Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| narsiltm
 | Dołączył: 15 Gru 2006 | Posty: 186 | Skąd: SkÄ
dinÄ
d. |
|
Wysłany: 23 Gru 2006, 20:31 Temat postu: Podrozowanie stopem po Islandii? |
|
|
Studiujac w Polsce co drugi weekend jezdzilem autostopem w rozne miejsca kraju , jesli mialem wiecej czasu robilem maly wypad gdzies za granice(Holandia, Wielka Brytania, Czechy).
Dwa dni temu zaczolem prace w Islandii, co drugi weekend mam wolny, dlaczego wiec nie mialbym kontynuowac tego zwyczaju na wyspie(no wlasnie,dlaczego?).
Wiem,ze teraz pogoda moze byc niezbyt sprzyjajaca(pierwsze dwa dni jakie tu spedzilem strasznie wialo ). Pozatym nie wiem jak ludzie tutaj podchodza do takiego sposobu podrozowania, czy nie skonczy sie to tekstem typu: kup sobie samochod barani lbie!
Tak,czy inaczej niedlugo sprobuje;) |
|
Powrót do góry |
|
 |
| zgagusia
| Dołączył: 03 Sty 2006 | Posty: 20 | Skąd: CzÄstochowa |
|
Wysłany: 23 Gru 2006, 21:59 Temat postu: |
|
|
Stop-fajna rzecz (wiem z doĹwiadczenia),ale czytanie regulaminu ze zrozumieniem Regulamin Forum jeszcze lepsza (teĹź wiem z doĹwiadczenia). Ten temat juĹź byĹ!! No,ale ĹwiÄta idÄ
,trzeba sobie pomagaÄ,wiÄc proszÄ http://forum.iceland.pl/viewtopic.php?t=379&highlight=autostop  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| zgagusia
|
Wysłany: 23 Gru 2006, 22:02 Temat postu: |
|
|
Taaa,innych siÄ czepiam,a sama nie potrafiÄ zdania skleciÄ. Co te ĹwiÄta z czĹowiekiem robiÄ
...  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| wredna_mimi
 | Dołączył: 13 Paź 2006 | Posty: 262 | Skąd: EĹk |
|
Wysłany: 23 Gru 2006, 23:23 Temat postu: |
|
|
stopem moĹźna.Powodzenia.
pozdro _________________ ***ĹmIeCh JeSt LeKaRsTwEm, KtĂrE KaĹťdY MoĹťe SoBiE PrZePiSaÄ*** |
|
Powrót do góry |
|
 |
| FaragoZoltan ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 13 Paź 2006 | Posty: 159 | Skąd: przedmieĹcia Akranesi |
|
Wysłany: 23 Gru 2006, 23:48 Temat postu: |
|
|
czy moĹźna? A co na to logreglan? zwĹaszcza, Ĺźe czÄsto i gÄsto stojÄ
znaki zakaz ruchu pieszego poza obszarami miast (ludzik w czerwonym kĂłĹku ) _________________ " Za kwestionowanie decyzji admina, .... uĹźytkownik zostanie zbanowany..."
- "Towarzysz Napoleon ma zawsze racjÄ." George Orwell |
|
Powrót do góry |
|
 |
| viking User bywa zĹoĹliwy, IGNORUJ takie posty!
 | Dołączył: 22 Sie 2005 | Posty: 1747 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 24 Gru 2006, 0:25 Temat postu: |
|
|
Cytat: | czy moĹźna? A co na to logreglan? |
Czy Ty naprawde wierzysz w to co piszesz, czy piszesz tylko zeby pisaÄ? _________________ Bardzo niewielu mÄĹźczyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywajÄ
siÄ wytrychem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| narsiltm
dinÄ
d. |
|
Wysłany: 24 Gru 2006, 0:40 Temat postu: |
|
|
I mam ciekawy pomysl!
Pierwsza wycieczke jaka zrobie, bedzie wypad na przedmiescia Akranesi w poszukiwaniu lordovaderopodobnego FaragoZoltana- mrocznego sitha islandzkiej polonii, ktory tak naprawde musi byc milym i dobrodusznym czlowiekiem...co Wy na to?
