Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat |
Autor |
Wiadomo舵 |
| REWI
| Do潮czy: 02 Lip 2006 | Posty: 43 | Sk眃: kopavogur |
|
Wys砤ny: 27 Gru 2006, 0:55 Temat postu: Rozw贸d |
|
|
czy mo偶e mi kto艣 podpowiedzie膰 jak przeprowadzi膰 rozw贸d b臋d膮c w islandii z 偶on膮 kt贸ra r贸wnie偶 tu przebywa i po 20 wsp贸lnych latach za偶膮dala rozwodu zalatwiaj膮c sprawe telefonicznie i z tego co wiem pilnie tego 偶膮da czy mo偶na przeprowadzic rozw贸d b臋d膮c w islandii a nie wyje偶dzaj膮c do Polski _________________ JESTESMY POLAKAMI !!!!!!!!!!! na zawsze!!!!! ale nie do ko艅ca !!!! heheh |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| viking User bywa z艂o艣liwy, IGNORUJ takie posty!
 | Do潮czy: 22 Sie 2005 | Posty: 1747 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 27 Gru 2006, 2:47 Temat postu: |
|
|
Oczywi艣cie 偶e mo偶na.
Znajdz sobie adwokata, on Ci we wszystkim pomo偶e.
A co perfumy za 40 euro nie pomog艂y........... :jezyk: _________________ Bardzo niewielu m臋偶czyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywaj膮 si臋 wytrychem. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| FilipR79 ILO艢膯 OSTRZE呕E艃: 1
| Do潮czy: 08 Lip 2006 | Posty: 991 | |
|
Wys砤ny: 27 Gru 2006, 8:12 Temat postu: Re: Rozw贸d |
|
|
Pewnie, nie pomog艂y, ale turaczej chodzi pewnie o jakiego艣 Islandczyka :
REWI napisa: | a z tego co ja wiem to r贸wniez islandczycy sa zrobi膰 bardzo wiele aby zaj膮膰 si臋 Polka i to z wzajemno艣cia |
|
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Grazyna
| Do潮czy: 06 Gru 2005 | Posty: 1093 | Sk眃: Islandia |
|
Wys砤ny: 27 Gru 2006, 9:00 Temat postu: |
|
|
A sk膮d takie informacje masz na temat rozwod贸w?
Na pewno bedziesz musia艂 zg艂osi膰 si臋 na pierwsz膮 spraw臋 tzw. pojednawcz膮 i wtedy ewentualnie zg艂osi膰 swego pe艂nomocnika, czyli adwokata. Je偶eli oboje zgodzicie si臋 na rozw贸d bez orzekania o winie wtedy ewentualnie mo偶esz wi臋cej nie pojawia膰 si臋 w s膮dzie, bo b臋dzie Ciebie zast臋powal adwokat. _________________ Brunetka |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Grazyna
|
Wys砤ny: 27 Gru 2006, 9:08 Temat postu: |
|
|
A czy rozwod mo偶na przeprowadzi膰 w Islandii tego dok艂adnie nie wiem, wydaje mi sie jednak, 偶e skoro jeste艣cie Polakoami i zwi膮zek ma艂ze艅ski zosta艂 zawarty w Polsce to logiczne jest , ze Polska jest krajem , kt贸ry mo偶e udzieli膰 rozwodu, bo np. przy rozwodzie trzeba ustali膰 np. spraw臋 aliment贸w, czy przez rozwod nie ucierpi dobro ma艂oletnich dzieci, jak podzieli膰 maj膮tek itd itd. A je偶eli ktory艣 z Was postanowi, 偶e zgadza si臋 na rowzod z orzeczeniem winy to co? S膮d bedzie kupowa艂 bilety czterem 艣wiadkom z Polski, 偶eby zeznawali w waszej sprawie? Takie s膮 moje przemyslenia jedynie. _________________ Brunetka |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 27 Gru 2006, 10:09 Temat postu: |
|
|
Z tego co piszesz Gra偶ynko na Islandii mieszkasz ju偶 dobrych pare lat a wysuwasz dziecinne wnioski. Nie przejmuj sie REWI glupimi postami Grazynki. Rozwie艣膰 si臋 mo偶esz, nie ma obawy - nie bedziesz musial w tym celu wracac do Polski. Pos艂uchaj rady Vikinga znajd藕 adwokata i wszystkiego najlepszego na nowej drodze 偶ycia. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Grazyna
|
Wys砤ny: 27 Gru 2006, 10:30 Temat postu: |
|
|
To znaczy Ty tez zaczo艂e艣 "now膮 drog臋 偶ycia" jak jeste艣 tak dobrze poinformowany. Ja napisa艂am jakie s膮 moje przemyslenia , a nie konkretne fakty. Masz luki jakie艣?
