Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| mwlodarc
| Dołączył: 01 Cze 2007 | Posty: 5 | |
|
Wysłany: 11 Cze 2007, 9:22 Temat postu: Landmannalaugar - dojazd zwykĹym autem z wypoĹźyczalni |
|
|
Witam,
Nie moge znalezc odpowiedzi na pytanie z tytulu. Tzn., wiem, ze calego regionu nie przejade takim samochodem, ale jak blisko jakiegos ciekawego, jednodniowego szlaku moge dojechac?
Na razie wydaje mi sie, ze drogami 32 i 26 mozna tam dojechac, podobniez tylko droga na wschod jest niemozliwa do pokonania?
I czy taki przejazd drogami 26 i 32 nie jest naruszeniem zasad wypozyczalni (avis)? Wydaje mi sie, ze samochodem z wyp. nie mozna wjezdzac tylko na drogi F*, ale moze sie myle?
Pozdrawiam,
Marcin
P.S.
Czy na necie sa jakies dokladne mapki Islandii? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| O.E. Opiekun Forum
 | Dołączył: 03 Lut 2004 | Posty: 2552 | Skąd: Pl. Od SĹoĹca 3/Europa |
|
Wysłany: 11 Cze 2007, 11:52 Temat postu: |
|
|
OdpowiedĹş na twoje pytanie brzmi ogĂłlnie: TAK.
JakbyĹ lepiej poszukaĹ, to byĹ znalazĹ na Forum opisy dojazdu do Landmannalaugar.
W skrĂłcie: moĹźna dojechaÄ od pĂłĹnocy prawie do samego L., z tym, Ĺźe na 500 m przed kampingiem na L. trzeba zostawiÄ samochĂłd przed jedynym brodem na tej trasie.
Na Islandzkich dokĹadnych mapach brody sÄ
zaznaczone, wiÄc warto kupiÄ te mapy. _________________ CHCESZ WSPOMĂC FORUM ORAZ ICELAND.PL? WPĹAÄ DATEK!
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| mwlodarc
|
Wysłany: 12 Cze 2007, 14:38 Temat postu: Landmannalaugar - czy dojade tam yarisem z wypozyczalni |
|
|
DziÄki za odpowiedz! Przeszukalem forum i spodziewalem sie odpowiedzi "tak", ale nie bylem pewien o jakich samochodach piszecie, a yaris to zupelne malenstwo i nawet wyzsze krawezniki potrafia mu zaszkodzic ;-)
Jeszcze chcialem sie tylko dopytac o szczegoly:
Jakis dobry czlowiek udostepnil darmowe mapa dla Garmina i na ich podstawie chcialem sie dopytac (link do zdjecia ponizej):
1) powinienem jechac droga 26 albo 32 az sie polacza i jeszcze dalej. Pierwszy (wydawaloby sie najkrotszy) dojazd to droga pelna brodow, wiec odpada).. Czyli musze jechac dalej az do jeziora i skrecic w F208, ktora mam jechac ile sie da :-)
http://picasaweb.google.com/mwlodarc/Public/photo#5075168375766218882
2) Domyslam sie, ze samochod bedzie mial jakies ograniczenia/zakaz jazdy po gorskich drogach. Jak to wyglada w praktyce? Czy chodzi o drogi zaczynajace sie na F?
Czy ten zakaz sprowadza sie do tego, ze ubezpieczenie przestaje byc wazne, czy tez grozi mi jakis mandat? Tzn. czy moze mnie ktos zatrzymac, zawrocic, wlepic kare?
3) Jak ryzykowny jest ten dojazd droga F208? czy zachowujac zdrowy rozsadek dojade spokojnie do tego jedynego brodu? Czy mozna tam spokojnie zostawic samochod?
OdĹźajer Egzegeta napisał: | OdpowiedĹş na twoje pytanie brzmi ogĂłlnie: TAK.
JakbyĹ lepiej poszukaĹ, to byĹ znalazĹ na Forum opisy dojazdu do Landmannalaugar.
W skrĂłcie: moĹźna dojechaÄ od pĂłĹnocy prawie do samego L., z tym, Ĺźe na 500 m przed kampingiem na L. trzeba zostawiÄ samochĂłd przed jedynym brodem na tej trasie.
Na Islandzkich dokĹadnych mapach brody sÄ
zaznaczone, wiÄc warto kupiÄ te mapy. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| O.E. Opiekun Forum
 | Dołączył: 03 Lut 2004 | Posty: 2552 | Skąd: Pl. Od SĹoĹca 3/Europa |
|
Wysłany: 12 Cze 2007, 17:47 Temat postu: |
|
|
Takie informacje teĹź znazĹbyĹ juĹź na Forum.
DrogÄ
numer F208 (wedĹug twojej mapki) moĹźna dojechaÄ do celu (na koĹcu jest tylko jeden brĂłd przed samym kempingiem i tam moĹźna zostawiÄ samochĂłd i przejĹÄ mostkiem pieszo te ostatnie metry).
Drogi oznaczone jako F sÄ
to drogi gĂłrskie, a wiÄc o niezbyt dobrym podĹoĹźu, na takich drogach bÄdziesz jechaÄ 30-50 km/h.