 _________________ Wczoraj(04.08.07), w godzinach wieczornych, para znanych bandziorĂłw,
niejaki Samo Zycie i jego dziwka GĹÄbsza Refleksja, po prostu - zabili mnie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| zgagusia
|
Wysłany: 24 Gru 2006, 1:09 Temat postu: |
|
|
Ciekawy pomysĹ. A co zrobisz jak juĹź go spotkasz?? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| O.E. Opiekun Forum
 | Dołączył: 03 Lut 2004 | Posty: 2552 | Skąd: Pl. Od SĹoĹca 3/Europa |
|
Wysłany: 24 Gru 2006, 1:18 Temat postu: |
|
|
FaragoZoltan napisał: | czy moĹźna? A co na to logreglan? zwĹaszcza, Ĺźe czÄsto i gÄsto stojÄ
znaki zakaz ruchu pieszego poza obszarami miast (ludzik w czerwonym kĂłĹku ) | SĹuchaj FZ, jeszcze raz powtarzam, Ĺźe jak podajesz Ĺźart, to napisz na koĹcu, Ĺźe to Ĺźart, bo przecieĹź ludzie, ktĂłrzy dopiero zaczÄli siÄ interesowaÄ IslandiÄ
, nie majÄ
zielonego pojÄcia jak jest na Wyspie, a sÄ
kraje, gdzie autostop jest zabroniony.
Dlatego proszÄ CiÄ (i ostrzegam) byĹ nie wprowadzaĹ w bĹÄ
d innych ForumowiczĂłw. JeĹźeli siÄ to powtĂłrzy, to bÄdÄ musiaĹ CiÄ zbanowaÄ.
Od razu prostujÄ: nigdzie, gdzie byĹem na Islandii nie byĹo znakĂłw zabraniajÄ
cych ruchu pieszym a autostop jest dozwolony o ile siÄ nie mylÄ... _________________ CHCESZ WSPOMĂC FORUM ORAZ ICELAND.PL? WPĹAÄ DATEK!
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| narsiltm
dinÄ
d. |
|
Wysłany: 24 Gru 2006, 1:27 Temat postu: |
|
|
Odzajerze dzieki za sprostowanie, juz myslalem przebrac sie za owce albo cos jeszcze gorszego, zeby uniknac problemow z policja;)
Zgagusiu- nie myslalem jeszce konkretnie nad tym co zrobie jak go spotkam ale jestem prawie pewien, ze bez walki na miecze swietlne sie nie obedzie  _________________ Wczoraj(04.08.07), w godzinach wieczornych, para znanych bandziorĂłw,
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 24 Gru 2006, 10:07 Temat postu: |
|
|
niech siÄ wypowiedzÄ
ci z Akranes, jakie znaki stojÄ
przy wyjeĹşdzie z miasta?
OdĹźajer Egzegeta swoim niedowierzaniem po prostu zmuszasz mnie, Ĺźebym wziÄ
Ĺ aparat i zrobiĹ zdjÄcie? _________________ " Za kwestionowanie decyzji admina, .... uĹźytkownik zostanie zbanowany..."
|
Powrót do góry |
|
 |
| karuta Alpha Team
| Dołączył: 01 Kwi 2004 | Posty: 1245 | |
|
Wysłany: 24 Gru 2006, 11:03 Temat postu: |
|
|
ruch pieszych moze by zabroniony niedaleko lotnisk i obiektow wojskowych. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| fanka_franka
| Dołączył: 25 Lip 2006 | Posty: 141 | Skąd: KĂłpavogur |
|
Wysłany: 24 Gru 2006, 13:36 Temat postu: |
|
|
narsiltm napisał: | I mam ciekawy pomysl!