A co do tego pytania.
Czy jeden telefon musi przekre艣la膰 20 lat wsp贸lnego 偶ycia? Spotkajcie si臋 i zastan贸wcie si臋 oboje razem. Ka偶dy ma chwile s艂abo艣ci i prawo do pope艂niania b艂臋d贸w. _________________ Brunetka |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 27 Gru 2006, 10:33 Temat postu: |
|
|
Wiesz, ja w przeciwie艅stwie do Ciebie my艣l臋, a Ty u偶ywasz "skr贸t贸w my艣lowych". |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| O.E. Opiekun Forum
 | Do潮czy: 03 Lut 2004 | Posty: 2552 | Sk眃: Pl. Od S艂o艅ca 3/Europa |
|
Wys砤ny: 27 Gru 2006, 13:13 Temat postu: |
|
|
FilipR79 napisa: | Wiesz, ja w przeciwie艅stwie do Ciebie my艣l臋, a Ty u偶ywasz "skr贸t贸w my艣lowych". | Przywo艂uj臋 Ci臋 Filipie79 do porz膮dku. Forumowicz Grazyna wyra藕nie napisa艂a, i偶 tak si臋 Jej wydaje.
Jej post by艂 napisany z 偶yczliwo艣ci, wi臋c nawet jesli si臋 myli艂a, to nie ma potrzeby by膰 niegrzecznym. _________________ CHCESZ WSPOM脫C FORUM ORAZ ICELAND.PL? WP艁A膯 DATEK!
|
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Grazyna
|
Wys砤ny: 27 Gru 2006, 13:43 Temat postu: |
|
|
To tak du偶o nie my艣l, bo si臋 spocisz i jeszcze si臋 biedulku przezi臋bisz.  _________________ Brunetka |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| karuta Alpha Team
| Do潮czy: 01 Kwi 2004 | Posty: 1245 | |
|
Wys砤ny: 27 Gru 2006, 16:03 Temat postu: |
|
|
proponuje zadzwonic do ambasady W OSLO.Mysle ze prawnik tu kosztuje BARDZO DUZO. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| viking User bywa z艂o艣liwy, IGNORUJ takie posty!
 | Do潮czy: 22 Sie 2005 | Posty: 1747 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 27 Gru 2006, 16:35 Temat postu: |
|
|
Rewi je偶eli nie chcesz adwokata, to udaj sie do sadu i tam sie wszystkie dowiesz. Je偶eli nie znasz j臋zyka (偶adnego) mo偶esz sobie zamowi膰 t艂umacza. _________________ Bardzo niewielu m臋偶czyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywaj膮 si臋 wytrychem. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| nigel Reporter ICELAND.PL
 | Do潮czy: 06 Lis 2004 | Posty: 261 | Sk眃: Warszawa |
|
Wys砤ny: 27 Gru 2006, 17:12 Temat postu: Re: Rozw贸d |
|
|
REWI napisa: | czy mo偶e mi kto艣 podpowiedzie膰 jak przeprowadzi膰 rozw贸d b臋d膮c w islandii z 偶on膮 kt贸ra r贸wnie偶 tu przebywa i po 20 wsp贸lnych latach za偶膮dala rozwodu zalatwiaj膮c sprawe telefonicznie i z tego co wiem pilnie tego 偶膮da czy mo偶na przeprowadzic rozw贸d b臋d膮c w islandii a nie wyje偶dzaj膮c do Polski |
prawo prywatne mi臋dzynarodowe jest do艣膰 skomplikowane...