Nie groĹźÄ
Ci Ĺźadne mandaty. Natomiast co do ubezpieczenia, to spytaj firmÄ, w ktĂłrej wynajmujesz auto, zwykle Islandczycy bez oporĂłw informuja co i jak. Ewentualnie trzeba dopĹaciÄ za specjalne ubezpieczenie... _________________ CHCESZ WSPOMĂC FORUM ORAZ ICELAND.PL? WPĹAÄ DATEK!
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| karuta Alpha Team
| Dołączył: 01 Kwi 2004 | Posty: 1245 | |
|
Wysłany: 12 Cze 2007, 22:57 Temat postu: |
|
|
ja dojechalam do landmanalaugar droga Fjallabaksvegur nyrðri czyli F225.Brod byl tylko 1 ,rozlany i plytki-ale ja bylam tam w lipcu.Z drogi 26 skrecilismy w F225,nie da sie szarzowac ale jechaly tam wypchane autobusy i osobowki.Widoki cudowne ,tereny chronione Fjallabak.Potem wspinasz sie wysoko i przed soba masz krater malutkiego wulkanu a z boku jezioro Frostastadavatn.No i za zakretem ...cudo.Polecam!
Niestety z braku czasu nie zaglebilismy sie w te kolorowe doliny ,ale napewno nastepnym razem.
W tej chwili ta droga jest oznaczona 4X4 .
http://www.vegagerdin.is/umferd-og-faerd/faerd-og-astand/faerd-og-vedur/sudurland/sudurl1.html
czerwone to nieprzejezdne |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mwlodarc
|
Wysłany: 13 Cze 2007, 7:28 Temat postu: |
|
|
Dzieki za odpowiedz. Na tej mapce zarowno F225 jak i F208 oznaczone sa 4x4, ale na tej mojej (nie mam pojecia kto ja przygotowal) na F225 jest wiecej wody niz na F208, wiec chyba sprobuje pojechac ta dluzsza droga.
Ja tez wybieram sie tam w lipcu.
karuta napisał: | ja dojechalam do landmanalaugar droga Fjallabaksvegur nyrðri czyli F225.Brod byl tylko 1 ,rozlany i plytki-ale ja bylam tam w lipcu.Z drogi 26 skrecilismy w F225,nie da sie szarzowac ale jechaly tam wypchane autobusy i osobowki.Widoki cudowne ,tereny chronione Fjallabak.Potem wspinasz sie wysoko i przed soba masz krater malutkiego wulkanu a z boku jezioro Frostastadavatn.No i za zakretem ...cudo.Polecam!
Niestety z braku czasu nie zaglebilismy sie w te kolorowe doliny ,ale napewno nastepnym razem.
W tej chwili ta droga jest oznaczona 4X4 .
http://www.vegagerdin.is/umferd-og-faerd/faerd-og-astand/faerd-og-vedur/sudurland/sudurl1.html
czerwone to nieprzejezdne |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| karuta Alpha Team
| Dołączył: 01 Kwi 2004 | Posty: 1245 | |
|
Wysłany: 13 Cze 2007, 15:33 Temat postu: |
|
|
mam mape z zeszlego roku nazywa sie ferðakort vesturland og Suðurland,podzialka 1:250000.na tej mapie Fjallbakvegur nyðri -Landmannaleið ma 1 vað-czyli brod .jest on mniej wiecej -patrzac na mape pod Suðleysuvatn.Mozesz rowniez jechac 32 lub 26-jechalam obiema.Potem skrecasz w F208 i praktycznie caly czas jedzie sie wzdluz masztow energetycznych.Mi poprostu droga -F225 bardziej sie podobala Droga F208 to typowa droga do obiektow energetycznych ,widoki sa mniej dzikie a bardzij ...urbanistyczne.Ale moze lepiej pojechac ta F208 bo na niej nie ma wogole brodow..Jesli pojedziesz droga 32 to polecam zerknecie do ÞjĂłðveldisbæ.Jest tam muzeum domkow krytych torfem. Na mapie to kolo gory Burfell 669 m.n.p m.Chyba lepiej jechac 32 bo jest wiecej asfaltu.Powodzenia. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Tomek_krk
| Dołączył: 02 Lis 2006 | Posty: 176 | Skąd: KrakĂłw |
|
Wysłany: 18 Cze 2007, 23:44 Temat postu: |
|
|
odp na wasze pytanie:
autor michal-krakow
do L jechaliĹmy z Vik przez Eldgia. Niestety, wody jest mnĂłstwo. Skutek byĹ taki Ĺźe miaĹem akwaria w reflektorech. Natomiast droga na pĂłĹnoc, bez problemu, widziaĹem i yariski i skode octavie kombi (4x2). OczywiĹcie nie polecam pokonywania brodĂłw tuĹź przed schroniskiem |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mirosado
| Dołączył: 27 Lut 2006 | Posty: 11 | Skąd: TarnĂłw |
|
Wysłany: 23 Cze 2007, 20:51 Temat postu: |
|
|
w L. byliĹmy 5 czerwca. Wg informacji z obsĹugi schroniska F225 jest nieprzejezdna z powodu zniszczenia trasy po zimie (lawina lub powĂłdĹş- tego nam nie powiedziaĹy) i sama obsĹuga z tej drogi nie korzysta. Drogowcy jednak mieli lada dzieĹ zabraÄ siÄ za jej naprawÄ. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|