Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| hafro
| Dołączył: 22 Lut 2004 | Posty: 20 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 28 Wrz 2004, 10:05 Temat postu: Ryby w wodach Islandii - po polsku |
|
|
Zakladam watek doksztalcajacy dla osĂłb malo rozeznanych w rybach. Okazuje sie, ze niemal wszystkie ryby, ktĂłre pojawiaja sie w newsach z Islandii maja swoje polskie nazwy. Warto sobie przyswoic, chociaz te najwazniejsze.
W jednym z ostatnich newsĂłw pojawila sie ryba Zeus faber. Jest to piotrosz (ang. John dory). Oto kilka dodatkowych informacji (za Wyd. Nauk. PWN SA):
- ryba drapieĹźna z rodziny piotroszowatych (Zeidae), o ciele silnie spĹaszczonym, barwie grzbietu zielonobrunatnej, bokĂłw – şóĹtawej, wystÄpujÄ
ca przy europejskich wybrzeĹźach Atlantyku. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| hafro
| Dołączył: 22 Lut 2004 | Posty: 20 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 28 Wrz 2004, 12:32 Temat postu: |
|
|
Zachecam rĂłwniez do odwiedzania strony
http://www.ryby.rybieoko.pl/gatunek.php
W indeksie nazw polskich mozna znalezc m.in. wyzej wspomnianego piotrosza, sporo informacji o gatunku i rysunek. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Jola
 | Dołączył: 31 Sty 2004 | Posty: 1000 | |
|
Wysłany: 28 Wrz 2004, 21:19 Temat postu: Tasze i wieloryby |
|
|
Mam dwa pytanka do Ciebie, hafro, jako specjalisty w tym temacie.
Po pierwsze, kiedyĹ pisalismy o taszy, rybie, ktĂłrÄ
nie Ĺowi siÄ dla miÄsa, a dla ikry. ZĹowione tasze wypuszcza sie z powrotem do morza, po "wyciĹniÄciu" z niej ikry (ale sie fachowo wyrazam, nie? ). DziwiĹam siÄ temu sposobowi ale po zastanowieniu juz nie jestem pewna czy powinnam sie dziwic, bo moze to normalny sposob uzyskiwania ikry ze wszystkich ryb? Poza tym powiedz nam cos wiecej o taszy: czemu nie je sie jej miesa? Nie smaczne jest czy sa inne powody?
No i po drugie, jak w tym roku poszĹy poĹowy wielorybĂłw? Czy juz odĹowiono zaplanowana ich iloĹÄ? CoĹ w miarÄ cicho teraz siedza obroncy wielorybiego stanu, w porownaniu z rokiem ubieglym. Co dzieje sie ogolnie w tym temacie teraz? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| karuta Alpha Team
| Dołączył: 01 Kwi 2004 | Posty: 1245 | |
|
Wysłany: 28 Wrz 2004, 21:51 Temat postu: |
|
|
rybka tasza to chyba grĂĄsleppa ,w zasadzie delikatnie rzecz biorac o ile wiem to juz po "wycisnieciu"-tej ikry(ladnia nazwane) -niestety nie zyje .Nie jest jedzona najprawdopodobniej gdyz jest bardzo bardzo tlusta ,kiedys islandczycy wieszali ja na dworzu zeby ..."skruszala" ....Natomiast jest spozywany Raudmagi -jesli sie nie myle to jest samiec tego samego gatunku ,nieco mniejszy od samicy . |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Mlynek
| Dołączył: 06 Mar 2004 | Posty: 41 | Skąd: Stargard Szczec. |
|
Wysłany: 3 Paź 2004, 13:55 Temat postu: |
|
|
No, spojrzaĹem... ĹlicznoĹci Tylko nie mĂłwcie, Ĺźe to jest jadalne! |
|