du偶o zale偶y od tego gdzie by艂 zawarty zwi膮zek ma艂偶e艅ski oraz czy jeste艣cie ma艂偶e艅stwem wg islandzkiego prawa (tzn. je艣li brali艣cie ma艂偶e艅stwo w Polsce, to czy islandzki urz膮d stanu cywilnego o tym wie, tak najpro艣ciej).
je艣li wie - islandzki s膮d mo偶e orzec rozw贸d. by by膰 rozwiedzionym w Polsce, takie orzeczenie islandzkiego s膮du (+t艂umaczenie, +podanie) trzeba przed艂o偶y膰 polskiemu s膮dowi okr臋gowemu.
je艣li nie chcecie rejestrowa膰 ma艂偶e艅stwa na Wyspie i chcecie rozw贸d w Polsce, mo偶ecie ustali膰 pe艂nomocnik贸w. jednak chyba na przynajmniej jednej rozprawie (zeznania) trzeba si臋 b臋dzie pojawi膰.
jestem tylko studentem prawa, tak偶e nie bierz mojej porady jako 100 % pewnej  _________________ Skandynawia - wortal raczkuj膮cy |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| nigel Reporter ICELAND.PL
 | Do潮czy: 06 Lis 2004 | Posty: 261 | Sk眃: Warszawa |
|
Wys砤ny: 27 Gru 2006, 17:58 Temat postu: Re: Rozw贸d |
|
|
mo偶e jeszcze dodam, 偶e du偶o zale偶y tutaj od prawa islandzkiego. mianowicie - jak wygl膮da pozew rozwodowy i co trzeba do艂膮czy膰 do niego. na pewno nie ob臋dzie si臋 bez t艂umaczenia aktu malzenstwa na islandzki czy angielski (je艣li jest dopuszczalny).
potwierdzenie rozwodu w Polsce b臋dzie potrzebne, jesli b臋dziecie chcieli np. zawrze膰 kolejny zwi膮zek. zezwolenie na to, je艣li macie tylko Polskie obywatelstwo, moze wydac tylko Polska. _________________ Skandynawia - wortal raczkuj膮cy |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| REWI
| Do潮czy: 02 Lip 2006 | Posty: 43 | Sk眃: kopavogur |
|
Wys砤ny: 27 Gru 2006, 19:42 Temat postu: |
|
|
dzi臋kuje za podpowiedzi na pewno wezme pod uwage wasze sugestie i rady _________________ JESTESMY POLAKAMI !!!!!!!!!!! na zawsze!!!!! ale nie do ko艅ca !!!! heheh |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| owieczka.23
| Do潮czy: 02 Cze 2007 | Posty: 94 | Sk眃: Krak贸w --> Reykjavik |
|
Wys砤ny: 17 Lis 2008, 9:54 Temat postu: |
|
|
Wiem, 偶e temat bardzo stary i dra偶liwy... ale REWI czy przeprowadzi艂e艣 rozw贸d do ko艅ca??? Bo w艂o艣nie w tej samej sprawie teraz ja potrzebuje pomocy i nie bardzo wiem jak si臋 za to zabra膰...
Je偶eli kto ktokolwiek wie jakie i gdzie papiery trzeba z艂o偶y膰 aby otrzyma膰 rozw贸d na Islandii to prosz臋 o pomoc...