Pierwsza wycieczke jaka zrobie, bedzie wypad na przedmiescia Akranesi w poszukiwaniu lordovaderopodobnego FaragoZoltana- mrocznego sitha islandzkiej polonii, ktory tak naprawde musi byc milym i dobrodusznym czlowiekiem...co Wy na to?
 |
a moze z FaragoZoltanem jak z Grinchem?  _________________ Zmieszana, nie wstrzasnieta! |
|
Powrót do góry |
|
 |
| O.E. Opiekun Forum
|
Wysłany: 25 Gru 2006, 15:28 Temat postu: |
|
|
FaragoZoltan napisał: | niech siÄ wypowiedzÄ
Ĺ aparat i zrobiĹ zdjÄcie? |
JeĹli ktoĹ czÄsto kĹamie, to gdy raz powie prawdÄ, to ludzie mu nie wierzÄ
...
A to, Ĺźe koĹo Akranes sÄ
dwa znaki, nie oznacza, Ĺźe tak jest na caĹej Islandii, jak staraĹes siÄ wmĂłwiÄ.
Co do Akranes, to te znaki (o ile sobie dobrze przypominam) to dotyczÄ
drogi przed tunelem i byc moĹźe chodzi o to, by ludzie pieszo nie prĂłbowali przejĹÄ tunelem, ktĂłry jest doĹÄ wÄ
ski i samochody mogĹyby potrÄ
ciÄ pieszego.
W Polsce teĹź sÄ
miejsca gdzie nie wolno wchodzic pieszym (np. autostrady), ale to nie znaczy, Ĺźe autostop jest zabroniony.
Forumowicz siÄ pyta o konkretne sprawy, a Ty prĂłbujesz robiÄ tutaj jakieĹ popisy.
I nie waĹźne jest, czy gdzieĹ tam w twoim poĹcie jest ziarenko prawdy, bo z tego co moĹźna wyczytaÄ z takiego postu czĹowiek dowiaduje siÄ kĹamstwa.
WiÄc, gdy jeszcze raz zauwaĹźÄ, Ĺźe piszesz coĹ przekrÄconego, to CiÄ zbanujÄ. A jak chesz powiedzieÄ Ĺźart, to napisz, Ĺźe to Ĺźart, bo jakoĹ nie kaĹźdy jest w stanie rozpoznaÄ twoje Ĺźarty. _________________ CHCESZ WSPOMĂC FORUM ORAZ ICELAND.PL? WPĹAÄ DATEK!
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| narsiltm
dinÄ
d. |
|
Wysłany: 26 Gru 2006, 16:21 Temat postu: |
|
|
Moze nie nazywajmy go Grinchem...bo zzielenieje ze zlosci;) _________________ Wczoraj(04.08.07), w godzinach wieczornych, para znanych bandziorĂłw,
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 29 Gru 2006, 22:51 Temat postu: |
|
|
Adminie!
nie twierdzÄ, Ĺźe podróşowanie po Islandii stopem jest zabronione, moje pytanie byĹo sformuĹowane doĹÄ jasno: Co na to policja, jesli jest zakaz ruchu pieszego? WidziaĹem sporo drĂłg z takimi znakami i to na odcinkach gdzie jest w zasadzie "cicho" (maĹy ruch i maĹo cywilizacji)
przy wyjeĹşdzie z Akranes jest taki znak. Dodam Karuto, Ĺźe tu nie ma Ĺźadnych lotnisk ani baz wojskowych...!
WszechwiedzÄ
cy adminie, do tunelu jest duzo kilometrĂłw jak i nie kilkanaĹcie. A co jesli autostopowicz zechce skrÄciÄ na rondzie przed tunelem na drogÄ do Grundartangi i wcale nie chce iĹÄ tunelem, to co wtedy? _________________ " Za kwestionowanie decyzji admina, .... uĹźytkownik zostanie zbanowany..."
|
Powrót do góry |
|
 |
| karuta Alpha Team
| Dołączył: 01 Kwi 2004 | Posty: 1245 | |
|
Wysłany: 30 Gru 2006, 0:17 Temat postu: |
|
|
FaragoZoltan napisał: | niech siÄ wypowiedzÄ
Ĺ aparat i zrobiĹ zdjÄcie? |
moze chodzi o teren wzdluz hitaveita?Moze chodzi o goraca wode?pare?nie wiem ,ale spytam sie rodzinki jak bede tam w styczniu. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| O.E. Opiekun Forum
|
Wysłany: 30 Gru 2006, 1:05 Temat postu: Autostop |
|
|
FaragoZoltan napisał: | Adminie!
nie twierdzÄ, Ĺźe podróşowanie po Islandii stopem jest zabronione, moje pytanie byĹo sformuĹowane doĹÄ jasno: Co na to policja, jesli jest zakaz ruchu pieszego? | Twoje pytanie nie byĹo sformuĹowane doĹÄ jasno. I nadal podtrzymujÄ swoje zdanie, Ĺźe jeĹli nadal twoje wypowiedzi bÄdÄ
dwuznaczne, to ja bÄdÄ je rozumiaĹ na twojÄ
niekorzyĹÄ.
