Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| elza74
| Dołączył: 22 Sty 2006 | Posty: 293 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 27 Lut 2007, 17:12 Temat postu: Zwiazki zawododwe |
|
|
mam pytanie czy wizyte u prawnika badz adwokata w zwiazkach zawodowych trzeba zamawiac??bo tydztemu bylam ze we wtorki przyjmuje od 13 do 16.no wiec dzis bylam i mowie ze chce rozmawiac z prawnikiem.a tam pi......damowi ze dzis nie ma ze bedzie za tydz .jak to jest z prawnikami w zwiazkach? kiedy oni przyjmuja w eflingu?musze sie dowiedziec,bo zaklad pracy nie placi mi juz zwolnienia powypadkowego od m-ca.
w pazdzierniku tamtego roku mialam wypadek(bedac w 4-5 m-cu ciazy).przez 3 m-ce zaklad placil mi normalnie.bylam 2 tyg w eflingu i powiedzieli ze mam z prawnikiem sie spotkac,bo oni nie weiedza czy to oni maja placic czy tryninga.mnie juz bierze cholera.pewnie jak za tydz pojade znowu beda mowic ze prawnik bedzie jeszcze za tydz.
PROSZE O POMOC W UDZIELENIU KONKRETNEJ ODPOWIEDZI.CZY MAM ISC TERAZ DO TRYNINGA CZY CZEKAC?mialam wypadek w drodze do pracy,samochod potracil mnie na przejsciu dla pieszych.mialam zielone swiatlo. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| karuta Alpha Team
| Dołączył: 01 Kwi 2004 | Posty: 1245 | |
|
Wysłany: 27 Lut 2007, 19:28 Temat postu: |
|
|
Elza z tego co wyczytalam w broszurce to ma sie placone 3 mies ,stawke podstawowa.Potem to juz chyba albo same zwiazki ,albo tryggingar.A co z ubezpieczeniem OC samochodu osoby ktora cie potracila? A moze w Ahus poleca ci prawnika? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| elza74
|
Wysłany: 27 Lut 2007, 20:00 Temat postu: |
|
|
Karuta narazie to ja nic nie wiem.ahus skierowal mnie do zwiazkow.a zwiazki do prawnika ich.tylko ze tego prawnika nie juz drugi wtorek. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| szona
| Dołączył: 31 Maj 2006 | Posty: 36 | Skąd: Keflavik |
|
Wysłany: 28 Lut 2007, 0:17 Temat postu: |
|
|
Elza nie stresuj siÄ prawnik bedzie .niedawno byĹam w eflingu i przerebiaĹam to co Ty teraz poczekaj do wtorku .........tylko sÄ
straszne kolejki do prawnika ,zapisujÄ
na listÄ a potem trzeba czekaÄ ja czekaĹam 3 godz. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 1 Mar 2007, 19:27 Temat postu: |
|
|
Dotyczy to wszystkich przypadkow "wyczerpania" wypracowanego choroboweo(takze powypadkowego - 3msc).
Jezeli nie masz juz dni chorobowych, a w dalszym ciagu jestes niezdolna do pracy powinnas ubiegac sie o Zwiazkowe Swiadczenie Chorobowe, jest ono przyznawane na max. 6 msc. i wynosi 80% zarobkow (zorientuj sie w swoich zwiazkach ja to wyglada, bo czasami sa drobne roznice)
Aha z tego co wiem swiadczenie jest przyznawane obligatoryjnie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 1 Mar 2007, 19:30 Temat postu: |
|
|
Wazna sprawa, zeby uzyskac Zwiazkowe Swiadczenie Chorobowe nalezy co najmniej 6msc odprowadzac skladki(czasami robia wyjatki). |
|
Powrót do góry |
|
 |
| elza74
|
Wysłany: 1 Mar 2007, 22:25 Temat postu: |
|
|
a jeszcze mam pytanie,czy trzeba zamawiawiac wizyte u prawnika? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| elza74
|
Wysłany: 1 Mar 2007, 22:34 Temat postu: |
|
|
chodzi mi o prawnika w zwiazkach zawodowych. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 2 Mar 2007, 18:49 Temat postu: |
|
|
W celu uzyskania tego swiadczenia zwiazkowego nie, nalezy wypelnic tylko formularz i tyle. Najlepiej dopytaj sie w swoich zwiazkach. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Krzysiek24
| Dołączył: 25 Sie 2007 | Posty: 12 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 25 Sie 2007, 10:07 Temat postu: |
|
|
Witam wszystkich mam pytanie czy ktos moze mi dac numer do Polskich zwiazkow zawodowych ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 25 Sie 2007, 15:55 Temat postu: |
|
|
Krzysiek24 napisał: | Witam wszystkich mam pytanie czy ktos moze mi dac numer do Polskich zwiazkow zawodowych ? |
krzysiek zdaje sie masz ponad 24 lat, a w glowie tak malo, ze pytasz o taka rzecz, ktora bez problemowo mozna znaleĹşÄ w internecie.
