reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna

ICELAND.PL :: Islandia - strona główna portalu

ZANIM COŚ NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JEŚLI KTOŚ CIĘ OBRAŻA LUB ŁAMIE REGULAMIN, NIE DAJ SIĘ SPROWOKOWAĆ, NAPISZ DO ADMINA!

 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   

Forumowa książka kucharska!!!!

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna -> Off-topic
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
narsiltm

Dołączył: 15 Gru 2006
Posty: 186
Skąd: Skądinąd.
PostWysłany: 18 Sty 2007, 19:53    Temat postu: Forumowa książka kucharska!!!! Odpowiedz z cytatem

Wiatm serdecznie!

Od miesiaca jestem w Islandii i przez ceny jedzenia(zwlaszcza w knajpach) robi mi sie smutno. Z tego powodu zrodzil sie pomysl w mojej glowie- stworzmy ksiazke kucharska w ktorej bedziemy umieszczac ciekawe pomysly, jak zjesc tanio ale smacznie Smile

Dla rozkrecenia watku umieszczam pierwszy przepis, gulazozupapomidorowa z krewetkami:

-jakies 300g makaronu muszelki z euro shopper.
-1\2 kg krewetek "dogun"
puszeczka krojonych pomidorkow z euro shopper
-kostka rosolowa
-sos sojowy "la choy"
-pieprz...duzo pieprzu:)

Makaron gotujemy do miekkosci, w miedzy czasie smazymy-dusimy krewetki(ok. 10-15min). W polowie gotowania makaronu do wody dodajemy sosu sojowego i kostke rosolowa, kiedy bedzie miekki wrzucamy cala zawartosc patelni. Gotujemy razem jakies 5min i aplikujemy pomidorki,sypiemy pieprzem, niech pobulgocze jeszcze 5min i mozemy wcinac. Mi bardzo smakowalo, wlasnie skonczylem jesc:)

Mysle,ze nieglupim pomyslem byloby zastapienie makaronu ryzem(po wczesniejszym wyplukaniu w zimnej wodzie, bo sie klej zrobi) i uzycie smietanki. Dla mnie wystarczylo na kilka konkretnych posilkow a calosc kosztowala nie wiecej niz 400 koronuw.

Pozdrawiam i smacznego!!!!
_________________
Wczoraj(04.08.07), w godzinach wieczornych, para znanych bandziorĂłw,
niejaki Samo Zycie i jego dziwka Głębsza Refleksja, po prostu - zabili mnie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
O.E.
Opiekun Forum
Dołączył: 03 Lut 2004
Posty: 2552
Skąd: Pl. Od Słońca 3/Europa
PostWysłany: 18 Sty 2007, 21:04    Temat postu: Blokada tymczasowa Odpowiedz z cytatem

Przepraszam, że blokuję taki ciekawy wątek, ale mam wrażenie, że jest już sporo wątków o przepisach kulinarnych.

Jeżeli jednak ktoś uważa, że istnienie osobnego wątku ma sens, to proszę o info na priva.
Jesli natomiast jest już bardziej pasujący wątek, to proszę przenieść tam swój post.


POST POPRAWIONY:
Po otrzymaniu wyjasnień, przywracam ten wątek, ale w off-topicu, gdyż nie dotyczy bezpośrednio Islandii.
_________________
CHCESZ WSPOMÓC FORUM ORAZ ICELAND.PL? WPŁAĆ DATEK!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Basia

Dołączył: 24 Lis 2004
Posty: 628
Skąd: Reykjavik
PostWysłany: 18 Sty 2007, 22:23    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nasz przepis moze nie jest az tak ekonomiczny, ale chyba miesci sie w normie.
Skladniki: makaron rurki (my jednak wolimy firmy Barilla, choc Euroshoper nie jest zly), paczka sera Gorgonzola, oliwa z oliwek, naczynko smietany, duzy peczek pietruszki, zabek czosnku, szczypta tartej galki muszkat. Siekamy drobno czosnek i rumienimy na oliwie, dorzucamy ser i smietane. Mieszamy na wolnym ogniu, az sie wszystko rozpusci na jednolity sos, dodajemy galke, sol, pieprz, jesli ktos chce. Kluski polewamy sosem i posypujemy duza iloscia siekanej pietruchy.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
narsiltm

Dołączył: 15 Gru 2006
Posty: 186
Skąd: Skądinąd.
PostWysłany: 20 Lut 2007, 23:41    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kolejny przepis, alternatywne przyzadzenie kuczaka! Smile
Prosze sie nie dziwic nazwie: "kurczak po samurajsku" albo " na nocniku", ma swoja historie Wink

Co potrzeba:
-kurczak, taki bez glowy i wypatroszony, mozna go wszedzie nabyc.
-ziola- zalezy kto co lubi.
-troche oliwy z oliwek.
-moze byc zgnieciony czosnek.
-sol lub przyprawa do pieczenia kuczaka.
-sloik.
-woda.

Jak go zalatwic?

-Kuczaka myjemy z calego brudu tego swiata, krwi, tluszczu i kurzu.
-Pozniej nacieramy go dokladnie sola, czosnkiem lub przyprawa do kuczaka(obficie, w srodku tez).
-Do sloika wrzucamy ziola, ja osobiscie lubie duzo majerchuanku, bazylii, oregano.
-Zalewamy sloik woda, prawie do pelna.
-W miedzyczasie rozgrzewamy piekarnik.
-Wkladamy to ptaszyslko do srodka i pieczemy przez min. 2h!