Dlatego pisz peĹne zdania po polsku bez Ĺźadnych dwuznacznoĹci.
Druga sprawa, Ĺźe pytajÄ
c o dziaĹania policji off-topikowaĹeĹ, a nie wskazaĹeĹ, Ĺźe masz pytanie na inny temat i dlatego kaĹźdy rozumiaĹ to jako odniesienie siÄ do pytania gĹĂłwnego w tym wÄ
tku.
Cytat: | WidziaĹem sporo drĂłg z takimi znakami i to na odcinkach gdzie jest w zasadzie "cicho" (maĹy ruch i maĹo cywilizacji) | WymieĹ miejsca, gdzie sÄ
takie znaki i tyle. BÄdziemy Ci wdziÄczni za wiedzÄ.
Cytat: | przy wyjeĹşdzie z Akranes jest taki znak. | To ile jest tych znakĂłw? Jeden, czy setki?
Cytat: | WszechwiedzÄ
cy adminie | ProsiĹem CiÄ po dobroci. To sformuĹowanie odczytujÄ jako drwinÄ z mej osoby. A ostrzegaĹem CiÄ byĹ siÄ pilnowaĹ. Skoro nie umiesz napisaÄ jednego postu, by komuĹ nie dociÄ
Ä, to na jeden miesiÄ
c bÄdziesz musiaĹ siÄ wstrzymac z wypowiedziami na Forum. Ja nigdzie nie twierdziĹem, Ĺźe jestem wszechwiedzÄ
cy. ZaproponowaĹem tylko przyczynÄ istnienia tych/tego znaku przy Akranes. Moja propozycja nie jest powodem, by mnie obraĹźaÄ, szczegĂłlnie, Ĺźe sam nie masz lepszego wytĹumaczenie istnienia tych znakĂłw.
Cytat: | A co jesli autostopowicz zechce skrÄciÄ na rondzie przed tunelem na drogÄ do Grundartangi i wcale nie chce iĹÄ tunelem, to co wtedy? | No wĹasnie? Co wtedy? _________________ CHCESZ WSPOMĂC FORUM ORAZ ICELAND.PL? WPĹAÄ DATEK!
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| marekgc
| Dołączył: 26 Gru 2006 | Posty: 88 | Skąd: Patreksfjordur/WrocĹw |
|
Wysłany: 30 Gru 2006, 18:24 Temat postu: autostop |
|
|
O ile siÄ nie mylÄ to wspomniane znaki dotyczÄ
tunelu.
A co do stopa to patrzÄ
c na drogi na Vestfjordur to bym siÄ nie odwaĹźyĹ za miasto rzadko kto jeĹşdzi i nawet w lato spotykaĹem turystĂłw , ktĂłrzy czekali kilka godzin ale koĹo Rejkjaviku moĹźe jest inaczej.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
| narsiltm
dinÄ
d. |
|
Wysłany: 30 Gru 2006, 19:43 Temat postu: |
|
|
No i dzisiaj bylem w Keflaviku, moze nie tak strasznie daleko ale bylo bardzo fajnie. Jechalem starym gruchotem z mloda para zakochanych i zakolczykowanych studentow:) Laguna tez bardzo fajna!
Okazalo sie, ze szef kupuje mi samochod, co drugi weekend bede jezdzil po Islandii i zwiedzal:) Moze sa jacys chetni, moge zapewnic cztery wolne miejsca..? _________________ Wczoraj(04.08.07), w godzinach wieczornych, para znanych bandziorĂłw,
|
Powrót do góry |
|
 |
|