Dodam tylko, 偶e chodzi o ma艂偶e艅stwo zawarte w Polsce, w Urz臋dzie stanu cywilnego. Obydwoje ma艂偶onk贸w przebywa na Islandii. _________________ Bo ja to taki wilk w owczej sk贸rze  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| yasminum Og艂oszeniodawca zweryfikowany
| Do潮czy: 11 Pa 2006 | Posty: 322 | |
|
Wys砤ny: 17 Lis 2008, 10:48 Temat postu: |
|
|
Owieczko.23, rozwod mozna przeprowadzic na terenie Islandii, potrzeba do tego waszego aktu zawarcia zwiazku malzenskiego przetlumaczonego na jezyk angielski lub islandzki.
Dalej procedura w nastepujacych krokach.
1. Rejestrujesz malzenstwo na podstawie aktu zawarcia zwiazku malzenskiego w Thjodskra (bezplatne).
2. Idziesz do Syslumadurinn (po wczesniejszym umowieniu sie na wizyte) i tam wystepujesz o rozwod. Jedyne papiery jakie musisz miec ze soba to wlasnie akt slubu.
W syslumadurze pracownik spisuje twoje zeznania dotyczace wystapienia o rozwod i wysyla pismo do malzonka (jelsi sie nie myle malzonek musi to podpisac - ze sie zapoznal i zgadza czy cos takiego). Wzglednie mozecie isc tam razem i razem wszystko podpisac. U syslumadura zalatwia sie tez kwestie majatku (z postu domyslam sie ze nie macie dzieci? nie wiem jakie dzialania sa podejmowane w przypadku jelsi malzenstwo posiada potomstwo). Koszt takiego spotkania to troche ponad 3000.
3. Od czasu podpisanai przez was oboje dokumentow macie okres polrocznej separacji. Jesli w tym czasie zadne z was nei wniesie sprzeciwu po uplywie pol roku po uiszczeniu kolejnej oplaty i kolejnej wizycie u Syslumadura uzyskujecie rozwod. _________________ W ma艂ych r膮czkach mie艣ci si臋 ca艂a mi艂o艣膰 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| owieczka.23
|
Wys砤ny: 18 Lis 2008, 2:58 Temat postu: |
|
|
Dziekuje za wyczerpujace informacje, a co w sytuacji jak jedna ze stron powie ze nie podpisze tych papierow??
Jezeli chodzi o dzieci to mamy jedno w wieku 2 latek i co teraz ? Czy jest na Islandi jakie _________________ Bo ja to taki wilk w owczej sk贸rze  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| owieczka.23
|
Wys砤ny: 18 Lis 2008, 3:00 Temat postu: |
|
|
Czy jest na Islandi jakies prawo ewentualnie organizacje pomagajace matce, czy ojcu samotnie wychowujacemu dziecko. Oraz domyslam sie, iz sad reguluje kwestje odwiedzin, czy ktos pilnuje aby wszystko przebiegalo zgodnie z planem??? _________________ Bo ja to taki wilk w owczej sk贸rze  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| yasminum Og艂oszeniodawca zweryfikowany
| Do潮czy: 11 Pa 2006 | Posty: 322 | |
|
Wys砤ny: 18 Lis 2008, 11:51 Temat postu: |
|
|
owieczko, pisalam o pomocy dla samotnych rodzicow tutaj:
http://forum.iceland.pl/viewtopic.php?t=8257,
Sensowne wydaje sie zebys zapisala sie do fef - fef.is
Tam dostaniesz adwokata (a propo konsultacje ma w srode, ale trzeba sie zapisac) - dla samotnych rodzicow porada jest bezplatna, a jesli bedzie musial wystapic w twojej sprawie w sadzie lub zalatwic za ciebie cokolwiek to dla samotncyh rodzicow znaczna kwote pokrywa panstwo, takze twoje wydatki beda niewielkie.
Zycze powodzenia _________________ W ma艂ych r膮czkach mie艣ci si臋 ca艂a mi艂o艣膰 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|