiej zrob wielkiego bialego krolika |
|
Powrót do góry |
|
 |
| viking User bywa zĹoĹliwy, IGNORUJ takie posty!
 | Dołączył: 22 Sie 2005 | Posty: 1747 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 9 Maj 2009, 19:28 Temat postu: |
|
|
WielkiBialyKrolik napisał: | na gĹodzie jestem!  |
KrĂłlik wiesz, jak by co ja zawsze mogÄ CiÄ nakarmiÄ  _________________ Bardzo niewielu mÄĹźczyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywajÄ
siÄ wytrychem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| WielkiBialyKrolik
|
Wysłany: 11 Maj 2009, 21:09 Temat postu: |
|
|
No Ĺadnie! _________________ "NajczÄĹciej nadmierne wymagania w stosunku do kobiet majÄ
Äwokowate oblechy. " |
|
Powrót do góry |
|
 |
| viking User bywa zĹoĹliwy, IGNORUJ takie posty!
 | Dołączył: 22 Sie 2005 | Posty: 1747 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 12 Maj 2009, 1:38 Temat postu: |
|
|
WielkiBialyKrolik napisał: | No Ĺadnie! |
 _________________ Bardzo niewielu mÄĹźczyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywajÄ
siÄ wytrychem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|