Jesli ktos sprobuje to prosze powiedziec jak smakowal, dla mnie zawsze jest super. Bardzo soczysty, wspaniale czuc delikatny aromat ziol...Taki pol upieczony, pol ugotowany na parze Smile

Smacznego i pozdrawiam!!!
_________________
Wczoraj(04.08.07), w godzinach wieczornych, para znanych bandziorĂłw,
niejaki Samo Zycie i jego dziwka Głębsza Refleksja, po prostu - zabili mnie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Basia

Dołączył: 24 Lis 2004
Posty: 628
Skąd: Reykjavik
PostWysłany: 21 Lut 2007, 10:27    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A co robisz ze sloikiem? Bo jakos nie moge dojsc na podstawie tekstu...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
narsiltm

Dołączył: 15 Gru 2006
Posty: 186
Skąd: Skądinąd.
PostWysłany: 21 Lut 2007, 10:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A zapomnialem!
Zawartosc sloika jest na popicie kurczaka...taki zarcik Wink

A tak naprawde to kurczak powinien miec dziore miedzy nogami, przez ktora byl patroszony. Poprostu nadziewamy go na sloik przez ta dziore Smile
_________________
Wczoraj(04.08.07), w godzinach wieczornych, para znanych bandziorĂłw,
niejaki Samo Zycie i jego dziwka Głębsza Refleksja, po prostu - zabili mnie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
narsiltm

Dołączył: 15 Gru 2006
Posty: 186
Skąd: Skądinąd.
PostWysłany: 25 Mar 2007, 13:25    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ostatnio w Bonusie pojawily sie duze krewetki(chyba "black tiger"!). Oto najprostszy sposob przyzadzenia:

-na patelni rozpuszczamy maslo,
-ucieramy kilka zabkow czosnku i wrzucamy do goracego maselka,
-czekamy az maslo zacznie bulgotac i wkladamy krewetki.
Po pewnym czasie prazki na pancerzyku zmienia kolor na czerwony, smazymy jesio 5min i gotowe:) Pozniej na tym samym maselku mozna podsmazyc kawaleczki jakiejs delikatnej bulki...Pychota!
_________________
Wczoraj(04.08.07), w godzinach wieczornych, para znanych bandziorĂłw,
niejaki Samo Zycie i jego dziwka Głębsza Refleksja, po prostu - zabili mnie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
narsiltm

Dołączył: 15 Gru 2006
Posty: 186
Skąd: Skądinąd.
PostWysłany: 25 Mar 2007, 13:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A ma ktos moze przepis na kalmara? Podobno dobrze wychodzi w ciescie:)
_________________
Wczoraj(04.08.07), w godzinach wieczornych, para znanych bandziorĂłw,
niejaki Samo Zycie i jego dziwka Głębsza Refleksja, po prostu - zabili mnie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Basia

Dołączył: 24 Lis 2004
Posty: 628
Skąd: Reykjavik
PostWysłany: 25 Mar 2007, 15:30    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hmmm. Chyba zabiore sie za te "duze krewetki". Podobnie mozna tez przyrzadzic homary. Bierze sie kilo homara mrozonego, 150g masla, pol peczka pietruszki, 4 zabki czosnku, cytryne, sol, pieprz. Najpierw topimy maslo, wrzucamy do niego zgnieciony czosnek, posiekana pietruszke, troche soli i pieprzu. Takim doprawionym maslem zalewamy homarki i odstawiamy na pol dnia do lodowki, zeby sie macerowaly. Potem tylko wrzucamy to wszystko do garka, na gorace maslo, i nakrywamy pokrywka. Gotujemy ok 20 minut (homary gotuja sie w sosie wlasnym),mieszajac od czasu do czasu. Doprawiamy cytryna i swieza pieruszka. Do tego salatka, male ziemniaczki w mundurkach - pycha.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
narsiltm

Dołączył: 15 Gru 2006
Posty: 186
Skąd: Skądinąd.
PostWysłany: 25 Mar 2007, 20:47    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Grrrrr, brzmi smakowice;)

Basiu chyba tylko my sami gotujemy na tym forum! Probowalas Qczaka na nocniku?Smile
_________________
Wczoraj(04.08.07), w godzinach wieczornych, para znanych bandziorĂłw,
niejaki Samo Zycie i jego dziwka Głębsza Refleksja, po prostu - zabili mnie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Basia

Dołączył: 24 Lis 2004
Posty: 628
Skąd: Reykjavik
PostWysłany: 26 Mar 2007, 9:08    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Szczerze mowiac - jeszcze nie... Ale przymierzam sie zrobic w Wielkanoc, bo bedzie nas wiecej. Mam nadzieje, ze nie bedzie wtopy - przyjezdza tesciowa:-)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna -> Off-topic Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



SIGN PETITION FOR TRAVELLING WITH PETS ON ICELAND!
Kuchnia Azjatycka: chińska, tajska, indyjska, japońska, wietnamska itd.
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group

Igloo Theme Version 1.0 :: Created By: Andrew Charron