np.
http://www.solidarnosc.org.pl/
nie obrazaj sie, bo to nie bylo moja intencja |
|
Powrót do góry |
|
 |
| monika
| Dołączył: 09 Lip 2007 | Posty: 45 | Skąd: REYKJAVIK |
|
Wysłany: 25 Sie 2007, 20:43 Temat postu: |
|
|
myĹle Ĺźe chodzi ci o zwiÄ
zki zawodowe gdzie mĂłwiÄ
po polsku co? nie wiem jakie to sÄ
ale juĹź byĹ ten temat na forum i tutaj znajdziesz adres strony i polskÄ
opcje gdzie sÄ
wszystkie zwiÄ
zki zawodowe z islandii. sÄ
adresy i numery telefonu. ale najlepiej jeĹli udasz sie do zwiÄ
zkĂłw do ktĂłrych naleĹźysz a takÄ
informacje znajdziesz na pasku z wypĹaty.
http://forum.iceland.pl/viewtopic.php?t=2559&highlight=zwi%B1zki+zawodowe |
|
Powrót do góry |
|
 |
| lovisa OgĹoszeniodawca zweryfikowany
 | Dołączył: 16 Lip 2007 | Posty: 1047 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 25 Sie 2007, 20:53 Temat postu: |
|
|
w kazda srode w ahusie sa prawnicy za garmo i pomagaja w razie jakis problemow. niestety sa to isladzcy prawnicy i nie wladaja polskim. Doadam jeszcze to ze nie wszyscy sa juz prawnikami. czesc z nich dopiero jest na studiach. ale sa bardzo mili i napewno pomoga w razie jakis problemow.
tak ze kazda sroda mieszy 17 - 21 na pietrze w Ahus. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Ĺźona
| Dołączył: 25 Sie 2007 | Posty: 5 | Skąd: polska |
|
Wysłany: 26 Sie 2007, 23:32 Temat postu: |
|
|
ProszÄ o poradÄ czy moĹźna udaÄ siÄ do zwiÄ
zkĂłw zawodowych jezeli pracodawca po ponad tygodniu pracy u niego miga siÄ od podpisania umowy.MÄ
Ĺź przyjechaĹ do pracy poprzez agencje w opolu z ktĂłrÄ
podpisaĹ umowÄ a na miejscu siÄ okazaĹo Ĺźe pracodawca AFL nie podpisaĹ z meĹźem i wieloma innymi umowy. DziÄki za pomoc. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 26 Sie 2007, 23:57 Temat postu: |
|
|
ogolnie jest tak ze jesli pracodawca nie daje umowy przez 3 miesiace oznacza to ze umowa zostala zawarta na czas nie okreslony.
