| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
| Autor |
Wiadomo¶æ |
| einar
| | Do³±czy³: 06 Lut 2004 | | Posty: 1182 | |
|
Wys³any: 19 Pa¼ 2004, 16:06 Temat postu: NEWS 19 października |
|
|
WYJĄTKOWO NIEBEZPIECZNA POGODA (mbl.is)
Bardzo intensywne opady śniegu i silne wiatry stały się przyczyną wielu niebezpiecznych zdarzeń. Wiele dróg jest całkowicie nieprzejezdnych. Na Westmannaeyjar wiatr zrywał dachy domostw. Fatalna pogoda spowodowała m.in. zakłócenia energii w Höfn na wschodzie Islandii. Nieprzyjazna pogoda spodziewana jest jeszcze dzisiaj w ciągu prawie całego dnia.
TRWAJÄ„ POSZUKIWANIA ZBIEGA (mbl.is)
Policja w ReykjavÃku poszukuje zbiegÅ‚ego z wiÄ™zienia uciekiniera. Poszukiwanym jest dziewiÄ™tnastoletni Jökull Å¢orsteinsson. Ma ciemne wÅ‚osy, okoÅ‚o 180 cm wzrostu i waży okoÅ‚o 75 kg. WiÄ™zieÅ„ nie jest przez policje uważany za niebezpiecznego. Policjanci jak dotÄ…d nie wpadli na żaden trop, który mógÅ‚by pomóc w odnalezieniu uciekiniera.
SMS ZA PARKING W REYKJAV�KU (mbl.is)
Stołeczna Kasa Parkingowa podpisała kontrakt z dwiema firmami na wprowadzenie systemu płatności za parkingi za pośrednictwem smsów. Kierowcy mogliby wysyłać wiadomości tekstowe i w ten sposób uiszczać opłatę zamiast tradycyjnego wrzucania monet do parkometrów.
SPECJALNE POSIEDZENIE W SPRAWIE ALKOHOLIZMU (mbl.is)
Ministrowie zdrowia państw skandynawskich zatwierdzili, po zakończonym nadzwyczajnym posiedzeniu w Kopenhadze, zjednoczenie działań na rzecz walki z alkoholizmem. Jeśli zostanie zaakceptowany projekt islandzkiego ministerstwa zdrowia akcyza na wyroby alkoholowe wzrośnie o 50%. Już teraz Islandia ma najwyższą akcyzę na alkohol w Europie. Jak dotąd nie wiadomo czy projekt ministerstwa uzyska akceptacje pozostałych ministerstw, parlamentu i poparcie opinii publicznej.
KUCHARZE Z ISLANDII NA TRZECIEM MIEJSCU (mbl.is)
Islandzcy kucharze odnieśli duży sukces na mistrzostwach kucharzy w niemieckim Erfurt. W konkurencji polegającej na przygotowaniu zimnego stołu, zajęli oni trzecie miejsce. Konkurowali z ośmioma drużynami z innych państw. Jurorzy i odwiedzający imprezę goście, docenili okazałość i elegancję przygotowanego przez Islandczyków stołu. Trzecie to miejsce to jak dotąd jedna z najlepszych lokat jakie zajmowali mistrzowie kuchni z Islandii.
CZY LUDZIE UCIEKAJÄ„ ZE STOLICY? (mbl.is)
W ciÄ…gu ostatnich miesiÄ™cy wiÄ™cej ludzi postanowiÅ‚o wyjechać na staÅ‚e z ReykjavÃku niż w nim zamieszkać. TakÄ… informacjÄ™ podaÅ‚ dziennik FréttablaÄ‘iÄ‘. Nie podano żadnych szczegółowych danych ale profesor socjologii Stefan Olafsson powiedziaÅ‚, że najbardziej prawdopodobnÄ… przyczynÄ… tej migracji ludnoÅ›ci jest stale wzrastajÄ…ce bezrobocie.
P.S. Informacji o tragicznym wypadku ekipy TVN i naszych przyjaciół z portalu nie potrafię traktować jako "newsa". Jest na temat zamieszczona relacja na stronie głównej iceland.pl Długo się zastanawiałem czy jednak nie popełniam błędu. Ale czy można podać w newsach informację o III miejscu kucharzy na równi z nieszczęściem, które dotknęło również moich przyjaciół... To moja decyzja - być może błędna. Ocenicie ją we własnym zakresie. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| Jean Valjean
 | | Do³±czy³: 11 Mar 2004 | | Posty: 456 | | Sk±d: Warszawa |
|
Wys³any: 19 Pa¼ 2004, 17:58 Temat postu: |
|
|
o xxxxx _________________ Uchodzić za idiotę w oczach kretyna - to rozkosz dla smakosza |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
Wys³any: 19 Pa¼ 2004, 18:22 Temat postu: |
|
|
Czytając na Onecie tego newsa nie miałem pojęcia, że jest w nim mowa również o człowieku, z którym dopiero co rozmawiałem na tym forum na temat dyferencjałów, terenówek i Burkhana.
Straszny wypadek. Nie wyobrażam sobie, co musi teraz czuć Odżajer i szczerze mu współczuję. Życzę uczestnikom tego zdarzenia szybkiego powrotu do zdrowia i składam kondolencje rodzinie zmarłego operatora. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| Jean Valjean
 | | Do³±czy³: 11 Mar 2004 | | Posty: 456 | | Sk±d: Warszawa |
|
Wys³any: 19 Pa¼ 2004, 18:49 Temat postu: |
|
|
Nie ze profeta, ale ja cos czułem, cos mi w srodku mowiło jeszcze w Polsce....
smutno strasznie  _________________ Uchodzić za idiotę w oczach kretyna - to rozkosz dla smakosza |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| Mlynek
| | Do³±czy³: 06 Mar 2004 | | Posty: 41 | | Sk±d: Stargard Szczec. |
|
Wys³any: 19 Pa¼ 2004, 19:13 Temat postu: |
|
|
WBR - doskonale CiÄ™ rozumiem!
Dopiero co dowiedziałem się, że wyprawa Iceland.pl i TVN to jedno i to samo. Po prostu szok...
Do poszkodowanych: wracajcie do zdrowia!!! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| Qortes
 | | Do³±czy³: 17 Lut 2004 | | Posty: 677 | | Sk±d: PoznaÅ„ |
|
Wys³any: 20 Pa¼ 2004, 0:07 Temat postu: |
|
|
Wszyscy jestesmy wstrzasnieci. Mam szczescie znac Jole i Tomka prywatnie, to ludzie pelni radosci zycia, pasji i energii, wiec jestem przekonany, ze dadza sobie rade i przezwycieza to wszystko, co ich spotkalo.
Z Islandia na dobre i ...niestety czasem na zle.
Wyrazy glebokiego wspolczucia rodzinie zmarlego operatora.
Naprawde brak slow w takim momencie. _________________ Islandia w radiu Afera
.: http://qortes.imejl.pl/nocpolarna :. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
Wys³any: 20 Pa¼ 2004, 15:38 Temat postu: |
|
|
smutek olbrzymi czuje, kilka dni temu mielismy okazje sie spotkac, cala szostka byla tak radosna, wspolczuje i calym sercem dziele zal po stracie Rafala
aga z hafnarfjordur |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|