zawsze warto jednak prosic o swoje i ja bym codziennie az do znudzenia pytala sie co z umowa o prace. jak to nie poskutkuje przez okrez np 2 tyg. to bym do zwiazkow zawodowych sie przeszla. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Ĺźona
|
Wysłany: 27 Sie 2007, 7:31 Temat postu: |
|
|
DziÄki Loviso, juĹź trzeciÄ
noc nie ĹpiÄ bo siÄ zamartwiam, jeszcze mÄ
Ĺź wczoraj do mnie wysĹaĹ wiadomoĹÄ ze w poniedziaĹek, czyli dzisiaj, majÄ
nie iĹÄ do pracy, co to za pracodawca ktĂłry ĹciÄ
ga chĹopĂłw z Polski a pozniej a nie ma dla nich pracy.MÄ
Ĺź nawet nie wie czy jest gdzieĹ zgĹoszony czy najzwyklej pracuje na czarno. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 27 Sie 2007, 7:53 Temat postu: |
|
|
to jest islandia i jej realia czyli wszystko trwa bardzo dlugo i to nietety trzeba sie nauczyc. nie przyjscie do pracy podejzewam w tej sytuacji nie pomoze za wiele powniewaz w miesiacu naleza sie 2 dni chorobowego ale zawsze trzeba zadzwonic ze sie nie przychodzi bo jest sie chorym. np nie dojscie do pracy i nie poinformowanie o tym pracodawcy moze sie okazac nieciekawe w skutkach bo pracodawca ma prawo pracownika w tym momencie zwolnic. wiec rezultatu nie osiagniecie. lepiej poczekac i porozmawiac na spokojnie. takie wlasnei zachowania powoduja ze islandzczycy sie krzywo na nas patrza a z drugiej strony my ich nie rozumiemy.
pamietaj tez ze jesli twoj maz nie wlada innym jezykiem jak polski to jest skkazany na polskiego tlumacza i tu jest pytanie czy tamten zna na tyle jezyk ze wszystko rozumie? a drugie czy sam nie kreci.
ja proponowalabym nie skakac za duzo na razie i pojsc do ahus gdzie sa panie tlumaczki i poprosic jak to zrobic zeby one przetlumaczyly dla nas w zwiazkach. chyba zeby od razu do zwiazkow pojsc i tam poprosic o tlumacza.
pamietaj rowniez ze opcja strajku raczej nie wchodzi w gre poniewac zaklady pracy maja zakaz prowadzenia strajkow, sa to umowy spisane pomiedzy zakladami pracy a zwiazkami zawodowymi. tak ze ta opcja moze pogorszyc sytuacje.
jesli chcesz sprawdzic czy oni odprowadzaj a podatki i waszytko placa nie ma nic prostrzego jak po prostu poszukac odpowiedzi w liferissjo?ur, tollstjornin czyli w podatkowym. oni odpowiedzi udziela bez problemu a i twoj maz bedzie wiedzial na czym stoi.jak nie placili za niego to zwiazki zawodowe mu pomoga. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Ĺźona
|
Wysłany: 27 Sie 2007, 15:51 Temat postu: |
|
|
sorry, ale zle siÄ wyraziĹam, to pracodawca nie ma dla nich pracy, na razie dzisiaj ale nie wiedza czy jutro i w pozostaĹe dni coĹ bÄdÄ
mieli do roboty, w Polsce agencja zapewniaĹa i to na piĹmie czyli umowie, prace na 3 miesiÄ
ce. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 27 Sie 2007, 19:31 Temat postu: |
|
|
no to mi sie wydaje ze w tej sytuacji powinien pracodawca in zaplacic postojowe, ale wedle prawa nie placi sie go jak nie przepracuje sie zdaje 181 dni i nie nabedzei zadnych praw. mysle ze jedynie zwiazki zawodowe i dobra porada najlepiej po polsku i jakiejs konkretnej osoby zorkientowanej w temacie. nie ma co sie sluchac osob ktore nie wiedza i nie znaja przepisow. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Ĺźona
|
Wysłany: 28 Sie 2007, 19:29 Temat postu: sprostowanie |
|
|
Witam serdecznie, i odwoĹuje wszystkie moje wczeĹniejsze posty dotyczÄ
ce agencji i pracodawcy islandzkiego, fakty okazaĹy siÄ inne, przepraszam za wprowadzenie w bĹÄ
d.[b] |
|
Powrót do góry |
|
 |
|